Jump to content

HWSensors

FakeSMC Plugins Hardware Monitoring Sensors SuperIO Temperature Voltage Tachometer Frequency

  • Please log in to reply
1041 replies to this topic

#861
nyolc8

nyolc8

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 802 posts
  • Gender:Male
  • Location:Budapest, Hungary

hello kozlek

booting 10.9 dp1

my dmesg is full of this

SMC::smcReadKeyAction ERROR CG3S kSMCBadArgumentError(0x89) fKeyHashTable=0x0xffffff8025871800
SMC::smcReadKeyAction ERROR CG1R kSMCBadArgumentError(0x89) fKeyHashTable=0x0xffffff8025871800

and say msg

revert to old smc mode

 

12/06/13 00:00:28,000 kernel[0]: SMC::smcInitHelper ERROR: MMIO regMap == NULL - fall back to old SMC mode

this with last version

thanks

Same here, and +10C temps for the CPU on 10.9



#862
artur-pt

artur-pt

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 4,755 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal
  • Interests:TechManiaco

hello

 

my cpu temps is lower in Mavericks.. about 4 /5 º less

 

but is all new..

 

good hack



#863
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

I cannot remember which version of fake smc I was using on maverick and it showed ambient sensor on my  pro book 4430s

 

then I installed another version maybe a later one but cannot seem to get sensor showing anymore in hwmonitor

 

I have tried many fakesmc no luck......



#864
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 1,577 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

I cannot remember which version of fake smc I was using on maverick and it showed ambient sensor on my  pro book 4430s

 

then I installed another version maybe a later one but cannot seem to get sensor showing anymore in hwmonitor

 

I have tried many fakesmc no luck......

Probably my fork: https://github.com/R...-FakeSMC-kozlek

 

You need correctly patched DSDT as well.  See: https://github.com/R...x30s-DSDT-Patch



#865
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain
I have tried yours and also my dsdt is patched with maciasl with your repo in sources but I cannot get it to show it again. :-( :-(

#866
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 1,577 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

I have tried yours and also my dsdt is patched with maciasl with your repo in sources but I cannot get it to show it again. :-( :-(

Depends on what you're using out of my repo (or not using).  You need to do one of the fan patches, otherwise no SMCD/TAMB.

And you need my fork of FakeSMC including ACPISensors.kext, because only mine has the entry for TAMB.

 

Good luck...



#867
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Well I have quiet fan patch on my dsdt and fakesmc is from you repo too
Will check my dsdt for TAMB.....

I have got it showing again thanks RehabMan you need fan only reading patch…. :)



#868
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

I edited my dsdt so will show ambient and fan patch

fan kick in at higher temps than normal but of course go off at lower temps e.g. 44 degrees



#869
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Hi REhabman now I get this error I was not getting b4

 

 

23/06/2013 12:11:43.000 kernel: SuperIODevice: [Fatal] found unsupported ship ID=0x701
 
Any ideas what is is for?????


#870
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 1,577 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

 

Hi REhabman now I get this error I was not getting b4

 

 

23/06/2013 12:11:43.000 kernel: SuperIODevice: [Fatal] found unsupported ship ID=0x701
 
Any ideas what is is for?????

 

It is from LPCSensors.kext.  You can remove it, as there is no support for the ProBook's LPC chipset.



#871
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Thanks for that I looked  in there and gathered it was that one the culprit...



#872
oswaldini

oswaldini

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cracow, Poland

Hi, HWSensors/HWMonitor see only one of two processor on EVGA SR-2 (dual processor mobo, chipset 5520/ICH10R). Kozlek, can You fix it ? What kind of dump you need ? I have everything from darwindumper 2.7.5 except bioses.



#873
The Real Deal

The Real Deal

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 930 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Hello Kozlek,

Do you plan to add Haswell support ?

 

Here is some of my logs (Z87-UD3H and i5 4670K)

02/07/13 18:55:20,000 kernel[0]: CPUSensors: [Fatal] found unsupported Intel processor, using default Tjmax
02/07/13 18:55:20,000 kernel[0]: CPUSensors: CPU family 0x6, model 0x3c, stepping 0x3, cores 16, threads 16, TJmax 0

If you need something, i will help with pleasure.

 

 

Thanks.

 

 

Project 5.1.71

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   136.49KB   5 downloads


#874
c0ercion

c0ercion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts

Hello Kozlek,

Do you plan to add Haswell support ?

 

Here is some of my logs (Z87-UD3H and i5 4670K)

02/07/13 18:55:20,000 kernel[0]: CPUSensors: [Fatal] found unsupported Intel processor, using default Tjmax
02/07/13 18:55:20,000 kernel[0]: CPUSensors: CPU family 0x6, model 0x3c, stepping 0x3, cores 16, threads 16, TJmax 0

 

My 4770K is also model 3C. I looked through the FakeSMC source and found that it only has model ids for ultrabook and laptop haswell cpus, not the regular LGA1150 desktop. 

 

Here's a kext compiled for 10.9 with model 3c support. http://www.insanelym...07-fakesmckext/



#875
The Real Deal

The Real Deal

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 930 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Thanks a lot. 

 

What's the purpose of this code please :

diff --git a/CPUSensors/CPUSensors.cpp b/CPUSensors/CPUSensors.cpp


#876
TimeWalker75a

TimeWalker75a

    InsanelyMac Legend

  • Gurus
  • 1,150 posts
  • Gender:Male

 

Thanks a lot. 

 

What's the purpose of this code please :

diff --git a/CPUSensors/CPUSensors.cpp b/CPUSensors/CPUSensors.cpp

it just tells you the difference between these two C++ code files (the original and the one that had changes done to it).



#877
c0ercion

c0ercion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts

Hey Real Deal, have you had success with that kext? Someone else with a 4670K just reported failure on the download page... so I'm curious... I might look at exploring other haswell holes in the code this evening. Unfortunately I only have the one CPU to test on. I only just noticed CPUSensors reporting 16 cores & 16 threads for your cpu... I have a few ideas of where to look.

 

Edit: well apparently the other guy with a 4670K got it working and I just misunderstood his first post.



#878
webcivilian

webcivilian

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 187 posts

I get the following error during boot on my Dell laptop:

kernel[0]: FakeSMC: [Error] failed to obtain OEM vendor & product information from DMI

@Timewalker - any luck in getting the HWSensor app to show more sensor information?

 

Thanks in advance.



#879
The Real Deal

The Real Deal

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 930 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Hey Real Deal, have you had success with that kext? Someone else with a 4670K just reported failure on the download page... so I'm curious... I might look at exploring other haswell holes in the code this evening. Unfortunately I only have the one CPU to test on. I only just noticed CPUSensors reporting 16 cores & 16 threads for your cpu... I have a few ideas of where to look.

 

Edit: well apparently the other guy with a 4670K got it working and I just misunderstood his first post.

 

 

Hi,

I haven't tested. I'd like to stick to Kozlek stuff.

 

I have cloned the sources on my rig ; tried to edit the CPUSensors.cpp but it's harder than i thought. I don't know what exactly add/remove and where. 

 

NB : it is written in this file as a todo : Update for Haswell 



#880
nyolc8

nyolc8

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 802 posts
  • Gender:Male
  • Location:Budapest, Hungary

Is it possible to fix the SMC console error messages in Mavericks somehow? (without using patched applesmc.kext)

Or there will be an updated fakesmc to fix that?







Also tagged with one or more of these keywords: FakeSMC, Plugins, Hardware Monitoring, Sensors, SuperIO, Temperature, Voltage, Tachometer, Frequency


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy