Jump to content

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)


MacPeet
 Share

1,596 posts in this topic

Recommended Posts

Thanks for your ongoing improvements to macOS on Optiplex!

 

I did hit the black screen too today after running Combo update 10.12.4 from 10.12.3.

Is there an easy fix for that or should I fall back to 10.12.3 and try again with Clover updated?

Clover is 2.3k rev. 3974, HD4550 ID is 0x68e0

Link to comment
Share on other sites

@ricoc90
Chameleon, I have not used for a long time.
Example:
 
post-1358580-0-11986700-1492917791_thumb.png

 

 

 

@goodguess
10.12.4 requires at least Clover 3985 or better later!
With 3974 and 10.12.4 no KextInject works.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I @MacPeet thanks for a great Tutoriel  :)

I try PCI: TP-Link TL-WN851ND 300Mbit/s

DELL Optiplex 790 (DT) rigs on my signature

 

​PC Freeze when I used the kext injector on macOS Sierra 10.12.4

Edited ** (For this series)

and all of PCI TP-Link existing in the web do the same,(For this seriesI try all series of this TP-Link  651/751/ 951  :hysterical: 

 

same thing in Mavericks and Snow Leopard , also freeze in windows10

Do you have a trick for resolve this because I see around the net and its a common issue  :blush: 

The 951 300Mbit/s is native but also PC freeze after 5 minutes of usages

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@MacPeet: thanks for your reply.

The problem I had with the card was that as soon the AMD drivers were loaded, I would not get past DSMOS has arrived. With and without GE=Yes et cetera.
If I'd boot into safe mode or when I moved the AMD drivers for my card (AMD6000Controller.kext and/or AMDRadeonX3000.kext) out of /S/L/E, it booted up fine.
I tried patching the framebuffer personalities in AMD6000Controller to match my connector construction but I still got stuck at DSMOS has arrived. 
I had the HD6450 still laying around so I plugged that one in and it worked OOB. 

 

Today I bought a second GT 710 for cheap, so my graphics problem is solved now. :) 

The only problem I'm having now, is that verbose mode reports a LPC error, but I'll look into that later.

 

Link to comment
Share on other sites

@chris1111
In my Optiplex 780 MT I have: 
PCIe: TP-Link TL-WDN4800 N900 WLAN Dual Band up to 450Mbit / s to 2.4GHz or 5GHz, works OOB as Airport
 
In my Esprimo I have:
PCI: TP Link TL-WN851ND 300Mbit / s, works as Airport
I have no freezing with the TP Link TL-WN851ND, not on 10.12.4 and not on 10.12.5 Beta 1-3 with the Injector.Kext from Post#1. Works very well with me.
I have no ideas. Perhaps a problem with the Optiplex 790.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

same thing in Mavericks and Snow Leopard, also freeze in windows10

 

If it freezes even in Windows 10, it looks like a hardware issue to me. And if all cards do the same, it may be your Optiplex the culprit.

 

and all of PCI TP-Link existing in the web do the same

Are you sure about this?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@chris1111

In my Optiplex 780 MT I have: 

PCIe: TP-Link TL-WDN4800 N900 WLAN Dual Band up to 450Mbit / s to 2.4GHz or 5GHz, works OOB as Airport

 

In my Esprimo I have:

PCI: TP Link TL-WN851ND 300Mbit / s, works as Airport

I have no freezing with the TP Link TL-WN851ND, not on 10.12.4 and not on 10.12.5 Beta 1-3 with the Injector.Kext from Post#1. Works very well with me.

I have no ideas. Perhaps a problem with the Optiplex 790.

Ok thanks  :)

I have also PCIe: TP-Link TL-WDN4800 N900 WLAN Dual Band up to 450Mbit working OOB

I have two of them  :D 

but I dont used because my slot is used by my PCI-E2 port USB 3.0 Inateck USB 3.0 Express Card

 

EDIT ****

​Maybe the problem is relate only on 790 (DT) ?

 

If it freezes even in Windows 10, it looks like a hardware issue to me. And if all cards do the same, it may be your Optiplex the culprit.

 

 

Are you sure about this?

All of PCI TP-Link existing in the web do the same (For this seriesI try all series of this TP-Link  651/751/ 951 

Link to comment
Share on other sites

@polyzargone

No, the TP Link TL-WN851ND is a PCI card (not PCIe).
 
@chris1111
Yes, can be a problem of the 790.
For Hackintosh often an older bios better, example Optiplex 760: A15 is better than A16!

 

@for all

Update:

10.12.5 DP Beta 4 16F67a works      :)

Night Shift - Patch from Beta 3 works:

http://www.insanelym...26#entry2398751

Link to comment
Share on other sites

 

 
@chris1111
Yes, can be a problem of the 790.
For Hackintosh often an older bios better, example Optiplex 760: A15 is better than A16!

 

@for all

Update:

10.12.5 DP Beta 4 16F67a works      :)

Night Shift - Patch from Beta 3 works:

http://www.insanelym...26#entry2398751

I have A18 Bios version  

Ok I try roll back bios  :wink_anim:

Link to comment
Share on other sites

No no,...

Often problem of the SFF series. Too few slots.
Only one PCIe ... ---> Graphics
Many PCI free.
The TP Link TL-WN851ND PCI card works great for these users as an airport.
 
@chris1111
without warranty!!!
Just as an example, the 760 boots much faster with A15. A16 makes problems.
Friend @morpheousman also has a 790, maybe he has experiences.
Edit:
@morpheousman uses DSDT from the 780 for 790, I think.
All DSDT's are from A15 Bios!
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

No no,...

Often problem of the SFF series. Too few slots.
Only one PCIe ... ---> Graphics
Many PCI free.
The TP Link TL-WN851ND PCI card works great for these users as an airport.
 
@chris1111
without warranty!!!
Just as an example, the 760 boots much faster with A15. A16 makes problems.
Friend @morpheousman also has a 790, maybe he has experiences.
Edit:
@morpheousman uses DSDT from the 780 for 790, I think.
All DSDT's are from A15 Bios!

 

Thanks @MacPeet  :)

 

I have a DSDT 

 

I try A15 , A16 , A17

  

 

Same freeze after couple minutes of usage, the one working for 10 minutes is the 751 model  as 150 mb

but freeze also

:fiery:

 

I dont think @morpheousman as the same 790 (DT) 

 

system11.png

 

I bying a PCI wifi adapter 

Waiting for the piece 2 weeks now

Using this with Mini Atheros AR5B195  :P  :D

 

http://www.dx.com/p/mini-pci-to-pci-adapter-with-antenna-9307#.WP98ZlJ7QUQ

 

sku_9311.jpg

Link to comment
Share on other sites

ok

I have AR5B95 (only WLAN) in my Medion E7216.
I have AR5B195 (WLAN + BT) in my Medion P9614.
 
Both cards work well with all OSX versions.
Work well with me with entry in DSDT ... Example:
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                Store (Package (0x0C)
                    {
                        "model", 
                        Buffer (0x1E)
                        {
                            "Atheros AR5B95 b/g/n Wireless"
                        }, 
                        "device_type", 
                        Buffer (0x08)
                        {
                            "AirPort"
                        }, 
                        "built-in", 
                        Buffer (One)
                        {
                            0x00
                        }, 
                        "name", 
                        Buffer (0x10)
                        {
                            "AirPort Extreme"
                        }, 
                        "AAPL,slot-name", 
                        Buffer (0x09)
                        {
                            "Internal"
                        }, 
                        "compatible", 
                        Buffer (0x0B)
                        {
                            "pci168c,30"
                        }
                    }, Local0)
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                Return (Local0)
            }

or pci168c,2b

 
AR5B195 BT needs rehabman's IOath3kfrmwr.kext
 
But only one antenna? Both cards have two antenna connectors.
 
I wish you success...
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

ok

I have AR5B95 (only WLAN) in my Medion E7216.
I have AR5B195 (WLAN + BT) in my Medion P9614.
 
Both cards work well with all OSX versions.
Work well with me with entry in DSDT ... Example:
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                Store (Package (0x0C)
                    {
                        "model", 
                        Buffer (0x1E)
                        {
                            "Atheros AR5B95 b/g/n Wireless"
                        }, 
                        "device_type", 
                        Buffer (0x08)
                        {
                            "AirPort"
                        }, 
                        "built-in", 
                        Buffer (One)
                        {
                            0x00
                        }, 
                        "name", 
                        Buffer (0x10)
                        {
                            "AirPort Extreme"
                        }, 
                        "AAPL,slot-name", 
                        Buffer (0x09)
                        {
                            "Internal"
                        }, 
                        "compatible", 
                        Buffer (0x0B)
                        {
                            "pci168c,30"
                        }
                    }, Local0)
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                Return (Local0)
            }

or pci168c,2b

 
AR5B195 BT needs rehabman's IOath3kfrmwr.kext
 
But only one antenna? Both cards have two antenna connectors.
 
I wish you success...

 

Thanks

I am not surprise if that also Freeze   :P

I see in the Bios Optiplax 790  (Other version)

 

 

3  bios change, they brings a correction on the PCI  

 

A11 ➤ 12. Opti does not recognize eSata Silicon 3132 card in PCIe slots

A14 ➤ 1. Addressed PCI/PCIE card detection issue.

A15 ➤ 3. Addressed PCI card not properly recognized.

 

​Anyway I am deal with this because I love that PC So much !

more then my GZ Z77 and GA 787 because its small and (Cool) very powerful for me  :D 

Link to comment
Share on other sites

Hey Folks,

 

 

plz keep in mind the  TP-Link TL-WN851ND will only work for core2duo oder core2quad cpus.

Thank you for that  :)

Thats why is not working also in my Dell Precision 690 with 2x Xeons  ;)

Link to comment
Share on other sites

As for post #1, tested GFX with Sierra:

The GT-710 gets a black screen on 10.12.5 beta 4 (16F67a). I'm booting with nv_disable=1 for now.

 

---

I am able to connect to it through Remote Desktop. From there I can see that the kexts are loaded and the graphics card shows up correctly in About this Mac. So it basically just is that for some reason my monitor doesn't get any signal on either HDMI, VGA or DVI-D.

Link to comment
Share on other sites

 

Hello friends, for all users,

 
I've patched the new Sierra Night Shift.
 
Now it works with SMBIOS iMac10,1 very well.
 
Both files have already changed 3 SMBIOS types. Now minimum requirement from:
iMac10,x
MacPro3,x
MacBookPro6,x

 

 

On my Inspiron 3520 Laptop, Sierra 10.12.4. :)

 

f4070g.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

So, another question re: my USB WiFi dongle. I bought a webcam/mic for my wife (the Optiplex Hack is hers) to enable Siri (and to use for Skype, etc.). Even though I have enabled location services, Siri keeps telling me to "turn on WiFi" (it's on) so she can find me. Is this a case of location services isn't going to work with a dongle? I checked the System Report under WiFi, and it's only showing the software. The WiFi is, of course, working fine, and the dongle shows up in the list of connected USB devices. Is there anything I can do to get Siri to get the system to recognized the dongle as a WiFi device (and thus enable location services)? Thanks...

Link to comment
Share on other sites

  • Allan unpinned this topic
 Share

×
×
  • Create New...