Jump to content
InsanelyMac Forum
MacPeet

[Guide] macOS Sierra 10.12 - Dell Optiplex 780 (760) (755) (790) (990)

Recommended Posts

Advertisement

Thanks! Great! But no sound on the fly with clover. Can you attach config.plist ?


Thanks! Great! 

post-1678383-0-63852500-1466644952_thumb.png

post-1678383-0-66737800-1466645120_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

here is on the fly Package: http://www.insanelymac.com/forum/files/file/569-on-the-fly-paket-dell-optiplex-780-760-1012-sierrazip/

(AppleHDA+realtekALC+patch)

 

Install this AppleHDA and rebuild Cache (SIP 0x67)

copy realtekALC to Clovers kexts 10.12

and this for config.plist:

post-1358580-0-43566100-1466649226_thumb.png

 

Here new value at Sierra:

8319D411 to 00000000 was at Capitan
now at Sierra 8A19D411 to 00000000

 

CloverConfigurator 4.27 works with Sierra (4.28/4.29 not)

post-1358580-0-43566100-1466649226_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

here is on the fly Package: http://www.insanelymac.com/forum/files/file/569-on-the-fly-paket-dell-optiplex-780-760-1012-sierrazip/

(AppleHDA+realtekALC+patch)

 

 

CloverConfigurator 4.27 works with Sierra (4.28/4.29 not)

Oh thank you MacPeet very serious info about configurator!!!! frankly it took me 3 efforts to install sierra. Because i tried with the clover 3556 . After a lot of disappointment read carefully that there is a "special edition" clover for sierra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nothing solution for GT-610? I have installed with nv_disable=1 in config.plist and work, but without acceleration. 

post-770903-0-56868100-1466860450_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

GT610 is not working with Sierra.

my GT610 also does not work with Sierra, we hope to DP2

 

I removed all nvidia and geforce kext and replaced with nvidia and geforce kext from El Capitan 10.11.5 and system boot without nv_disable=1 and i have all resolution for mine 1680x1050, only problem now is acceleration

Share this post


Link to post
Share on other sites

It will be fixed soon.

As long as cMP 5,1 is officially supported, Kepler cards has to be too.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I hope so with DP2.

But it is very funny, all cards work even older cards, only the GT610 not.
 
 
Edit:
Until now, problems with Sierra DP2 and the Optiplex 780, is not working. ("timeout kextd AppleACPICPU"-Error and black Screen)
Problems also with Clover Version 3577 and 3585.
Only 3561 works with DP1 on the Optiplex 780.
 
Edit2:
With Clover 3589 now complete installation and DP2 works.  :thumbsup_anim:
post-1358580-0-42550600-1467899281_thumb.png
 
Edit3:
also with the DP2, the GT610 is not working  :construction:

post-1358580-0-42550600-1467899281_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I hope so with DP2.

But it is very funny, all cards work even older cards, only the GT610 not.
 
 
Edit:
Until now, problems with Sierra DP2 and the Optiplex 780, is not working. ("timeout kextd AppleACPICPU"-Error and black Screen)
Problems also with Clover Version 3577 and 3585.
Only 3561 works with DP1 on the Optiplex 780.
 
Edit2:
With Clover 3589 now complete installation and DP2 works.  :thumbsup_anim:

 

Hi Macpeet, 

    Any success yet with the Sierra public beta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone got the latest public beta working with the gt610. I have used the nvidia kexts from elcap 10.5 and I have full resolution but like maverikdj I have no graphics accelleration.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DP3 works without problems:

post-1358580-0-89436500-1468938737_thumb.png

 

@Deanor30

no way for the GT610, will not work with DP1, DP2, DP3 and rollback not working. Webdriver not working.

GT610 is probably out.

post-1358580-0-89436500-1468938737_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

DP3 works without problems:

 

attachicon.gifdell_sierra_dp3.png

 

 

@Deanor30

no way for the GT610, will not work with DP1, DP2, DP3 and rollback not working. Webdriver not working.

GT610 is probably out.

Macpeet, have you tested the latest release with the gt610 card? I have tried dp2 but not 3 yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

<offtopic>

I tested DP1, DP2 and DP3 on my Esprimo p3510 with CPU: Q8200 and GT610 1GB, SMBIOS iMac10,1 ---> not works GT610. Only nv_disable=1 without graphics acceleration.

</offtopic>

Share this post


Link to post
Share on other sites

{

Text deleted, no longer important.

}

 

Update macOS Sierra DP4 (16A270f) works without problems (my Clover is 3650)
Update macOS Sierra DP5 (16A286a) works (my Clover is 3650)
Update macOS Sierra DP7 (16A304a) works (my Clover is 3650)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am trying Sierra for the first time but on an Optiplex 980 - so similar but not identical. I am having issues with USB which in 10.11 i fixed with USBInjectAll.kext to get my USB ports working - Did you have any such problems with your Optiplex regarding USB ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

:)  Great to see that Sierra is also compatible with the  780, 760 :thumbsup_anim:  I wil give it a try when i have some time. Today i was looking for sierra en how to install it but MacPeet has done a great job. Keep up the good work guys. :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just chime in to say 10.12 is now fully working on my 980 !

 

edit: To say that 'fully working' does mean no acceleration on my 610 which is not good but at least i can install.

 

I do see supported macs with a 6xx card in them so i wonder what the problem might be?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update:

macOS Sierra GM (16A322) works without problems

macOS Sierra GM (16A323) works without problems

 

@mickeyd453

GT 610 is no longer supported

I switched on EVGA Geforce 210

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Macpeet,

   Can you confirm that the EVGA Geforce 210 is working with sierra with full graphics acceleration? Or would the HD5450 be a better option??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Similar Content

    • By Jiji The Fox
      Hey, long time no post!
       
      Apologies if this has been answered, every time I search I get a timeout on the site and I can't seem to get the search to work
       
      I've been sitting pretty with Yosemite for a while , but a recent hardware upgrade (Audio interface) means I can jump from Yosemite. 

      I've successfully upgraded Clover, then the OS and for the most of it, it seems great. Everything works but the Graphics Driver (NVidia GeForce GTX670.)
       
      I can only boot into Mac if disable the NVIDIA drivers with the boot flag nv_disable=1  however that's not great I end up with one monitor working at 1024 x 768.
       
       
      I've updated the NVIDIA web drivers to the latest my build of sierra can take. 
      I have the boot flag for web driver to be enabled (can't remember off the top of my head.. I'm on the work pc, soon to be home)
       
      Any ideas would be grateful, I spent much of last night and morning on this.

      Many Thanks
       
      UPDATE: I've managed to load successfully, between a combination of changing the SMBIOS to MacBook 14,2 and loading lilukext with NVIDIAgraphicsfixer.
       
      Everything is the same as Yosemite, except I do not have HDMI audio or onboard sound. I do have a dedicated audio interface so I'm not at a true loss.
       
       
    • By zebity
      Hi Hypervisors,
       
      I have been working to move my Late 2009 Xserve MacOS Server onto Ubuntu 18.04 LTS QEMU/KVM based virtual machine using OVMF and Clover.
       
      After much effort and testing based on the following information from: Kraxel's, Kholia, Gordon Turner and Clover site:
      https://www.kraxel.org/blog/2017/09/running-macos-as-guest-in-kvm/
      https://github.com/kholia/OSX-KVM
      https://gist.github.com/gordonturner/2a2e5ecde5e7860b52e2
      https://clover-wiki.zetam.org/Home
       
      I have now managed to get OVMF/Clover boot and install of MacOS Sierra.
       
      I started with Ubuntu 16.04 initially but this required download and compile of QEMU to get update of machines to: pc-q35-2.9 or better, so I moved to Ubuntu 18.04, which has pc-q35.2.11 available as standard.
       
      So I am now working with standard Ubuntu 18.04 LTS based systems with following packages: kvm/qemu/libvirt/bridge-utils/ovmf/virt-manager
       
      As I want to use PCIe Passthrough for a number of PCIe card currently installed in the server (SmallTree 10GbE & Areca ARC-1883 SAS RAID) I set up my machine with linux kernel boot configuration (/etc/default/grub) of: 
      GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="iommu=1 intel_iommu=on" (as my machine is intel VT-d based HW virtualisation)
       
      This resulted in creation of a number of iommu groups (see /sys/kernel/iommu_group directory for this and this posting for information: https://forum.level1techs.com/t/ubuntu-17-04-vfio-pcie-passthrough-kernel-update-4-14-rc1/119639 , noting that Ubuntu 18.04 LTS has kernel version: 4.15.0-22-generic so there is no need to do kernel update for iommu to work).
       
      Using bare minimal Clover config.plist:
       
       
      And following Clover UEFI drivers:
       
      I can boot MacOS, but it is very very slow... it sits on the apple boot logo for over a minutes before finally moving onto the progress bar.
      The other problem I have is that no PCI or Network devices appear in the "About This Mac" System Information Report and I cannot get any network connectivity from bridged E1000 network device.
       
      Here is my virtlib.xml dump for the virtual machine:
       

      Can any one advise of whether I need to update the CLOVER config.plist to add extra items in to allow network and PCI Passthrough to work.
       
      Thank you.
       
      Regards,
       
      Zebity
       
    • By MaLd0n
      Nehalem, SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Broadwell     Skylake, Kabylake and Coffeelake is here http://www.insanelymac.com/forum/topic/321872-guide-sierra-on-gigabyte-mobos-serie-200-kabylake-dsdt/   First...   ***Update bios to last available version!***   If you need a full patched DSDT...  -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder CLOVER Install.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation --Install Clover and replace with my folder CLOVER Post Install.zip   --Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! DSDT time!   --DSDT   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -XXXX to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI
       
      --Power Management
      - 1 Generation Intel Processors, use Generate P and C States in config.plist
      - 2 and 3 Generations Intel Processors, Generate SSDT with Piker script and drop CpuPm and Cpu0Ist SSDTs
      ssdtPRGen.command.zip
      Credits-https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh
      - 4 Generation+ Intel Processors, use PluginType=1 in DSDT, SSDT or Clover config.plist
       
      for check Power, Frequency, Temperature and Utilization, use it
      Install Intel Power Gadget.pkg.zip
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --Clover
       
      https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/
       
      --AUDIO
       
      Use DSDT + AppleAlc
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/314406-voodoohda-289/   -USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads   It's time to Rock   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Apple, Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!  
×