Jump to content

[GUIDE] EL Capitan / Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on Intel LGA 775 motherboards / DSDT


MaLd0n
909 posts in this topic

Recommended Posts

snobrd4life

 

Since Sierra 10.12.5 the GT 710 will not work with imac10,1, imac11,1 et cetera (it works fine in 10.12.4 and below).

It works with smbios macpro3,1 or iMac13,1. Maybe other smbios's too, but I did not test them. I'm using macpro3,1, which works fine.

Note: if using macpro3,1 smbios with Clover bootloader, you'll need -no_compat_check.

 

 

That worked!  I've tried loading HWSensors to check fan speeds, but all I see are HDD temp and battery levels on my BT devices.  How can I see more, and also have more power parameters?  Fan still running loud.  How to generate P and C states?

 

Getting closer.  Thanks to everybody for the advice!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

with AICPUPM and X86 Platform, u see AGPM

check

attachicon.gifMaLd0n 2017-06-04 às 18.50.09.png

 

in ur case is a AICPUPM, check my core2duo e4500

attachicon.gifMaLd0n 2017-06-04 às 18.51.22.png

 

is a simple check, it's work

 

Is X86platform related to AppleLPC plugin?

I always got the error "LPC device initialization failed: C-state power management not initialized" at boot.

After reading your post I realized that x86platformplugin was not loaded, so I added plugin-type 0x1 to my PR.CPU0 scope. x86platformplugin loads now

and the LPC error has dissapeard  :D

 

post-1502423-0-51782500-1496615119_thumb.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

what ur processor?

Core2Quad Q9550

C  and P States don't seem to be working though. X86Platform is complaining  :lol: 

 

 

X86PlatormPlugin::PublishACPIStates - Failed to get max non-turbo PState. Set max non-turbo PState to default value 1
X86PlatormPlugin::GotCPUCStates - Unexpected data for C2
X86PlatormPlugin::GotCPUCStates - Unexpected data for C3
Failed to find sleep policy for this platform! Disabling deep sleep.
Standby delay is not specified! Defaulting to 0x1060
ErP Timer is not specified! Defaulting to 0x7080
X86PlatormShim::SendPStates - Success!
X86PlatormShim::SendStepper - Stepper dictionary from plist is NULL!
X86PlatormShim::Start - Failed to send stepper

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ye, if use iMac10 e.g, work

check

MaLd0n 2017-06-04 às 20.22.15.png

but u report problem with GPU

 

X86platform is IvyBridge or above(Ivy work with both, AICPUPM and X86plat)

SandyBridge and old processors use AICPUPM

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hm, I am not quite sure if I understand

 

When I add plugin-type 0x1 to the _PR.CPU0 scope, I get the errors in above post and IOReg looks like this:

 

post-1502423-0-45724800-1496619206_thumb.png

 

When I remove plugin-type 0x1 from that scope (so my normal situation) IOReg looks like this: 

 

post-1502423-0-43067100-1496619284_thumb.png

 

And I'll get the following errors from AppleLPC:

 

Registering with plugin with ASPM Support false
LPC device initialization failed: C-state power management not serialized
Failed to register with IOPlatformPlugin
So I guess I don't have proper power management?
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

So I guess I don't have proper power management?

ofc

u need AppleIntelCpuPm load, not a x86

MaLd0n 2017-06-04 às 21.42.21.png

 

check kextstat and see...

AppleIntelCPUPowerManagement.kext

AppleIntelCPUPowerManagementClient.kext
 
AGPM is AppleGraphicsPowerManagement.kext
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

with AICPUPM and X86 Platform, u see AGPM

check

attachicon.gifMaLd0n 2017-06-04 às 18.50.09.png

 

in ur case is a AICPUPM, check my core2duo e4500

attachicon.gifMaLd0n 2017-06-04 às 18.51.22.png

 

is a simple check, it's work

 

Still don't see AGPM... should I change sysdef again or is there something else i should do.?  I am on MacPro3,1 now.  Thank you!

ioreg 6-4-17.ioreg.zip

post-59341-0-89143800-1496623583_thumb.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hello

I am trying to get El Capitan working on my computer:
 
  • ASUS P5W DH Deluxe
  • Intel Core 2 Duo E6600 (LGA775)
  • NVIDIA GeForce 9600 GT 

I have used the same KEXTS & DSDT as you.

 

My onboard soundcard is disabled and I use this command: -v nv_disable=1  -no_compat_check

But what happens is it goes to this screen and freezes


portuguese:

 
Olá
 
Estou tentando fazer o El Capitão trabalhar no meu computador:
 
ASUS P5W DH Deluxe
Intel Core 2 Duo E6600 (LGA775)
NVIDIA GeForce 9600 GT
Eu usei o mesmo KEXTS & DSDT como você.
 
Minha placa de som de bordo está desabilitada e uso este comando: -v nv_disable = 1 -no_compat_check
Mas o que acontece é que vai para esta tela e se congela
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Still don't see AGPM... should I change sysdef again or is there something else i should do.?  I am on MacPro3,1 now.  Thank you!

in my case, only iMac10 generate full PM

 

Hello

 

I am trying to get El Capitan working on my computer:

 

  • ASUS P5W DH Deluxe
  • Intel Core 2 Duo E6600 (LGA775)
  • NVIDIA GeForce 9600 GT 

I have used the same KEXTS & DSDT as you.

 

My onboard soundcard is disabled and I use this command: -v nv_disable=1  -no_compat_check

But what happens is it goes to this screen and freezes

 

 

portuguese:

 
Olá
 
Estou tentando fazer o El Capitão trabalhar no meu computador:
 
ASUS P5W DH Deluxe
Intel Core 2 Duo E6600 (LGA775)
NVIDIA GeForce 9600 GT
Eu usei o mesmo KEXTS & DSDT como você.
 
Minha placa de som de bordo está desabilitada e uso este comando: -v nv_disable = 1 -no_compat_check
Mas o que acontece é que vai para esta tela e se congela

 

dont need DSDT, nv_disable and -no_com... in install

 

Just InjectNvidia

 

I update Olarila image to 10.12.5, oinly mod is mbr patch, easy to install

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ah yeah that makes sense! Thanks ?

 

So the error saying that the c states are not generated can be ignored?

 

(sorry, i can't quote you on my Phone)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi passoporto:

I followed the guide from the following website:

http://www.overclock.net/t/1431723/mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus

I have Yosemite (10.10.5) & Sierra (10.12.5) on my SSD , both work fine.I even don't need FakeCPUID .From the photo attached,you can see cpuid : 00010676 patch id : 060F

 

post-956086-0-40158100-1496626320_thumb.jpg


Hi Blaggah :

I don't have the sound problem. For sound,it was ALC889A(same as ALC885) ,I have installed AppleALC. I use Clover with DSDT.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I get behind black screen in Sierra by using a different Board-ID (Mpro4,1, Smbios is iMac12,2). Maybe it will work for you ...

 

Wow! That worked for me too, KWS!  I was able to boot into 10.12.5 using MacPro3,1 Board -ID and SMBIOS of iMac10,1.  Found the perfect combo to get AGPMEnabler.

 

ricoc90, you should try this if you had better performance prior to changing sysdef to use GT 710 in 10.12.5.

 

MaLd0n, iMac10,1 sysdef now works with my graphics card.  Now I have native power management?  Fan still running pretty loud... feel like I'm getting closer though!  :)

post-59341-0-03250800-1496632133_thumb.png

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

in my case, only iMac10 generate full PM

dont need DSDT, nv_disable and -no_com... in install

 

Just InjectNvidia

 

I update Olarila image to 10.12.5, oinly mod is mbr patch, easy to install

 

So I don't need to use the commands: nv_disable and -no_com

 

How do I InjectNvidia

 

And I am not sure what Olarila is - I'm new to all this

 

Thanks

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

So I don't need to use the commands: nv_disable and -no_com

 

How do I InjectNvidia

 

And I am not sure what Olarila is - I'm new to all this

 

Thanks

nv_disable disables your GPU. you only need that if your GPU isn't working OOB

 

Sierra is not supported on macpro3,1 and other older systems so you'd need to disable the compability check otherwise Sierra won't boot.

If you are using a SMBIOS from a system that is supported on Sierra, you don't need -no-compat-check either

 

To Inject Nvidia:

<key>Graphics</key>
<dict>
  <key>Inject</key>
  <dict>
    <key>NVidia</key>
    <true/>
  </dict>
</dict>

And Olarila is a custom install image made by MaLd0n  :P

Wow! That worked for me too, KWS!  I was able to boot into 10.12.5 using MacPro3,1 Board -ID and SMBIOS of iMac10,1.  Found the perfect combo to get AGPMEnabler.

 

ricoc90, you should try this if you had better performance prior to changing sysdef to use GT 710 in 10.12.5.

 

MaLd0n, iMac10,1 sysdef now works with my graphics card.  Now I have native power management?  Fan still running pretty loud... feel like I'm getting closer though!  :)

I can confirm that it's working too. Also imac10,1 with the Board-ID from macpro3,1 :D

 

post-1502423-0-51025900-1496661005_thumb.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I can confirm that it's working too. Also imac10,1 with the Board-ID from macpro3,1 :D

Very Good! :yes:  :yes:  :yes:  :yes:

How do I InjectNvidia

in ur config.plist

what Olarila is

is a clean image, only mod is a MBR patch, easy way if u dont have any osx, burn in windows ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

try a applehdapatcher

http://www.insanelymac.com/forum/files/file/496-applehda-patcher/

 

tell me what id u need with patcher

Hi, back from holiday and trying to make my sound work. 

I tried all you told me, maybe applehdapatcher I don't fully understand.

Maybe here's a tip - youtube videos run like in slow motion - 2x slower that it should. With sound stuttering. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hi,

 

Very exciting thread!  I have a few 775 motherboards that could really be improved with an update.

 

Files for IOReg and DSDT, etc. are attached.

 

Hardware details: 

  EP45-UD3P v1.1 Motherboard

  Q9400 CPU

  6GB of RAM

  GTX660 GPU

  BCM94331CD Airport Extreme card in a PCI-E adapter for WiFi/Handoff/Continuity

 

I followed your 1st page instructions.  

   1) Made a USB El Capitan installer.

   2) Installed Clover to the USB Stick (but I could not see all the options for Drivers64UEFI, and lower. So I guessed)

   3) Replaced the CLOVER folder with your "CLOVER Installation.zip" contents.

   4) Installed ElCap on SSD of the target machine.

   5) Booted into Clover on the USB stick, then selected to boot ElCap on the SSD (from the Clover menu). 

 

-- :thumbsup_anim: El Capitan came up, looked great, GPU acceleration works! :thumbsup_anim: --

 

   6) Installed Clover to the SSD (but perhaps with NOT the same exact options).

   7) Replaced the CLOVER folder (on the SSD) with your "CLOVER Installation.zip" contents.

   8) Shutdown. Rebooted, with no USB stick in, the "Apple with progress bar" finishes, but no desktop

       comes up  :unsure: .  Then it freezes :huh: .

 

So, I don't know why I can't get the SSD to be 'independantly bootable', but it seems likely that I did not use the correct Clover options.

 

If you can help with the DSDT that would be great!  And I don't know how to properly install a DSDT file, it seems that I just need to drop an edited (no errors) DSDT into /EFI/CLOVER/ACPI/DSDT.aml, (but do I have to force any sort of cache rebuild, or re-install Clover, or anything?).  

I'm a decent programmer, but all my Hack experience was pre-Clover.

 

Also, do you have a link (or an additional picture) which shows the other options for Clover (Drivers64UEFI and below)? It may be in the text below the options, but I only read English with a little French :rolleyes: .

 

Thanks again!

Asteroids_EP45_UD3P_Q9400.zip

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hi passoporto:

I followed the guide from the following website:

http://www.overclock.net/t/1431723/mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus

I have Yosemite (10.10.5) & Sierra (10.12.5) on my SSD , both work fine.I even don't need FakeCPUID .From the photo attached,you can see cpuid : 00010676 patch id : 060F

 

attachicon.gifIMAG1204.jpg

Hi Blaggah :

I don't have the sound problem. For sound,it was ALC889A(same as ALC885) ,I have installed AppleALC. I use Clover with DSDT.

I'm still facing the sound stuttering and choppiness on my P35-DS3L. I don't think I'm gonna keep that board much longer because it's giving me the creeps. I'll just sell it and get me some SSD with the profit. I've only paid $30  from craigslist and it came with a super nice case too. I'll go back to my ASUS 775 board for now and call it a day.  Thanks for your response limurphy.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Allan unpinned this topic
×
×
  • Create New...