Jump to content

Callisto Technical Discussion


  • This topic is locked This topic is locked
825 replies to this topic

#61
rogabean

rogabean

    My Mac wants you!

  • Retired Developers
  • 863 posts
  • Location:Orlando, FL (U.S.A.)
LeCornutier... try booting with -f in your boot options... that should stop you having to rm those files everytime.. It will force a rebuild every boot... it will add to the boot time, but not any different then you are doing now deleting the files manually.

#62
Antman

Antman

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 posts
Thank you omni for all your hard work...
ATI Radeon 9550:

Chipset Model: ATI Radeon 9550
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4153
Revision ID: 0x0000
Displays:
Display:
Resolution: 1280 x 1024 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

#63
thedopefishlives

thedopefishlives

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 205 posts
Figured I'd add my $.02: I have a Radeon Xpress 200M (0x5955), which is PCIe. The driver loads fine, the screen looks great, but black screen whenever I change any parameter of the display (resolution or color depth).

EDIT: My laptop's display panel is unknown to me (HP zv6170us). It is detected as a CRT. I might also add that even though my lappy has 128MB dedicated VRAM, the driver only detects 16MB.

#64
tskguy

tskguy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • Gender:Male
  • Location:Chicago
Hey all,

No go for a saph x550 Kernal Panic..
Does anyone know how to get back in to the os after a kernal panic?
tried -x

Eric

#65
yonika

yonika

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
Ok, 2 ATI Cards for me:

1. ATI Radeon 9600 pro (4150) like Omni's
Result:
Successfull Kext loading
Successfull Resolution Change to 1280x1024
No Mouse Tearing
No Core Image
No Quartz Extreme
Action Taken: Loaded Back ATIRadeon9700.kext (prefer tearing for performance)

1. ATI Radeon Mobility 9200 (4c66)
Result:
Successfull Kext loading
Bad Resolution Change (Out Of Sync)
No Mouse Tearing
No Core Image
No Quartz Extreme
Action Taken: None (Using Calisto with 1024x768 on Wide Screen :()


Thanks to Omni for his hard work on this,
we look up to you.

Jonathan.

#66
jjoe

jjoe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 57 posts
Result report:

Ati mobillity 9600 64mb (ASUS M6N)
-Out of sync for
1280x800
800x600

-Change color from millions to thounds also make it out of sync.

I feel that it will be out of sync if I choose a different resolution or color depth.

Thanks omni.

#67
quixos

quixos

    InsanelyMac Legend

  • Retired
  • 943 posts
koverg patched x800gt, works at 1024x768, out of range error after changing resolutions. very happy to have a release to play with :(

could we use something like DisplayConfigX to specify timings manually?

#68
Peter Gammelgaard

Peter Gammelgaard

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts

Figured I'd add my $.02: I have a Radeon Xpress 200M (0x5955), which is PCIe. The driver loads fine, the screen looks great, but black screen whenever I change any parameter of the display (resolution or color depth).

EDIT: My laptop's display panel is unknown to me (HP zv6170us). It is detected as a CRT. I might also add that even though my lappy has 128MB dedicated VRAM, the driver only detects 16MB.


I am in the same situation as you.. I have a HP zv6147eu with a Radeon Xpress 200m ID:5955.. It also only detects 16mb and it goes black if i try to change anything..

#69
peakymonster

peakymonster

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts
installed driver on fresh copy here is my output with -v in boot plist
my card is radeon x700se 5E4F there are two dependances at the the bottom of picture ayone know what ths means :(

#70
Antman

Antman

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 260 posts
ok.. for those who loaded the driver and did not get QE and Ci I had same problem and I loaded my ATIRadeon9700.Kext again and modified the ATIRadeon9700GA.plugin to the Castillo mod for it and I am set. of course it is loading both kexts but it works.. Am I doing that right?

#71
peakymonster

peakymonster

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts
excuse my duff typing keyboard running out of batterys :-)

MOD action: fixed it for ye :( - munky

#72
ryanbr

ryanbr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
Omni is the man! He uses the same card as i do so setup was so quick! I modded ATIRadeon9700GA./plugin to allow the QE/CI. Do be careful changing resolutions, strange things can happen if you pick the wrong rez or refresh rate. No mouse tearing till I modded the .plugin file.
Thanks Omni, i can finally use OSX on this rig because of you! =D

ATI Radeon 9600 Pro:

Chipset Model: ATI Radeon 9600 Pro
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 128 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4150
Revision ID: 0x0000
Displays:
Display:
Resolution: 1280 x 1024 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

#73
Rhino92

Rhino92

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
ATI Radeon 7000:

Chipset Model: ATI Radeon 7000
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 64 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x5159
Revision ID: 0x0000
Displays:
Display:
Resolution: 1280 x 1024 @ 60 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Not Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Not Supported



Yay! Works perfectly, thanks Omni!

#74
jim

jim

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 28 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK
Looks good! :(

ATI Radeon 9800 Pro:

Chipset Model: ATI Radeon 9800 Pro
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 128 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4e48
Revision ID: 0x0000
Displays:
Display:
Resolution: 1920 x 1200 @ 60 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

BUT! some issues...
- DVI doesnt work above 1280x1024..
- only managed to get native (1920x1200) when on VGA connection.
- having 2 monitors connected.. driver only queries one on VGA connection
- mouse tearing present with QE (i know GA issues and not Callisto)

TEARING IS ALOT LESS THO! (might be cause of the high res?) no idea

Running OPENGL screensaver (again under VGA), i notice several erm.. artifacts? tears.. basically lines of colour popping.. then again this might be due to the RadeonGA and not to callisto.. just pointint it out

same "lines" appear when watching video.. but only at 1920x1200.. might be my system.. ram getting too got or something.. someone else with a 1920 res should try.

good work omni

#75
xtraktion

xtraktion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts

easy Simania just modify the ATIRADEON9700GA.plugin seek for IOATINDRVFramebuffer and change it to : CallistoFB
exit and save
reboot works fine


I tried this for my ATI 9600 Pro and it worked fine after the reboot with both CI and QE. However, when i restarted again, I lost both CI and QE and ATIRADEON9700GA.plugin still points to CallistoFB for the framebuffer. Anyone have any possible reasons?

Other than that, the Callisto drivers work perfectly for me with my apple cinema display. one caveat: i have to clear out my extensions.kextcache before every shut down/reboot or the screen will be messed up on boot up. im using the -f flag in com.apple.boot.plist as a temporary workaround for this problem.

#76
Elv13

Elv13

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 318 posts
r9100IGP (radeon 9000 mobility) (5835)
Failure
Distorted screen

#77
velayo

velayo

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 200 posts
Thanks Omni.

ATI Radeon 9550:

Chipset Model: ATI Radeon 9550
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4153
Revision ID: 0x0000
Displays:
Display:
Resolution: 1280 x 1024 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

Works fine except that when I restart the computer and after login in the display becomes kind of whitish and a big dark line in the middle of it. I have to guess where the screen resolution is to be able to change the resolution and then it works fine. Is anyone else facing this?

#78
hanschien

hanschien

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 87 posts
  • Location:Houston, TX

installed river on fresh copy here is my output ith -v in boot plist
my card is radeon x700se 5E4F there are two dependances at the the bottom of picture ayone know what ths means :blink:


I got the same kernel panic. The Troubleshoot page on omni's site says that the IO ranges are not mapped correctly for Radeon X-series cards.

#79
frendi

frendi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
I've tried with my notebook Toshiba A100 - Centrino duo - ATi mobility X1600 with no luck... :blink:
My id is 71c5 and I have a Kernel Panic.
I have patience don't worry..
However thank you omni for the good work.

#80
Kiko

Kiko

    You Dont Understand Me

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,889 posts
  • Gender:Female
  • Location:United States Of Israel
ATI Radeon 9600 XT:

Chipset Model: ATI Radeon 9600 XT
Type: Display
Bus: PCI
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4152
Revision ID: 0x0000
Displays:
Color LCD:
Resolution: 1280 x 1024 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

Still have tearing and color banding, worked fine until second reboot, then kernel panic in every OS i have, now installed and working fine, just dont try changing colors and refresh rate.
Thanx Omni :blink:





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy