Jump to content
jdorz

Random kernel panic on shutdown/reboot and nvram problem

257 posts in this topic

Recommended Posts

Hello all,

I have successfully gotten my Hackintosh working 99 percent. The remaining issue that I am running into is that my system will randomly kernel panic upon a user issued shutdown or reboot WHEN I have either a usb sound card or usb headset plugged into any of my USB ports (both 2.0 and 3.0). If I remove the headset, it will power down with no issues. Does anyone have any suggestions?

My system is as follows:
MacOS 10.14 Mojave
Gigabyte H370 HD3
8400 i5 Coffee Lake
Radeon RX 580 sound card

Fixed

 

Solution

 

Use this folder for serie 100/200/300

https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=8222

 

reboot and extract one send_me for full dsdt patch by MaLd0n

--Run_Me
RunMe.app

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hello,

 

I did apply a custom SSDT to the patches folder that I created. I can confirm that the unused USB interfaces are no longer showing in ioreg and that only my valid USB2 and USB3 interfaces are being injected. I did remove FakePCIID_XHCIMux.kext as well. But I am still receiving panics. This image below is the latest that I received upon shutdown.

 

 

IMG_1090.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dude, you are a lifesaver! This works perfectly. Sleep, wake, and shutdown are working great now. I had been battling this for over a week. This is awesome. If it's alright with you, I threw a little paypal your way just out of sheer gratitude.

 

Thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, jdorz said:

Dude, you are a lifesaver! This works perfectly. Sleep, wake, and shutdown are working great now. I had been battling this for over a week. This is awesome. If it's alright with you, I threw a little paypal your way just out of sheer gratitude.

 

Thanks again!

Enjoy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @MaLd0n

 

I think I have a smiliar issue. I managed to install Mojave on my system. But on Shutdown or Reboot, I get also a kernel panic.

My system:
i3 8100
Gigabyte Z390 M Gaming
Sapphire RX 580 Nitro+
Samsung Evo 970

Clover 4700

 

I attached the entire EFI. I hope you can help me..

Thanks in Advance 

Foto 24.10.18, 00 17 01.jpg

EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Kazuya91 said:

Hello @MaLd0n

 

I think I have a smiliar issue. I managed to install Mojave on my system. But on Shutdown or Reboot, I get also a kernel panic.

My system:
i3 8100
Gigabyte Z390 M Gaming
Sapphire RX 580 Nitro+
Samsung Evo 970

Clover 4700

 

I attached the entire EFI. I hope you can help me..

Thanks in Advance 

Foto 24.10.18, 00 17 01.jpg

EFI.zip

send me files

run my app, i'll check and create patches for z390

RunMe.app

Instructions

https://www.youtube.com/watch?v=k9wmIfGLe3A

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Kazuya91 said:

here, replace full clover folder

CLOVER.zip

install last clover version

https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/Clover_v2.4k_r4722.zip/download

reboot

extract new send_me

 

btw, thx for files, is a very similar chipset

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, Kazuya91 said:

@MaLd0n

My Kernel Panics are gone! Thank you very much.

But now I don't have sound anymore. With my old configuration I had sound with ALC892.


Thank you for your effort.

Send me Kazuya91s-iMac.fritz.box.zip

check if work now

DSDT.aml.zip

 

and run it

https://olarila.com/files/Utils/RepairPermissions.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Pene said:

Hi MaLd0n,

 

What were the Z390 specific DSDT patches that solved the shutdown issue on Z390?

 

Thanks

try a clover shutdown fix and EmuVariableUefi-64.efi OsxAptioFixDrv-64.efi instead aptiomemoryfix

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, MaLd0n said:

try a clover shutdown fix and EmuVariableUefi-64.efi OsxAptioFixDrv-64.efi instead aptiomemoryfix

 

Thank you. Indeed, it seems to be an AptioMemoryFix issue.

 

Edited by Pene

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaLd0n I was having problems with an High Sierra installation on my Asus Z390-P.

At the end of the installation, when it came the point of restarting, it freezed. With your CLOVER.zip for Z390, I was able to install successfully! Thank you so much.

 

The problem now is, after installing, when I try to boot the partition to where I just installed to, I get a kernel panic.

I've tried with both the original DSDT.aml file included in the CLOVER.zip and the one you posted afterwards.

 

Any ideas on how to solve this?

Maybe I should add that I'm using an i7-9700k here.

IMG_20181026_162215.jpg

Edited by miguelcobain

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, miguelcobain said:

@MaLd0n I was having problems with an High Sierra installation on my Asus Z390-P.

At the end of the installation, when it came the point of restarting, it freezed. With your CLOVER.zip for Z390, I was able to install successfully! Thank you so much.

 

The problem now is, after installing, when I try to boot the partition to where I just installed to, I get a kernel panic.

I've tried with both the original DSDT.aml file included in the CLOVER.zip and the one you posted afterwards.

 

Any ideas on how to solve this?

Maybe I should add that I'm using an i7-9700k here.

 

use it

CLOVER.zip

and extract files, post here

RunMe.app

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaLd0n thank you for your response.

 

After using your CLOVER.zip I still got a kernel panic, but this time a slightly different one (see attached picture).

Notice that there's no "Please go to https://panic.apple.com to report this panic" in the end.

 

So I couldn't boot to run your "RunMe.app".

 

Also an interesting thing is that on this panic, the fans are spinning like crazy.

 

EDIT: seems like with this CLOVER.zip I'm but with the reboot problems which I wasn't before with the one you posted initially for z390!

 

IMG_20181026_170629.jpg

Edited by miguelcobain

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, miguelcobain said:

@MaLd0n somehow I was able to boot into my old High Sierra installation I had and was able to run RunMe.app.

This installation was the one I had before my Mobo and CPU upgrade.

 

Hope this helps!

Send me Miguels-iMac-2.lan.zip

extract original dsdt witj F4 key in clover boot screen

don't use dsdt from other mobo, diff model

52 minutes ago, Kazuya91 said:

@MaLd0n
sorry for the late response. I was working much lately. My Sound works now! Thank you very much.

k

enjoy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By ITzTravelInTime
      Hi guys, this thread is to show you a new and open source app, created by me, that I called TINU:
       
      The name means: TINU Is Not #####, the U refers to a popular software that is used to create macOS hackintosh installers (that for good reasons is banned on this forum), but the aim of the name is to explain that this app is a totally different thing from that software and works in a totally different way.
       
      This app basically is a graphical interface for the createinstallmedia executable that is inside the macOS and Mac OS X installer apps, it is capable to create a bootable installer completely vanilla like what you do using the command line method, and also this method is recommended by apple itself. In addition to this, this app provvides you simplicity and flexybility, and lets you to avoid most of the tedious steps or problems of other simlar apps.
       
      TINU allows you to create easily a bootable macOS installer without messing around with command line stuff and without using disk utility, all you need to do is use the app and then install your bootloader of choiche on the usb (or just leave it as is if you want to use it on a real Mac).
       
      Features:
      - Simple-to-use UI that allows you to easily start the bootable macOS installer creation process.
      - It can work with every macOS installer app that has the createinstallmedia executable inside its resources folder (including also beta and newly released installers).
      - You can use any erasable volume that is at least 7 GB of size (if the volume's drive is not in GUID format, TINU will re-format it accordingly).
      - Can work with the Mac OS recovery system, so you can create a bootable macOS installer from the macOS installer itself or from the macOS recovery partition, and you can use TINU to install macOS, too.
      - 100% clean: The bootable macOS installers created with this tool are vanilla, just as if you created them using the command line "createinstallmedia" method in Terminal.
      - Open Source: You can verify what this program does on your computer and you can create your own version by downloading and playing with the source code.
      - Does not require any special preparations. Just open the program, make sure you have a USB drive plugged in and have a macOS installer app on your disk.
      - No need to use Disk Utility. TINU can format your drive or partition for you.
      - Integrated EFI partition mounter tool.
      - Works using the latest versions of macOS and will also support newer Mac installers out of the box without requiring an update.
      - Offers advanced features to customize your bootable macOS installer.
       
      Features that are planned for future versions:
      - Support for other languages, at least Italian.
       
       (To sugegst a new feature please contact me on github)
       
      Requirements:
      - A computer that runs Mac OS X Yosemite or a more recent version (Mac OS X El Capitan is required to use TINU in a macOS recovery or installer).
      - A drive or a free partition (on a drive which already supports GUID) of least 7 GB that you want to turn into a macOS/Mac OS X installer.
      - A copy of a macOS/Mac OS X installer app (Maveriks or newer versions are supported) in the /Applications folder or in the root of any storage drive on your machine (excepted the drive or volume you want to turn into your macOS install media).
       
      Download:
      https://github.com/ITzTravelInTime/TINU/releases

      Frequently asked questions:
      https://github.com/ITzTravelInTime/TINU/wiki/FAQs
       
      Useful links:
      Thread (english) on insanelymac.com:
      - http://www.insanelymac.com/forum/topic/326959-tinu-the-macos-installer-creator-app-mac-app/
      Thread (italian) on insanelymac.com:
      - https://www.insanelymac.com/forum/topic/333261-tinu-app-per-creare-chiavette-di-installazione-di-macos-thread-in-italiano/
      Thread (english-german) on hackintosh-forum.de:
      - https://www.hackintosh-forum.de/index.php/Thread/33630-TINU/
      Post on Reddit:
      - https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/a1h61d/tinu_vanilla_bootable_macos_installer_creation/
      Facebook hackintosh help and beta testing (Italian only):
      - https://www.facebook.com/groups/Italia.hackintosh/?fref=ts
      Contact me (project creator):
      - Insanelymac.com profile: http://www.insanelymac.com/forum/user/1390153-itztravelintime/
      - email: piecaruso97@gmail.com
       
      Note that:
      - This software is under GNU GPL v3 license so any new branch/mod/third party release must be open source and under the same license.
      - We (the project creator and othe people involved with active developmment) assume no responsibility for any use of this app and this source code, and also for any kind of hardware and software damage to any computer and any device or peripheral that may come from this app or source code during it's use and outside it's usage
      - We do not guarantee support to you, this is only an open source project, not a product released by a company!
      - This project is born only for educational and demonstrative purposes, it's not intended to be used for commercial purposes and it will never be.
      - This is a no-profit project, born only to let people to create macOS install medias in a more simple way and also to learn how to create this kind of apps.
       
      Credits:
      - Apple for macos and installer apps and scripts
      - People that helped me a lot:
      Francesco Perchiazzi, Nicola Tomarelli, Roberto Sciortino, Raffaele Sonnessa, Ermanno Nicoletti, Tommaso Dimatore, Michele Vitiello Bonaventura, Massimiliano Faralli, Davide Dessì, Giorgio Dall'Aglio, Peter Paul Chato.   
      - Special thanks to Italian Hackintosh group!! for help (https://www.facebook.com/groups/Italia.hackintosh/?fref=ts)
      - Thomas Tempelmann for help with the UI
      - Pietro Caruso (ITzTravelInTime) for creating, maintaing and developing this project
       
      Here are also some screenshots inside this spoiler tab
       
       
       
         
    • By ALGhackintosh
      Hi @chris1111 i have a tenda w311ma usb wireless adapter , i wanted to make it work with my catalina hackintosh so i installed the driver from the official site , the Rt2870driver.kext file and your wireless panel utility but i have a problem : The software dosent always connect to the acess points and when it does , and everything seems to be ok (even in network section of the system preferences ) when i go to safari for example it tells me that im not connected . I tried to connect the pc to my phone using hotspot , same problem in the pc it shows connected to network but in the phone the pc doesnt appear in the list of the connected devices . What to do ? Please help me !
       
    • By zazman
      Bonjour,
       
      Je rencontre un souci depuis la dernière maj supplémentaire catalina 10.15.4, même chose pour la 10.15.5 aujourd'hui : après le début de l'update, lorsque le pc redémarre, je ne vois pas le volume d'installation dans les volumes de l'écran de boot clover (v5118). j'ai juste Preboot dans les volumes cachés au démarrage, et j'ai essayé de les afficher, le préboot de l'install apparait bien mais le boot n'aboutit jamais par ce biais. du coup, je suis bloqué en 10.15.4. Auriez-vous une idée du problème ?
    • By Tristana
      Hello, and thank you for your help!
       
      Ever since installing my new Sapphire Radeon Pulse RX580, I've been having issues with audio freezing up for the whole system- seemingly the coreaudiod process crashing / my USB audio interface not working. It feels random but seems to correlate with playing youtube videos, streaming audio in Finder, playing sound files from chat clients like Telegram/Discord and such. The system otherwise works as normal, with only audio related functions breaking. Sometimes instead of a full freeze / crash, the sample rate of audio will just drop significantly, causing a lot of aliasing.
      I followed this guide here, though it is outdated and some KEXTs have been merged with WhateverGreen. The shikigva=4 & -rad4200 boot arguments weren't available in WhateverGreen so I didn't add any boot arguments.
      https://hackintosher.com/guides/fix-rendering-issues-fcpx-high-sierra/
       
      My issue was not fixed by this. I also learned that USBInjectAll hadn't been given a custom SSDT and so I made one, which I have included at the end of this post. I also disabled the 15 port patch which had been left on. My USB ports now show up properly (though I've excluded my mobo's type-c port to meet the 15 port limit). My audio issues still have not been fixed, though.

      On High Sierra, the crash was irrecoverable- opening sound in system prefs just froze up, and I have to reset the system to get audio back. In Catalina, I seem to be able to choose a different audio device then go back to my external interface to reset the driver and get sound back.

      Thank you for any help / ideas you can offer!

      UPDATE: Issue still persists. I'm now using a USBPorts.kext created by Hackintool and have updated my list of current kexts below.

      System:

      Kexts:


       
       
×