Jump to content

macOS 10.13.2 Update is out


  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#41
vandroiy2012

vandroiy2012

    InsanelyMac Sage

  • Coders
  • 406 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine

Tried it, ioreg shows AGDC is disabled now but didn't change anything.

 

Well. Follow the link and read carefully about CFG,CFG_FB_LIMIT



#42
macinsane

macinsane

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts

Finally made it working! RX560 with Sleep and HDMI-Audio without Whatevergreen. I modified @Toledo's AMD-HDMI-SSDT and @MorkvomOrks's Controller kext. You have to use newest Clover that support Radeon deinit. Feel free to try!

Attached Files



#43
Nightf4ll

Nightf4ll

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

 

Sounds like something that slice should read and add to Clover...



#44
macq

macq

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 239 posts

Could someone post the vanilla Applehda.kext from 10.13.2 please!!

 

thanks



#45
Matgen84

Matgen84

    InsanelyMac Sage

  • Donators
  • 291 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
  • Interests:Hackintosh, Apple Mac, PC

Hi

 

I update apfs.efi to 10.13.2 version. Is there any way to disable the verbose boot that apfs.efi chucks out before the Clover boot menu. I don't have this issue with previous version (but I delete it)

 

Thanks



#46
Nanorise

Nanorise

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Anyone with Coffee lake got detected by the OS on 13.2?

 

Still got unknown



#47
chris1111

chris1111

    Packager

  • Donators
  • 4,494 posts
  • Gender:Male
  • Location:Montreal Canada
  • Interests:Mac OS X Packaging / scripts

Could someone post the vanilla Applehda.kext from 10.13.2 please!!

 

thanks

Here Vanilla AppleHDA V-280.12 from HS 10.13.2

Attached Files



#48
Slice

Slice

    InsanelyMac V.I.P.

  • Local Moderators
  • 6,624 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

Well. Follow the link and read carefully about CFG,CFG_FB_LIMIT

And test your case

iMac-2:~ slice$ ioreg -lw0 | grep CFG_FB_LIMIT
    | |   |   | |   "CFG_FB_LIMIT" = 0
    | |   |   | |     "aty_config" = {"CFG_NO_HDCP"=No,"CFG_INTERNAL_1080P"=Yes,"CFG_CAIL_CAPS"=0,"CFG_NO_PP"=No,"CFG_CAA"=0,"CFG_INT_SSPC"=25,"DALUseUrgencyWaterMarkOffset"=0,"CFG_USE_STUTTER"=No,"CFG_GEN_FLAGS"=0,"CFG_GRPH_CONTROL_DIS"=40964,"CFG_SURFACE_INFO_DIS"=1703936,"CFG_USE_FBC"=No,"CFG_FB_LIMIT"=0,"DALReadDelayStutterOff"=4}



#49
Fergarth

Fergarth

    I feel the apple's maggots inside me

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 384 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal
Okay, this is my story! Up to 13.1 SU, I have always had graphic acceleration and always with DP 4K connection! From the moment I installed the first 13.2 beta and until the final 13.2, even with the latest Nvidia Web Driver, I can only have black screen. I did not change anything in DSDT or plist config. Although all the updates are done without any errors, something has gone wrong with the graphics or graphics card or the Web Driver...
Next step is to replace the DSDT with an SSDT All and if it does not work, I send my GTX to the trash and buy an AMD...

#50
vandroiy2012

vandroiy2012

    InsanelyMac Sage

  • Coders
  • 406 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine

 

And test your case

 

My case 

116:~ serj$ ioreg -lw0 | grep CFG_FB_LIMIT
    | |   |   | |   "CFG_FB_LIMIT" = <03000000>
    | |   |   | |   "CFG,CFG_FB_LIMIT" = <03000000>
    | |   |   | |     "aty_config" = {"CFG_INT_SSPC"=25,"CFG_USE_SRRB"=No,"CFG_NO_MSI"=No,"CFG_NO_SLS"=No,"CFG_FORCE_MAX_DPS"=No,"CFG_USE_DPT"=Yes,"CFG_NO_HDCP"=No,"CFG_CAA"=0,"CFG_APER_MODE"=1,"CFG_PULSE_INT"=Yes,"CFG_FB_LIMIT"=<03000000>,"CFG_USE_FEDS"=Yes,"CFG_USE_STUTTER"=Yes,"CFG_PAA"=0,"CFG_USE_FBC"=No,"DALUseUrgencyWaterMarkOffset"=0,"CFG_NODM"=Yes,"DALReadDelayStutterOff"=4,"CFG_USE_LPT"=No,"CFG_USE_REGAMMA"=Yes,"CFG_USE_AGDC"=Yes,"CFG_GEN_FLAGS"=0,"CFG_FORCEMAXDPM"=No,"CFG_TRANS_WSRV"=Yes,"CFG_NO_MST"=No,"CFG_NO_PP"=No}

This problem is only in AMD9500Controller for now. Probably they tried to fix connector detection on certain cards.

10.13.1

if ( AtomBiosProxy::getConnectorsInfo(bios,…) != SUCCESS)
      bios->connectorNum = 0;

if (bios->connectorNum > 0) {
…
   result->connectorNum = bios->connectorNum;
...
}

10.13.2

if ( AtomBiosProxy::getConnectorsInfo(bios,…) != SUCCESS)
     bios->connectorNum = 0;

if (bios->connectorNum > 0) {
…
  result->connectorNum = 6;
...
}

And in addition in 10.13.2

if (bios->connectorNum > 0) {
…
 result->connectorNum = 6;
...
} else {
  result->connectorNum = 1;
}


#51
fallen00sniper

fallen00sniper

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
  • Gender:Male

Update went smooth after downloading three times from app store   :wallbash:

I did not remove EmuVariable, I have rc scripts, all i did prior to update was run NvWeb_Patcher to modify NVDARequiresOS to 17C88

Clover 4334 is the winner!

attachicon.gifScreen Shot 2017-12-07 at 8.11.20 pm.png

attachicon.gifScreen Shot 2017-12-07 at 8.13.07 pm.png

 

Got a link for NVWeb_Patcher?

 

I have good acceleration, but mine thinks it is using the macOS driver XD

 

Also, how are your drive speeds?

 

My ssd speeds are either almost the same or extremely low testing with Novabench.

 

On building 4334, I only see 4330.


Okay, this is my story! Up to 13.1 SU, I have always had graphic acceleration and always with DP 4K connection! From the moment I installed the first 13.2 beta and until the final 13.2, even with the latest Nvidia Web Driver, I can only have black screen. I did not change anything in DSDT or plist config. Although all the updates are done without any errors, something has gone wrong with the graphics or graphics card or the Web Driver...
Next step is to replace the DSDT with an SSDT All and if it does not work, I send my GTX to the trash and buy an AMD...

 

Try patching the NVDAStartup.kext first like others have done, if that doesn't help and you are seriously going to throw your video card away... I'll be the trash can.



#52
fabiosun

fabiosun

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,533 posts
  • Gender:Male

Got a link for NVWeb_Patcher?

 

I have good acceleration, but mine thinks it is using the macOS driver XD

 

Also, how are your drive speeds?

 

My ssd speeds are either almost the same or extremely low testing with Novabench.


 

Try patching the NVDAStartup.kext first like others have done, if that doesn't help and you are seriously going to throw your video card away... I'll be the trash can.

with your 1050 ti ???

OSX default driver are not for pascal gpu.....


Okay, this is my story! Up to 13.1 SU, I have always had graphic acceleration and always with DP 4K connection! From the moment I installed the first 13.2 beta and until the final 13.2, even with the latest Nvidia Web Driver, I can only have black screen. I did not change anything in DSDT or plist config. Although all the updates are done without any errors, something has gone wrong with the graphics or graphics card or the Web Driver...
Next step is to replace the DSDT with an SSDT All and if it does not work, I send my GTX to the trash and buy an AMD...

 

in which slot is your gpu?

if the one (first one) near cpu socket i will send to you my ssdt 



#53
fallen00sniper

fallen00sniper

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
  • Gender:Male

with your 1050 ti ???

OSX default driver are not for pascal gpu.....

 

For some reason after installing the kext MaLd0n posted and rebooting the drivers are working properly as best as I can tell, but it thinks it is using the driver macOS supplies.

 

I looked at the Info.plist for NVDAStartup.kext and NVDAStartupWeb.kext, in that same order the string for required os is blank for NVDAStartup.kext and correct for NVDAStartupWeb.kext.



#54
fabiosun

fabiosun

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,533 posts
  • Gender:Male

If you have acceleration you are using Nvidia web driver and no osx driver in my opinion.

 

For some reason after installing the kext MaLd0n posted and rebooting the drivers are working properly as best as I can tell, but it thinks it is using the driver macOS supplies.

 

I looked at the Info.plist for NVDAStartup.kext and NVDAStartupWeb.kext, in that same order the string for required os is blank for NVDAStartup.kext and correct for NVDAStartupWeb.kext.



#55
fallen00sniper

fallen00sniper

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
  • Gender:Male

check the screen shot here and you will understand better what I am trying to say.

 

            #32            

 

If you have acceleration you are using Nvidia web driver and no osx driver in my opinion.

 

New Web Driver is out, going to update it.

 

Working well, only need the CUDA update now.



#56
GhostRaider

GhostRaider

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 592 posts
  • Gender:Male

Updated via macOS update installer downloaded from apple's web site.

 

This was the first time I've ever encountered an issue installing an update. Upgrading to Clover v4334 and updating Lilu.kext, AppleALC, and Nvidiagraphicsfixup.kext were essential.

 

When I tried updating through Mac App Store, the installer was corrupted. After downloading the macOS 10.13.2 update from Apple directly worked. Not sure why Mac App Store version didn't work for me.



#57
Shaneee

Shaneee

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,280 posts
  • Gender:Male
  • Location:Fife, Scotland

Had some issues with the App Store update for some reason. It booted after update but it was like some frameworks weren't updated correctly meaning Safari, App Store and even Console wouldn't show anything. Installed the Combo via my 10.12 drive and now it's up and running again :D

 

 

Attached Files



#58
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,541 posts
  • Gender:Male

This was the first time I've ever encountered an issue installing an update. Upgrading to Clover v4334 and updating Lilu.kext, AppleALC, and Nvidiagraphicsfixup.kext were essential.

 

When I tried updating through Mac App Store, the installer was corrupted. After downloading the macOS 10.13.2 update from Apple directly worked. Not sure why Mac App Store version didn't work for me.

It happens from time to time, I never use App Store to update the macOS for several reasons:

 

1. I have several computers and I'd rather to download the update once so I always download the updates directly from Apple's web site.

2. When I download the update installer it's usually the safest way to perform the update (IMHO) if the installer is corrupted I'll know before the installation starts.

3. I keep the installers for future use so I don't have to re-download the update over and over.

 

I don't use nvidiagraphicsfixup.kext I use the Clover patch but I updated AppleALC, Lilu.kext and FakeSMC.kext along with the Clover itself.



#59
Loloflat6

Loloflat6

    InsanelyMac Geek

  • Donators
  • 112 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
  • Interests:Computing Architecture
    Vintage Cars

No issue with the App Store update.

​Before I did installed Clover_v2.4k_r4334 , puted the latest Apfs.efi , lilu and watevegreen kexts on esp.

After reboot I did rollback to Clover_v2.4k_r4243 because since Clover_v2.4k_r4297 after trying also Clover_v2.4k_r4318 Intel Power gadget don't show properly my CPU speed.

Attached Files



#60
derailed_spark

derailed_spark

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

Finally made it working! RX560 with Sleep and HDMI-Audio without Whatevergreen. I modified @Toledo's AMD-HDMI-SSDT and @MorkvomOrks's Controller kext. You have to use newest Clover that support Radeon deinit. Feel free to try!

 

For me the kext did not work as is, having still the sleep / wake issues - however I used the AMD9xxxControllerPatcher.kext and edited the Info.plist to change CFG_FB_LIMIT from 0 to 5 (the number of my card's ports) - and now the sleep/wake issue is resolved. Combined with RadeonDeInit and I'm back on track. 

 

The other option is to use WhateverGreen and a patch to change the value - but that's a bit more involved. Hopefully Clover will incorporate the patch by default at some point. Attached the modified kext if someone needs it and is too lazy to change the value :)

Attached Files







1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2017 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy