Jump to content

Fermi 5XX works with Lion DP4/GM!


  • Please log in to reply
313 replies to this topic

#301
MatzeOS86

MatzeOS86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 70 posts
Since your GTX 275 is working just fine, I wouldn't change anything to that part of your plist.
And yes, you could use my plist and change the VRAM.

Here is a good guide on how to patch your AppleGraphicsPowerManagement.kext: http://www.insanelym...howtopic=266036
But you don't have to do it and it has nothing to do with QE/CI.

#302
Bozster

Bozster

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Since your GTX 275 is working just fine, I wouldn't change anything to that part of your plist.
And yes, you could use my plist and change the VRAM.

Here is a good guide on how to patch your AppleGraphicsPowerManagement.kext: http://www.insanelym...howtopic=266036
But you don't have to do it and it has nothing to do with QE/CI.


Yay! Finally managed to get everything working.. Your PLIST was awesome and just what I needed

So.. I can see the transparent bar on top now meaning the QE is working.

Here's what I did for those who have my combo of graphics cards (many thanks again Matze)

- Install OSX with #####
- I booted no problem with only one card at 1024x768 no cards recognized
- Placed my ASUS P6T DSDT on desktop as well as AppleHDA file for ASUS P6T Realtek audio and Realtek ethernet
- Installed latest CUDA drivers from Nvidia for Mac
- Ran ##### and did the following:
  • User DSDT
  • System Utilities (repair permissions and so on checked)
  • Drivers & Bootloaders > Graphics > NVIDIA GF100 Fermi Patches > Open CL Enabler 10.7.2 checked
  • Bootloaders > Chimera checked
  • Customization > System Definitions > Mac Pro 5.1
  • Themes > Chameleon RC5 Default Theme
  • OSx86 Software checked
- After ##### is done with it's thing, I ran immediately after (no reboot), TonyMac's ##### to install the AppleHDA and Realtek kexts on my desktop

- Installed PlistEditPro to create my hex file for chameleon.boot.plist with EFI strings

- Edited the PLIST to include Matze's PLIST for GTX 580 and used the PLIST for GTX 280 from here http://aquamac.probo...read=569&page=1 and modified it to include proper RAM for both. I placed them both in one PLIST in.plist (included among the files I attached)

- This is what the PLIST looked like in the end:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x3,0x0)/Pci(0x0,0x0)</key>
<dict>
  <key>@0,AAPL,boot-display</key>
  <string></string>
  <key>@0,can-hot-plug</key>
  <string></string>
  <key>@0,compatible</key>
  <string>NVDA,NVMac</string>
  <key>@0,device_type</key>
  <string>display</string>
  <key>@0,name</key>
  <string>NVDA,Display-A</string>
  <key>@1,can-hot-plug</key>
  <string></string>
  <key>@1,compatible</key>
  <string>NVDA,NVMac</string>
  <key>@1,device_type</key>
  <string>display</string>
  <key>@1,name</key>
  <string>NVDA,Display-B</string>
  <key>AAPL,aux-power-connected</key>
  <string>0x00000001</string>
  <key>AAPL,backlight-control</key>
  <string>0x00000000</string>
  <key>AAPL,gart-width</key>
  <integer>64</integer>
  <key>AAPL00,blackscreen-preferences</key>
  <string>0x00000000</string>
  <key>AAPL01,blackscreen-preferences</key>
  <string>0x00000000</string>
  <key>IONVRAMProperty</key>
  <true/>
  <key>NVCAP</key>
  <data>
  BAAAAAAAAwAcAAAAAAAACgAAAAA=
  </data>
  <key>NVDA,Features</key>
  <string>0x108006ff</string>
  <key>NVPM</key>
  <data>
  AQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA==
  </data>
  <key>VRAM,totalsize</key>
  <data>
  AAAAYA==
  </data>
  <key>device_type</key>
  <string>NVDA,Parent</string>
  <key>model</key>
  <string>NVIDIA GeForce GTX 580 EFI</string>
  <key>rm_board_number</key>
  <data>
  AAAAAA==
  </data>
  <key>rm_multiboard_capable</key>
  <data>
  AQAAAA==
  </data>
  <key>rom-revision</key>
  <string>70.10.48.00.01</string>
  <key>subsystem-id</key>
  <string>0x00001080</string>
</dict>
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x7,0x0)/Pci(0x0,0x0)</key>
<dict>
  <key>@0,compatible</key>
  <string>NVDA,NVMac</string>
  <key>@0,device_type</key>
  <string>display</string>
  <key>@0,name</key>
  <string>NVDA,Display-A</string>
  <key>@1,compatible</key>
  <string>NVDA,NVMac</string>
  <key>@1,device_type</key>
  <string>display</string>
  <key>@1,name</key>
  <string>NVDA,Display-B</string>
  <key>@2,#adress-cells</key>
  <string>0x01000000</string>
  <key>@2,#size-cells</key>
  <string>0x00000000</string>
  <key>@2,compatible</key>
  <string>NVDA,sensor-parent</string>
  <key>@2,device_type</key>
  <string>NVDA,gpu-diode</string>
  <key>@2,hwctrl-params-version</key>
  <string>0x02000000</string>
  <key>@2,hwsensor-params-version</key>
  <string>0x02000000</string>
  <key>@2,name</key>
  <string>sensor-parent</string>
  <key>@2,reg</key>
  <string>0x02000000</string>
  <key>NVCAP</key>
  <data>
  BAAAAAAAAwAMAAAAAAAABwAAAAA=
  </data>
  <key>NVPM</key>
  <data>
  AQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA==
  </data>
  <key>VRAM,totalsize</key>
  <data>
  AAAAOA==
  </data>
  <key>device_type</key>
  <string>NVDA,Child</string>
  <key>model</key>
  <string>NVIDIA GeForce GTX 275 EFI</string>
  <key>rom-revision</key>
  <string>3172a</string>
</dict>
</dict>
</plist>

- The key thing to note here that I kept getting blank screens on boot or kernel panics until Matze suggested I change the device-type in PLIST for 275 (in my second PCI-E slot) to NVDA,Child
- You would need to edit the PLIST to include your PCI IDs for both cards and change your VRAM values (for 896 the value is 00000038 and for 1536mb for 580 is 00000060)
- When I combined those 2 in one plist I ran the gfxutil and created a .hex file out of that in.plist (you can see the syntax in the url i mentioned above on aquamac forum post)
- When I got the hex file I copied and pasted the hex string into my chameleon.boot.plist with the key device-properties. The chameleon.boot.plist is located below:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string></string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>npci=0x2000 darkwake=0 PCIRootUID=1</string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>Yes</string>
<key>Timeout</key>
<string>2</string>
<key>UseKernelCache</key>
<string>Yes</string>
<key>device-properties</key>
<string>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</string>
</dict>
</plist>

- After I modified the chameleon.boot.plist file I installed the GTX 5xx enabler (from OSX86.net - i included the installer in my zip file as well) and just picked the GTX 5xx enabler only and installed. GTX Enabler will make sure to fix and patch whatever you need to get CI/QE and it will tell you to remove AppleUstreamUserClient kext from S/L/E

- After all this, ran the ##### again but only selected System Utilities to rebuild caches and fix permissions

Rebooted and voila. All working great and I see transparent bar on top as CI/QE is working.

Hope this helps those who have issues with blank screens and kernel panics even though they added the device IDs in NVDAGF100Hal and added EFI strings/hex into their boot.plist. The key was device-type NVDA, Child setting in EFI string if you have dual cards.


The attached zip file contains all the files and programs you might need (it also includes the ASUS P6T dsdt, audio and ethernet kext)
http://www.bozzified...TX275_files.zip

Cheers.

#303
akiNikki

akiNikki

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
I can't get my 2nd monitor to work with my Palit 560 Ti. The first monitor connected with DVI-DVI and so does the 2nd. But the 2nd monitor only showing blank black screen and the system can't detect it, though the first monitor will be working just fine. If I change the second monitor with HDMI-DVI or VGA cable, BOTH screen will be blank. It will stay that way until I remove either one of the cable eg: if I remove the primary display, the 2nd monitor with HDMI will work. But if I plug in both display, no dice.

I've enabled my card based on this thread guide all the way. The performance is good, i can run Luxmark, Cinebench etc. JUST the 2nd monitor is not working.

#304
ghufronaka

ghufronaka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

2. After Install: Go to System/Library/Extensions/ and open up (Show Package Content) the NVDAGF100Hal.kext.
3. Go to Contents and open up the file info.plist
4. Go to the following line in the file and add your own device id. You have to google for that though:

1200 is GTX560Ti
1251 is GTX560M
1081 is GTX570
1080 is GTX580
1088 is GTX590


<string>
0x06c010de&amp;0xffe0ffff
0x0dc010de&amp;0xffc0ffff
0x0e2010de&amp;0xffe0ffff
0x0ee010de&amp;0xffe0ffff
0x0f0010de&amp;0xffc0ffff
0x104010de&amp;0xffc0ffff
0x124010de&amp;0xffc0ffff
0x108110de&amp;0xffe0ffff --> this is 570GTX and was added, change it to your device id
</string>


will this thing work with GT 520m?

Edited by Gringo Vermelho, 05 March 2012 - 08:51 PM.
Trimmed overquoting to include only the most relevant part


#305
Gringo Vermelho

Gringo Vermelho

    The Jan Bird fix

  • Supervisors
  • 6,107 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil
Find and add your device ID as shown, and try it.

#306
T.B.B.

T.B.B.

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
fermi drivers got officially released, i updated the OP thread. Any other important (general) updates/notes i should add in the OP thread?

#307
Gringo Vermelho

Gringo Vermelho

    The Jan Bird fix

  • Supervisors
  • 6,107 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil
Several users, including myself, have reported that the new drivers break wake from S3 sleep.

This is on clean 10.7.3 with GraphicsEnabler=y and a Geforce GTX 460. Wake from S3 was working with the 10.7.3 Nvidia drivers.

EDIT

I tried this new darkwake kernel flag, did some sporadic reading and it looks like it has to do with Wake-on-LAN?
I can't seem to find anywhere what it actually does.

With darkwake=1 added to kernel flags, wake from S3 works for me with the new nvidia drivers.

This is kind of strange because from what I've found so far, darkwake=1 is the default for darkwake. Maybe it's necessary to set it anyway when running OS X on a PC. Maybe because there's no NVRAM to store settings in like on a real Mac?

The log has some mysterious things in it though, what's "special message 1f"? Tea is ready? And what's NVRM, Nvidia-something? Is D3 a power state?

Mar 10 14:04:40 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: NVRM: 0x702a called in D3
Mar 10 14:04:40 Gringos-Mac-Pro kernel[0]:
Mar 10 14:04:57 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: Wake reason: UHC3
Mar 10 14:04:57 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: The USB device USB Receiver (Port 2 of Hub at 0x5d000000) may have caused a wake by issuing a remote wakeup (2)
Mar 10 14:04:57 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: Failed to send special message 1f
Mar 10 14:04:59 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: Ethernet [AppleYukon2]: Link up on en0, 100-Megabit, Full-duplex, Symmetric flow-control, Debug [796d,6f48,0de1,0200,45e1,4000]
Mar 10 14:05:03 Gringos-Mac-Pro kernel[0]: 0		0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed

Attached File  power saving.png   70.63KB   32 downloads

#308
Rosarioxx

Rosarioxx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 62 posts
  • Gender:Male
I buy zotac GTX 550 Ti, don't work qe/ci i try install GTX 5xx Enabler on http://www.osx86.net but dont work, i have id 0x1244 0x00a1, i try change id in the NVDAGF100Hal? You can help me please.

#309
joot

joot

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
For the life of me, I still cannot get my Zotac Geforce 560 Ti to be recognized by Lion 10.7.3. Device ID added to info.plist in NVDAGF100Hal, etc., etc., still no go.....anymore ideas for me to try ?

#310
Opal

Opal

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Avoid the Gainward 560Ti 448 core "Special Edition" 1280mb. I've followed the OP to the letter, still comes up first as Unknown 1280, then in Cinebench is coming up as "Unknown futuristic Nvidia Processor" <-- Which I wouldn't mind if it was futuristic and was blowing the others out of the water but it's benchmarking slower than a GTX280.

To put it into perspective, in 10.7.3 (64Bit) Cinebench Open-GL gets 27.46. In WinXP SP3 (32 bit!) I'm getting 38.82! I would expect OSX to be faster, not slower than Windows :( Processor is a Core2Quad 2.8ghz on a Gigabyte DS3-EP4.

To add insult to injury, it killed my wifi card. Got it working again by changing the slot in Windows (which also protested no hardware present), but still cannot get any connectivity in OSX. Bad experience for me, I have to say to avoid these 448 1280mb cards with ID 1087 (not 1200 as everyone says they are, they are the GTX 560 non Ti).

Hope this helps someone to choose the right card, spend the extra and get a real 570! I'm going to see if I can return mine for a 570, because it just doesn't work.

#311
JahRastaMaN

JahRastaMaN

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brasil
GTX 560M 3GB + i7 2670 Not Works. Freeze on 10.7.3. :/ some solution?

#312
Crazy_aCe

Crazy_aCe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada
Hi can anyone help me

I have an evga 560 Ti card, and the kext here: http://www.osx86.net...&id=1567&page=2 will not work and gives me a blank screen.

Now since I'm so noob, I have no idea how to edit the kext outside of Mac. Can anyone tell me how I go about removing/modifying my kexts when I get a blank screen and can't see anything? I have ubuntu installed, but can install my Windows back if need be with paragon hfs+ to make the changes. Or I could simply reinstall, but I've done that wayyy too many times.

Thanks for any help.

#313
AdobeEditor

AdobeEditor

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 30 posts
Well this is just an update but if anyone was having any issues with their system lagging during transitions and just not behaving as smoothly as it should (with all the graphics power we most certainly have), I found a driver from NVidia that has addressed all the issues I had with my 560Ti. The link to the version for 10.7.4 is here and there is also a version for 10.7.3 here. Hopefully this will help others as much as it has helped me! I do have a CUDA driver installed on my system as well but I think this one is what really did the trick.

Best of luck!

#314
Crazy_aCe

Crazy_aCe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada
I was able to get my GTX 560 Ti working by using the official nvidia drivers here: http://www.nvidia.co...f01-driver.html. I had to install the drivers via a third-party installer because I got a message saying that the system wasn't supported. If you can't find a third-party installer, just extract the .pkg file to the kexts folder at System/Library/Extensions.

Also note, the video is still somewhat laggy. It's nearly impossible to game, so don't rely on this for high-end video processing.

Cheers.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy