Jump to content

Supported Graphics cards with Full QE/QI


  • Please log in to reply
255 replies to this topic

#61
organik

organik

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

Check to see if the device ID is in NVDAResman.kext. and/or NVDANV50Hal.kext. You may have to add it.


I added to NVDAN50Hal.kext but I can't see where it would go in Resman.kext - still no resolution choices. "System Information" reports the correct card, if that means anything.

Maybe I should just buy a new graphics card? Suggestion for a decent card that works great out of the box?

#62
badaxe2

badaxe2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 posts
  • Gender:Male
Twintech GTX 275 896mb fully working using EFI Strings from EFIStudio.

Only problem I have is mirroring display's but I think that this could be a Lion Bug, can anybody confirm if mirror is working for them ?

#63
zentili

zentili

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Gender:Male
  • Location:Naples, Italy

ATI Sapphire HD 4850 fully working with QE/QI enabled. Added device id into ATI4800controller.kext, installed latest ATY_Init.kext and that's all"


UPDATE: In DP4, you don't need ATY_Init anymore, just add the dev-id in original ati4800controller and GraphicsEnabler=Yes in bootloader

#64
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
with my Geforce 9500 gt 1gb with Graphics Enabler i get to the point where it says the video card driver NVDANV50.hal is loaded and registered then I get a Blank Blue screen as if its trying to switch resoltion and hangs i ve tried inserting nvcap and efistrings and this is as far as i ve gotten this is the same issue i have with NVEnabler it probes the card recognizes it but simply fails to initiate

#65
v7kF4U2HTd

v7kF4U2HTd

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts

with my Geforce 9500 gt 1gb with Graphics Enabler i get to the point where it says the video card driver NVDANV50.hal is loaded and registered then I get a Blank Blue screen as if its trying to switch resoltion and hangs i ve tried inserting nvcap and efistrings and this is as far as i ve gotten this is the same issue i have with NVEnabler it probes the card recognizes it but simply fails to initiate


same happened to me with some kexts/entries combinations using my 8800gts

#66
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
i ve tried several methods from swapping out kexts with snow leopard ones modifying plist files with the lion ones NVEnabler NVinject Graphics Enabler EFI Strings it just doesnt seem to matter they produce the same result everytime

#67
Dellmantt

Dellmantt

    STILL LEARNING

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,122 posts
  • Gender:Male
  • Location:AUSTRALIA

i ve tried several methods from swapping out kexts with snow leopard ones modifying plist files with the lion ones NVEnabler NVinject Graphics Enabler EFI Strings it just doesnt seem to matter they produce the same result everytime

Have you got
<key>PciRoot</key>
<string>1</string> (may be different card slot number)

in com.apple.Boot.plist

#68
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
no but i will try that and let you know of my results

#69
getintheremac

getintheremac

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 6 posts
GTX 460 1Gb Full QE/CI Working - GraphicsEnabler=Yes (previously removed GeForce7xxx and NVDAResmanG7xxxx from S/L/E for a different card)

#70
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
tried the pciroot thing didnt work either

#71
nexus aka chus

nexus aka chus

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:compostela spain

ASUS GeForce 210 Silent 512MB works OOB. No injector/enabler, no GraphicsEnabler=xxx, no DSDT. Just works.

Edit: you might need GraphicsEnabler. It's weird. Chameleon RC5 903 needs GraphicsEnabler=yes, but RC5 846 (I think) that I have on my Snow Leopard 10.6.7 HDD doesn't.

Anyway, try it without GraphicsEnabler, if it works, great! If it doesn't just add GraphicsEnabler=Yes to com.apple.boot.plist.

thanx i´ll try it :P


MacOSX Lion Developer Preview2 64bit sucessfully installed on GIGABYTE G31M ES2L Core2DuoE2180@2.0Ghz(overclocked@2.25Ghz) 2GB DDR2 RAM@800Mhz(901Mhz overclocked) NVIDIA POV GEFORCE GT 8600 512Mb Q/E activated(dual boot not tested yet) w/ NVEnabler.kext and FakeSMC.kext . Installing Method : ##### +Xpc.
http://facebook.com/nexusakachus

only an issue : the scroll mouse wheel works upside down on lion . please help . thanx

Attached Files



#72
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
Still no success at this point i m ready to throw my hands up and give up its so frustrating i ve tried every solution tossed at me my only guess is some 9500 GTs are working correctly and others arent......

#73
antonnig

antonnig

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male
  • Location:menton (France)
Hey!
My HD5770 Silent Cell (Gigabyte) works perfect with QE/CI with a simple GraphicEnablers=Yes.

#74
munky

munky

    Agent of Evolution

  • Retired
  • 2,901 posts
  • Location:The Land of Hairy-Arsed Highlanders

only an issue : the scroll mouse wheel works upside down on lion . please help . thanx


heh yeah, all the scrolling is inverted in Lion, to make it more like iOS. not a bug :)

#75
flatfrog

flatfrog

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
I've just installed Lion DP4 on my machine and patched both the ATI4800Controller and ATIRadeonX2000 kexts by adding my dev id for my Sapphire HD4890. I also had to patch the ATIRadeonX2000 binary to get it to load (replacing a existing id with mine).

I got the following kexts to load:

ATISupport
ATI4800Controller
ATIRadeonX2000
ATIFramebuffer

It detects my GPU correctly and my display resolution is correct but I haven't been able to get QE/CI working. I don't know if I did the binary patching the correct way, did I miss something here?

Cheers

#76
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
I finally have success swapped out IOPCIFAMILY and AppleACPIPlatform Kexts with snow leopard ones and it successfully deteeced and loaded my card with ATY_init

Attached Files



#77
Taruga

Taruga

    Retired

  • Retired Developers
  • 533 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal
GTX 260 OC working with DSDT

Device (PCI0)
		{
			Name (_HID, EisaId ("PNP0A03"))
			Name (_ADR, Zero)
			Name (_UID, One)
			Name (_BBN, Zero)
			Device (POP1)
			{
				Name (_ADR, 0x00010000)
				Device (GFX)
				{
					Name (_ADR, Zero)
					Name (_SUN, One)
					Method (_DSM, 4, NotSerialized)
					{
						Store (Package (0x1C)
							{
								"@0,compatible", 
								Buffer (0x0B)
								{
									"NVDA,NVMac"
								}, 

								"@0,device_type", 
								Buffer (0x08)
								{
									"display"
								}, 

								"@0,display-cfg", 
								Buffer (0x04)
								{
									0x03, 0x01, 0x00, 0x00
								}, 

								"@0,name", 
								Buffer (0x0F)
								{
									"NVDA,Display-A"
								}, 

								"@1,compatible", 
								Buffer (0x0B)
								{
									"NVDA,NVMac"
								}, 

								"@1,device_type", 
								Buffer (0x08)
								{
									"display"
								}, 

								"@1,display-cfg", 
								Buffer (0x04)
								{
									0xFF, 0xFF, 0x00, 0x01
								}, 

								"@1,name", 
								Buffer (0x0F)
								{
									"NVDA,Display-B"
								}, 

								"NVCAP", 
								Buffer (0x18)
								{
									/* 0000 */	0x04, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x03, 0x00, 
									/* 0008 */	0x0C, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x07, 
									/* 0010 */	0x00, 0x00, 0x00, 0x00
								}, 

								"NVPM", 
								Buffer (0x1C)
								{
									/* 0000 */	0x01, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 
									/* 0008 */	0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 
									/* 0010 */	0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 
									/* 0018 */	0x00, 0x00, 0x00, 0x00
								}, 

								"VRAM,totalsize", 
								Buffer (0x04)
								{
									0x00, 0x00, 0x00, 0x38
								}, 

								"device_type", 
								Buffer (0x0C)
								{
									"NVDA,Parent"
								}, 

								"model", 
								Buffer (0x17)
								{
									"nVidia GeForce 260 GTX"
								}, 

								"rom-revision", 
								Buffer (0x06)
								{
									"3172a"
								}
							}, Local0)
						DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
						Return (Local0)
					}
				}
			}


#78
abkratch

abkratch

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • Gender:Male
Hello All!
I'm runnin DP2 with an NVidia 7600 GS but cannot seem to enable native resolution or QE/CI. What is the best method to do so? I have tried NVEnabler.kext but it yields a gray screen after startup, and appears to not work. If anyone could help that would be great, OSx86 is not new to me, but this is the first time i have used Lion, which is seemingly trickier to modify than SL And Leopard at is point.

Thanks in advance!
abkratch

#79
momo411176

momo411176

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts

I finally have success swapped out IOPCIFAMILY and AppleACPIPlatform Kexts and it successfully deteeced and loaded my card with ATY_init


I have the same problem with my 8600GT and Lion DP4. Can you lend a hand and explain further how you got your nvidia card to work? What did you replace IOPCIFAMILIY and AppleACPIPlatform Kexts with?

I have the same problem with my 8600GT and Lion DP4. Can you lend a hand and explain further how you got your nvidia card to work? What did you replace IOPCIFAMILIY and AppleACPIPlatform Kexts with?



Problem solved. Took those next from 10.6 and now this 8600GT works great with 10.7.

Thanks douggle for the tip!

#80
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
Glad that worked for you





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy