Jump to content

Cmedia 8738


  • Please log in to reply
226 replies to this topic

#41
Hagar

Hagar

    Project Dogsbody

  • Administrators
  • 2,352 posts
  • Location:Over the hills & far away
AFAIK no-one ever got round to writing the input portion of this driver, so no microphone.. not your fault.

Edited by Hagar, 11 January 2006 - 12:47 AM.


#42
salaku

salaku

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Hello,
I get the following error when I try to install the driver. I used the install script didn;t work, then I tried the manual process. But neither worked for me.

#kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext appears to be valid
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)


Can someone help me to load the audio driver?

Thanks.

#43
thewaker

thewaker

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
  • Location:Kelowna, BC. Canada
I also get the same error.

#44
wmarsh

wmarsh

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 900 posts

Hello,
I get the following error when I try to install the driver. I used the install script didn;t work, then I tried the manual process. But neither worked for me.

#kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext appears to be valid
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)
Can someone help me to load the audio driver?

Thanks.


I replaced my soundcard with this one to get sound with OS X. As I recall, I got the same message at first. Dogbert's driver was compiled for 10.4.1. Depending on which 10.4.3 build you have, the kext would be different.

Simplest solution is to download the source code (its posted) then compile it yourself. The XCode tools to recompile it are on the DVD.

Attached find my kext compiled for 10.4.3 1111g. It works on my system.

Attached Files



#45
thewaker

thewaker

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
  • Location:Kelowna, BC. Canada
Grabbed your compiled kext for 10.4.3, dropped it on my system and presto, it works fantastically now.

I have an onboard AC'97 with one channel working, and it's great to have 2 channels working on the C-Media PCI card that I literally had kicking around.

Thanks a bunch

-TheWaker

#46
kdraggy

kdraggy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Is there compiled CMedia driver for 10.4.4 or 10.4.5 available?

#47
wmarsh

wmarsh

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 900 posts

Is there compiled CMedia driver for 10.4.4 or 10.4.5 available?


The 10.4.3 kext works in 10.4.4 and 10.4.5. It doesn't need recompile.
The link is in the wiki, on the HCL list.

Its also attached to my old post a couple of entries above.

#48
kdraggy

kdraggy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Many thanks! :idea:
Guess time to move to 10.4.5

#49
Svigi

Svigi

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Anyone can help me?
It would be nice if I got sound in Mac OSX 10.4.4. I found your forums with google. :)
I downloaded dogbert's driver (0.6.1, 0.6.3, 0.6.4, typed in sudo -s then ./install.sh and it doesn't work!
Installing CMI8738 kernel extension...
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
 (run kextload with -t for diagnostic output)
Should I edit the Info.plist? My Vendor ID is 1039 in hex, and my Device ID is 7012 in hex.
I have an Abit-SA7 motherboard with SiS 645DX chipset and my manual says that it has C-Media 9738 Audio Codec. I don't really know it the 8738 and the 9738 are compatible with each other...
Anyway, shall I reboot, and try again, or safe mode?

#50
GreyWolf

GreyWolf

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts

Anyone can help me?
It would be nice if I got sound in Mac OSX 10.4.4. I found your forums with google. :thumbsup_anim:
I downloaded dogbert's driver (0.6.1, 0.6.3, 0.6.4, typed in sudo -s then ./install.sh and it doesn't work!

Installing CMI8738 kernel extension...
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
 (run kextload with -t for diagnostic output)
Should I edit the Info.plist? My Vendor ID is 1039 in hex, and my Device ID is 7012 in hex.
I have an Abit-SA7 motherboard with SiS 645DX chipset and my manual says that it has C-Media 9738 Audio Codec. I don't really know it the 8738 and the 9738 are compatible with each other...
Anyway, shall I reboot, and try again, or safe mode?


The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...Attached File  CMI8738.zip   179.11KB   1172 downloads

#51
Svigi

Svigi

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...Attached File  CMI8738.zip   179.11KB   1172 downloads

Greywolf thanks, it loads without any error, but I cannot find my sound device under System Preferences - Audio. Shall I change something in the plist file or try to upgrade a newer OSX?

#52
dkla

dkla

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...Attached File  CMI8738.zip   179.11KB   1172 downloads



Thanks GreyWolf. It works like a charm. :D

I had no sound with my mobo chipset so I just went to Fry's and bought a cheap $12 soundcard -- a good solution for my particular situation.

Earlier in this thread it mentioned that this driver was output-only (i.e., no mic input). Is that still true?

Either way, my ears thank you for your efforts.

#53
Mahmood alkhatib

Mahmood alkhatib

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
  • Location:Dubai
ID 70121039
i did install the latest kext .6 every thing is enable in the sound preferences , volume control is showing ,but now sound . i tune also working without sound , i have green,red and blue on the sound card , speakers connected to green .

any solution ...

#54
dogbert

dogbert

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts
I've created a page for the driver which contains the source, the binaries for 10.4.1, 10.4.3 (works on 10.4.4 and 10.4.5, too) and some information for the driver - if you have some suggestions for the page, feel free t o mail me or post it here.

http://scifi.pages.at/ffm-2

#55
Dark_Madness

Dark_Madness

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
Sorry to bother everybody but I've tried all the things you said to install the dogbert's driver for my sound card (Hercules Muse 5.1 with the C-Media 8738 chipset) : I've copy the *.kext in the /Library/Extensions folder and I've used this command to load it : "kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext"

And OSX said that to me : kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext has problems:
Authentication failures
{
"File owner/permissions are incorrect" = (
"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext"
"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/Info.plist"
"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents"
"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/MacOS/CMI8738PCIAudioDriver"
"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/MacOS"
)
}

What can I do???????????????????

#56
dogbert

dogbert

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

What can I do???????????????????

rtfm.

#57
Hagar

Hagar

    Project Dogsbody

  • Administrators
  • 2,352 posts
  • Location:Over the hills & far away

What can I do???????????????????


If you havent already:
sudo -s
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext

& btw I deleted a couple of posts for readability

#58
Dark_Madness

Dark_Madness

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
:) :guitar: :angry: :idea: :gun: :D :D

It works!!!!!!!!! Thanx

#59
Tavo

Tavo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lima - Peru
Hi, I don't know if this goes off topic but i've found a cheap sound card that works great in OSX 10.4.5 This card is the old Creative CT4810 PCI, whit this card, finally, I can plug my analog microphone. I have Line Out, Line In, Mic, CD IN, Stereo Mix, Mono Mix, and works great. I hope this help you out guys. ;)

#60
Hagar

Hagar

    Project Dogsbody

  • Administrators
  • 2,352 posts
  • Location:Over the hills & far away
The ct4810 uses maxuuss's 1371 soundblaster driver, so it is a bit off-topic. some people experience soem stuttering with this card. The advantage is that it is often available free or cheap. I have 4 of them myself that I have picked up for nothing.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy