Jump to content

Ladies and lads I would like to introduce to you a functioning ALC262 driver


  • Please log in to reply
231 replies to this topic

#81
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
thx...
However with the kext you provided mic-line out works ok...
Integrated speakers dont! ;)
In Preferences i can see headphones....but volume output is disabled...so no sound from speakers

#82
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

I tried your driver and it works so far exepect the issue that the internal speakers will not be turned off if I plug in the headphone jack. So internal speakers and headphone are working at the same time. Any ideas how I can change this?

Thanks.


ill take a look into that but i can't do it now. (must fix my car & pay bills) check back in a day or two and i may have a fix.

#83
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
ok...I think that the problem is with NodeID's...
Thx again for your help...

#84
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

thx...
However with the kext you provided mic-line out works ok...
Integrated speakers dont! :(
In Preferences i can see headphones....but volume output is disabled...so no sound from speakers



how are the headphones working with my alc262_100 kext?

#85
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
I think headphones are meant as internal speakers...
And line out is actually external speakers (headphones)
Line out works ok but headphones(internal speakers) dont!

#86
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
I think i can fix that. ill have something for you soon but i must run now. Ill know its working when my laptop starts to work like yours is now.
for now choose headphones as the device for sound-output in system preferences and see if that works.

#87
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
no it doesnt work...as default output

#88
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

no it doesnt work...as default output


okay what i need is a list of what the drivers are doing to you like this.

ALC262_XXX
internal speakers= yes (but only after sleep)
headphones=
digital out=
Mic=

be sure to test everything b4 you move on to the next driver.

#89
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
give this a shot.
I think the beta 0.2 will work since I believe its doing to me what its doing to you.
try it and be sure to let me know what happens..

I need the input from you guys to make things work.

Attached Files



#90
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
OK...For beggining
My Laptop supports only internal speakers,mic and line out.(nothing more nothing less)
I will describe the results of the different drivers..I will mention what i see in Sound preferences and what it works and what doesnt...
OK kere we are

262_200

Line out>>>>works
Headphones>>>no
Internal Speakers>>>no
Internal Microphone>>>works

262_400
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_500
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_508
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_580
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_800
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_f00
Line out>>>works
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

262_xxx_beta
Line out>>>no (i hear a constant blip ever 3 seconds)
Headphones>>>no
Internal Microphone>>>works

Patch with linux dump with taruga
headphones>>>>no
Line out>>>works
(MIc arent showing up)

alc262_100_beta_0.1.zip
Headphones>>>no
Line Out>>>>works
Internal mic>>works

alc262_100_beta_0.2.zip
Heaphones>>>no (the output has no volume control)
Line Out>>>works
Internal mic>>>works

In all cases internal speakers dont work....I cant sleep my machine so i dont know if speakers work after that...
Thx again
My linux dump is on the above post..
Whata i have to do with the txt's in the beta drivers??

#91
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

Whata i have to do with the txt's in the beta drivers??


nothing i just threw them in there

humm... how about the original sound drivers that were bundled with your install DVD? did any of them ever get your external speakers to work?

#92
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
yeah....
Line out worked....

#93
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

nothing i just threw them in there

humm... how about the original sound drivers that were bundled with your install DVD? did any of them ever get your external speakers to work?


i think i know whats going on.

how many outputs do you have?

I only have a headphone jack (aka) my line out.
a Mic Input (aka) a line in.
and my sound from the internal speakers (aka) internal speakers or built in speakers.
and thats it


how is your system?
do you have two line-outs?
two line-ins?
a coaxial or fiber-optic connector also known as digital line out or SPDIF?

#94
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
In my previous post i explained everything in each driver

I have line out aka line out
I have headphones (probably for internal speakers???) which dont work

The system has
ONE line out
ONE line in
and internal speakers

#95
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

In my previous post i explained everything in each driver

I have line out aka line out
I have headphones (probably for internal speakers???) which dont work

The system has
ONE line out
ONE line in
and internal speakers


okay..
clear..

btw each driver has been made with your linux dump


I recommend trying different taruga patchers with your dump. maybe one of them will get your internal speakers to work
if any do let me know. my only other advice is to try the madman driver i made. ill still play around with it and research but while i do that give it a shot.

the focus is to just get your internal speakers to work. i don't care about the rest. find a driver that will make them work.

#96
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
Do you have some idea of what is going on my system?

#97
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
there must already be a fix for this.

#98
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
madman driver doesnt work for me:(
really thx...
If i can contribute to something else just tell me...Should you ever needd something just tell me...
Thx again for everything....
However I cant understand why sound doesnt work as expected in my crappy system...

#99
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

Do you have some idea of what is going on my system?


its the pins to your internal speakers.
its like this. all the realtek drivers use different pins your driver however could be a new reversion of the ALA262.
or just configured weird by your laptop manufacture. you just need to try every single realtek dump you can get your hands on.

I'm really going to look around for it because I think the fix has probably already surfaced. too many are complaining about this.

also i could have screwed up on the 2.0 beta driver.

So it still could also just be that the headphones and internal speakers are swapped. ill play with it some-more

#100
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts

its the pins to your internal speakers.
its like this. all the realtek drivers use different pins your driver however could be a new reversion of the ALA262.
or just configured weird by your laptop manufacture. you just need to try every single realtek dump you can get your hands on.

I'm really going to look around for it because I think the fix has probably already surfaced. too many are complaining about this.



Its very weird since in linux internal speakers work like a treat...
So i linux dump the card and using the taruga patch dont work...
Maybe there is a problem with NodeID.....
I am pretty sure about this...but i dont know how to fix it:(


Yeah...Internal speakers dont show up in preferences....
Only headphones are showing up





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy