Jump to content

Cardbus/PCMCIA Controller ID 104C:8039 Texas Instruments PCIxx12


  • Please log in to reply
418 replies to this topic

#381
djmastera2000

djmastera2000

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts

...

Hi djmastera2000,

Can you download IOPCIFamily_debug like Mariusz did and show me the result you get for you have the same error messages. Thanks.

Chun-Nan


Sure, here it is:

bash-3.2# dmesg
g type 0 device class-code 0c0320 at 0:29:7 [cpu 1]
Probing type 1 device class-code 060401 at 0:30:0 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 060100 at 0:31:0 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 010180 at 0:31:2 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 0c0500 at 0:31:3 [cpu 1]
Scanning PCI bridge 0x38bd800, bus 9 (0:255)
Probing type 0 device class-code 020000 at 9:5:0 [cpu 1]
Probing type 2 device class-code 060700 at 9:9:0 [cpu 1]
Extension "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style.
Probing type 0 device class-code 0c0010 at 9:9:1 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 080500 at 9:9:2 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 088000 at 9:9:3 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 088000 at 9:9:4 [cpu 1]
Probing type 0 device class-code 088000 at 9:9:5 [cpu 1]
bridge 0x38bd800 scan final bus range 9:9
Scanning PCI bridge 0x392cc00, bus 6 (0:255)
bridge 0x392cc00 scan final bus range 6:7
Scanning PCI bridge 0x38a7800, bus 4 (0:255)
Probing type 0 device class-code 028000 at 4:0:0 [cpu 1]
bridge 0x38a7800 scan final bus range 4:5
Scanning PCI bridge 0x38c1400, bus 3 (0:255)
bridge 0x38c1400 scan final bus range 3:3
Scanning PCI bridge 0x3907800, bus 2 (0:255)
bridge 0x3907800 scan final bus range 2:2
Scanning PCI bridge 0x38a7c00, bus 1 (0:255)
Probing type 0 device class-code 030000 at 1:0:0 [cpu 1]
bridge 0x38a7c00 scan final bus range 1:1
[ PCI configuration :: sort bridges ]
  added bridge 0x38bd800 bus 9:9 to index 1
  added bridge 0x392cc00 bus 6:7 to index 2
  added bridge 0x38a7800 bus 4:5 to index 3
  added bridge 0x38c1400 bus 3:3 to index 4
  added bridge 0x3907800 bus 2:2 to index 5
  added bridge 0x38a7c00 bus 1:1 to index 6
  added bridge 0x3919000 bus 0:0 to index 7
[ PCI configuration :: Device Tree ]
[ PCI configuration end ]
Extension "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style.
Starting AppleACPIPS2Nub
Found mouse PNP device
AppleACPIPS2Nub startup complete
mbinit: done
Security auditing service present
BSM auditing present
From path: "uuid", 
Waiting for boot volume with UUID 82D6143F-254A-36A9-A055-BFDAAA096A4F
Waiting on <dict ID="0"><key>IOProviderClass</key><string ID="1">IOResources</string><key>IOResourceMatch</key><string ID="2">boot-uuid-media</string></dict>
IOPCCard info:   Mac OS X PCMCIA Card Services 3.1.22
IOPCCard info:	 options:  [pci] [cardbus] [pnp]
IOPCCard debug:  IOPCCardBridge::probe
IOPCCardBridge::checkBridgeBusIDs invalid sub/cardbus/pci settings of 0x0
IOPCCard debug:  IOPCCardBridge::free
FireWire (OHCI) VendorID 1180 ID 552 built-in now active, GUID 0000f04101054711; max speed s400.
Got boot device = IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/SATA@1F,2/AppleIntelPIIXATARoot/PRID@0/AppleIntelICHxSATA/ATADeviceNub@0/AppleATADiskDriver/IOATABlockStorageDevice/IOBlockStorageDriver/Hitachi HTS541616J9SA00 Hitachi HTS541616J9SA00/IOFDiskPartitionScheme/Untitled 2@2
BSD root: disk0s2, major 14, minor 2
Jettisoning kernel linker.
Resetting IOCatalogue.
IPv6 packet filtering initialized, default to accept, logging disabled
Matching service count = 1
Matching service count = 1
Matching service count = 1
Matching service count = 1
Matching service count = 1
Matching service count = 1
ACPI_SMC_CtrlLoop::initCPUCtrlLoop - pmCPUControl (PMIOCSETPSTATETABLE) returned 0x456a700
wl0: Broadcom BCM4312 802.11 Wireless Controller
4.170.25.8.2NVDANV40HAL loaded and registered.
ApplePS2Trackpad: Synaptics TouchPad v6.2
ALCinject: Starting.
ALCinject: Setting built-in=<data not shown>
ALCinject: Setting layout-id=<data not shown>
dsmos: Initializing...
dsmos: Hook and decryption contexts set!
m0ead6f57 :2
m7b9b743c
dsmos: Starting...
AppleBCM440XEthernet: Ethernet address 00:13:77:29:d5:2d
AirPort_Brcm43xx: Ethernet address 00:19:7d:6b:2a:84
NTFS driver 2.0 [Flags: R/O].
NTFS volume name Vista, version 3.1.
NTFS volume name Program Files, version 3.1.
NTFS volume name Data, version 3.1.


#382
LowTech

LowTech

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Location:Il Palatinato Superiore

Hi LowTech,

Check this link and maybe you can get some information on your wireless card.
http://forum.insanel...mp;hl=168c,0013

Chun-Nan

Hi Chun-Nan,

thanks for the link!

Tested uncountable kexts .. patched many of them with my dev-id .. changed en0 to en1 .. and other things not remembering anymore. But this C54C :( never shows up as an airport device.

Thanks for your support,
--LowTech

#383
macpo

macpo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
Thamks Chun-Nan for the kexts, I'll give them a try.

#384
~Eureka

~Eureka

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 400 posts

Hi Chun-Nan

I have tried to get my cardbus slot working using your kexts on my Toshiba Satellite Pro U200.

I get kernel panic when trying any of your kexts.

Scanning PCI bridge 0x2ebac00, bus 3 (0:255)Scanning PCI bridge 0x2ef1c00, bus 2 (0:255)Scanning PCI bridge 0x2eee400, bus 1 (0:255)[ PCI configuration :: sort bridges ][ PCI configuration :: Device Tree ][ PCI configuration end ]IOPCCardBridge::start failedGot boot device = IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/FNC2@1F,2/AppleIntelPIIXATARoot/IDE0@0/AppleIntelICHxSATA/ATADeviceNub@0/AppleATADiskDriver/IOATABlockStorageDevice/IOBlockStorageDriver/TOSHIBA MK6034GSX TOSHIBA MK6034GSX/IOFDiskPartitionScheme/Untitled 2@2chris-millss-mac-pro:~ chrismills$


Hi Chris Mills,

Can you show me the picture of the kernel panic?

Have you replaced the following files to make your cardbus slot working before?

AppleACPIPlatform
AppleAPIC
IOACPIFamily
IOPCCARDFamily
IOPCIFamily
IOUSBFamily

If you did, you probably need to find a way to restore those files.


Chun-Nan

#385
~Eureka

~Eureka

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 400 posts
Hi All,

I have updated rev4 file.

http://forum.insanel...showtopic=81036

Chun-Nan

#386
uk_rules_ok

uk_rules_ok

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 97 posts
  • Gender:Male
  • Location:uk
  • Interests:Well im a graphic designer, been into computers for years, also love making electrical circuits,...
Hi Everyone,
I got a Sony Vaio laptop and have tryed getting the cardbus working but to no avail, can someone please help me.

Heres the info i got from linux & windows :-

Linux -

08:03.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
Subsystem: Sony Corporation Unknown device 9016
Flags: bus master, medium devsel, latency 168, IRQ 16
Memory at fc004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Bus: primary=08, secondary=09, subordinate=0c, sec-latency=176
Memory window 0: 88000000-8bfff000 (prefetchable)
Memory window 1: 90000000-93fff000
I/O window 0: 0000f000-0000f0ff
I/O window 1: 0000f400-0000f4ff
16-bit legacy interface ports at 0001

Windows XP -

Memory Range FC004000 - FC004FFF
Memory Range FEBFF000 - FEBFFFFF
Memory Range C8000000 - CBFFFFFF
I/O Range FD00 - FDFF
I/O Range FC00 - FCFF
IRQ 16
Memory Range 000DB000 - 000DBFFF

Windows Vista -

Memory Range FC004000 - FC004FFF
Memory Range FC0FF000 - FC0FFFFF
Memory Range FC0FE000 - FC0FEFFF
I/O Range FC00 - FC03
IRQ 0x00000010(16)
Memory Range FEBFF000 - FEBFFFFF

Thanks,
uk_rules_ok



#387
EqUaTe

EqUaTe

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 147 posts
  • Gender:Male
  • Location:Babylon 5
I suggest you have a look at the thread that Chun-Nan linked to in his previous thread.

He's at rev6 now, and this is working very well for a lot of people.


Cheers,
EqUaTe

#388
noob12

noob12

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sunny Blackpool
  • Interests:Life, Love and a damn good MacHack
hi im totally new to mac how do i install these drivers for cardbus

#389
~Eureka

~Eureka

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 400 posts

hi im totally new to mac how do i install these drivers for cardbus


Hi noob12,

If you are using Leopard now, you can go to this link to check.
http://forum.insanel...showtopic=81036

If you are using Tiger now, you can go to this link to check.
http://forum.insanel...showtopic=81048

Chun-Nan

#390
manw

manw

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
Hey guys,
Have you found a solution to make the Atheros AR5001 based cards work?
I'm having the same issues as LowTech : same Device and Vendor ID, and the card is only seen as Ethernet Controller, but different manufacturer (Trendnet, but still "unknown" in the PCCard info).
I used your Rev. 7 to make PCMCIA work, and now the ACT. led is lit on the card, but no link.
Help is much appreciated. Also, i would edit IO80211Family.kext , but i require a bit more info on how to do that, since i'm not very savy in terms of kext editing, and such.
Thanks in advance.

#391
EqUaTe

EqUaTe

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 147 posts
  • Gender:Male
  • Location:Babylon 5
manw: I recommend you search the forums (use google) for threads about the ar5001 cards. I suspect people have managed it, but it's not really what this (now defunct) thread is about - it is/was about the PCCard Controller...

#392
redakhs

redakhs

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
First of all thank you very match for the work that you have done! I would like to ask a question in the first page you said that in 1.6.4 you need only to edit plist in order to make TI xx12 work! Where I am gonna put the second line from ioreg! Please help I am so close solving this...!

I am working on a toshiba A100-906

#393
yuyingxk

yuyingxk

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
thanks chun-man very much!!!use rev3 pcmcia get well thanks chun-man very much!!!use rev3 pcmcia get well

#394
Reign Of Terror

Reign Of Terror

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milwaukee WI
well this is nice... i used the kext file posted in the original post, set all permissions, diskutil, etc. i reboot, and i get the "please restart your computer" thing. i did this in Leopard, and when i boot in verbose mode, i get a message saying something about IOPCIFamily.kext and then it outputs a bunch of lines of {censored}, tells me the version of my OS, the version of Darwin, and it stops and doesnt let me do anything else. how can i revert back to the original IOPCCardFamily.kext? i saved it on my Desktop, so it should still be there, what would be the command in -s mode to replace the file in System/Library/Extensions with the one thats on my Desktop?

#395
majc

majc

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Dear Chun-Nan,

My notebook is Lenovo 410M520,and my cardbus is PCMCIA Controller ID 104C:8039 Texas Instruments PCIxx12,but it can't work in Kaylway 10.5.1.

I had replaced IOPCCardFamily and IOPCIFamily at the same time,but after it reboot,it appear panic.I had tried a lot of versions,but it still can't work.

Please tell how to do.Thank you.

#396
~Eureka

~Eureka

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 400 posts

Dear Chun-Nan,

My notebook is Lenovo 410M520,and my cardbus is PCMCIA Controller ID 104C:8039 Texas Instruments PCIxx12,but it can't work in Kaylway 10.5.1.

I had replaced IOPCCardFamily and IOPCIFamily at the same time,but after it reboot,it appear panic.I had tried a lot of versions,but it still can't work.

Please tell how to do.Thank you.


Hi majc,

If you have tried to replace some kexts to make your pccard work before, you have to restore those files you have changed before first or it may cause kernal panic. If you currently have AGPGart installed on your machine, it may cause kernel panic, too. Most of people got the kernel panic because the file permissions are NOT set correctly. I will suggest you to go this link to try the installation packaged made by EqUaTe.

http://forum.insanel...o...1036&st=500

It will help you install the PCCard and related kexts correctly. However, it is only for Leopard right now.

Chun-Nan

#397
majc

majc

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

Hi majc,

If you have tried to replace some kexts to make your pccard work before, you have to restore those files you have changed before first or it may cause kernal panic. If you currently have AGPGart installed on your machine, it may cause kernel panic, too. Most of people got the kernel panic because the file permissions are NOT set correctly. I will suggest you to go this link to try the installation packaged made by EqUaTe.

http://forum.insanel...o...1036&st=500

It will help you install the PCCard and related kexts correctly. However, it is only for Leopard right now.

Chun-Nan


Dear Chun-Nan,

Thank you.

Today I re-installed kaylway10.5.1(Leopard) and updated to 10.5.2 and kernel9.2.0,but I used EqUaTe's installation package for 10.5.2,but my PCMCIA still isn't recognized,it can't work.

Best

#398
jym

jym

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Belgium
Hi,
Working for me with Acer 9920 and asus wl107g ( raling rt 2500 )
many thanks

#399
Casperpig

Casperpig

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
hi i was previously running kalyway 10.5.2 combo and after i installed it got a kernal panick so i reinstalled kalyway 10.5.1 without the combo and installed yr rev which worked immediately on boot with all the wireless connecting and all, then i tried to do the update and it was successful but destroyed the wireless, the pcmcia slot was not even on now. so i reinstalled kalyway 10.5.1 then did the combo to 10.5.2 and tried to install yr rev8 but now it hangs at systemuiserver error acinterfacegetpower() called with invalid interface. so my main question is does this not work with 10.5.2? is there a way to fix this? thanks

#400
Casperpig

Casperpig

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts

hi i was previously running kalyway 10.5.2 combo and after i installed it got a kernal panick so i reinstalled kalyway 10.5.1 without the combo and installed yr rev which worked immediately on boot with all the wireless connecting and all, then i tried to do the update and it was successful but destroyed the wireless, the pcmcia slot was not even on now. so i reinstalled kalyway 10.5.1 then did the combo to 10.5.2 and tried to install yr rev8 but now it hangs at systemuiserver error acinterfacegetpower() called with invalid interface. so my main question is does this not work with 10.5.2? is there a way to fix this? thanks


k i just solved my own problem apparently 10.5.2 changes these kexts:
AppleACPIPlatform
AppleAPIC
IOACPIFamily
IOUSBFamily

so make a backup of them after u install 10.5.1 and reinstate them after you install 10.5.2

works like a charm





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy