Jump to content

Realtek ALC1200 ICH10 working kext on Mavericks 10.9 and even ML, L and SL

realtek alc1200 mountain lion kext audio dsdt snow leopard

  • Please log in to reply
557 replies to this topic

#1
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts

Ok I think I got it! :)

Device informations:

Realtek ALC1200

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller [8086:3a3e]

Device ID: 0x3a3e8086

You can find ALC1200 on:
Asus P5Q tested ok
Asus P5Q3 tested ok
Asus P5Q-EM tested ok
Asus P5Q-VM tested ok
Asus P5QL-EM tested ok
Asus P5Q-Pro tested ok
Asus P5Q-SE tested ok
Asus P5Q-SE/R tested ok
Asus P5E3 PRO tested ok
Asus P5Q-C tested ok
Asus P6T tested ok
Asus P6T-SE tested ok
Asus P5QL-PRO tested ok
Asus P6T deluxe
it's an AD2000b!
Asus M3A78-EM it's an ALC888!
Asus P5N7A-VMtested ok
Asus P5QL-E tested ok
Asus M3N78-EM tested ok
Asus M3A-H/HDMI
Asus M3A78-T
Asus M3A78 PRO
Asus P2-M3A3200
Asus M3N78-EM
Asus P2-M3A3200
Gygabyte GA-EP43-S3L tested ok
Gygabyte GA-EP43-DS3L tested ok
MSI P45 NEO3-FR tested ok
MSI P43 tested ok

Please signal errors, and missing motherboard (or laptop??) models ;)

==================================================


Howto install:
- choose and download kexts pack for ALC1200
- remove VoodooHDA ALCinjector.kext AppleHDA.kext (don't remove this if you're installing legacy version) ALC1200fix.kext and any audio kext you could have installed in /Extra or in /System/Library/Extensions
- unpack the zip file
- run kexthelper
- install kexts
- reboot


Obviously backup kexts you need.

====Q/A====
Q: What happens when I commit an update, for example from 10.6.1 to 10.6.2?
A: You must reinstall those hacked kexts, because the update overwrite the vanilla hacked applehda kexts.
Should even happens that the update doesn't overwrite the old applehda kext driver, so in this case, you don't need to reinstall.

Q: I'm experiencing pop sound, how can I solve this?
A: Try setting your hack as MacPro3,1 in /Extra/smbios.plist

===========

==================== MAVERICKS 10.9 AND MOUNTAIN LION 10.8 ==========================
Only DSDT method.

Attached File  ALC1200_lm_108.zip   1.13MB   3879 downloads
- edit DSDT pointing to 12 (hex 0C) layout ID, as on the HDEF text file attached
- install AppleHDA.kext attached
- cache rebuild
- reboot

;)

this is from my dsdt (Asus P5Q with E8400 and 4GB ram) so you can understand where you have to put the hdef code. DSDTEditor is recommended. Edit your DSDT, don't use mine.
Attached File  dsdt.zip   30.4KB   1391 downloads

these are the xmls needed for our ALC1200 to work right
Attached File  layout_and_platforms.zip   8.36KB   1526 downloads

==================== MAVERICKS 10.9 AND MOUNTAIN LION 10.8 ==========================

==================== SNOW LEOPARD and LION ==========================
**First method**: with DSDT Injection, patched AppleHDA, and NO HDAenabler attached.
Attached File  AppleHDA_ALC1200_HDEF.zip   1.7MB   6436 downloadsremove AppleHDA.kext from /S/L/E and install this after dsdt edit.
HDEF code is attached in the zip pack, put the HDEF code in:
- SCOPE _SB
-- Device PCI0
--- Device HDEF

**Second method**: easier, no quality differences: with HDAEnabler and no DSDT editing.
[latest] ==> ALC1200 for Lion 10.7 and Snow Leopard 10.6.3, 10.6.4, 10.6.5
Attached File  ALC1200_1063.zip   1.67MB   19964 downloads
==================================================

older 10.6x versions:
- SL 10.6.2 modded kexts
Attached File  ALC1200_1062.zip   1.27MB   6513 downloads
- Snow Leopard 10.6.0 and above ALC1200 audio kext:
Attached File  ALC1200_106.zip   1.11MB   4949 downloads

==========OLD STUFF==========
ALC1200 driver for 10.5.x :
I think latest ALC1200_SLIM version could be considered "final", I'm running 10.5.6 and I'm working on this OSx version.
For previous OSx version you can try installing only the ALC1200fix and the HDAEnabler from ALC1200_1056LINEIN version and see if that works.
The other ALC1200 kext versions out on the forum are old and I think can even cause some shutdown/reboot issue.
This driver doesn't work with ALCinjector.

- SPDIF coaxial Digital Out working
- Headphone working
- Line in is working only in the slim and line-in version, read notes down this post

-----------

Works on 10.5.7, just download and reinstall the driver.
Choose driver version, I think best choice is the slim version:
1. Update (4th june 2009) slim version from 10.5.7 applehda with: green line out, headphones, rear mic, line in and spdif out
I removed not needed verbs for multiple channel output (I don't need them)
Attached File  ALC1200_1057_SLIM.zip   624.87KB   5158 downloads 4th june 2009 10.5.7 version [latest]

----
Attached File  ALC1200_SLIM.zip   805.01KB   2193 downloads[/b] 19th april 2009 10.5.6 version (discontinued)
2. Normal version with no line-in, you can switch between front/rear mic without any trouble
Attached File  ALC1200_1056.zip   819.55KB   1977 downloads

3. This is a beta version with all three input working, line-in, front mic and rear mic, front-mic has some trouble :P
This version works but if you switch between inputs, front mic stops working (only for that session obviously, if you reboot it works). This happens because ALC1200 has 1 digital mixer node for 2 channel (linein and front mic) instead of one, so if you come back from line-in input, to front mic, front mic stops working.
At the moment I would think this driver can't manage thing like this, so I don't know if we could have a better driver than this.
Anyway I wanted a working line in and if you select this and use it, that works, so if you need line-in you should use this version. ;)

Update (14th april 2009) with RCA spdif in "about this mac"


Update (17th april 2009) removed ALC1200fix.kext from the pack

If you're updating your driver, in order to install this, remove ALC1200fix.kext from your extension folder, then install this with kexthelper.
Now in sound preference there's no (useless) "Internal speaker" "Built in" for input and output.
Attached File  input.jpg   51.01KB   2617 downloads

==================================================

Thanks the whole forum, especially this thread, TheKing and Taruga ;)
Removed verbs they're too large.

This is how looks like About this mac:
Attached File  alc1200.png   29.97KB   3040 downloads

You're lucky,
enjoy it!!
:)



#2
Tii09

Tii09

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
Thank you :P
But what is different to the current one?

#3
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
The main difference is that ALCinjector is not needed, so you're running a clean vanilla AppleHDA kext from latest 10.5.6 update just modded for ALC1200.
On the other hand this driver has potential to be fully working. Line-in could be on the to-do-list, I've not so many time to spend, but I'll try.

#4
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
I forgot to attach the fix... try now with last kext I attached on post #1

#5
Mustang Sally

Mustang Sally

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 posts
marionez

thanks this solved my restart, shutdown and sleep issues on my p5q em. sleep is working perfect and still testing the restart shutdown. audio works good. everything on the motherboard works (except the x4500 graphics, got a cheap 9500 GT)



Thank you for taking the time and sharing!!

#6
Tii09

Tii09

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
Oh my ... marionez!
I love you!
Woooozaaa... I could jump around in circles!
I have a 100% working PC now!

This solved theshutdown issue!

Wohooo

#7
rocksteady

rocksteady

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts
  • Gender:Male

Howto install:
- remove ALCinjector.kext AppleHDA.kext and his friends from /System/Library/Extension
- remove /System/Library/Extension.mkext (not needed at all)
- unpack the zip file
- run kexthelper
- install kexts
- reboot

did anyone try to install on /Extra/Extensions?

this solved my restart, shutdown and sleep issues on my p5q em. sleep is working perfect and still testing the restart shutdown. audio works good. everything on the motherboard works (except the x4500 graphics, got a cheap 9500 GT)


weird...

i got errors about HDAEnabler not loading/duplicate, never had sleep issues tho

P5Q-EM
Core2Quad Q6600
4GB RAM
NVIDIA GeForce 8800GT 512MB

Mustang Sally, (since we have the same mobo), how do you install the custom kexts?

/Extra/Extensions to keep your system vanilla?
or in /System/Library/Extension?

#8
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
Kexthelper install kexts in /System/Library/Extension remove those audio kexts you installed on the other thread in /Extra/Extensions ;)

Happy to see that works :)

#9
iPhoneiac

iPhoneiac

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts
I thought you should all know that Marionez' kext for the ALC1200 kext is a twofer (two for one). Not only does it work perfect, near as I can tell, but it also dramatically improved the sleep function. The old sleep fix seemed to simply kill the machine immediately whereas now it actually seems to go to sleep properly. My Hackintosh light even blinks to show it is in sleep mode, which it did not with the other 'fix'.

Nice work marionez!!!!!!!!!

By the way Marionez, my network won't come back up after sleep. Do you know of any vanilla fix for this that does not involve fixed IPs?

Thanks and keep on rockin!

#10
rocksteady

rocksteady

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts
  • Gender:Male

Kexthelper install kexts in /System/Library/Extension remove those audio kexts you installed on the other thread in /Extra/Extensions :blink:

kexthelper sure does put them in /System/Library/Extensions, i just wondered if there's a way to stay vanilla

anyway, it seems that your pack needs to reside in /System/Library/Extensions

i tried running it from /Extra/Extensions with vanilla kexts @ /System/Library/Extensions and it'd barf out several errors, ending up in sound not working

---
confirming that it also works with Asus P5Q-EM:

on a fresh vanilla install, removing the original AppleHDA.kext and installing marionez 3-kext pack with kexthelper, looks like it's working ok

Attached File  sound_in.png   43.77KB   1850 downloadsAttached File  sound_out.png   43.85KB   1419 downloads
Attached File  System_Profiler.png   34.57KB   371 downloads
---

by inspecting the logs i see that it still complains @ boot time, though it does work once logged-in:
11/04/09 7:53:50 PM	kernel	Class "HDAEnabler" is duplicate	
11/04/09 7:53:50 PM	kextd[18]	kmod_control/start failed for com.kext.HDAEnabler; destroying kmod	
11/04/09 7:53:50 PM	kernel	Duplicate class	
11/04/09 7:53:50 PM	kextd[18]	a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/HDAEnabler.kext


again this is a vanilla install so i find it really weird since there's only one instance of HDAEnabler

(no nagging from me, just thought to give some feedback :) )

#11
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
You're right there's a duplicate of HDAenabler! I'm going to update the #1 post kext pack

I even attached a line-in version, is not working very well, but it could be a good beta version, there's some trouble switching between inputs. I think I set a wrong mixer node, but I'll work on it later.

http://www.insanelym...p...st&id=48413

#12
Slyrfecso

Slyrfecso

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
Hi!

I have new idea for Realtek 1200 audio driver.

Briefly:
Audio works cool with digital output, but i can't volume level up or down in preferences/sound settings.
I can't setting digital output.
In any application i can modified volume level!

I have new DTS music and iTunes play the soungs in static, this is fake!
Here is link from Apple:
support.apple.com/kb/TA47850?viewlocale=en_US


I have Logitech Z5500 sound system. In system is DTS decoder.

My discovery is with VLC i can play DTS music, but this is not elegant:)

I think with driver is a problem.

#13
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
OMG, my English is not that good, but it's quite difficult to understand what you wrote... could be even nice placing some "please" "thanks", you're not going to pay for this driver :P

The issue: Digital Out works but you can't set the volume, right?
I've never used a digital coax connection, is there a volume control? Maybe not in osx.
I would think that audio signal is sent in digital then you set the volume on your audio system.
But this could be a wrong though, I definetely don't know about it.
I don't think it's a specific driver issue, read this: http://www.insanelym...howtopic=102786

I thought you should all know that Marionez' kext for the ALC1200 kext is a twofer (two for one). Not only does it work perfect, near as I can tell, but it also dramatically improved the sleep function. The old sleep fix seemed to simply kill the machine immediately whereas now it actually seems to go to sleep properly. My Hackintosh light even blinks to show it is in sleep mode, which it did not with the other 'fix'.

Nice work marionez!!!!!!!!!

By the way Marionez, my network won't come back up after sleep. Do you know of any vanilla fix for this that does not involve fixed IPs?

Thanks and keep on rockin!


Great, click on ATL1E link in my signature and download latest version, this works even after sleep :(

#14
kome

kome

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 30 posts
the new audio driver works for my p5q-pro!

it completely solve my shut down issue, because, when I did my install I did install every new driver one by one and noted that that was the old alc driver cause the shutdone issue! so glad to have 100% worked
Q9450-8g 800 ddr2-ATI 4870-Vertex system.

#15
Slyrfecso

Slyrfecso

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
Everythings work fine with new ALC1200_1056 package!
Realy nice work Marionez :P

The digital output work quite perfect.
I will ask little things:

With QuickTime and VLC work DTS or AC3 :thumbsup_anim:
But with iTunes work not the DTS, only static sound coms out.
Have you got a idea for this problem?

Nice work the new AttansicL1 driver. After sleep works fine, but sleep don't work only 2 sec.

#16
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
Fecso I started mixer on windows and I confirm that there's no SPDIF volume available.
About iTunes and dts track I can't help, I hope some other could, but maybe this is not the right thread.

About line in: This version works but if you switch between inputs, front mic stops working (only for that session obviously, if you reboot it works). The problem is that in ALC1200 there's one digital mixer node for 2 channel (linein front mic) instead of one, so if you come back from line-in choose to front mic, front mic stop working.
At the moment I would think this driver can't manage thing like this, so I don't know if we could have a better driver than this.
Anyway I repeat I wanted a working line in and if you select this and use it, that works, so if you need line-in you should use this version. :P

#17
iPhoneiac

iPhoneiac

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts

Fecso I started mixer on windows and I confirm that there's no SPDIF volume available.
About iTunes and dts track I can't help, I hope some other could, but maybe this is not the right thread.


Potentially stupid observation (in that I am stupid):

Can you control digital volume at the source? I have some high end audio gear and volume can only be controlled at the amp because there is no way to 'reduce' a digital signal, it is either on or off. It's not like analog.

Again I am not sure of how it works on pc's because I don't have gear to test.




Great, click on ATL1E link in my signature and download latest version, this works even after sleep :P


Network now comes back after sleep, absolutely OUTSTANDING and a big THANK YOU!!!!

It may have even fixed the random shut down issue. I was able to recreate the shut down problem by doing sleep, wake up, shut down. Now it seems to work fine but I will confirm after some more tests.

Cheers!

#18
MajorKen

MajorKen

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • Gender:Male
Atta great work, marionez! Kudos to you! I almost given hope for my sounds and line-in. Now I'm happier than before! :)

#19
deadpxl

deadpxl

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
Thanks a million Marionez for your excellent work & effort for the new audio driver! it really makes everyone of us happy! ;)

However, anyone of you confirmed that 8 channel audio works?

#20
marionez

marionez

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 425 posts
Great ;)

About 8 channel I think this wouldn't work, this is an AppleHDA patched and I don't know about any iMac with 8 channel output. Maybe the best (and quite expensive) way to have a splitted audio is the spdif out in a spdif sound system.
Consider with this driver you have to choose one output between those you have, 8 channel it's very different.
Anyway perhaps someone could help this and maybe feedback about it.


update: these above was wrong, read this: http://www.insanelym...showtopic=87336

I tested VodooHDA driver and is not working, there's no input working.





Also tagged with one or more of these keywords: realtek, alc1200, mountain lion, kext, audio, dsdt, snow leopard


1 user(s) are reading this topic

1 members, 0 guests, 0 anonymous users


© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy