Jump to content

Cmedia 8738


  • Please log in to reply
226 replies to this topic

#61
Tavo

Tavo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Location:Lima - Peru
Thanks for the reply, but actually i use it just to plug my analog microphone, and for the line out I use my HD Audio Output. No more answers please cause this post is off-topic. Thanks and bye.

#62
Hiro_

Hiro_

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 612 posts
  • Gender:Male
I'm using 10.4.6 and the process not works for me, when i run install.sh i get this message.

junio-vitorinos-computer:~/Desktop/Deployment-1 root# ./install.sh
Installing CMI8738 kernel extension...
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
 (run kextload with -t for diagnostic output)
Installation finished - enjoy! dogbert <dogber1@gmail.com>

Please someone can it help me?

#63
Don Luca

Don Luca

    The Random Factor

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 249 posts
  • Location:Rome

The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...


Nothing... keeps me saying that it's not compatible with its superclass....
I'm using JaS 10.4.6

#64
antiben

antiben

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
hi everybody
since i have no luck with my onboard realtek ac97 audio ( sis 1039 7012 )

i've tried some old pci 5.1 soundcard flying round.
on the packing its written that this card has a c-media 8738 chip

// edit
(later found this thread)


#65
Deffer

Deffer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts

Nothing... keeps me saying that it's not compatible with its superclass....
I'm using JaS 10.4.6



Same problem here. Any solution yet?

#66
Deffer

Deffer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts

The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...



Can you tell me how to recompile by myself? I have 10.4.6 too. I downloaded your file, but still get the superclass error.

#67
Deffer

Deffer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts

I replaced my soundcard with this one to get sound with OS X. As I recall, I got the same message at first. Dogbert's driver was compiled for 10.4.1. Depending on which 10.4.3 build you have, the kext would be different.

Simplest solution is to download the source code (its posted) then compile it yourself. The XCode tools to recompile it are on the DVD.

Attached find my kext compiled for 10.4.3 1111g. It works on my system.



It worked with that!!! I'm listening a MP3 right now in 10.4.6 :angel:

#68
Deffer

Deffer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts

But I can't get it work in 10.4.6


Try the one I mention above. I had the same problem as you and that one worked for me.

#69
JustInSane

JustInSane

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts
Installing the binary results in the same classic "xxx is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?" error that many others are getting.

When I download the source, open the project in XCode, and click "build", XCode simply terminates. Is there a simple commandline way to build this thing?

My environment:

Soyo P4I875P motherboard (w/ onboard CMedia CM8738 6 Ch.)
OS X 10.4.3
binary file used: CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1043.tar.gz
src file used: CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-src.tar.gz

#70
r11r

r11r

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Thanks dogbert, Hydrasworld, and GreyWolf for the recompile (and anyone else who helped with this). Finally I have sound on my P4B266.

#71
kwha

kwha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
Anyone Using This Driver in Kernel 10.4.8?
My CMI8738 (Audiotrack Maya 5.1 LP) stopped working with 10.4.8 kernel. It was worked perfectly with 10.4.4 kernel with OS 10.4.6, 10.47 and 10.4.8. It stopped working with new 10.4.8 kernel.

I am Using Latest Semthex Kernel

#72
REVENGE

REVENGE

    Made of Win

  • Retired Developers
  • 684 posts
  • Gender:Male
  • Location:California, USA
Ye. We need to X Lab this driver and have some people who can recompile regularly for new OS X releases.

#73
nbhusain

nbhusain

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Ye. We need to X Lab this driver and have some people who can recompile regularly for new OS X releases.


i've recompiled the driver myself, but the computer hangs after loading the kext.

#74
pjcau

pjcau

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 244 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sestu(CA)
hello to all, me son as soon as bought one Pci of sound with chip the 8738. I have 10.4.8 sse3 amd distribution with kernel 8.8.1, I have installed the CMI8738PCIAudioDriver.kext for 10.4.8. But he does not work I have made made several the permissions but then when I make:
kextload - t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext
They give the following error to me:
root# kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext 
can't add kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext (not a bundle) (run kextload on this kext with -t for diagnostic output)
Help me!!!

#75
REVENGE

REVENGE

    Made of Win

  • Retired Developers
  • 684 posts
  • Gender:Male
  • Location:California, USA
WE NEED RECOMPILES FTFW!

#76
pjcau

pjcau

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 244 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sestu(CA)
How?? i can't use the xcode.

#77
pjcau

pjcau

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 244 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sestu(CA)
help me!!!

#78
dogbert

dogbert

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

help me!!!

help yourself

there's a binary for 10.4.8 on my site which is reported to work.

#79
pjcau

pjcau

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 244 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sestu(CA)
what is your site ?
hi

#80
scoutme

scoutme

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts

You're not alone. I also have problem getting any sound of my cmi9739a-chip. The chip is detected succesfully and the appleac97driver-module loads without problems but there is no sound playback :P



Did you notice you can attach a headset to the lineout (or headphones out) and hear sounds? It sounds like the system recognize the card, but has some incomplete routing. I WANT MY SPEAKERS!! :)





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy