Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
kludgedean

Supported Graphics cards with Full QE/QI

256 posts in this topic

Recommended Posts

Thought I'd start a thread for people trialling Lion, with already working hardware, in an effort to find out what series/models of cards are compatible, have full resolution, full QE/QI acceleration, and what's needed to get them to work as such.

 

resources list

NVEnabler64; http://www.kexts.com/view/984-nvenabler.kext.html

 

RoaringApps; http://roaringapps.com/apps:table Compatibility List of OSX 10.7 Lion Apps

 

 

ATI/AMD Cards

HD 4000 Series

ATI HD 4870 512 ram; With Graphics Enabler works grate on Lion 11A459e. The strange thing is that it thinks that I have an additional VGA display connected on my second port. This did not happen in previews builds.

 

HD5000 Series

HD5670 ASUS works without any injector

HD5770 1GB sapphire works without any injector

HD5770 fully working without injector (in DP1... not tested since)

HD5850 1GB Sapphire Vapor-X works without any injector

 

HD6000 Series

XFX 6870 100% working including the mini Display Port use GraphicsEnabler=Yes

 

 

nVidia Cards

7000 Series

Albatron 7600 GT fully working in 32 bit , with any above method

 

8000 series

8400GS 512MB works 100% with NVEnabler64

8600GT 512MB works 100% with NVEnabler

8600GS 256MB works 100% with NVEnabler64

8800GT 512MB works 100% GraphicsEnabler=Yes

8800GT 1024MB (Gainward bliss GS) works OK with GraphicsEnabler=Yes, better with NVEnabler64

8800GTX Club3D (thanks to npwski (http://www.applelife.ru/topic/29175 post 244) ___ deleting GeForce7xxx & NVDAResmanG7xxx from S/L/E fully working, with GE=Y)

 

9000 Series

9400GT 512MB XFX works without any injector

9400GT 512MB EVGA works fine with NVEnabler64

9600GT 100% with enabler :)

9800GT 1 Gig works 100% with NVEnabler64 OR DSDT INjection.

9800GT 512 MB (Club3D Geforce ) working 100% with Efi string ... currently using with Chameleon Graphics enabler and loaded .rom.

 

GTS/GTX Series

GT240 512MB nVidia works 100% with NVEnabler64 or without Enabler with DSDT

GTS 250 1GB XFX Nvidia DualDVI fully working with NVEnabler.

GTX 260 Core 216 896MB (EVGA 896-P3-1255-AR GeForce) works 100% with either Graphics Enabler (pciroot set) or DSDT

 

GT275 896MB nVidia works 100% with NVEnabler64

 

335M GT works 100% (no HDMI sound though) with GraphicsEnabler=yes

 

Nvidia Fermi architecture cards

GTX 460 device ID 0E22 works with GraphicsEnabler=y (HDMI not tested)

 

 

NOT WORKING

 

GeForce GTX 560 Ti not working, no QE/CI :/

 

Please feel free to add your hardware here, and I shall add them to the list :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

EVGA 896-P3-1255-AR GeForce GTX 260 Core 216 896MB works 100% with either Graphics Enabler (pciroot set) or DSDT.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9800GT 1 Gig works 100%

 

100% ?

also hdmi?

my works to but still got that HDCP/HDMI blackscreen issue

Share this post


Link to post
Share on other sites
100% ?

also hdmi?

my works to but still got that HDCP/HDMI blackscreen issue

My card doesn't have hdmi only 2xdvi, so can't answer that question

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am thinking of picking up this one: XFX Radeon HD 5770.

 

Is anybody running one of theses ? If its basically the same as the Sapphire 5770 - does this mean I wont have to do anything and Lion will detect it automatically with full QE/CI ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

club 3D 8800GTX not fully working ( CI: OK, QE: no !)

tried : NATIT, NVEnabler, NVInject, DSDT + GFX FIX, Strings as suggested by BlackOSX, Graphic Enabler, add ID in info.plist of NVDANV50HAL.kext (=019110de)

 

ATI Radeon 5770 fully working without injector (in DP1... not tested since)

 

Albatron 7600 GT fully working in 32 bit , with any above method

 

EDIT : thanks to npwski (http://www.applelife.ru/topic/29175 post 244) ___ deleting GeForce7xxx & NVDAResmanG7xxx from S/L/E

 

8800 GTX fully working, with GE=Y

 

Credits to npwski !

:(

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am thinking of picking up this one: XFX Radeon HD 5770.

 

Is anybody running one of theses ? If its basically the same as the Sapphire 5770 - does this mean I wont have to do anything and Lion will detect it automatically with full QE/CI ?

 

To my understanding, there are a few types of HD 5770 cards:

 

1. Purchased from Apple for $$$. Works out of the box in 10.6 and 10.7 without any OS modifications.

 

2. XFX model purchased from Best Buy / Newegg for less. If the card is stock and the OS is stock, it will crash upon loading the GUI. However, you can flash the Apple XFX HD 5770 onto the graphics card to make it permanently work on all vanilla installations :(. There are other ways to make it work that I couldn't replicate but I like the permanent solution (flash the bios of the graphics card within Windows 7): http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1136504. graphics acceleration works.

 

3. I don't have a sapphire so I dont' know why these work stock but my xfx didn't. i think it has something to do with efi

 

disclaimer: don't flash an xfx 5770 rom onto a sapphire 5770 card

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the contribution, fattire357.

I'm looking at a new graphics card, and obviously Mac OS X really isn't going to utilize these cards to their extent. Although a 5770 sounds a great buy, it's probably not going to cut it for windows gaming (which is probably what most people will still be doing with their cards (dual booting etc))/

 

I'm looking at a 6870, but no idea if it'd work AT ALL, so i'm hesitant to buy one in case it renders OSX practically useless! - Another good reason to hold onto my 8800GT

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am thinking of picking up this one: XFX Radeon HD 5770.

 

works just fine here on dp2 update 2

 

(system profiler reports HD5000 but everything seems right performance wise)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Club3D Geforce 9800GT 512 MB working 100% with Efi string ... currently using with Chameleon Graphics enabler and loaded .rom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nVidia GeForce 335M GT works 100% (no HDMI sound though) with GraphicsEnabler=yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

XFX 6870 100% working including the mini Display Port use GraphicsEnabler=Yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

With Graphics Enabler my ATI HD 4870 512 ram works grate on Lion 11A459e. The strange thing is that it thinks that I have an additional VGA display connected on my second port. This did not happen in previews builds.

 

Update: I tested without GraphicsEnabler and it works also. The same issue, it thinks that there is a VGA monitor connected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I get QE/CI with full resolution on my Dell XPS M1330 (NVIDIA 8400GS) with Natit.kext itself, didn't need NVEnabler at all.

 

Just copied Natit.kext from Extra/Extension from my Snow Leopard install to the same folder under Lion.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×