Jump to content

GA-EX58 and GA-X58A DSDT native power management modifications


d00d
1,771 posts in this topic

Recommended Posts

Hi to all

thanks to the great work of d00d.

I have many problems to make the installation of ML

My systems is this:

Gigabyte EX58 as d00d

GTX 285

 

I am using 2030 chameleon and dsdt v5 of d00d and the same smbios (4.1) and plist.

In verbose mode i see that AppleCPUPowerManagement is ok, but black screen. I am not be able to arrive to the installation screen.

So i have swtiched to ATI 4850 and with Graphic Enabler=no i was be able to install ML

I come back to GTX 285 but nothing. Always Black screen.

The problem is that with GTX285 i am not be able to boot.

 

Could you pls tell me how to configure the plist or smbios to boot with GTX285. In previous OSX there were no problem with this card.

I have read to use the EFI string.

 

Thanks for the support.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Please help me fix my dsdt

I'm sorry, I'm writing to you through Google translator.

My system is:

I7-920

system: 10.8.2

gigabyte EX58UD5

GTX280

I have trouble sleeping.

The system goes to sleep and wakes up well, if the dream does not last more than an hour.

If the system is sleeping more than an hour, the cooler on waking all the noise, but the card does not wake up.

In an attachment, and my dsdt ioreg.

I use the Chameleon bootloader.

Can you fix my dsdt to sleep well?

Thank you in advance for your help.

https://www.dropbox.com/s/de5byyph19ryc6s/dsdt%2Bioreg.zip

Link to comment
Share on other sites

Hi to all

thanks to the great work of d00d.

I have many problems to make the installation of ML

My systems is this:

Gigabyte EX58 as d00d

GTX 285

 

I am using 2030 chameleon and dsdt v5 of d00d and the same smbios (4.1) and plist.

In verbose mode i see that AppleCPUPowerManagement is ok, but black screen. I am not be able to arrive to the installation screen.

So i have swtiched to ATI 4850 and with Graphic Enabler=no i was be able to install ML

I come back to GTX 285 but nothing. Always Black screen.

The problem is that with GTX285 i am not be able to boot.

 

Could you pls tell me how to configure the plist or smbios to boot with GTX285. In previous OSX there were no problem with this card.

I have read to use the EFI string.

 

Thanks for the support.

 

I had exactly this problem the GTX 285 properties are not injected correctly by chameleon for the GTX 285.

see the link for how i fixed the problem injecting the graphics card properties using an EFI string.

 

http://www.insanelymac.com/forum/topic/281663-black-screen-on-mountain-lion-with-nvidia-gtx285-solved/page__fromsearch__1

Cheers

Jon

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I had exactly this problem the GTX 285 properties are not injected correctly by chameleon for the GTX 285.

see the link for how i fixed the problem injecting the graphics card properties using an EFI string.

 

http://www.insanelym...__fromsearch__1

Cheers

Jon

 

Please lay out your file org.chameleon.Boot.plist.

In EFI STUDIO not my video card (GTX280)

Link to comment
Share on other sites

Please lay out your file org.chameleon.Boot.plist.

In EFI STUDIO not my video card (GTX280)

 

my file is below, but the device-properties will definltely NOT work with your card as mine is a GTX285

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>DropSSDT</key>
<string>Yes</string>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Timeout</key>
<string>1</string>
<key>device-properties</key>
<string>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
</string>
</dict>
</plist>

Link to comment
Share on other sites

my file is below, but the device-properties will definltely NOT work with your card as mine is a GTX285

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>DropSSDT</key>
<string>Yes</string>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Timeout</key>
<string>1</string>
<key>device-properties</key>
<string>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
</string>
</dict>
</plist>

 

unfortunately I can not remove the EFI string for your video card

EFI Studio program not my video card.

May learn EFI string with another program?

Link to comment
Share on other sites

my file is below, but the device-properties will definltely NOT work with your card as mine is a GTX285

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>DropSSDT</key>
<string>Yes</string>
<key>EthernetBuiltIn</key>
<string>Yes</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Timeout</key>
<string>1</string>
<key>device-properties</key>
<string>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
</string>
</dict>
</plist>

 

In your dsdt spelled graphics card?

Or you run it through the boot loader?

Please lay your dsdt.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Clover working perfectly, much faster to boot than Chameleon and my Geekbench score has risen by ~100 points.

 

iCloud working

Messages working (both to sign in and to actually send messages)

App Store working

Sleep Working

Auto-Sleep Working

Find my Mac working

Geekbench of 13000 at 3.8GHz

C & P State generation working

Ethernet built in working (yes by default)

GraphicsEnabler working with Nvidia 480 GTX

 

Will try WOL later, didn't have a chance last night.

Will try using the Startup Disk option in System Preferences later to see if that works (should do no apparently).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Updated to 10.8.3 using Combo pkg, the installer reported an error at the end, but the package is installed.

From what I read and observed it was related to kernel cache, so I rebuilt the cache using DigitalDreamer script and it works again.

Restored AppleHDA 10.8.2 as the one from 10.8.3 is not compatible out of the box.

It has been a long time since last update, so I don't remember what I did/how to make the audio kext compatible: see post #1397

 

UPDATE:

While on the surface it seems fine, I think something is not right under the hood.

I cannot connect to my linux based afp share, there are a a lot of errors in console log like

2013-03-17 11:06:57.216 AM ReportCrash[4183]: failed looking up LS service ( scCreateSystemService returned MACH_PORT_NULL, called from SetupCoreApplicationServicesCommunicationPort, so using client-side NULL calls.

 

UPDATE 2:

Should noticed this before, somehow the existence of FileNVRAM.dylib broke the AFPD on 10.8.3

2013-03-17 10:51:58.044 PM sandboxd[90]: ([56]) blued(56) deny file-write-data /Extra/nvram.00000000-0000-0000-0000-00XXXXXXXXXX.plist

 

Accessing AFPD shares is more important for me, so for now I removed that particular dylib.

 

Anyone has same issue? Or was it my unit only?

Link to comment
Share on other sites

Hello all,

 

I need a little help, I have a question with regards to power management for Intel Core i7 980x. I managed to OC my cpu to 4.4 GHz :P but now every now and then it will cause KP on ML. I checked my DSDT and bdmesg, it looks like ML sees only 3924 MHz (BCLK 156 x 25) instead of (BCLK 156 x 28). Do I need to change my SSDT on DSDT? It looks like it is still on default MHz, this may be causing my system to throttle in ML :wacko:

 

I have added 28 as Bus ratio in Chameleon.plist and added the correct speed in SMbios.plist but nothing changed, please kindly advise me.

 

Update: Sorry my mistake, I found the problem, it was the CPU ratio in DSDT, it is fixed now, Thanks :thumbsup_anim:

 

ok now: http://tinypic.com/r/2u8hr8k/6

Link to comment
Share on other sites

I have updated my system using the combo updater. I also got an error message at the end of the install. but rebuilding caches using

DigitalDreamer's script and the install is h

appy. My audio uses native hda for 2.0 audio as in post 1 of this thread item and allworks with 10.8.3.

 

I had to reapply my patch for non apple trim support using Chameleon SSD Optimizer.

also had to re-edit AppleGPUPowerManagement as in post 1

Thanks

Jon

Link to comment
Share on other sites

I updated to 10.8.3 using the App Store and rebooted.

In my case there wasn't any install error, and I didn't need to rebuild the extensions cache at that point.

I'm using an unmodified 10.8.3 AppleHDA.kext, LegacyHDA.kext from http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=196771&st=510 (14D), and a DSDT with layoutid 12 (hexidecimal 0x0C), sound is from black out.

I had to correct GTX 285 PM per post 1, item 22, and then rebuilt the extensions cache for the next reboot;

[mac05:~] root# vi /System/Library/Extensions/AppleGraphicsPowerManagement.kext/Contents/Info.plist

...

[mac05:~] root# touch /System/Library/Extensions

[mac05:~] root#

Link to comment
Share on other sites

It's great to see you still around here, d00d. Didn't you upgrade your system? I didn't and its working fine since 2009...

Thanks, I did build an EVGA dual CPU machine but sold it.

The hardware components in the Gigabyte have remained the same, but I have updated the OS and BIOS.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

I wonder if anyone has updated to 10.8.4?

I am thinking of doing it, so I would be glad to hear anything from the pioneers.

I did, no problems, even kept sound.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I did, no problems, even kept sound.

 

I have updated my system to 10.8.4 using the combo updater. I got an error message at the end of the install. but rebuilding caches using

DigitalDreamer's script and the install is happy. My audio uses native hda for 2.0 audio as in post 1 of this thread item and allworks with 10.8.4.

I had to reapply my patch for non apple trim support using Chameleon SSD Optimizer.

also had to re-edit AppleGPUPowerManagement as in post 1

Thanks

Jon

Link to comment
Share on other sites

@d00d

 

Thanks for the post. Your DSDT guides helped me fix the DSDT in my Lenovo S20( Xeon W3520 CPU) and I now have LPC and C-States working. After the C-State patch to DSDT my GeekBench score jumped from 79XX to 8456!! Mountain Lion 10.8.4 and Clover bootloader for anyone currious.

 

I noticed lots of posts here about a kextcache script from DigitalDreamer. For anyone who would prefer a GUI method, I have found Kext Wizard very handy.

 

I'm still having issues with sleep. I think it has to do with the fact that I have to use a lot of patched kexts (IOPCIFamily, AICPUPowerManagement, AppleACPIPlatform). If anyone here has solutions for those feel free to PM.

Link to comment
Share on other sites

@d00d

 

Thanks for the post. Your DSDT guides helped me fix the DSDT in my Lenovo S20( Xeon W3520 CPU) and I now have LPC and C-States working. After the C-State patch to DSDT my GeekBench score jumped from 79XX to 8456!! Mountain Lion 10.8.4 and Clover bootloader for anyone currious.

 

I noticed lots of posts here about a kextcache script from DigitalDreamer. For anyone who would prefer a GUI method, I have found Kext Wizard very handy.

 

I'm still having issues with sleep. I think it has to do with the fact that I have to use a lot of patched kexts (IOPCIFamily, AICPUPowerManagement, AppleACPIPlatform). If anyone here has solutions for those feel free to PM.

Thanks, I had an S20 on order before I built the Gigabyte, and Lenovo made a mistake and had their RAM priced ridiculously low.

When they discovered their mistake, they cancelled the order.

I prefer moving kexts into place with Terminal commands, but Kext Wizard is convenient.

Good luck with sleep, if you can find DSDT replacements for the patched kexts, you have a better chance.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Thought I would take advantage of the sweet spot in RAM pricing to upgrade from 12GB to 24GB, as an 8GB DIMM (~75$) is less than twice as expensive as the 4GB (~45$).

Needless to say, the X58 chipset only supports up to a 4GB, and the 8GB ones are on their way back to Newegg.

Link to comment
Share on other sites

Hey d00d,

 

I was wondering if you could help me with an IRQ issue. I have a music production machine that is running 10.7.4. Its a GA-EX58-UD3R rev1.6 motherboard with an i7-920. I am trying to record with a lynx PCIe AES16e audio card at very low latencies (64 and 32 samples). At 64 samples I seem to have CPU spikes here and there. At 32 samples all I get is distortion static that sounds like heavy bit reduction. I believe there are IRQ conflicts with the audio card and either cpu power management, video card, ethernet or a combination of all of them. I installed with and a pre-edited DSDT file.

 

Do you have any suggestions/thoughts?

Link to comment
Share on other sites

Hey d00d,

 

I was wondering if you could help me with an IRQ issue. I have a music production machine that is running 10.7.4. Its a GA-EX58-UD3R rev1.6 motherboard with an i7-920. I am trying to record with a lynx PCIe AES16e audio card at very low latencies (64 and 32 samples). At 64 samples I seem to have CPU spikes here and there. At 32 samples all I get is distortion static that sounds like heavy bit reduction. I believe there are IRQ conflicts with the audio card and either cpu power management, video card, ethernet or a combination of all of them. I installed with and a pre-edited DSDT file.

 

Do you have any suggestions/thoughts?

Even if you took someone else's DSDT from a machine using the same card, it's not advisable to do so.

I would suggest extracting, then editing your own DSDT file.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...