Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
devZero

EFI GFX String Installer [Beta]

70 posts in this topic

Recommended Posts

This project has been discontinued due to my own stupidity... My apologies, and more info here

 

/dev/zero

 

Automated GFX String Installer. Supports some ATI, and Nvidia cards atm, list below. Start the installer, select your Make / Model, click continue, and reboot. Please let me know if you find any bugs. Also, I am looking for more plist files for supporting cards. If your card isn't below, send me a plist and I'll add it to the next release.

 

This is not a driver. This installer generates and injects efi strings for your video card into your existing com.apple.Boot.plist file, just as you would manually using gfxutil. It is just automation for an existing method. If you have an existing efi_string in your com.apple.Boot.plist and whish to use this installer, please remove the existing entry first. The next version will do this automatically for you.

 

I am working on version beta 2. If you would like a card to be supported please send the following information:

ioreg -p IODeviceTree -n display -r -l -t > ioreg.txt

That will create a file names 'ioreg.txt'. Send that, along with any other information you have, driver you're currently using, NVCAP, etc...

 

Download v1.2 Here: http://tinyurl.com/5k97bo

 

Supported Cards:

GeForce 7300 GT ( Tested )

GeForce 7400 GO ( Untested )

GeForce 7950 GT 256MB / 512MB ( Tested )

GeForce 8500 GT 256MB / 512MB ( Tested )

GeForce 8600 GTS ( Untested )

GeForce 8800 GTS ( Untested )

Radeon X1900 ( Untested )

Radeon HD 2400 ( Untested )

Radeon HD 2600 ( Tested )

Radeon HD 2900 ( Untested )

Radeon HD 3870 ( Untested )

Radeon HD 3870x2 ( Untested )

Intel GMA950 ( Untested )

 

For more help join us on IRC @ irc.osx86scene.com ~ #osx86scene

 

Thanks to RealityisWhere for initial testing, Netkas for making PC_EFI, SynthetiX for osx86scene, and Kalyway for answering all my stupid questions ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i would like you find something for vaio user like me who have 8600m gt 512 because laptop on vaio can t have qe/ci on internal screen now someone talks about soft edid :http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=111271&mode=linear

the problem is actually unsolve and no vaio laptop can work properly so if you can do that with your installer you ll be the king because i search issue since 4 month and really need this

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=111276

 

thanx

Share this post


Link to post
Share on other sites

8800 GTS works.

 

I need to change the vram from 640 to 320 but I think that is a given. I also have some weird issue where none of the menus display (they are invisible), but I think that is unrelated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

devZero, are there efi gfx strings for dual monitor setup? I have a Laptop with a GeForce Go 7600 + monitor on dvi. With the gfx string supplied the internal works, now trying to get the external going without Natit, NVInject, nvkush etc ..

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just an update. I haven't had a chance to finish beta 2 as yet. On Saturday, I decided it would be loads of fun to snap my Fibula into three pieces. I have doctors appointments this week, and will resume after that. Beta 2 will have support for over 50 cards, including Intel, ATI and Nvidia. Stay Tuned :)

devZero, are there efi gfx strings for dual monitor setup? I have a Laptop with a GeForce Go 7600 + monitor on dvi. With the gfx string supplied the internal works, now trying to get the external going without Natit, NVInject, nvkush etc ..

Yes, efi strings will work with dual monitors. Try beta 2 when I release it ( hopefully sometime next week ). It will have support for a wider range of cards, and will be more card specific.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I have Sapphire ATI HD 3650 512mb, there is attached my ioreg.txt ... I want to have working GFX string because I have exactly same two 3650 cards, which I like to have on 3 same monitors. Two lcds on one card working flawlessly with ATI installer from lastExile ( http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=107526 )..

 

But when I tried it manually, no luck;( .. After setting up plist file and generating hex with gfxutil (paste into boot plist) and deleting Natit.kext, I get unusable screen - weird picture. System boots up correctly, everything is working, but picture in login screen is screwed;(

 

My plist look like this

 

post-142145-1214996088_thumb.png

ioreg.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

im sorry to ask this question, im a noob on this whole osx86 thing. do you put it in terminal? well thats what i did but i cant find it. where do i find the ioreg.txt file?

Share this post


Link to post
Share on other sites

well, since my 2600 pro wont work here you go

ioreg.txt

thanks for trying though

 

 

btw, no matter what i do i cannot get my card working via device properties strings

i even copied what i had in the info.plist of natit for my card into a hex file, but to no avail

all i got was a weird screen

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am sorry I have not worked on this this week. I have surgery on my leg tomorrow, and will continue to work on it a day or two after that. The next version will support over 50 cards, and should cover all the cards you all have posted IORegs for.

 

Wish me luck!

 

/dev/zero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Posts

    • Baio77 per me ciò che hai scritto è abbastanza "arabo" non ho capito nulla... comunque mi sono rivolto prevalentemente a questo forum per sistemare delle cose che non funzionavano e molto gentilmente Gengik me le ha sistemate, facendo lui però... io ho solo capito che l'impostazione per la grafica non va messa perché crea fastidiosi sfarfallii all'interno delle applicazioni nonché al finder nella parte superiore a sinistra (se leggi i post precedenti trovi le descrizioni)... stop sono riuscito a risolvere solo questa cosa da me leggendo anche in altri forum  proverò il tuo config.plist pulito e farò sapere. Grazie dell'aiuto
    •   Thank you Baio77. Here is my CLOVER folder and the Hack info. 
            For Some Reason I can't upload my CLOVER folder. But here you can download...
      https://www.dropbox.com/s/vjprxs1idtj9pt7/CLOVER.zip?dl=0     Thank you again!!!   HackInfo_Report.zip
    • The brightness is NOT from Sierra, in my signature you find tools with which to give info on your system .....
      Post Hack Info and the clover folder ......
      Only in this way can I help you ......
    • Few more minutes to go before going live again with https://OSXLatitude.com
          So you can lock this topic again @Allan Hopefully for a bit longer than a couple of weeks this time hehe.
    • ok, I am having a weird glitch with my Primary bios after modding it myself. can I get some help getting a Clean osmosis modded (for High Sierra and beyond) Bios Image?   https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/GA-Z87X-UD5-TH-rev-1x#support-dl   the version I have always stuck with was F4, because the F5d.  I use a custom iMac 14,2 configuration that has been stable, the issues I have with stability come from not being able to get Access to the Bios, and prior to my attempt to mod it has been stable with up to High Sierra using clover, and up to Sierra with my very very old Ozmosis 894m F4 rom. I am not opposed to installing Ozmosis on the EFI Partition, But Gigabyte locked the Bios loading .efi Files, there is no shell to Force it to load HFS+ or APFS drivers.   so what I am asking for is assistance ether unlocking a Shell for my Bios, or getting a bios with the APFS, HFS+, and Ozmosis related files in it.   thanks again for everyones assistance. HBP


×