Jump to content

The Complete Dell XPS m1210 Installation + Dual Boot Tutorial

- - - - -

  • Please log in to reply
571 replies to this topic

#541
zerolimit

zerolimit

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
ok took me a couple of weeks but got everything up and running.... except usb! and dual cores could someone help me get both cores working I tried following the guide but I can't figure it out!!! thanks guys!!

#542
Rodney A Muhammad

Rodney A Muhammad

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

ok took me a couple of weeks but got everything up and running.... except usb! and dual cores could someone help me get both cores working I tried following the guide but I can't figure it out!!! thanks guys!!


Do u have sleep and shutdown working properly. And what about airport icon is it showing up properly. Also had to reconnect to wifi after restart everytime. I could not get sound and shutdown to work together. Do you have the steps u used to get everything working together.

#543
mm2ha

mm2ha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
I have tried to get my Video Out working based on the following guide (few pages before) but I ran into some serious trouble. After I followed the steps, I was getting kernel panic right after the bootup would start. When I booted up with -v, the problem was that it could not start the window manager, which was preceded by this statement (3 times on the screen):
VID: Family Specific Matching Fails

After trying for many hours, I was able to get away from that, load the NVinject kext manually and sync (while in single user mode). However, now when I try to boot up the machine, it seems to be loading up, the wheel is spinning normally as if the system was about to boot, but then I get the gray screen telling me that I have to Shutdown/Restart the computer.

When I try to boot up with -v, I see the VID statement twice, then it finds the NVinject kext and outputs the regular things and keep going. However, then it halts with these being the last few outputs on the screen:

fseventsd[59]: event logs /.fseventsd out of sync with volume. destroying old logs (80 16 396)
fseventsd[59]: log dir /.fseventsd getting new unid A3AD81D4-1CD1-4325-BA60-8E4E6F87945F
DumpPanic[62]: Error getting a reference to IODevice Tree:/Options
ntpdate[123]: can't find host time.apple.com
ntpdate[123]: no servers can be used, exiting
/System/Library/CoreServices/loginwindow.app/Contents/MacOS/loginwindow[55]: login window application started
MAC AUTH succeeded
Airport: link up on en1
/usr/sbin/ocspd[127]: starting

I really don't know what the problem is, and if somebody could help me that would be great, because I am really frustrated about what to do. I cannot do a reinstall, because I would lose too many settings and updates. Any ideas are very appreciated!:-)


Hello everyone,

I am currently running my m1210 with Leopard 10.5.2 with everything fully working except for dual core and track pad scrolling. After installing with Kalyway_10.5.2_DVD_Intel_Amd - I had wireless, Ethernet, power management, and boot with cpus=1, and sleep fully working. Then- using the upcoming steps- I was able to synchronize my clock, fix the sound, and have a fully working video card with dual display functioning- (GeForce Go 7400)

The following are the steps one needs to follow in order to get the same build.

Download the following:
1. Kalyway_10.5.2_DVD_Intel_Amd (torrent)
2. NvInject 0.2.0 installer from NvInject webpage - http://nvinject.free.fr/downloads.php
3. Info.plist from theraven post#402 (Jan 13, 2008) of this tutorial
4. Xcode from apple developer tools; you'll need to register with apple- you need it in order to have Property List Editor - http://developer.app...om/tools/xcode/
5. AppleHDAPatcher_v1.12.zip patch and the sigmatel9221.txt file found on the first page of this tutorial.

10.5.2 Installation Steps:
First I installed Kalyway_10.5.2_DVD_Intel_Amd with the following options.

1. Kernels- select all of them (probably unnecessary, but it works)
2. Graphics drivers- none; you'll install NvInjectGo later.
3. Audio- default options
4. *Network- default options. (works only for 1505, not 3945)
5. Patches- Select powermangement_bundle; boot with cpus=1; timemachine fix (timemachine not tested though)
6. Third party applications- I'm not sure all of them will actually install; VLC did work though.

*Please note that only the 1505 wireless card will work with this install. The Intel 3945 wireless card will not be detected using these default network drivers.

After install, graphics will be blurry (have not installed drivers yet), but sleep, power manangement, Ethernet, single core, and wireless should be working (except if you have an Intel 3945 card).

First, lets get the sound working and the clock synchronized.

Sound:
"Unzip the AppleHDAPatcher_v1.12.zip, then drag the sigmatel9221.txt file into the AppleHDAPatcher icon, authenticate, patch and restart"

Clock:
"Set the correct time in Windows, restart, then just uncheck 'Set date & time automatically' (in OS X) and set the time zone so it will match the real time and date. Your time zone will be wrong, but the date and time will be correct."

Go to terminal and get into /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist and modify it to look like the following.

<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>cpus=1 platform=X86PC fsb=166</string>
<key>Boot Graphics</key>
<string>Yes</string>


Graphics Card (with dual display functioning)- instructions for 7400 card

Now here is the part that is going to be the most interest to most of you - as I know most people have had trouble with getting their card to work along with dual display. Please note that these instructions are intended only for users with the GeForce Go 7400 and no other graphics cards. If you have another card, look to the following guides for help and to find your proper NVCAP.

I found the instructions in this guide- http://forum.insanel...rt=#entry786743.
This guide also helped to learn more about NvCap's- http://forum.insanel...o...103549&st=0

1. Go to /system/library/extensions/NVDAResman.kext/contents/ and open up info.plist using Property List Editor (install xcode first- plist editor is part of the package).
In that list of items, go to the following: IOKitPersonalities-->NVidiaRMPCIMatch-->IOPCIPrimary Match and add the device ID (0x01d010de) to the front of the value line (right click and select "show raw keys / values" if you cannot see any values)
The value should look like this when finished "0x01d010de 0x011010de&0xfff8ffff......."

2. Go to /system/library/extensions/NVDANV40Hal.kext/contents and open up info.plist using Property List Editor again.
In that list of items, go to the following: IOKitPersonalities-->NVidiaRM-->IOPCIPrimaryMatch and add the device ID the same way we did in the previous step.
It should look like this when its finished "0x01d010de 0x004010de&0xfff0ffff....."

3. Use the NVInjectGo 0.2.0 installer to painlessly install the graphic drivers.

4. Replace the info.plist in /System/Library/Extensions/NVinjectGo.kext/Contents/ with the one posted by theraven (post#402; Jan 13, 2008).
To my knowledge, he simply modified the NvInjectGo NVCap with the necessary one, which is:
04010101 00000d00 0e000000 00000000 00000000.
(The NVCAP value field can be found in IOKITPersonalities-->NVInjectGo-->entries to add-->NVCAP)

5. Then, in the same info.plist file, add the device ID to IOKITPersonalities-->NVInjectGo-->IOPCIMatch
It should look like this "0x01d010de 0x000010de&0x0000ffff"

6. Still in the same plist, replace the IOProbeScore number by 0. (it can be found directly under IOPCIMatch)

7. Launch terminal and type
sudo chown -R root:wheel /system/library/extensions
sudo chmod -R 755 /system/library/extensions
sudo rm /system/library/extensions.mkext
reboot

Troubleshooting- Graphics Card
When reboot is finished, the graphics should be very crisp and clear with full 1280x800 resolution. Connect an external monitor and detect display to test. 
Please note that if you detect an external display and then you disconnect it in order to switch back to a single monitor- you have to go to sleep and recover from sleep before you can reconnect and detect your external monitor again.

If you detect the external monitor and then disconnect and use single monitor mode, your monitors will crash and you will be forced to reboot if you try detecting the external monitor again without going to sleep and recovering first. I don't know why this is. See this page for more information- http://forum.insanel...howtopic=103549

Summation
Now you should have everything working except for dual core and track pad. I have not heard of any fixes for the track pad, but would love it if someone could come up with a fix. As for dual core, I tried following Ulysses' method of booting without cpus=1 and then going to sleep and recovering to activate both cores, but it only worked once. It worked the first time I tried it, but I was not able to even boot into leopard again without cpus=1.

Things still needed (but may not be possible yet)
1. Dual core (looking for a better method than the unreliable "recover from sleep method")
2. Track pad (?)
3. Updating to 10.5.4 (a proven method and set of steps to update from 10.5.2 to 10.5.4). I am going to attempt to do this soon and I'll post my results after trying.

This is my contribution to the project and thanks to everyone who has helped me get this far! :(

Regards,

-IceSpyder81



#544
Danny11394

Danny11394

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:Las Vegas,NV
Hi guys. I'm new to this OS x 86 game and I need some help.

1. I downloaded the power management bundle and I got to the last step, but when I try to drag-n-drop to copy it, I authenticate and then the computer tells me that I don't have sufficient privileges to modify the bundle. How do I fix this?

2. How do I resize my Mac partition? I have 60 gigabytes of unallocated space that I want to give to OS X. But when I try to resize the volume in disk utility, the option to resize is grayed out. How do I make the partition bigger?

3. Are there ANY updates that I can install onto my computer? I know that I can't install system updates, but what about iLife or AirPort updates? Can I install those?

Thanks.

#545
Kevin768

Kevin768

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
  • Gender:Male
  • Location:NJ US

Hi guys. I'm new to this OS x 86 game and I need some help.

1. I downloaded the power management bundle and I got to the last step, but when I try to drag-n-drop to copy it, I authenticate and then the computer tells me that I don't have sufficient privileges to modify the bundle. How do I fix this?

2. How do I resize my Mac partition? I have 60 gigabytes of unallocated space that I want to give to OS X. But when I try to resize the volume in disk utility, the option to resize is grayed out. How do I make the partition bigger?

3. Are there ANY updates that I can install onto my computer? I know that I can't install system updates, but what about iLife or AirPort updates? Can I install those?

Thanks.


make a backup and then delete the bundle. then just copy then new one. it will ask for creds but should go.
google mac partition managers
you can update everything but system updates with no problem.

#546
Danny11394

Danny11394

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:Las Vegas,NV
Well now I got everything to work. I add the powermanagement.bundle to the correct folder, restart, but I still don't get the battery icon. I've tried it 3 different times and none of them will work as to where I can get the battery icon

#547
vjkevlar

vjkevlar

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male
PLEASE HELP!!!

I have almost everything working except INTEL WIFI, and when my video display goes into sleep it will not wake up. When I move the mouse the screen stays mostly black except for some random colors that slowly bleed onto the screen. I have to hold down the power button and reboot to bring it back.

ALSO, MY 1st Install was using KALYWAY 10.5.2, and the INTEL WIRELESS ACTUALLY WORKED!!!! My monitor didnt have full resolution nor did the sound work so I tried iATKOS and a JAS disc as well....I finally found what i needed to do to get sound working on any of those packages and realized that maybe I could get the KALYWAY disc to get my INTEL WIRELESS to work again and use my new found knowledge to fix everything else. WELL the INTEL NEVER WORKED AGAIN! Im going to wipe my machine and try again but if anyone has insight on these issues and finding it would be appreciated.

Thanks!


Dell XPS 1210
3gb Ram
NVidia GeForce GO 7400
Intel Pro 3945 ABG Wireless Card

Your help is appreciated!

#548
Silver Byte

Silver Byte

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
hi guys,
Thank god that I found this forum!
I want to get a working MacOSX setup for IPhone development - which means XCode + USB-Itunes support. I tried the Kalway 10.5.2 install on my XPS 1210 and I got a Mac system up, but it kills my WinXP install everytime:

that is, after installation, macos starts up and I am able to do stuff properly, but it doesnt shut down cleanly and I have to force reboot it. After this, when I try to boot my computer, it says "no bootable partitions found". WinXP's fixmbr also is not able to help after that (I have "unbooted" my computer atleast three times now)

Can anyone tell me a failsafe way to get a Xcode installation up and running - I have no problems doing it from Linux if that is better.

helpp!

#549
vjkevlar

vjkevlar

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male
Please read my post two posts ago! IS ANYONE OUT THERE??!??

K

#550
nucklearknight

nucklearknight

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
I hate to bump this thread again as many others have done but I was just wondering, is there any way to get the intel wifi card to work? I use it with Backtrack 3 for packet injection and testing WiFi security. Or does the older dell work for that as well?

#551
son

son

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

I hate to bump this thread again as many others have done but I was just wondering, is there any way to get the intel wifi card to work? I use it with Backtrack 3 for packet injection and testing WiFi security. Or does the older dell work for that as well?


Still no way to make the wireless work

Sleep/Shutdown works

#552
JorgeJones

JorgeJones

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts
Does anybody have or have messed with EFI strings on the NVIDIA graphics for this laptop? I am trying to get the external display to work (which it does just fine), without the laptop screen being on, and I figured that would be the first thing to try. Anybody have any tips, or experience with this working? I've googled a little bit about it, but can't find anything concrete.

#553
marcus davis

marcus davis

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
So, I guess almost everything is compatible now EXCEPT for a couple things including webcam.... :P

#554
joshms83

joshms83

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
I've added an updated set of procedures, applications and files for configuring osx86 on the Dell M1210. The procedures should enable M1210 users to utilize just about every piece of hardware in their system, with the exception of intel wireless and internal quickcam.

I've referenced this thread, as it was a great source of information for me. Thank you.

The thread is located here:

http://www.insanelym...howtopic=156261

#555
tony hest

tony hest

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

I've added an updated set of procedures, applications and files for configuring osx86 on the Dell M1210. The procedures should enable M1210 users to utilize just about every piece of hardware in their system, with the exception of intel wireless and internal quickcam.

I've referenced this thread, as it was a great source of information for me. Thank you.

The thread is located here:

http://www.insanelym...howtopic=156261



nice one! now i have everything working, it was tricky to get the gma 945 video card working with ideneb v 1.4. if you click on the link and scroll down, you can read how i did it if you have the intel video card in your 1210

#556
bosalih600

bosalih600

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
great work guys :D

i have m1210 . i did the install very well ....

every thing is working except Wi-Fi & Cam & Card reader ....

sleep very well ...

but i have 2 problems if any one can help :)

1. shut down : it turn off the system & turn of screen but the lights still working & the HDD to ...
so i have to press the power button for while until it's closed ...

2.the system doesn't mont any external HDD or flash memory ...
the usb is working . i tried another devises & it working ....

excuse my bad English :unsure:

#557
floqui

floqui

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

I guess I got most of all features on m1210 working now except for:
1. Webcam
2. Line-in or microphone jack from front panel
3. Card reader.
4. VGA output

Anyone know how to make microphone jack to work?

Thanks for all the help you guys have provided!!


I got everything working except for the Mic.. did u fix this??? got the same laptop.

#558
shockaaa

shockaaa

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Has anyone tried installing 10.6 snow leopard on a m1210?

#559
bosalih600

bosalih600

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
last update :

Wi-fi is working = replace the wi-fi chip ...


: )

#560
JorgeJones

JorgeJones

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts
I installed SL on the M1210 yesterday. It works, but it's not as compatible as Leopard for the time being. I did a vanilla install using the myhack/flash drive install, and then got graphics working using the EFI String I found somewhere on the web.
Audio is not working. I tried using the AppleHDA/Targua installer, but no dice.
Also, I have to boot up with cpus=1, even though it's running the vanilla kernel. At first I thought Snow Leopard was just really slow on this machine, but it turned out it was just the cpus=1 trick that was needed. I tried installing the 9.6.0 kernel to fix it, but I think it killed my install. Not sure because I installed that and the VoodooHDA kext at the same time, but after that, the machine would not finish booting into SL.
Anybody else take the plunge yet? I'm guessing it will only be a matter or time before someone will have a solution for Sigmatel audio on Snow Leopard. I would like to learn more about EFI Audio, but I can't figure out how you get the hex code for your chipset.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy