Jump to content

DSDT fixes for Gigabyte boards


  • Please log in to reply
1908 replies to this topic

#881
LeRebel

LeRebel

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Hi,

I've been following this thread for some time (you guys are geniuses!) and I am using mm67's DSDT on a EP45T-UDR3LR with Q9550 - it works out of the box for me (just had to modify LPCB device ID so AppleLPC.kext loads).

The reboot problems you are experiencing are interesting, and here is something that may be related to it. I have noticed that if I wake up my hack with Wake Up on Lan from another PC (magic IP packets), it resumes from sleep fine, however the next time the system sleeps, it will not wake again, and I have to press the power button causing a full boot, any ideas? This also occasionally happens when I resume from normal sleep/wake cycles from the mouse/keyboard.

I have "start up automatically after a power failure" ticked in Energy preferences.

Cheers.

#882
Master Chief

Master Chief

    Just Chief

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,176 posts
  • Gender:Male

It might look that it's using the same address each time, but it's definitely dynamic. The offset depends on several factors like the size of the boot loader (boot loader changes in size so will the offset, well in a 1024k boundary). Also the size of the DSDT and other factors will come in to play. If you are using your original FADT and are adding the reset registers to it make sure to update the length indicator in the header as well.

What about (also) storing this address in a property, or somewhere else where the the DSDT can read it?

BTW: I don't need to add anything because I already had the reset register in my factory table. I only changed the "Reset Register Supported (V2) : 0" into 1 by changing A5 00 into A5 04. That's all.

EDIT: What I totally forgot to mention is that this will only work if you have a ACPI 1.0 table. (oops). I will see if I can update the source to include ACPI 2.0 as well.

Thanks.

But the problem I am having appears to be related to the 'new' graphics injection, because neither of the two files here work properly for me (NVIDIA kexts not initialized). Chameleon RC3 works fine here. Oh and the documentation is as usual, missing, and thus I have no idea what setting I might be missing or should change.

Edit: Got it. Stupid typo in GraphicsEnabler. Can't see my changed value with IORegistryExplorer – because it wasn't patched for ACPI 2.0

#883
sk1nhead

sk1nhead

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Location:Manila

many thanks !!!

my patched fadt.aml =>

PM2 Control Block Length changed from 01 to 00


Thanks a lot Cparm for sharing your edited FADT, you did the editing and i just copy pasted it since we have the same PM2, C2 and C3 latency :)

now another kext is gone from my Extra folder..

Thanks to Duvel300 too for sharing, hopefully a more noob friendly (for me) guide will be made in OSX.

#884
mitch_de

mitch_de

    InsanelyMacaholic

  • Retired
  • 2,902 posts
  • Gender:Male
  • Location:Stuttgart / Germany
My EP-35-DS3 has in orig. FADT Table (running an C2D 7300)
[05Fh 0095 1] _CST Support : 00
[060h 0096 2] C2 Latency : 0065
[062h 0098 2] C3 Latency : 03E9
Master Chief Note: If you have something like this:
CODE
[05Fh 095 1] _CST Support : E3 // what means E3 ? Is that latency or an CST Config
[060h 096 2] C2 Latency : 0065
[062h 098 2] C3 Latency : 03E9
Then you need to fix it. Just follow the provided link.


and also

[048h 0072 4] PM2 Control Block Address : 00000000 // if zeros than already OK? ( so i understand the postings here)
[05Ah 0090 1] PM2 Control Block Length : 00


My dsdt.dsl looks like (for CSTATES) - i dont know if my Cstates are working, but Pstates working sure also native (with AppleIntelCPU..)
 MasterChief's DSDT v3.1
[size=1]Method (_PSD, 0, NotSerialized)
{
Return (Package (0x05)
{
0x05,
0x00,
0x00,
0xFC, // Double-checked the 0xFC value with ACPISpec v4.0 pdf
0x04 // Number of Processors
})
}
Method (_CST, 0, NotSerialized)
{
Return (Package ()
{
0x03, // 0x03 Number of C-State packages _linenums:3'>// Added from<strong class='bbc'> MasterChief's DSDT v3.1</strong>[size=1]Method (_PSD, 0, NotSerialized) { Return (Package (0x05) { 0x05, 0x00, 0x00, 0xFC, // Double-checked the 0xFC value with ACPISpec v4.0 pdf 0x04 // Number of Processors }) } Method (_CST, 0, NotSerialized) { Return (Package () { 0x03, // 0x03 Number of C-State packages: 3 (C1, C2 and C3). Package (0x04) {........, One, One, 0x03E8}, <strong class='bbc'>// C1 Latency</strong> Package (0x04) {......., 0x02, 0x64, 0x01F4}, <strong class='bbc'>// C2 Latency (no more than 100)</strong> Package (0x04) {......., 0x03, 0x03E8, 0xFA} <strong class='bbc'>// C3 Latency (no more than 1000)</strong> }) } }[/size]

Does that need changes (for my understanding od lastest postings : NO) ?
If changes needed, what exact ?

#885
cparm

cparm

    InsanelyMac Legend

  • Retired
  • 997 posts
  • Gender:Male

EDIT: What I totally forgot to mention is that this will only work if you have a ACPI 1.0 table


this means this trick will work with all Gigabyte boards, since all GA boards use acpi 1.0 :D

#886
Master Chief

Master Chief

    Just Chief

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,176 posts
  • Gender:Male

this means this trick will work with all Gigabyte boards, since all GA boards use acpi 1.0 :D

For now yes – because the code in if (version) {} wasn't patched, but ACPI 2.0 can be expected soon. Either from him or me.

#887
kdawg

kdawg

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 508 posts
  • Gender:Male
  • Location:Boston, MA

brilliant :)

now, no kext are needed to reboot neither to shutdown/sleep

excellent work, only question :

can you explain how to patch the fadt.aml, i have a P35 and the PM2 address is 0000000000000000

or how to recompile our own facp table, iasl gives me errors (even if i don't edit the dsl file) :

ps: i have recompiled PC_EFI 10.5 with your patch, since chameleon Rc4 gives me an error with system profiler in the sata section : "no device found" ???

with the patched pc_efi all work like a charm :D =>

LOVE IT!!!! Works here too using cparm's PC EFI bootloader.

#888
sk1nhead

sk1nhead

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Location:Manila

Thanks a lot Cparm for sharing your edited FADT, you did the editing and i just copy pasted it since we have the same PM2, C2 and C3 latency :D

now another kext is gone from my Extra folder..

Thanks to Duvel300 too for sharing, hopefully a more noob friendly (for me) guide will be made in OSX.


I spoke too soon!

PROBLEM:

when using cparm's FADT.aml and Duvel300 RC4 boot, wake from aluminum keyboard is not working? shutdown and YES automatic sleep seems to be working too (not on time though but it works)..

tested it a few times already but didn't tried cparm's PC EFI boot yet since my UUID error 35 will be back.. any ideas?

kext in Extra are fakesmc2.5, alc883 by voyn1x and VoodooMonitor.

edit:

deauthorize my 2 iTunes account just to be sure and tested cparm's PC EFI - restart works as expected but wake from aluminum keyboard also wont work, the same as Duvels RC4..

paging mm67? :)

#889
FKA

FKA

    are we there yet?

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,626 posts
  • Gender:Male

Did you specify your UUID as a kernel flag in your com.apple.boot.plist?

Like so:

<key>Kernel Flags</key>    <string>arch=i386 boot-uuid=6BC6A3B2-DDA3-3CED-88CF-44E38C66F473</string>    <key>Default Partition</key>    <string>hd(1,2)</string>


I have UUID as Kf yes.

brilliant :)

now, no kext are needed to reboot neither to shutdown/sleep

excellent work, only question :

can you explain how to patch the fadt.aml, i have a P35 and the PM2 address is 0000000000000000

or how to recompile our own facp table, iasl gives me errors (even if i don't edit the dsl file) :

/Users/cparm/Desktop/facp.dsl	12: [000
 Error	4096 -					  ^ Invalid character (0x5B), expecting ASL keyword or name
 
 /Users/cparm/Desktop/facp.dsl	12: [000
 Error	4096 -						 ^ syntax error, unexpected PARSEOP_INTEGER, expecting PARSEOP_DEFINITIONBLOCK


ps: i have recompiled PC_EFI 10.5 with your patch, since chameleon Rc4 gives me an error with system profiler in the sata section : "no device found" ???

with the patched pc_efi all work like a charm :) =>


Oh you guys! :D

Visiting family in Liverpool this weekend but cant wait to give this a pop.
D.

#890
kdawg

kdawg

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 508 posts
  • Gender:Male
  • Location:Boston, MA

What about (also) storing this address in a property, or somewhere else where the the DSDT can read it?


That would be ideal but I wonder how one might approach that though.

#891
kdawg

kdawg

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 508 posts
  • Gender:Male
  • Location:Boston, MA

when using cparm's FADT.aml and Duvel300 RC4 boot, wake from aluminum keyboard is not working? shutdown and YES automatic sleep seems to be working too (not on time though but it works)..

Auto-Sleep you say!!! What is the approximated time? Try using pmset. This seems to work better when setting power management features rather than the preferences panel.

Can anyone else verify that auto-sleep has started working for them?

Also shutdown and wake from keyboard still works for me.

#892
sk1nhead

sk1nhead

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Location:Manila

Auto-Sleep you say!!!!

What is the approximated time? Try using pmset. This seems to work better when setting power management features rather than the preferences panel.

Can anyone else verify that auto-sleep has started working for them?


set it at 5 min for testing and it auto sleep at 9-10min, will have to take a look at that link you've given but for now i'm much more interested in waking from sleep (again) using my aluminum keyboard..

using OSXrestart by MC for now until the gurus here resolve this.

#893
mm67

mm67

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 673 posts
  • Gender:Male
  • Location:Finland

Auto-Sleep you say!!! What is the approximated time? Try using pmset. This seems to work better when setting power management features rather than the preferences panel.

Can anyone else verify that auto-sleep has started working for them?

Also shutdown and wake from keyboard still works for me.


Same here, and no auto-sleep. BTW, has anyone else tried using iMac10,1 as model, seems to do powerstepping just as nicely as MacPro3,1.

#894
kdawg

kdawg

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 508 posts
  • Gender:Male
  • Location:Boston, MA

set it at 5 min for testing and it auto sleep at 9-10min, will have to take a look at that link you've given but for now i'm much more interested in waking from sleep (again) using my aluminum keyboard..

using OSXrestart by MC for now until the gurus here resolve this.

Post your current DSDT. And it appears you're using a Gigabyte G31M-ES2L right (nice build BTW)? Are you running SL?

#895
THe KiNG

THe KiNG

    InsanelyMac Legend

  • Retired Developers
  • 791 posts
  • Gender:Male

The failing tables are missing the Reset Register bits:

[074h 116 12]			   Reset Register : <Generic Address Structure>
[074h 116  1]					 Space ID : 01 (SystemIO)
[075h 117  1]					Bit Width : 08
[076h 118  1]				   Bit Offset : 00
[077h 119  1]				 Access Width : 00
[078h 120  8]					  Address : 0000000000000CF9
[080h 128  1]		 Value to cause reset : 06
If you have this register in your table then OSXRestart.kext should work – which is the case for your hardware if I remember it correctly.

Note: See also ACPI specification. And here "Reset Register Supported" was 0, which I changed into 1 as a test. Not that it changed anything but anyway.

Something is wrong here :rolleyes:
Looking in BIOS all values seems to be correct, only diff b/w mine and apple mp41 was Access Width : 00 on me, I change it in BIOS and now is 01
What is weird is that in BIOS Reset Register Supported is set as 01 but when I get on OSX and extract the table is set to 00, so oe BIOS set it or is chameleon no idea....
So I can't fix it in BIOS since there is OK, maybe is in init code dunno yet...

#896
sk1nhead

sk1nhead

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Location:Manila

Post your current DSDT. And it appears you're using a Gigabyte G31M-ES2L right (nice build BTW)? Are you running SL?


yes snow 10.6.2.. i dont know if dsdt has anything to do with my aluminum keyboard not waking my system from sleep but here you go :rolleyes:

Attached File  ES2L_current.dsl.zip   4.42KB   27 downloads

regarding auto sleep: I dont know if the latest restart fix (boot and FADT) did this but just notice it now - it could be working before, just had an idea to test them since shutdown and restart is working without any kext. also another member here who has the same board (forgot his username sorry) has an automatic sleep working on his es2l even before all the fixes were made possible (shutdown by mm67) etc..

#897
Master Chief

Master Chief

    Just Chief

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,176 posts
  • Gender:Male

Something is wrong here ;)
Looking in BIOS all values seems to be correct, only diff b/w mine and apple mp41 was Access Width : 00 on me, I change it in BIOS and now is 01

We discused this here before. Both 0 and 1 are used for byte access. 1 is the more logical one to use, but 0 also works.

What is weird is that in BIOS Reset Register Supported is set as 01 but when I get on OSX and extract the table is set to 00, so oe BIOS set it or is chameleon no idea.... So I can't fix it in BIOS since there is OK, maybe is in init code dunno yet...

Interesting. Let me check that and report back to you... Nope. Not here.

#898
kdawg

kdawg

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 508 posts
  • Gender:Male
  • Location:Boston, MA

yes snow 10.6.2.. i dont know if dsdt has anything to do with my aluminum keyboard not waking my system from sleep but here you go ;)

Attached File  ES2L_current.dsl.zip   4.42KB   27 downloads

regarding auto sleep: I dont know if the latest restart fix (boot and FADT) did this but i just notice it now - it could be working before that i just didn't notice it, just had an idea to test them since shutdown and restart is working without any kext. also another member here who has the same board (forgot his username sorry) has an automatic sleep working on his es2l even before all the fixes were made possible (shutdown by mm67) etc..

ow last kdwag - care to give an example on how to use pmset? right now this is what's showing in terminal. TIA.

PowerHack:~ SnowLeo$ pmset -g
Active Profiles:
AC Power -1*
Currently in use:
hibernatemode 0
sleep 5
powerbutton 1
disksleep 0
hibernatefile /var/vm/sleepimage
autorestart 1
ttyskeepawake 1
displaysleep 3



so wake from aluminum keyboard still working for you? hhhmm weird that it's not for me since it's working when i remove replace boot from cparm or Duvel with an older PCEFI or RC4. it's just that this new restart fix..

It appears that ICH7 has the same registers as ICH10 so I have no idea. Might have something to do with the fact you only have one EHCI device instead of two.

Try and ping mm67 he's the author of the Al keyboard patch. For myself everything is working… except auto-sleep of course.

As far as pmset example you can use something like this
sudo pmset -a displaysleep 5 disksleep 5 sleep 15
This would be display sleep after 5 min, disk sleep after 5 min and machine sleep after 10 min. The pmset trick didn't work for me but has in the past.

#899
Aargh-a-Knot

Aargh-a-Knot

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts
@Duvel300

Seems to be working great. Thanks!

I've been having random KPs on restart, so I'm hoping this will knock that out...

#900
sk1nhead

sk1nhead

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Location:Manila

It appears that ICH7 has the same registers as ICH10 so I have no idea. Might have something to do with the fact you only have one EHCI device instead of two.

Try and ping mm67 he's the author of the Al keyboard patch. For myself everything is working€ except auto-sleep of course.


Thanks. Are you using aluminum keyboard too and yours is working? hhhmm pulled out my old keyboard to test and it's working on wake up so i'm back again at square one haha.

i still believe there's something on the new restart fix since without using it everything is normal (shutdown, aluminum kb wake except restart w/o a kext)

mm67 u there? : D

as for auto sleep, i've given up on that too and i'm so relieve that it works - at first i thought my hack just suddenly died hehe..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy