Jump to content

Cmedia 8738


  • Please log in to reply
226 replies to this topic

#161
robec77

robec77

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
no, not working any suggestions?

#162
onofalt

onofalt

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
not working for me also i have Trust SC-525 with this cmedia chipset on Retail Snow Leopard 10.6.1 64bit

#163
a1292

a1292

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
doesn't work for me ;) im using 10.5.5

#164
a1292

a1292

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
hi

i'm a bit of a noob when it comes to os x and ideneb, however i have managed to get it to boot up and work. the only thing left to do is to get my audio to work...

i have the c-media 8738 pci audio card and i have tried doing some of the things said on the thread but doesn't work. i have an msi p7n diamond board. please could someone write a detailed step by step guide for me, i would appreciate it very much

thanks in advance

oh and i'm using 10.5.5

#165
SnoopKatt

SnoopKatt

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts

ok, i try

No luck for me either (I'm on Snow Leopard 10.6.1 64-bit). I have a CMI 8770 PCI sound card, but the 8738 drivers always worked for me, or they did back in Leopard. When I started up the computer in verbose mode, I got this error:

Kext CMI8738PCIAudioDriver failed to load (0xdc000016).

I then used kextlibs to examine the kext, which came up with this:

For x86_64:
com.apple.iokit.IOAudioFamily = 1.7f16
com.apple.iokit.IOPCIFamily = 2.6
com.apple.kpi.iokit = 10.0
com.apple.kpi.libkern = 10.0
For i386:
com.apple.iokit.IOAudioFamily = 1.7f16
com.apple.iokit.IOPCIFamily = 2.6
com.apple.kpi.iokit = 10.0
com.apple.kpi.libkern = 10.0
For ppc:
com.apple.kpi.iokit = 10.0
com.apple.kpi.libkern = 10.0

192 symbols not found in any library kext.

Kextutil came up with this:

Warnings:
Kext declares no com.apple.kpi.* libraries; if it references any kernel symbols, it may fail to link.

(kernel) Warning - kext com.homebrew.driver.CMI8738Audio declares no com.apple.kpi.* dependencies. If it uses any KPIs, the link may fail with undefined symbols.
(kernel) Can't load kext com.homebrew.driver.CMI8738Audio - link failed.
(kernel) Failed to load executable for kext com.homebrew.driver.CMI8738Audio.
(kernel) Kext com.homebrew.driver.CMI8738Audio failed to load (0xdc008016).
(kernel) Failed to load kext com.homebrew.driver.CMI8738Audio (error 0xdc008016).
Failed to load /system/library/extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext - (libkern/kext) link error.
Check library declarations for your kext with kextlibs(8).

Not exactly sure what it means, but could this help with the kext at all?
Thanks for posting that though!

#166
JDMCivic

JDMCivic

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
anyone have the proper files for Cmedia 8738 10.6.1?

#167
Dreamaker

Dreamaker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male
hi, under 421build CMI 8738 works fine with that kexts. But under 432 - nope =(

any ideas?

#168
SnoopKatt

SnoopKatt

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
Which kext did you try? And are you in 64-bit mode or 32-bit mode?

#169
Dreamaker

Dreamaker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

Which kext did you try? And are you in 64-bit mode or 32-bit mode?


I'm using this kext http://www.insanelym...p...st&id=28938
Tried with 64 & 32bit modes - no results.

SL installed from Retail Disc.

#170
Dreamaker

Dreamaker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

I'm using this kext http://www.insanelym...p...st&id=28938
Tried with 64 & 32bit modes - no results.

SL installed from Retail Disc.



here what I get under verbose mode:

Posted Image

#171
SnoopKatt

SnoopKatt

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
Hm, you said it worked under 421 build? Was that an older version of Snow Leopard? I'm getting what I posted earlier, so maybe that kext just wasn't compiled correctly?

#172
Dreamaker

Dreamaker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

Hm, you said it worked under 421 build? Was that an older version of Snow Leopard? I'm getting what I posted earlier, so maybe that kext just wasn't compiled correctly?


Yes, right. That was an early build before the retail. And it works well.
I didn't compiled the kext. I just installed it via kextinstaller.

tnx in advance.

#173
SnoopKatt

SnoopKatt

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
No, but someone else compiled the kext. I still have a lot to learn about this stuff, so I have nothing for any solutions :/
It does appear that the kext may have to be recompiled for it to work for this newer version, would any of you guys happen to know how to work with the source? I can compile really basic code, but I'm clueless once there's all sorts of files included.

#174
shagui

shagui

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Hi guys! Sound working on SnowLeopard with CMI8738! :(
I've been able to compile from sources the kext for CMI8738 chipsets!
Output working perfectly under 10.6.0 64-bit. You will find the kext attached to this post.

Attached Files



#175
fab

fab

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Hi guys! Sound working on SnowLeopard with CMI8738! :(
I've been able to compile from sources the kext for CMI8738 chipsets!
Output working perfectly under 10.6.0 64-bit. You will find the kext attached to this post.


Works for me
finally can work 64 bits

Thanks

#176
shagui

shagui

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Also working on 10.6.1!

#177
STATED

STATED

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male
  • Location:Venezuela
10.6.2???

#178
fab

fab

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

10.6.2???


yep

see my firm

#179
STATED

STATED

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male
  • Location:Venezuela

yep

see my firm

simply place the kext in the extensions folder? and also worked with DSDT?. because I'm working DSDT with ac662 and really do not want more ... if so, could you please pass me the code you used in HDEF for CMI8738? and excuse my English-_-is a translator
:rolleyes:

#180
fab

fab

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

simply place the kext in the extensions folder? and also worked with DSDT?. because I'm working DSDT with ac662 and really do not want more ... if so, could you please pass me the code you used in HDEF for CMI8738? and excuse my English-_-is a translator
:rolleyes:


sorry I don't use DSDT

I put the kext in the extra\extensions folder in my EFI partition
then I update extensions.mkext

reboot

and it works

honestly I never used DSDT and don't see the nedd to use it
my hardware is working fine with 10.6.2 totally untuched installation vanilla





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy