Jump to content

How to get your ALC850 Sound in 5.1 Configuration.


  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#1
Download17

Download17

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 57 posts
Hey guys... what's up? I managed to get my audio working in 5.1 channel config. A few people have asked me how I got it working so here it is... (with pictures too!!)

1. Go in to Utilites (Command-Shift-U) and Select "Audio MIDI Setup".
http://s46.photobuck...w&current=1.jpg

2. Once you are in Audio MIDI Setup select the second option in the drop down list labeled "Properties For:" as shown below. Note that both of these options have the same name (at least for me they did) but one is input and the other is output.
http://s46.photobuck...w&current=2.jpg

3. Now you should see something similar to the picture shown below. Click on "Configure Speakers".
http://s46.photobuck...w&current=3.jpg

4. At the top left of the new window that just opened up, select "Multichannel" instead of "Stereo". Under the Multichannel tab select the "5.1 Surround" option as shown.
http://s46.photobuck...w&current=5.jpg

5. IMPORTANT!!! Now that you've selected a 5.1 configuration MAKE SURE THAT EACH SPEAKER IS CORRECTLY CONFIGURED!!! Do this by clicking on each of the boxes. This should create a hissing sound from that speaker. If the sound comes out of the wrong speaker change it's speaker number until it is correct.
http://s46.photobuck...w&current=6.jpg

6. Now click "Apply" and then "Done". This should bring you back to the previous window. From here, under the "Audio Output" section select the "6ch-16bit" option, from the drop down menu as shown.
http://s46.photobuck...w&current=4.jpg

7. There you have it!!! This should allow your Realtec ALC850 sound card work in a 5.1 configuration. Now I've only tested this with a movie playing in VLC Media Player and I haven't yet tested it for music... so Good Luck!!!

Luke D.

Hey... I just found out that VLC media player has 5.1 anyways... I still haven't tested it for anything else... I'll let you know what comes out of it...
Luke D.

#2
pcgamer

pcgamer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
hi there, thanks for the guide but I got a problem :turbin:

the place where you need to select Multichannel and then 5.1 configuration, I only have stereo option there :-/ btw I have the same audio as you. Weird

#3
johnnytluxury

johnnytluxury

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 124 posts
Meh, dude didnt really do nuffin, just explained how to get to the other side of the street by walking.. lol. BTW I have the same ssound, and I only get stereo option too, so guess this aint much for a "guide", lol.

#4
Genix

Genix

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
I did this but it seems like two of my speakers don't work. I should say two of the channels don't work. Channel 3 and 5 make no hissing sound out of any speaker and I know for a fact that all my speakers work.

It also never saves my settings that I set in step 5.

You said VLC has 5.1 already in it? Does that mean it emulates it even for people with stereo or 2.1?

#5
graphic Design

graphic Design

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 430 posts

5. IMPORTANT!!! Now that you've selected a 5.1 configuration MAKE SURE THAT EACH SPEAKER IS CORRECTLY CONFIGURED!!! Do this by clicking on each of the boxes. This should create a hissing sound from that speaker. If the sound comes out of the wrong speaker change it's speaker number until it is correct.
http://s46.photobuck...p;current=6.jpg


I don't know why but when I come to step 5, I clicked on each of the boxes to test the speakers but only two of them work (LEFT FRONT and RIGHT FRONT). The others don't have any sound!
I try with the VLC player also, 5.1 sound did not work! Only 2.0 sound works! (When play DVD Disc, two speakers - LEFT and RIGHT FRONT - have sound only, I can't hear the voice from characters!)
Please let me know what happen!!!
I use AC'97 sound onboard (5.1)
code: ALC650
Thanks

#6
graphic Design

graphic Design

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 430 posts
No any ideas? :compress:

#7
Rammjet

Rammjet

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 5,302 posts
  • Gender:Male

No any ideas? :compress:

Yeah, this thread is for ALC850 and you have ALC650

#8
graphic Design

graphic Design

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 430 posts
Well
With my ALC650, don't have any way to turn 5.1 sound on, even use VLC, rite?
Thanks RAMMJET!

#9
Big Kahuna

Big Kahuna

    InsanelyMac Sage

  • Donators
  • 303 posts
  • Gender:Male
MAKE SURE OUTPUT IS SET TO 6CH-16BIT AT THE BOTTOM RIGHT. :D

THEN YOU WILL GET THE OPTION FOR 5.1 SOUND.

sorry for caps, only trying to emphasize

#10
slowdiver

slowdiver

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
anybody got comparable solutions for alc 880?

#11
mikfaina

mikfaina

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 124 posts
Hi I have an ASROCK 939dual-sata2 with Realtek 850 7.1channel AC'97 audio codec but in AUDIO MIDI SETUP
all the drop down lists are oscured and can't choose nothing... HOw can I do to enable them??

#12
l3bed

l3bed

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
Docksteader!!!!
3. Now you should see something similar to the picture shown below. Click on "Configure Speakers".
http://s46.photobuck...p;current=3.jpg
Here is wrong. :)
That is the clue:
http://s139.photobuc...oMIDISetupf.jpg
and now i have 5.1 surround. :)
K8N Neo4.

#13
mikfaina

mikfaina

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 124 posts
I have enabled noone of the drop lists and buttons: I can't select nothing. How can I do?

#14
Harley

Harley

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine
Well, basically it works, but in weird way - speakers configuration resets (actually speakers binding change in random way) each time new media is played, f.e. next audio track in DVD, next song in iTunes ect.
also only 48000 Hz is available and it can't be changed manually. this causes no sound in Quake3 :censored2:

#15
AppleIIGuy

AppleIIGuy

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Diego, CA
Seems to work on my comouter but the sound refuses to output on the correct channels.

#16
StealthMode

StealthMode

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
SPDIF working for anyone? I'm on a DFI Ultra-D with the ALC 850.

#17
rufinus

rufinus

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
I have 10.4.8 AMD test1 installed. There is audio out (stereo) and audio in (mic). But no audio is shown in system profiler. Is there any chance to get SPDIF? I have ALC850 chip.

#18
ka0zzz

ka0zzz

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

Well, basically it works, but in weird way - speakers configuration resets (actually speakers binding change in random way) each time new media is played, f.e. next audio track in DVD, next song in iTunes ect.
also only 48000 Hz is available and it can't be changed manually. this causes no sound in Quake3 :P


i have the same problem, anyone solved this issue ( the speakers binding change in a random way ) ?

#19
macnevbiew

macnevbiew

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 31 posts
I dont even get the sound drivers showing, says no device found.
Thanks

#20
Alucard!

Alucard!

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 349 posts
  • Location:Wild Wild West!
Have anything for ADI1986A? :huh:





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy