Jump to content

Creative SB [Live!, Audigy, Audigy2, EMU10kX eDSPs] OSX Driver info here!


  • Please log in to reply
809 replies to this topic

#761
The Matrix

The Matrix

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
I'm able to get sound on Audigy 2 with Lion. However there are frequent crackles while listening to music. Sometimes when I surf the web it lags the sound a bit then plays. I'm running i7 920 with 6gb ram which should be sufficient for these tasks. Has anyone else experienced these cracking noises? Thanks.

#762
LowRidinCrew

LowRidinCrew

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cleveland, Ohio

I'm able to get sound on Audigy 2 with Lion. However there are frequent crackles while listening to music. Sometimes when I surf the web it lags the sound a bit then plays. I'm running i7 920 with 6gb ram which should be sufficient for these tasks. Has anyone else experienced these cracking noises? Thanks.


Yes I have, I asked but didn't get an answer

#763
lordofthedread

lordofthedread

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
Sorry to ask again but does the Blaster 5.1 VX work with these drivers on 10.6.8 ? Tried te link to list of compatible cards on the website but seems it has been moved or something as i get a 404 error.

Thanks

#764
NotMeAgain

NotMeAgain

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
It's been several years since this driver was released, and quite a while since the last Mac OS update.
From scanning the thread, it seems that the main developer is no longer working with OSX?

This is a real - real - shame, as i've finally found my original front panel for my Audigy and was hoping to use the line inputs (nice clean pre-amp) with my guitar to lay some tracks down with guitar rig and garage band.

Is there any alternatives?

Anyone know of some affordable usb/firewire input devices that i can jack straight into to jam?
Supported by 10.7 also?

Thanks for the work so far, 5.1 is awesome.

#765
riojad

riojad

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
FYI
These drivers work on 10.7 64bit as well.

#766
Hacki-Hacki

Hacki-Hacki

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
thanks buddy i m using Audigy2 ZS sound works fine but mic is not working means i can see kxx drivers in output but nothing on the input

#767
The Matrix

The Matrix

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts

I'm able to get sound on Audigy 2 with Lion. However there are frequent crackles while listening to music. Sometimes when I surf the web it lags the sound a bit then plays. I'm running i7 920 with 6gb ram which should be sufficient for these tasks. Has anyone else experienced these cracking noises? Thanks.

Update: I've downgraded bios to F10 and downloaded DSDT.aml for F10 fro kexts.com and it solved the problem.

#768
slave-zeo

slave-zeo

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • Gender:Male
  • Location:Evansville, Indiana
Im using 1.11b0 in OS X Lion with a Sound Blaster Live! and it's working really well. Only thing I noticed is it seems to hit the cpu pretty hard while gaming, mainly in World of Warcraft. I may be imagining this but has anyone else noticed increased CPU usage with the kX drivers?

Otherwise great work! It's nice to be able to use my 12 year old sound card again :) Strange how computer audio hasn't really changed much in all these years.

#769
slave-zeo

slave-zeo

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • Gender:Male
  • Location:Evansville, Indiana
Got my Audigy2 in the mail yesterday and it works great EXCEPT in iTunes, safari, and quicktime (to name a few) only play from the rear channel speakers of my quadraphonic speaker set. In World of Warcraft it works as it's supposed to though thru the front.

Any suggestions?


Found my answer here http://kxproject.lug...php?language=en
Basically I swapped the black and green audio plugs and configured the speakers in Audi MIDI Setup accordingly.

ALSO (on a side note) sound flower does help the problem but i had to compile a Lion compatible version, i found the instructions here

http://kineme.net/fo...ndflowerforlion

It makes audio come from all the speakers but I'm worried I'm not getting the quadraphonic sound i'd like to have. Does anyone know if Soundflower maps the front left and right to the back two speakers or does it pass the correct data when using a source that supports multiple speakers.

#770
beelzebozo

beelzebozo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Hi, I bought a GA z68x-UDH3-B3 and was previously running my Audigy 2 Platinum Pro ZS fine on an ASUS P55 motherboard, however with the GA board, when my system wakes from sleep, I lose audio output and the only way to get it back is to restart my PC.

Here are some kernel logs:

ug 11 23:06:39 beelzebozo-pc kernel[0]: kXAudioDevice [HAL] Power: resuming after standby/suspend...
Aug 11 23:06:39 beelzebozo-pc kernel[0]: kXAudioDevice [HAL] initializing kX HAL...
Aug 11 23:06:40 Sean-Persckys-Mac-Pro kernel[0]: AppleFWOHCI_AsyncReceive::waitForDMA - context not going inactive.
Aug 11 23:06:45: --- last message repeated 3 times ---
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [HAL] HW voices reset
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [HAL] p16v initialization
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] hal init: INTE = ffffffff [critical error!!!]
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [HAL] ac97 init
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=2; val=0; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=6; val=801f; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-ac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=a; val=801e; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=c; val=8008; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=e; val=8008; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=10; val=8808; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=12; val=8808; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=14; val=8808; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=16; val=8808; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=18; val=808; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=1a; val=404; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=1c; val=0; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=1e; val=0; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos-Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=20; val=200; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] ??? what's that? ac97 mismatch... (reg=22; val=0; really: ffff)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 2 is ffff (should be 0)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 6 is ffff (should be 801f)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg a is ffff (should be 801e)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg c is ffff (should be 8008)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg e is ffff (should be 8008)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 10 is ffff (should be 8808)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 12 is ffff (should be 8808)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 14 is ffff (should be 8808)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 16 is ffff (should be 8808)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 18 is ffff (should be 808)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 1a is ffff (should be 404)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 1c is ffff (should be 0)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 1e is ffff (should be 0)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 20 is ffff (should be 200)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] AC97 reg 22 is ffff (should be 0)
Aug 11 23:06:40 Beelzebozos--Mac-Pro kernel[0]: kXAudioDevice [ERROR] !!! AC97: SurroundDAC found. Card can be 5.1

Aug 13 08:09:58: --- last message repeated 33 times ---
Aug 13 08:09:58 beelzebozo-pc kernel[0]: ntSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:09:58 beelzebozo-pc kernel[0]: !! kXAudioEngine[0xffffff8012bddc00]::getCurrentSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:09:59: --- last message repeated 33 times ---
Aug 13 08:09:59 beelzebozo-pc kernel[0]: mpleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:09:59 beelzebozo-pc kernel[0]: !! kXAudioEngine[0xffffff8012bddc00]::getCurrentSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:00: --- last message repeated 34 times ---
Aug 13 08:10:00 beelzebozo-pc kernel[0]: ntSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:00 beelzebozo-pc kernel[0]: !! kXAudioEngine[0xffffff8012bddc00]::getCurrentSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:01: --- last message repeated 33 times ---
Aug 13 08:10:01 beelzebozo-pc kernel[0]: ntSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:01 beelzebozo-pc kernel[0]: !! kXAudioEngine[0xffffff8012bddc00]::getCurrentSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:02: --- last message repeated 33 times ---
Aug 13 08:10:02 beelzebozo-pc kernel[0]: ntSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]
Aug 13 08:10:02 beelzebozo-pc kernel[0]: !! kXAudioEngine[0xffffff8012bddc00]::getCurrentSampleFrame: invalid pos [fffffbe3, 4800]

This happens with 10.6.8 Snow Leopard and 10.7 Lion.

#771
slig

slig

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hi all,

I have some problems with 2.0 audio upmix to 5.1. I've downloaded the soundflowerbed-mod (that's in the first post), but it gets distorted after a few minutes. I also tried the AU Lab method, but I've got the same results... it gets crackling and distorted after a few minutes.

Anybody have a good method to upmix 2.0 audio to 5.1. I really want to listen my MP3's on my 5.1 speakers. Thanks.

#772
gabriele85

gabriele85

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
Hi all.i have 10.6.6i version and audigy sb .
tried to install the pack but nothing is gonna work!
in the information about "this mac" in pci there is nothing and even too the audio and midi setup it says no device found!

i have a dualboot and in windows 7 the sound card works fine!

what can i try?
greatings and sorry for my italian english!:-)

#773
Logicpro9_user

Logicpro9_user

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 193 posts
  • Gender:Male
The OSX driver works fine with Snow Leopard but with Lion it word just the same, But now Lions build in FaceTime App won't work, I had to enable onboard (Sigmatel) sound to make FaceTime work? anyway of getting round this? I don't want to use onboard sound..

Plz help!

#774
Logicpro9_user

Logicpro9_user

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 193 posts
  • Gender:Male
This drivers works fine with Lion 10.7.1 but some apps don't work Like FaceTime (You need build in audio) Any way of fixing this issue? Anyone using this driver with Lion and has FaceTime working?

The isgight cam works fine with say Logicpro, it can record sound fine....

I use an external isight cam, worked fine in 10.6.x with FaceTime

#775
ukeman

ukeman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Hi there I am using the 1.11 under Lion.

The tools do not work under lion how can i switch the driver to digital?

I am using a SBL 5.1 (10k1) as well as an Audigy 4 (10k2)

hope anybody can help me.

thx

#776
iLeopard_PC

iLeopard_PC

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 225 posts
  • Gender:Male
Audigy 2 ZS with Lion: frequent crackles. No solution here :'(

#777
YouDoMeIDoYou

YouDoMeIDoYou

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 31 posts
  • Location:Germany

Audigy 2 ZS with Lion: frequent crackles. No solution here :'(


I am running 10.7.1 using a SBLive! soundcard with 10k2 chip i guess :) I had endless crackles until i activated speedstepping via chameleon P-States. Previously my system ran at maximum voltage and my kxaudio device crackled horribly. Maybe this helps. I checked working speedstepping with this nice tiny app VoodooMonitor. Install VoodooMonitor.kext in S/L/E (best with kextwizard) and run VoodooMonitor app. Here you can see changing voltages according to your cpu use. I do use DSDT but with no native speedstepping mod added - only via chameleon.

Attached File  VoodooMonitor.zip   352.82KB   36 downloads

Hope this helps

#778
iLeopard_PC

iLeopard_PC

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 225 posts
  • Gender:Male

I am running 10.7.1 using a SBLive! soundcard with 10k2 chip i guess ;) I had endless crackles until i activated speedstepping via chameleon P-States. Previously my system ran at maximum voltage and my kxaudio device crackled horribly. Maybe this helps. I checked working speedstepping with this nice tiny app VoodooMonitor. Install VoodooMonitor.kext in S/L/E (best with kextwizard) and run VoodooMonitor app. Here you can see changing voltages according to your cpu use. I do use DSDT but with no native speedstepping mod added - only via chameleon.

Attached File  VoodooMonitor.zip   352.82KB   36 downloads

Hope this helps

Thx, i'll try this now! :(

In org.chameleon.Boot i can see:
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>

How can i learn information about DSDT and his configuration?

EDIT: voodoomonitor doesn't work on my system... it crashes on startup :/

#779
YouDoMeIDoYou

YouDoMeIDoYou

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 31 posts
  • Location:Germany

Thx, i'll try this now! :(

In org.chameleon.Boot i can see:

<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>

How can i learn information about DSDT and his configuration?

EDIT: voodoomonitor doesn't work on my system... it crashes on startup :/

Do you use any dsdt.aml in E/E and if so - where did you get it from?

#780
iLeopard_PC

iLeopard_PC

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 225 posts
  • Gender:Male

Do you use any dsdt.aml in E/E and if so - where did you get it from?

I don't use any dsdt.aml on this machine :)





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy