Jump to content

[1337] QE/CI x3100 (GMA965 0x2a02) on Lion GM


  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#41
Bense

Bense

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Carolina

Hoping someone may be able to point me in a good direction to travel for assistance. I have a Dell Inspiron 1525 that I have modified slightly, [swapped the CPU, Ram, and Hard Drive to a T3400, 4GB's Ram, and my Insp1545's 250gb HDD], this machine has a GMA X3100 2a02 rev C, the AppleIntelGMAX3100.kext and FB kext[s] all load, but I am not able to get QE/CI to work no matter what I try. I have SL[10.6.7] on the machine's original drive with working QE/CI, so I've tried it's kexts, and kexts.com's 10.6.2 64-bit drivers [using them right now], no ripple effect on dashboard when I unpin it as a workspace. logging in is choppy. No transparency on finder's menu bar. Entering and exiting full-screen apps is choppy, but sliding back and forth, and Launch pad as well, are all smooth transitions.

Forgot to mention that the stock kexts complain about missing info.plist and do not load at all for me, goes straight into no kext vesa only mode.

I activated OpenGL with an EFI string. I've tried Graphics Enabler set to both Y & N. arch=i386 always..as 64-bit won't ever boot. I forget where it gets stuck off hand atm.

I D/L'd and installed the installer from https://sites.google...l-inspiron-1525 for post-install use.

Used one of the sticky usb/chameleon tutorials on the 10.7 install forum to build the usb installer, got through that no prob after replacing the few acpi kexts a lot of Dell Users have too from their SL installs.

Installer DMG is good, as I first started out with a bad one that after installing would leave me stuck with a useless install that would get stuck at first time run wizard where you would pick country and keyboard language, then would just stay stuck there never moving onto networking but got around that with a little green demon's assistance. So that shouldn't be the issue.

Any idea's or concepts or theories at all would be wicked awesome, and appreciated. Any further info needed, just let me know! :)


org.chameleon.boot.plist Contents from /E/E

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string></string>
<key>SMBIOS</key>
<string>/Extra/smbios.plist</string>
<key>DSDT</key>
<string>/Extra/dsdt/dsdt_v2.aml</string>
<key>Timeout</key>
<string>3</string>
<key>Wait</key>
<string>no</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1280x800x32</string>
<key>SMBIOSdefaults</key>
<string>no</string>
<key>GUI</key>
<string>yes</string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>yes</string>
<key>Theme</key>
<string>Default</string>
<key>Quiet Boot</key>
<string>no</string>
<key>Boot Banner</key>
<string>yes</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>No</string>



BREAK0

</dict>
</plist>


smbios.plist Contents from /E/E

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>SMbiosdate</key>
<string>05/05/09</string>
<key>SMbiosvendor</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMbiosversion</key>
<string>MBP51.88Z.007E.B05.0905051508</string>
<key>SMboardmanufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMboardproduct</key>
<string>Mac-F22788C8</string>
<key>SMfamily</key>
<string>MacBook</string>
<key>SMmanufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMmemmanufacturer</key>
<string>Apple Computer Inc.</string>
<key>SMproductname</key>
<string>MacBook3,2</string>
<key>SMserial</key>
<string>xyxyxyxy</string>
<key>SMsystemversion</key>
<string>1.0</string>
</dict>
</plist>



From System Profiler

Intel GMA X3100:

Chipset Model: GMA X3100
Type: GPU
Bus: Built-In
VRAM (Total): 144 MB
Vendor: Intel (0x8086)
Device ID: 0x2a02
Revision ID: 0x000c
ROM Revision: OpenGL Engine activated via EFI String
Displays:
Display:
Resolution: 1280 x 800
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Built-In: Yes
Display Connector:
Status: No Display Connected


I am quoting this and removing the strings to make this post more readable

#42
niotech

niotech

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts

I'm having random freezings.
*They can happen after hours of booted or just minutes => totally random
*No logs anywhere
*Mouse keeps moving and can be controlled by pad/usb
*SSH remote connection establishes perfect, can execute TOP command and everything seems keep working normally.

I'm confident this is a problem with GMA x3100 144mb 0x2a02.
My notebook is a Gateway M-series (m-6880):



It's a Gateway M-6880 Laptop:

CENTRINO SANTA ROSA Platform
CPU: Intel Core 2 Duo T7500 2.2 GHz
RAM: DDR2 4GB 667 MHz
Chipset: Intel Crestline GM965 Rev. 03/C0
Intel 82801HBM (ICH8-DO) Rev. F4
BIOS: Phoenix Technologies Version: 95.10 (i think it's the latest)
Graphics: Intel GMA X3100
Audio: Sigmatel STAC9205X
LAN: Realtek RTL8139/810x
WLAN: Broadcom BCM4311 (Original was an Intel 4965 AGN, incompatible)
DVD-R/RW: Optiarc AD-7563A
HDD: WD3200BEVT-22ZCT0
WEBCAM: Chicony USB 2.0 vendorID 04f2 productID b027
FINGERPRINT SENSOR: UPEK Touchstrip vendorID 147e productID 2016


Hi d23,

I have the very same problem as you are.

My CPU is the same with GMA X3100 (2a02) - Rev 03.

Yes I can still hear sound (iTunes playing) when the graphic is freeze (mouse cursor still function).
SSH to the machine still works perfectly...

And most of it not error log that related to this graphic stuff...

It's usually it's happen when I'm using application or the Mac OS X function that have the need of using the
graphic function. Such as Photoshop, Playing Games, and some random events with the OS it self.

Right now on Lion, I was trying to make it more stable by avoiding any extensive use of graph function,
like using tools to turn off any animation (TinkerTool app / Cocktail app will do), turning off the window shadow (ShadowKiller app - I have this run on as Login item).

Oh ya the mouse lag problem solve by the solution given in this thread post.


I have this random graphic related freeze since Leopard (10.5.*), then Snow Leopard (10.6.*) (more stable though, less often to freeze) and now with Lion (10.7.0 - the update for 10.7.1 didn't issue any graphic function update)...

This is irritating bug with the graphics ;)

So, do you (or anyone) happen to know a solution of this (random freeze) until now?

#43
gbuzogany

gbuzogany

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
guys, you are awesome!
I was with this crazy mouse problem, and you solved it! Thanks!

#44
anastassssss

anastassssss

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
Unfortunately, when I replace this file my computer starts freezing when I use Flash/Skype/iPhoto/QuickTime and any other software that extensively uses graphics. ;)

#45
mrcjr

mrcjr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Gender:Male

guys, you are awesome!
I was with this crazy mouse problem, and you solved it! Thanks!


Hi, gbuzogany

would u tell which is ur way to get the problem solved ... for help may be u can tell us, wat bootloader, which kext, and
and wat metode ur goal is...

nb: sorry for my bad english.

-mrcjr-
Dell Inspiron 1410
- x3100 -id 0x2a02 -ver 0x000c
- chameleon rc5 r752 (it's like hackboot ver1)

#46
mrcjr

mrcjr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Gender:Male
it's x3100 (ver 0x000c) could running lion well now ? becouse mine is still mouse lag .. T__T

#47
thetickisme

thetickisme

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
I have tried everything I can read on my T61 and the one thing I just noticed is that the ones with
Revision ID: 0x000c

are the ones not working.

any thoughts on this?

#48
Blazing angel

Blazing angel

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
I just tested my method by playing uberstrike hd.

I installed lion retail. Updated to 10.7.2. In #####, chose 32 bit graphicsenabler=no for boot settings. It worked for me, so i may work for you guys too!

#49
thetickisme

thetickisme

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
I will give that a shot!


I just tested my method by playing uberstrike hd.

I installed lion retail. Updated to 10.7.2. In #####, chose 32 bit graphicsenabler=no for boot settings. It worked for me, so i may work for you guys too!



#50
tpho2500

tpho2500

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 28 posts
  • Gender:Male
When I use the kext posted in this thread I get a "Still waiting for root device" error. Any suggestions?

#51
tpho2500

tpho2500

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 28 posts
  • Gender:Male
I still do not have full QE/CI. (No transparent menu bar and launch pad/mission control is laggy)

I have the 2a02 Rev C (NOT REV 3). Was anyone able to get Rev C to work?

#52
Han Tran

Han Tran

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Finally!!!

Modified gma965/x3100 driver (32bit ONLY) for lion is worked 100% QE/CI and "NO MOUSE LAG/JUMPING CURSOR"

default lion gma965 driver is full QE/CI but has mouse lag/cursor FREEZE and JUMPING, on my laptop

but finally i found the right patched driver (only 1 file) at
http://www.kexts.com...do=file&id=1559
and use gma kext file (only 1 gma kext) and replace in S/L/E

or download single file AppleIntelGMAX3100FB.kext (150KB) here (its same file)
http://www.mediafire...28i3vdq86off90n




GoodBye mouse lag :D

hi, d23, you can try this gma x3100kext,,, just 1 file to be replaced into original Lion GMA x3100 kext :D

 

Hi, I know this post is very old but I've face this problem on my laptop, my graphic is x3100 too, at this time, my laptop run 10.7.5 and no Graphics kext enable, default resolution is 1024/... too bad :( So can I use the AppleIntelGMAX3100FB.kext of yours and install to my laptop? Do I need start with 32bit? Thank in advance :)







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy