Jump to content

SoundMax AD198x - AC97 Sound


  • This topic is locked This topic is locked
126 replies to this topic

#81
chinabean

chinabean

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
i also have a adi 1986a vender:11d4 dev:1986 have tried just about everything. The ADS78 in AppleAC97CodecAD198x.kext doesnt change anything.

Can't see any sound device... Please help!

#82
feanaro

feanaro

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Archion, can you explain: why is it only half of the puzzle to get the vendor and device IDs? I thought that was al that was needed. And how are we going to te able to lay hands on the other information needed?

I know a thing or two about *nix systems, but am not very experienced when it comes to hardware, I'm afraid.

#83
Archion

Archion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
  • Gender:Male
  • Location:Root... Always

Archion, can you explain: why is it only half of the puzzle to get the vendor and device IDs? I thought that was al that was needed. And how are we going to te able to lay hands on the other information needed?

I know a thing or two about *nix systems, but am not very experienced when it comes to hardware, I'm afraid.



See this post in this topic


code edits for sound

#84
mongrel

mongrel

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
  • Gender:Male
hi, im a noob on this subject, and this might be the wrong spot to post this, but here it is. ive got realtek ac'97 audio ven id 1039 and dev id 7102. it no work. any way to make it go?
ty

#85
feanaro

feanaro

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Ok Archion, I think I get that... Anything that can be done about it?

Please let me know when you have some progress.

#86
Adam Smith

Adam Smith

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
Hi,

I nearly have sound working it seems as I have a AD1981BL
(http://www.analog.co...D1981BL,00.html)
but device manager reports the string:

PCI\VEN_1002&DEV_4341&SUBSYS_06DB103C&REC00\3&...

I've tried the unlikely <key>PNPVendorID</key> of AC&amp;#2;10
as per lucose's instrux but it still won't work.

Does anybody have any other suggestions?

Thanks for any help!

AS

#87
gu3d3s

gu3d3s

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 441 posts
  • Location:Fort-CE-BR
hi guys,

any body have a microphone working in soundmax board?

#88
Adam Smith

Adam Smith

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
In the finish I installed a USB Sound Blaster for £10.00 which works very well on the "MacOSx 10.4.3 8F1111A Patched Jas v4.2b".iso

AS.

#89
dilator

dilator

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

I have the same chipset as you, what we need is the data sheet on the chip set, but it is nowhere to be found on the analog site or the soundmax site, with vendor id we only have one half of the equation, we need the device revision id from the data sheet translated from ascii, but they dont seem to want to get off of it.


hiya i also have the M2N32 with SoundMAX 1998B. everest displays the following information

Codec ID 11D4198B / 00000000
Codec Revision 00100200

Device ID 10DE-0371
Subsystem ID 1043-81F6
Device Class 0403 (High Definition Audio)

Hardware ID HDAUDIO\FUNC_01 & VEN_11D4 & DEV_198B & SUBSYS_104381F6 & REV_1002

Tried the AppleAC97AudioIntelICH method
The AppleAC97Codec198x help doesn't make sense with the Codec ID listed here - its certainly not ASCII!

Any ideas?

Cheers

#90
Callysto

Callysto

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 199 posts
Have you tried Azalia it could work with that although you don't get audio input

#91
fabioxx

fabioxx

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 114 posts
Hi everyone! First of all I apologize for my bad english.
I have asus p4c800 deluxe with soundmax AC97 (ICH5, string is "24d58086") integrated audio and I can hear good stereo sound and mic works too, but no way to have surround sound. Moreover currently I have a cpu only sse2 capable ( P4 Northwood 2.6C ) and a graphic card with no QE/CI (Ati 8500), so maybe I will not manage to obtain surrond due to lack of something in my pc, but I ask you the same.
I installed a new QT plugin found HERE in the forum, is there any chance to have almost spdif digital sound through my logitech Z-5500 system with my settings?
Did anyone with this hardware can hear dolby digital with his pc?
Thank you.

1- sound output choice in system pref
Attached File  sound_pref.png   20.95KB   242 downloads

2- line out config in midi setup app
Attached File  sound_choice.png   71.21KB   176 downloads

3- I can configure multi channel when line out selected and hear white noise from each speaker, but QT decode ac3 audio always in two channel
Attached File  speak_wind.png   31.74KB   130 downloads

4- spdif digital output selected but no surround sounds with coaxial cable connected, seems digital data don't flow from QT in the cable
Attached File  spdif.png   62.25KB   87 downloads

In a couple of week I'll have an Ati 9800 pro + prescott 3 ghz sse3 capable cpu, I hope I will manage to obtain surround sound in my system, is the last thing I need to say it is complete.
Bye.

#92
some1inbetween

some1inbetween

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
hey guys i found this ad1981 codec/vendor id from a source file maybe it might help a bit..

http://cvs.opensolar...udio1575_impl.h

/* AD1981 codec vendor ID */
390 #define AD1981_VID1 0x4144
391 #define AD1981_VID2 0x5374

i also have ad1981 soundmax hd and no sound.. enjoy!

#93
Rammjet

Rammjet

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 5,302 posts
  • Gender:Male

/* AD1981 codec vendor ID */
390 #define AD1981_VID1 0x4144
391 #define AD1981_VID2 0x5374

That says you use ADS74 in AppleAC97CodecAD198x.kext

0x4144 - hex 41 = "A"
0x4144 - hex 44 = "D"
0x5374 - hex 53 = "S"
0x5374 - hex 74 ... 74

#94
PolishOX

PolishOX

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 240 posts
@Rammjet

Is there a separate trick to getting AUDIO IN (built in Mic) to work?

I have AD1981 and my ID is in AppleAC97CodecAD198x.kext...

Sound OUT works great...now trying to get my built in MIC working.

#95
Rammjet

Rammjet

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 5,302 posts
  • Gender:Male
Very few of the sound driver hacks have proven to allow sound in. You can get a really inexpensive USB sound device on eBay for sound in.

#96
Mal

Mal

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hi,

I have an AD 1986A Sound Device and I can't get it working for the life of me.

I am running JaS 1.4.6 patched to JaS 1.4.7.

The motherboard is an ASUS P5GPL-X:
http://www.asus.com/...amp;modelmenu=1

I have tried all the stuff in this thread (ADS78, etc...) and I have gotten the kext to load, but not on reboot. And still not sound in any case.

I'm pretty sure my VendorID = 0x11D4 and DeviceID = 0x1986

What happens seems to be that I have an HD Audio Device in my "Audio MIDI Setup" and a Volume Control.

But in my "System Profiler" it says "Audio (Built In)" - "No Built-in Audio"

Has anyone had a similar problem and really resolved this issue?

Any help would be great. Thanks a bunch.
- Mal

#97
nbhusain

nbhusain

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Hi,

I have an AD 1986A Sound Device and I can't get it working for the life of me.

I am running JaS 1.4.6 patched to JaS 1.4.7.

The motherboard is an ASUS P5GPL-X:
http://www.asus.com/...amp;modelmenu=1

I have tried all the stuff in this thread (ADS78, etc...) and I have gotten the kext to load, but not on reboot. And still not sound in any case.

I'm pretty sure my VendorID = 0x11D4 and DeviceID = 0x1986

What happens seems to be that I have an HD Audio Device in my "Audio MIDI Setup" and a Volume Control.

But in my "System Profiler" it says "Audio (Built In)" - "No Built-in Audio"

Has anyone had a similar problem and really resolved this issue?

Any help would be great. Thanks a bunch.
- Mal



i'm having the same problem, i can see the volume control but i hear no sound, and i also have same audio codec (ad1986a) but different mobo (asus p5rd1-vm uli m5461 sound controler)

#98
Mal

Mal

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Is there anyway to get the Device & Vendor IDs without going to Windoze? Besides the obvious of course...

#99
PolishOX

PolishOX

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 240 posts
ID's do not start with 0x...

So your ids are: 11D4 and 1986

You can see your ids inside of OSX by going to: About This Mac: More Info

Hope this helps you. Good luck on pursuing your hac!

#100
Mal

Mal

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Yeah thanks I kinda knew both of those things tho :poster_oops:

I was just wondering if there was kinda like a x86 generic Unix/BSD hardware probing tool as I don't have Windoze on this box, and frankly don't want it. :)

Just wanna check what the Device and Vendor ID is for the ICH6 is. I understand that is most likely 2668 & 8086, would it be different for certain mobos?

Ta.
- Mal





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy