Jump to content
InsanelyMac Forum
MaLd0n

High Sierra on Supermicro X10DAI / Dual Xeon E5-2690V4 / DSDT

Recommended Posts

-Install, check here bone.png

http://www.insanelymac.com/forum/topic/323052-guide-sierra-high-sierra-on-intel-5-6-7-8-and-9-chipset-series-nehalem-sandybridge-ivybridge-haswell-broadwell/

 

-Clover Folder ninja.png

CLOVER.zip

 

-DSDT moil.gif

DSDT.MaLd0n Supermicro X10DAI.zip

 

-DSDT Patches construction.gif

-FIX ERRORS AND WARNINGS
-HPET
-SATA
-sSATA
-DMAC
-SLPB
-DARWIN
-LPC
-XHCI
-EHCI
-PLUGIN TYPE
-ALZA to HDEF
-HDEF
-RTC
-IRQs
-SBUS
-BLC0
-BUS1
-MCHC
-ALS0
-SHUTDOWN
-LAN #1
-LAN #2
-SPSR
-WIFI
-EC
-PNLF
-HDMI
-NVME

-Geekbench frantics.gif

03.jpg

 

-SS beachball.gif

01.jpg

02.png

 

-Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
guitar.gif
Apple, Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, MMido and many, many, many others!
 
We're all here to have fun and learn from each other!
yoji.gif
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I have this same motherboard but with dual E5-2683 V3 any changes I need to make here to the included files?

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U can use same clover folder, same dsdt

 

check only voodootscsync with correct value for ur processors

 

and if u use Nvidia, use Nvidiafix kext instead whatevergreen

Share this post


Link to post
Share on other sites

MaLd0n, If I use your DSDT and config files my system wont boot into os x, I get part way then KP.

 

Currently I have a working setup with 10.13.2 and XCPM loaded and speed step working via SSDT and freqVectorsEdit.sh 

 

Currently I have the latest X10DAI supermicro bios X10DAi7_605 that I modded with me_cleaner.py to remove Intel ME and added support for NVME using NvmExpressDxe_2.ffs (Version 3 does not work) and my system is working and booting with native speed step enabled via XCPM and NVME working.

 

I also tried UEFIPatch_0.3.11 on my bios but then my system would not boot without Kernel Panic. But I liked the idea of Bios Remove lock from MSR 0xE2 register and this patch for my CPU: # PowerMgmtDxe | Haswell

F7731B4C-58A2-4DF4-8980-5645D39ECE58 10 P:75080FBAE80F89442430:EB080FBAE80F89442430 
 
Here is my Bios, Config.plist, Drivers64UEFI and Kexts in clover:
 
Thanks for your support and genius! <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

MaLd0n, If I use your DSDT and config files my system wont boot into os x, I get part way then KP.

 

Currently I have a working setup with 10.13.2 and XCPM loaded and speed step working via SSDT and freqVectorsEdit.sh 

 

Currently I have the latest X10DAI supermicro bios X10DAi7_605 that I modded with me_cleaner.py to remove Intel ME and added support for NVME using NvmExpressDxe_2.ffs (Version 3 does not work) and my system is working and booting with native speed step enabled via XCPM and NVME working.

 

I also tried UEFIPatch_0.3.11 on my bios but then my system would not boot without Kernel Panic. But I liked the idea of Bios Remove lock from MSR 0xE2 register and this patch for my CPU: # PowerMgmtDxe | Haswell

F7731B4C-58A2-4DF4-8980-5645D39ECE58 10 P:75080FBAE80F89442430:EB080FBAE80F89442430 
 
Here is my Bios, Config.plist, Drivers64UEFI and Kexts in clover:
 
Thanks for your support and genius!

 

-Send me tables
-Send me one Ioreg too

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here you go, use the last URL I gave you or here are direct:

 

IO reg dump:

https://drive.google.com/open?id=1tdikpA57BKMKoO3DOiLxXQuLqHuHyOxt

 

Table: dump:

https://drive.google.com/open?id=1kZe2aYY-EhMuj9xqe4TLnLWJJCRpg_8W

Put in clover/acpi/patched, reboot, send me new ioreg

DSDT.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

looks good

 

sleep work?

 

 

When I set it to sleep, display blanks and then display comes on back on and nothing else. As if it never happened and the display just went to sleep.

Share this post


Link to post
Share on other sites

run in terminal

log show --style syslog | fgrep "Wake reason"

paste result here

Share this post


Link to post
Share on other sites

looks good

 

sleep work?

 

 

Ok its doing something else now: Screen goes blank, a few moments pass by I hear the fans spin up for half a second and then it shuts off and turns right back on accept its booting back into clover!

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I changed the Config a bit to add the ACPI fixes: FixRegions / DeleteUnused  and FixMutex and now when I choose sleep, Screen goes blank, a few moments pass by I hear the fans spin up for half a second and then it shuts off and turns right back on accept its booting into the bios screen.

let's try

DSDT.03.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

wow. nice GeeBench!

Share this post


Link to post
Share on other sites

let's try

attachicon.gifDSDT.03.zip

 

Tried this when I set to sleep it goes to sleep like it should accept will not wake from Keyboard or USB. I pressed the power button to turn back on and it booted into the bios and never resumed from sleep

 

perhaps a Bios setting is off? What are your BIOS settings for this board?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some problems with sleep too :D bad bad

 

Yeah sleep is not too big of a concern. 

 

What is a big problem is my keyboard stops responding after some time, and if I unplug it and plug it back in again it does not work and I have to force reboot the system. Interestingly the mouse still works.

 

Perhaps its a BIOS / Clover setting?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try it

if u use one usb injector remove

USB.zip

 

add some patches in config.plist

 

XHCI to XHC
5848 4349
5848 435f
 
EHC1 to EH01
45484331 
45483031 
 
EHC2 to EH02
45484332 
45483032 
 
and patch limit port too ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

What did you mean by "if u use one usb injector remove" ? Also should I be using that DSDT from the USB.zip file?

 

I am having issues with system stability, perhaps you can advise on Bios and Clover settings? 

 

I went back to a more stock BIOS with me not removed as I suspected it was causing instability with os x.

 

Also strange is the system fans seem to be jumping up for half a second and then back down.

 

Is it possible to have DSDT to allow me for another GTX 1070 card, two total

Share this post


Link to post
Share on other sites

what problem u have?

u use stock bios now?

without nvme boot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I made some changes, getting fewer console error messages.

 

I am using BIOS with NVME efi driver mod. Right now I am booted from Sata SSD.

 

Testing now for stability, I tried to add my other GTX 1070 (for dual card) but I cant get it to boot with that. Had it working before your DSDT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dual GPU don't work good

CF, SLI dont work in hacks

u can use two gpus, but have a problems


try without DSDT

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mean I had it working with without the DSDT, I dont use SLI its for Davinci Resolve. 

 

IF I send you dumps of it working without the DSDT applied can you patch it so its in the DSDT?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u use same bios or u mod new bios?

yes, send me original tables and one ioreg without DSDT with two GPUs

we try

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Similar Content

    • By MaLd0n
      Nehalem, SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Broadwell     Skylake, Kabylake and Coffeelake is here http://www.insanelymac.com/forum/topic/321872-guide-sierra-on-gigabyte-mobos-serie-200-kabylake-dsdt/   First...   ***Update bios to last available version!***   If you need a full patched DSDT...  -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder CLOVER Install.zip   --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation --Install Clover and replace with my folder CLOVER Post Install.zip   --Reboot and activate video!   Bingo!   Now you need a fine tune! DSDT time!   --DSDT   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -XXXX to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI
       
      --Power Management
      - 1 Generation Intel Processors, use Generate P and C States in config.plist
      - 2 and 3 Generations Intel Processors, Generate SSDT with Piker script and drop CpuPm and Cpu0Ist SSDTs
      ssdtPRGen.command.zip
      Credits-https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh
      - 4 Generation+ Intel Processors, use PluginType=1 in DSDT, SSDT or Clover config.plist
       
      for check Power, Frequency, Temperature and Utilization, use it
      Install Intel Power Gadget.pkg.zip
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --Clover
       
      https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/
       
      --AUDIO
       
      Use DSDT + AppleAlc
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/314406-voodoohda-289/   -USB https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-usb-inject-all/downloads   It's time to Rock   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Apple, Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!  
    • By MaLd0n
      First... If you need DSDT edits... -Extract tables with F4 key in Clover boot screen! -Run it and send me files! RunMe.app   Installation --Create a bootable copy of El Capitan and Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Install Clover in USB stick https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/files/Installer/   --Replace with my Clover folder CLOVER Install.zip   --Install EL Capitan / Sierra / High Sierra and boot into system! for Sierra/High Sierra you need a Processor with SSE4.1 instruction   Post Installation --Install Clover and replace with my folder CLOVER Post Install.zip   --Reboot and activate video!   Bingo! Now you need a fine tune! DSDT Time! -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) and tell me what your hardware! -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generate in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609    My DSDT GA P35-DS3 DSDT.MaLd0n LGA775.zip   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -SLPB -DARWIN -LPC -HDEF -RTC -EHCI -UHCI -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -EC -PNLF --Native Power Management
       
      Use Clover, check Generate P and C States
       
      --Brightness
      Install .app, select the required permission and reboot. Work in F1 / F2 keys!
      NativeDisplayBrightness.app.zip


      https://github.com/Bensge/NativeDisplayBrightness/releases
      *in some cases .app don't work, check patches in config.plist inside Clover folder Post Install
       
      --AUDIO
       
      Device HDEF + AppleAlc + Lilu
       
      --install Lan driver by Mieze
        -Atheros http://www.insanelymac.com/forum/files/file/313-atherose2200ethernet/   -Intel http://www.insanelymac.com/forum/files/file/396-intelmausiethernet/   -Realtek http://www.insanelymac.com/forum/files/file/88-realtekrtl8111-binary/   --Links   -FakeSMC https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-fakesmc-kozlek   -Audio https://github.com/vit9696/AppleALC http://www.insanelymac.com/forum/topic/293863-applehda-patch-requests/   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
    • By pepitillo
      Hi there, I noticed that my system cannot sleep properly, so I run pmset.
      Here are the results. The strange thing is that I got "sleep   0 (sleep prevented by mds)". What does it mean? Do you think that all other parameters are good to go?
      Recently I managed to fix reboot on shutdown. Maybe its linked with that.
       
      iMac:~ diego$ pmset -g
      System-wide power settings:
      Currently in use:
      standby              1
      Sleep On Power Button 1
      womp                 0
      autorestart          0
      hibernatefile        /var/vm/sleepimage
      powernap             0
      networkoversleep     0
      disksleep            10
      sleep                0 (sleep prevented by mds)
      autopoweroffdelay    28800
      hibernatemode        0
      autopoweroff         1
      ttyskeepawake        1
      displaysleep         0
      tcpkeepalive         1
      standbydelay         10800
       
      Thanks!
    • By TimNeumann
      MB: Asus X99 A-II
      RAM: G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-32GVK (3200MHz, 4x 16GB DIMMs, so Total 64GB) in quad-channel configuration.
      CPU: i7 6800k @4.0Ghz
      GPUs: GTX 1080 Ti and GTX 1060 3GB
      (each one a monitor, because I can't get DVI to run parallel with DP on the 1080Ti, and my second monitor only has DVI/VGA)
      OS: High Sierra 10.13.2 (17C88) / Clover revision: 4392
       
      Hello everybody,
      I occasionally have system crashes and suspect that it is related to RAM. However, this RAM is completely new, and a run with MemTest86+ from the USB stick showed no errors. However, if I use Memtest on MacOS, I get a bunch of error messages, but sometimes none (I restart the computer between tests).  
      As I just discovered, my RAM is not on the recommended vendor list of my motherboard, nor is it on the manufacturer side of the RAM. I have read several times that the RAM may not have been tested by the manufacturer on this platform. Not a single X99 motherboard is listed for this RAM.
      So I also suspect that my RAM is not compatible.
      But if that were the case, how could it sometimes work completely error-free?
       
      During RAM tests in summer 2017 (a slightly different setup, 4x8GB but still G.Skill Ripjaws V) I had no errors at Memtest under MacOS, if I remember correctly. At that time it ran under Sierra 10.12.6. AptioMemoryFix.efi could also cause problems.
      I am appreciative for any help!
       
      Here is an excerpt from a faulty test.
      It is noticeable that it is always the same address during the test, but a different one after each test.
      Memtest version 4.22 (64-bit) Copyright (C) 2004 Charles Cazabon Copyright (C) 2004-2008 Tony Scaminaci (Macintosh port) Licensed under the GNU General Public License version 2 only Mac OS X 10.13.2 (17C88) running in multiuser mode Memory Page Size: 4096 System has 12 Intel core(s) with SSE Requested memory: 57232MB (60012990464 bytes) Available memory: 57232MB (60012990464 bytes) Allocated memory: 57232MB (60012990464 bytes) at local address 0x00000001033e1000 Attempting memory lock... locked successfully Partitioning memory into 2 comparison buffers... Buffer A: 28616MB (30006495232 bytes) starts at local address 0x00000001033e1000 Buffer B: 28616MB (30006495232 bytes) starts at local address 0x00000007ffc4d800 Running 1 test sequence... (CTRL-C to quit) Test sequence 1 of 1: Running tests on full 57232MB region... Stuck Address : ok Linear PRN : testing 7 of 16 FAILURE! Data mismatch at local address 0x0000000e88133d30 Expected Data: 0xc4c340079ac9a645, Actual Data: 0xc4c3400788468846 Running comparison tests using 28616MB buffers... Random Value : ok Compare XOR : ok Compare SUB : ok Compare MUL : ok Compare DIV : ok Compare OR : ok Compare AND : ok Sequential Increment: ok Solid Bits : ok Block Sequential : testing 80 of 256 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x4f4f4f4f4f4f4f4f, BUFB Data: 0x4f4f4f4f88468846 Checkerboard : testing 3 of 64 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x5555555555555555, BUFB Data: 0x5555555588468846 Bit Spread : testing 1 of 128 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x0000000000000005, BUFB Data: 0x0000000088468846 Bit Flip : testing 74 of 512 FAILURE! Data mismatch at local BUFA address 0x000000078b8c7530, BUFB address 0x0000000e88133d30 BUFA Data: 0x0000000000000200, BUFB Data: 0x0000000088468846 Walking Ones : testing 40 of 128 Clover Files attached
      config.plist
      drivers64UEFI.zip
      kexts.zip
      ACPI.zip
    • By onlyJRevenge
      Buongiorno,
      ho un PC Fisso Hackintosh perfettamente aggiornato, ma ho un problema che mi affligge ormai da qualche aggiornamento. Nel momento che riavvio il PC o comunemente lo spengo, al riavvio lo sfondo è quello predefinito e di conseguenza mi tocca modificarlo ogni volta per farsì che rimanga fino al successivo riavvio. Ci premetto a dire, che sto usando due monitor collegati, non so se questo può influenzare la situazione. Grazie anticipatamente.
×