Jump to content
illfatedIM

Creative X-Fi Titanium Pro mic doesn't work

11 posts in this topic

Recommended Posts

VodooHDA makes sound output (2.1) work but Microphone and Line-Out wont work.

I've been trying to get the PinConfigOverrideVerbs from Windows regedit and the codec dumps from linux but this card (Emu20k2, SB0880) doesnt have any codecs on linux even though microphone works perfectly fine there and windows doesnt have a PinConfig entry in the registry for this card.

 

I'm at a loss... what else can I do to make at least the mic work?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Try AppleALC + Lilu in S/L/E or Clover/kexts, never at both places!

Do I need anything else besides those both kexts?

I uninstalled VodooHDA and removed the AppleHDADisabler.kext(not sure if thats correct).

But with Lilu + AppleALC I have no audio device at all.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmmm, I was doing a researching, and to get this card working you'll need try out a lot of process.

 

If Lilu and ALC didn't work out, maybe you can try use a patched AppleHDA.

 

Or the new version of VoodooHDA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hmmm, I was doing a researching, and to get this card working you'll need try out a lot of process.
 
If Lilu and ALC didn't work out, maybe you can try use a patched AppleHDA.
 
Or the new version of VoodooHDA.

 

I've tried the latest voodoo and Lilu + ALC already. Do you have any recommendation for patched AppleHDA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

apple ale will not work with that card, simply because it doe not supports the audio chipset that the card uses, try to use voodoo had version 2.9.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

apple ale will not work with that card, simply because it doe not supports the audio chipset that the card uses, try to use voodoo had version 2.9.0

I tried 2.9.0d10 but only 1 output is working and I cant figure out how to fix the pin config without any dump :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have full surround sound working.

 

 

 

 

Once Voodoo is onstalled then create the aggregate layout. Initially upon reboot the sound will be 2.1, but click on the sound icon top right, select aggregate device and immediately again select the Line Out (Green Rear) again. The sound will now be 5.1 and when I play games or watch movies, I mean true 5.1sound. Not duplicating the stereo to all speakers.

 

 


PS: My card is the same as yours: Emu20k2, SB0880. Let me know if you need help.

post-1417697-0-83648800-1506777205_thumb.jpeg

post-1417697-0-39599900-1506777227_thumb.jpeg

VoodooHDA.kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have full surround sound working.

 

 

 

 

Once Voodoo is onstalled then create the aggregate layout. Initially upon reboot the sound will be 2.1, but click on the sound icon top right, select aggregate device and immediately again select the Line Out (Green Rear) again. The sound will now be 5.1 and when I play games or watch movies, I mean true 5.1sound. Not duplicating the stereo to all speakers.

 

 

PS: My card is the same as yours: Emu20k2, SB0880. Let me know if you need help.

Does your microphone also work with that?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately not. I use an external Logitech Mic.

Damn :( I think I had it working once with some odd PinOverride i found in a thread but I cant seem to find it anymore.

I guess I either have to give up hackintosh or live with my terrible onboard.

 

But thanks a lot for you trying to help with this. If you find anything useful for your/our card I'd be happy to hear as infos about this specific card seem to be quite rare around here.

 

Edit: does the volume slider lag your whole system as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Mr.Darkwraith
      Hello
      I'm having audio issues with my Dell Vostro 2520's microphone with VoodooHDA
      The internal microphone isn't detected, yet the microphone audio port is detected, and works.
      According to Windows and Dell, my laptop has the Cirrus Logic CS4213 codec in it, so if that's important, there it is.
       
      I am on Mavericks 10.9.5, since that works the best on this laptop, but would be open to try newer versions if things work well enough.
      I can provide my DSDT if needed.
    • By DigiV
      Hello, All.
      I have installed Sierra build 16G29 (10.12.6)
      Problem is that my integrated sound card Realtek ALC887 not works properly.
      Now I have installed VoodooHDA 2.8.8 but microphone not working. Anyone can help with it?
      motherboard is Asus H110M-D (https://www.asus.com/us/Motherboards/H110M-D/specifications/)
      CPU i3 6100 Skylake
      Nvidia GTX 750 Ti
    • By MrAnty
      My alc892 audio has an issue. My Motherboard model is ASROCK b350 K4 Gaming. I installed voodooHDA 2.9 and it works. Alc892 has been successfully recognized.
      But there is nothing like 5.1 or 7.1(green rear) in the audio output. There is only Headphone(green front) output.
      So I can only use headphones via the front audio output jacks of my chassis, but cannot use my speakers via the rear audio output jacks(the green one).  Please help me. Any reply will be appreciated.
      Forgive me for my poor ENGLISH....
    • By ITzTravelInTime
      Hi guys, since the creative CA0132 chip, mounted on some motherboards, is now compatible with mac using apple alc, i am asking why it should not working with the same chip on a sound blaster z series card, so i want to ask to the developer of the most used sound driver here to add support for this chip on a sound blaster z series card, i'd like to use that card with my hackintosh, up to now the only thing that can be got to work is the input on the rear with voodoo hda, so i invite you to do that because it is possible, you have already done it with the new 200 series motherboards.
       
      Note that i an not an owner of one of that cards, but i will get one of them if the support will be added in the driver (i prefer that this support will be added to apple alc since i am using it in my machine)
       
×