Jump to content
InsanelyMac Forum
iorg

Any ALC888 appleHDA.kext working in 64bits?

Recommended Posts

Any ALC888 appleHDA.kext working in 64bits mode with: ALCinject or HDAenabler ???

 

 

mobo: Intel DG31PR working with 10.6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I also have a DG31PR, ALC888 not working, none of the solutions on that thread helps.

 

Is true that sound quality is so bad? Would a Sound Blaster Live 5.1 be better? although I don't know if there are 64bit kexts for the live, as I can't boot on 32 bits mode..

 

EDIT: 32 bits mode working, sound blaster live not, installed kx kext, but no audio...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im glad im not the only one here.

 

I have tested all the kext I could find for my ALC888

none work.

 

I wonder if my dsdt.aml needs patched?

Share this post


Link to post
Share on other sites
appleHDA.kext and HDAenabler.kext

 

extensions work in 32 bits mode and 64 bits mode

 

check it

Thank you iorg!

 

They worked in both I now have sound!

 

Guess the PS2 is next

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think that sound is better with this New kext:

 

appleHDA.kext, just remplace

 

and dont forget HDAenabler.kext

 

this is for Intel DG31PR working with 10.6 (32bits or 64 bits)

AppleHDA.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks iorg, now I have sound!

 

Do you experience a long delay while shuting down or rebooting? It's the last thing I need to fix on SL on this DG31PR.. well that and 5.1 sound..either with the onboard sound or the sound blaster live 5.1 I have installed but not working..

Share this post


Link to post
Share on other sites

the long delay in shutdown or reboot is for the extension fakesmc.kext (Why? i dont know)

i prefer use dsmos.kext form Netkas.org

 

 

with dsmos.kext the mobo is ultra fast with reboot or shoutdown

 

for mobo DG31PR my bios is version PR0042.BIO

 

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Des...31&lang=eng

 

 

the new bios make the shoutdown in DG31PR to much long

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think that sound is better with this New kext:

 

appleHDA.kext, just remplace

 

and dont forget HDAenabler.kext

 

this is for Intel DG31PR working with 10.6 (32bits or 64 bits)

 

Hi, iorg.

thx to you, I get the sound~ :)

 

But, HeadPhone Out at Ext Front doesn't work.

How can I fix it? Or could tell me edit AppleHDA.kext?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have an MSI Neo2-fr with ALC888 audio and nothing I have tried gets sound working, anyone else have this mobo?

 

I'd really like to go the DSDT route and have tried to follow various guides but can't do it as much of the code they are referring to is completely missing from my DSDT.aml. Does anyone know of any guides that address this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think that sound is better with this New kext:

 

appleHDA.kext, just remplace

 

and dont forget HDAenabler.kext

 

this is for Intel DG31PR working with 10.6 (32bits or 64 bits)

 

Here is the Pinconfig for sound for this board.

I made it from winxp & flipped it.

 

<01471C10 01471D44 01471E01 01471F01 01571CF0 01571D11 01571E11 01571F41 01671CF0 01671D11 01671E11 01671F41 01771CF0 01771D11 01771E11 01771F41 01871C30 01871D9C 01871EA1 01871F01 01971C40 01971D99 01971EA1 01971F02 01A71C3F 01A71D34 01A71E81 01A71F01 01B71C20 01B71D45 01B71E21 01B71F02 01C71CF0 01C71D11 01C71E11 01C71F41 01D71CF0 01D71D11 01D71E11 01D71F41 01E71C50 01E71D01 01E71E43 01E71F99 01F71CF0 01F71D11 01F71E11 01F71F41>

 

 

Sample of the xp code:Key Name: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\PinConfigOverrideVerbs

Class Name: <NO CLASS>

Last Write Time: 7/29/2009 - 12:20 AM

Value 0

Name: 0000

Type: REG_BINARY

Data:

00000000 10 1c 47 01 ..G.

 

Value 1

Name: 0001

Type: REG_BINARY

Data:

00000000 44 1d 47 01 D.G.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Any ALC888 appleHDA.kext working in 64bits mode with: ALCinject or HDAenabler ???

 

 

mobo: Intel DG31PR working with 10.6

Hi iorg, what method did you use to install snow leopard in the DG31PR mobo?i have the same one and would like to test snow leo, did you encounter any issue besides the sound?Usb ports working?any particular patch or kext?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've noticed on this board, that disabling automatic mode on the bios makes the SATA dvd-rw drive not recognized by the bios itself.

 

Disabling automatic mode is the only way to make snow leopard boot on this board..

 

This is on the 0066 bios, don't know is there is any better version, I don't have neither windows or a bootable DOS usb stick/cdrom..

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've noticed on this board, that disabling automatic mode on the bios makes the SATA dvd-rw drive not recognized by the bios itself.

 

simple how-to check is the only way to make snow leopard boot on this board..

 

This is on the 0066 bios, don't know is there is any better version, I don't have neither windows or a bootable DOS usb stick/cdrom..

 

Yes disabling the auto mode in bios on this board puts it into IDE mode.

So it disables SATA 1 & 4 leaving you with 2 IDE & 2 Sata (0 & 2)

Without doing that the board will kp.

I have tested 2 diff bios for this. I am currently at the highest bios available.

I tested the bios from feb 08 1st.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yes disabling the auto mode in bios on this board puts it into IDE mode.

So it disables SATA 1 & 4 leaving you with 2 IDE & 2 Sata (0 & 2)

Without doing that the board will kp.

I have tested 2 diff bios for this. I am currently at the highest bios available.

I tested the bios from feb 08 1st.

 

I didn't notice that the second sata gets recognized. I'll switch my dvd-rw drive to that port.

 

I forgot to say, that the solution to the long shutdown delay was the usb fix on chameleon 2!

So I put:

 	<key>USBBusFix</key>
	<string>Yes</string>

 

On com.apple.boot.plist and now it reboots/shutdowns inmediately, and also the usb drives work, obviously ;)

 

 

UPDATE: It's weird, very weird, I just switched my dvd-rw drive to the SATA2 port, now it gets recognized, but the weird thing is...now I feel my system much more fast and responsive! I don't understand :( at least is a good thing :D (and that's while having installed SL on an old 80GB IDE drive, when I'll have it installed on the faster 500GB SATA2 drive, it will fly!! :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think that sound is better with this New kext:

 

appleHDA.kext, just remplace

 

and dont forget HDAenabler.kext

 

this is for Intel DG31PR working with 10.6 (32bits or 64 bits)

 

Thanks for this kext, now my Foxconn P35A built-in ALC888 sound is fully working.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think that sound is better with this New kext:

appleHDA.kext, just remplace

and dont forget HDAenabler.kext

this is for Intel DG31PR working with 10.6 (32bits or 64 bits)

Grateful for this kext. My DG31PR ALC888 sound is fully working. I did the following:

Replace the AppleHDA.kext to /S/L/E, and put the HDAEnabler.kext in /EFI/Extra/Extensions. It worked beautiful!

 

- What is done in these kexts to make them work?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello. I install the kexts but I only have output sound, no mic (but in input says Name:None Type:Built-in Microphone and Name:Digital In Type:Built-in Digital Input). Can you help me please ? (DG31PR).

 

Thank you.

MWTB-DLTR.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello. I install the kexts but I only have output sound, no mic (but in input says Name:None Type:Built-in Microphone and Name:Digital In Type:Built-in Digital Input). Can you help me please ? (DG31PR).

 

Here I used Chameleon-2.0-RC2-r640.pkg with GUID (no MBR). Put AppleHDA.kext in the partition of the Snow (/S/L/E), and HDAEnabler.kext in the EFI partition (/EFI/Extra/Extensions). Only this!

 

EDIT:

Do not forget to re-create/delete the cache (-v -f), whenever you change some kexts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

weird thing. I don't have extensions.mkext in system/library, any idea how to rebuild? its in Extra. No love on the audio, doesn't work for me. Will try uping to latest BIOS tonight.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×