Jump to content

All AHCI ports recognized on ICHx ! (yep in AHCI, not IDE)


  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#21
anibalin

anibalin

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 278 posts
thanks cyclonefr. It shows as ICH9 now.
Internal drives showed as External drives is just a cosmetic thing? Why the OS thinks its external? (I just dont care about the icon, just curious to know why). Thanks again cyclone, finally 4 ports in achi, very clever to check about new kexts on new systems.
Respect.

#22
cyclonefr

cyclonefr

    InsanelyMacaholic

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,751 posts
  • Gender:Male
  • Location:Paris, France
it's cosmetic. I think it shows as external cuz it thinks it's plugged in eSATA, that's all. No worries !

#23
cnnn

cnnn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Location:Shanghai, China
Unbelievable that you have made'em work! Good job Cyclonefr!
Now I've got 4 ich8 (no r) ports work so I can abandon the slow Jmc368.
Thank you sooooo much! You rock,man!!

#24
Darth Toplicius

Darth Toplicius

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Gender:Male
  • Location:Smederevo, Serbia

The topic says it all.

I just grabbed some kexts from new 10.5.2 from new macs (some kexts have been updated) and noticed the new AHCI kext gave me support for all my ICH9 ports in AHCI (I flashed my P5K with P5KR bios to have AHCI...) so if you don't wanna use IDE Enhanced + DuNe hacked IOATAFamily, here is a small pack with some updated kexts, including the 4 ports patched IOATA from DuNe if you still wanna use IDE.

http://www.mediafire.com/?1mnbxlxtvib

Here you are, enjoy ! :)


Thanx, man. It works with Gigabyte GA-965GM-S2. And if you add 0x28248086 into Info.plist, you get Intel ICH8-M AHCI in System Profiler instead of Unknown Standard AHCI Controller. However, the speed remains the same with or without pci id.

#25
Dense

Dense

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 230 posts
You can fix the orange drive icons easily.

Go to the extension directory for IOAHCIFamily. Inside you will find a plugin called IOAHCIBlockStorage. Edit this plist.

Search for IOAHCIDevice. After it you will want to insert:

<key>Physical Interconnect</key>
<string>SATA</string>
<key>Physical Interconnect Location</key>
<string>Internal</string>
<key>Protocol Characteristics</key>
<dict>
	<key>Physical Interconnect</key>
	<string>SATA</string>
	<key>Physical Interconnect Location</key>
	<string>Internal</string>
</dict>

This will fix the problem. Make sure you boot with either -f or touch /System/Library/Extensions

#26
cyclonefr

cyclonefr

    InsanelyMacaholic

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,751 posts
  • Gender:Male
  • Location:Paris, France
NIce trick dense, it works fine !

#27
stas72

stas72

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hi, send me anybody, please, edited info.plist for IOATABlockStorage.kext!!!!

#28
Mikey Dread

Mikey Dread

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

You can fix the orange drive icons easily.

Go to the extension directory for IOAHCIFamily. Inside you will find a plugin called IOAHCIBlockStorage. Edit this plist.

Search for IOAHCIDevice. After it you will want to insert:

<key>Physical Interconnect</key>
<string>SATA</string>
<key>Physical Interconnect Location</key>
<string>Internal</string>
<key>Protocol Characteristics</key>
<dict>
	<key>Physical Interconnect</key>
	<string>SATA</string>
	<key>Physical Interconnect Location</key>
	<string>Internal</string>
</dict>

This will fix the problem. Make sure you boot with either -f or touch /System/Library/Extensions


This is the one fix I have been looking for! Thanks! One question: Do I insert the code immediately after the IOAHCIDevice, or after the following <dict> ?

#29
Duffsta

Duffsta

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 36 posts

This is the one fix I have been looking for! Thanks! One question: Do I insert the code immediately after the IOAHCIDevice, or after the following <dict> ?


Hi will this get my nforce 560 working with AHCI??? need a driver bad :( ???

#30
iSkylla

iSkylla

    Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 posts

This is the one fix I have been looking for! Thanks! One question: Do I insert the code immediately after the IOAHCIDevice, or after the following <dict> ?


Immediately after IOAHCIDevice. Just a word of advice, if there are only two options, you can always just try it yourself and if it doesn't work, boot into some OSX Install DVD, load up the terminal and replace the bad kext with the backup (hopefully you made one), make sure to put the right permissions, too!

If you're brave/lazy and you don't want to replace from a backup, you can boot up to a terminal, browse to kext in the ~/System/Library/Extensions folder and edit the plist manually with nano or whatever console text editor of your liking that is built in (I think the only other one is vi, but I'm not sure).

~iSkylla

#31
Mikey Dread

Mikey Dread

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Immediately after IOAHCIDevice. Just a word of advice, if there are only two options, you can always just try it yourself and if it doesn't work, boot into some OSX Install DVD, load up the terminal and replace the bad kext with the backup (hopefully you made one), make sure to put the right permissions, too!

If you're brave/lazy and you don't want to replace from a backup, you can boot up to a terminal, browse to kext in the ~/System/Library/Extensions folder and edit the plist manually with nano or whatever console text editor of your liking that is built in (I think the only other one is vi, but I'm not sure).

~iSkylla


Thanks, but it didn't work for me. not sure I got the code in the correct spot in the info.plist though. I used pico on a back up copy the used Kext helper to install it. I still boot up fine though. Please let me know if the code in the info.plist looks ok. This is what I did:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd"><plist version="1.0"><dict>	<key>CFBundleDevelopmentRegion</key>	<string>English</string>	<key>CFBundleExecutable</key>	<string>IOAHCIBlockStorage</string>	<key>CFBundleGetInfoString</key>	<string>1.0.9, Copyright Apple Inc. 2005-2008</string>	<key>CFBundleIdentifier</key>	<string>com.apple.iokit.IOAHCIBlockStorage</string>	<key>CFBundleInfoDictionaryVersion</key>	<string>6.0</string>	<key>CFBundleName</key>	<string>IOAHCIBlockStorage</string>	<key>CFBundlePackageType</key>	<string>KEXT</string>	<key>CFBundleShortVersionString</key>	<string>1.0.9</string>	<key>CFBundleSignature</key>	<string>????</string>	<key>CFBundleVersion</key>	<string>1.0.9</string>	<key>IOKitPersonalities</key>	<dict>		<key>AppleAHCIDiskDriver</key>		<dict>			<key>CFBundleIdentifier</key>			<string>com.apple.iokit.IOAHCIBlockStorage</string>			<key>IOClass</key>			<string>AppleAHCIDiskDriver</string>			<key>IOProviderClass</key>			<string>IOAHCIDevice</string>		</dict>	</dict>		<key>Physical Interconnect</key>			<string>SATA</string>			<key>Physical Interconnect Location</key>			<string>Internal</string>			<key>Protocol Characteristics</key>		<dict>    			<key>Physical Interconnect</key>    			<string>SATA</string>    			<key>Physical Interconnect Location</key>    			<string>Internal</string>		</dict>	<key>OSBundleLibraries</key>	<dict>		<key>com.apple.iokit.IOAHCIFamily</key>		<string>1.0.0</string>		<key>com.apple.iokit.IOStorageFamily</key>		<string>1.0.0</string>		<key>com.apple.kpi.bsd</key>		<string>8.0.0</string>		<key>com.apple.kpi.iokit</key>		<string>8.0.0</string>		<key>com.apple.kpi.libkern</key>		<string>8.0.0</string>		<key>com.apple.kpi.mach</key>		<string>8.0.0</string>	</dict>	<key>OSBundleRequired</key>	<string>Local-Root</string></dict></plist>

Wrong or right? Thanks in advance!

#32
iSkylla

iSkylla

    Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 posts
I guess I'll just post mine, it's late and I don't really want to look through yours :P

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>CFBundleDevelopmentRegion</key>
	<string>English</string>
	<key>CFBundleExecutable</key>
	<string>IOAHCIBlockStorage</string>
	<key>CFBundleGetInfoString</key>
	<string>1.0.9, Copyright Apple Inc. 2005-2008</string>
	<key>CFBundleIdentifier</key>
	<string>com.apple.iokit.IOAHCIBlockStorage</string>
	<key>CFBundleInfoDictionaryVersion</key>
	<string>6.0</string>
	<key>CFBundleName</key>
	<string>IOAHCIBlockStorage</string>
	<key>CFBundlePackageType</key>
	<string>KEXT</string>
	<key>CFBundleShortVersionString</key>
	<string>1.0.9</string>
	<key>CFBundleSignature</key>
	<string>????</string>
	<key>CFBundleVersion</key>
	<string>1.0.9</string>
	<key>IOKitPersonalities</key>
	<dict>
		<key>AppleAHCIDiskDriver</key>
		<dict>
			<key>CFBundleIdentifier</key>
			<string>com.apple.iokit.IOAHCIBlockStorage</string>
			<key>IOClass</key>
			<string>AppleAHCIDiskDriver</string>
			<key>IOProviderClass</key>
			<string>IOAHCIDevice</string>
			<key>Physical Interconnect</key>
			<string>SATA</string>
			<key>Physical Interconnect Location</key>
			<string>Internal</string>
			<key>Protocol Characteristics</key>
			<dict>
				<key>Physical Interconnect</key>
				<string>SATA</string>
				<key>Physical Interconnect Location</key>
				<string>Internal</string>
			</dict>
		</dict>
	</dict>
	<key>OSBundleLibraries</key>
	<dict>
		<key>com.apple.iokit.IOAHCIFamily</key>
		<string>1.0.0</string>
		<key>com.apple.iokit.IOStorageFamily</key>
		<string>1.0.0</string>
		<key>com.apple.kpi.bsd</key>
		<string>8.0.0</string>
		<key>com.apple.kpi.iokit</key>
		<string>8.0.0</string>
		<key>com.apple.kpi.libkern</key>
		<string>8.0.0</string>
		<key>com.apple.kpi.mach</key>
		<string>8.0.0</string>
	</dict>
	<key>OSBundleRequired</key>
	<string>Local-Root</string>
</dict>
</plist>


#33
Mikey Dread

Mikey Dread

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I guess I'll just post mine, it's late and I don't really want to look through yours :P



Perfect, works like a charm this time! Thank you so much!

#34
anibalin

anibalin

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 278 posts
@Dense: thanks man. worked great.

#35
iSkylla

iSkylla

    Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 posts

Perfect, works like a charm this time! Thank you so much!


No problem, if you have any more questions, just ask. I'm on here and IRC.

#36
Sisyphe

Sisyphe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
Great Dense, finally I can get the SMART status and temperatures of my hard drives !

#37
erbasvizzera

erbasvizzera

    Insanely GuitarMan

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 347 posts
  • Gender:Male

The topic says it all.

I just grabbed some kexts from new 10.5.2 from new macs (some kexts have been updated) and noticed the new AHCI kext gave me support for all my ICH9 ports in AHCI (I flashed my P5K with P5KR bios to have AHCI...) so if you don't wanna use IDE Enhanced + DuNe hacked IOATAFamily, here is a small pack with some updated kexts, including the 4 ports patched IOATA from DuNe if you still wanna use IDE.

http://www.mediafire.com/?1mnbxlxtvib

Here you are, enjoy ! :(


How you have flashed your bios with another bios version?
I have a P5KC and i haven't AHCI option in bios setting.

#38
anibalin

anibalin

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 278 posts
@cyclonefr: I have a ga-p35-ds3l and im using 3 of the 4 satas.
sata 1: hd with 10.5
sata 2: hd with vista
sata 3: dvd rw

I was using 10.5 today and had to burn a dmg into a dvd. Used disk utility to burn the image but I wont burn, "dvd is being used by another application" and "dvd drive is not able to burn image".
Turned off the box and put the dvdrw drive on sata2. Disk utility is currently burning the image while writing.

Had anyone have experinced this? Anyone using a dvd drive on sata 3 or 4?
Have a nice weeked guys, respect.

#39
booyahtown

booyahtown

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
I also have a DS3L and I got all sata ports working but the drives are still reading as external even after the plist edit any ideas on a solution?

*update* I used the new Kalyway 10.5.2 release and all issues resolved.

#40
rramon

rramon

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 126 posts
  • Location:Earth, Cologne
sorry, but i still get "Unknown AHCI Standard Controller", i edited ich7 and renamed it in ich9 and pasted the id.
im sure i did something wrong but i have no clue :D
heres the code could someone reedit and post it please? thanks!

EDIT:
this ones solved, thanks to zarac! THANKS :(
i changed the code with bbedit in ich9r for those GA-G33M-DS2R users, working!

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
	<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
	<plist version="1.0">
	<dict>
		<key>CFBundleDevelopmentRegion</key>
		<string>English</string>
		<key>CFBundleExecutable</key>
		<string>AppleAHCIPort</string>
		<key>CFBundleGetInfoString</key>
		<string>Version 1.5.1, Copyright 2005-2008, Apple Inc.</string>
		<key>CFBundleIdentifier</key>
		<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
		<key>CFBundleInfoDictionaryVersion</key>
		<string>6.0</string>
		<key>CFBundleName</key>
		<string>AppleAHCI</string>
		<key>CFBundlePackageType</key>
		<string>KEXT</string>
		<key>CFBundleShortVersionString</key>
		<string>1.5.1</string>
		<key>CFBundleSignature</key>
		<string>????</string>
		<key>CFBundleVersion</key>
		<string>1.5.1</string>
		<key>IOKitPersonalities</key>
		<dict>
			<key>GenericAHCI</key>
			<dict>
				<key>CFBundeIdentifier</key>
				<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
				<key>Chipset Name</key>
				<string>AHCI Standard Controller</string>
				<key>IOClass</key>
				<string>AppleAHCI</string>
				<key>IOPCIClassMatch</key>
				<string>0x01060100&amp;0xffffff00</string>
				<key>IOProbeScore</key>
				<integer>800</integer>
				<key>IOProviderClass</key>
				<string>IOPCIDevice</string>
				<key>Vendor Name</key>
				<string>Unknown </string>
			</dict>
			<key>ICH6 ESB2 AHCI</key>
			<dict>
				<key>CFBundleIdentifier</key>
				<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
				<key>Chipset Name</key>
				<string>ESB2 AHCI</string>
				<key>IOClass</key>
				<string>AppleAHCI</string>
				<key>IOPCIPrimaryMatch</key>
				<string>0x26818086</string>
				<key>IOProbeScore</key>
				<integer>2000</integer>
				<key>IOProviderClass</key>
				<string>IOPCIDevice</string>
				<key>Vendor Name</key>
				<string>Intel</string>
			</dict>
			<key>ICH9R AHCI</key>
			<dict>
				<key>CFBundleIdentifier</key>
				<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
				<key>Chipset Name</key>
				<string>ICH9R AHCI</string>
				<key>IOClass</key>
				<string>Apple AHCI</string>
				<key>IOPCIPrimaryMatch</key>
				<string>0x29228086</string>
				<key>IOProbeScore</key>
				<integer>2000</integer>
				<key>IOProviderClass</key>
				<string>IOPCIDevice</string>
				<key>Vendor Name</key>
				<string>Intel</string>
			</dict>
			<key>ICH8MAHCI</key>
			<dict>
				<key>CFBundleIdentifier</key>
				<string>com.apple.driver.AppleAHCIPort</string>
				<key>Chipset Name</key>
				<string>ICH8-M AHCI</string>
				<key>IOClass</key>
				<string>AppleICH8AHCI</string>
				<key>IOPCIPrimaryMatch</key>
				<string>0x28298086</string>
				<key>IOProbeScore</key>
				<integer>2000</integer>
				<key>IOProviderClass</key>
				<string>IOPCIDevice</string>
				<key>Vendor Name</key>
				<string>Intel</string>
			</dict>
		</dict>
		<key>OSBundleLibraries</key>
		<dict>
			<key>com.apple.iokit.IOAHCIFamily</key>
			<string>1.0.0</string>
			<key>com.apple.iokit.IOPCIFamily</key>
			<string>1.0.0</string>
			<key>com.apple.kpi.bsd</key>
			<string>8.0.0</string>
			<key>com.apple.kpi.iokit</key>
			<string>8.0.0</string>
			<key>com.apple.kpi.libkern</key>
			<string>8.0.0</string>
			<key>com.apple.kpi.mach</key>
			<string>8.0.0</string>
		</dict>
		<key>OSBundleRequired</key>
		<string>Local-Root</string>
	</dict>
	</plist>






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy