Jump to content

Workstation 8/9/10, Player 4/5/6 and Fusion 4/5/6 Mac OS X Unlocker


  • Please log in to reply
540 replies to this topic

#1
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

WARNING

The current version of the unlocker will not be able to unlock Workstation 11. Player 7, Fusion 7 and ESXi 6. The code has changed and new unlocker code needs to be written. Please read this post http://www.insanelym...cker/?p=2091480

 

Link

http://www.insanelym...ocker-for-os-x/

 

Updated 25th March 2014

Version 1.3.0 posted with new method of running the patcher on ESXi. Should fix the issues when vCenter code added to the ESXi host. Please carefully read the readme.txt file. You will need to remove the previous unlocker for this to work correctly. In addition you must have a scratch partition available on the ESXi host.

 

Warning 25th September 2013

There has been a report by ipas that there are other issues when running with vCenter 5.5. Please remember the patcher was designed and only tested against standalone ESXi hosts. vCenter adds additional code to the host and currently there is no way to make ESXi reliably work when that code is added. Thanks to ipas for the report.

 

Updated 24th September 2013

Version 1.2.0 confirmed as working with ESXi 5.5. Thanks MSoK.

 

Updated 19th September 2013

New version 1.2.0 released with fixes for Workstation 10, Player 6 and Fusion 6.

 

Updated 13th July 2013

New version 1.1.1 released.

 

Updated 10th May 2012
New version 1.1.0 released.
http://goo.gl/oHx8k

Updated 18th December 2011
There have been several reports that there are problems using this with vCenter. Please be aware the work really was only for standalone ESXi. Use at your own risk as we are obviously not able to guarantee anything with these patches.

Updated 7th December 2011
Updated for Workstation 8.0.1 and Fusion 4.1.0
http://goo.gl/5CZVn

Updated 11th November 2011
Minor update for Windows Workstation to fix batch file errors.
http://goo.gl/HV6wH

Updated 4th November 2011

New unlocker which can do all the current VMware products. Please see the readme copied here.

Mac Son of Knife will be running another thread, http://www.insanelym...howtopic=267339, to help with running Mac OS X on this unlocker. This thread will be for updates and issues with the unlocking process only.
 

Mac OS X Unlocker for VMware
============================
 
1. Introduction
---------------
 
The package is a combination of the Unlocker code written by Zenith432 plus some
fixes and scripts written by myself that wrap the actual unlocker code. 
 
It has been tested against:
 
* Workstation 8/9/10 on Windows and Linux (32 & 64-bit versions)
* Player 4/5/6 on Windows and Linux (32 & 64-bit versions)
* Fusion 4/5/6 on Snow Leopard, Lion, Mountain Lion and Mavericks
* ESXi 5.0/5.1/5.5
 
The patch code carries out the following modifications dependent on the product
being patched:
 
* Fix vmware-vmx and derivatives to allow Mac OS X to boot
* Fix vmwarebase .dll or .so to allow Apple to be selected during creation
* Copy darwin.iso if needed to VMware folder
 
Note that not all products recognise the darwin.iso via install tools menu item.
You will have to manually mount the darwin.iso for example on Workstation.
 
Also Player is missing vmware-vmx-debug and vmware-vmx-stats files and so an 
error is shown during patching as the files are not found. This can be safely 
ignored.
 
OS X guests on ESXi patched hosts cannot be controlled from vCenter, only from
the ESXi host itself. This means power operations have to be run directly on
the server.
 
The vmwarebase code does not need to be patched on ESXi or OS X so you will see a 
message on those systems telling you that it will not be patched.
 
In all cases make sure VMware is not running, and any background guests have 
been shutdown.
 
2. Windows
----------
On Windows you will need to either run cmd.exe as Administrator or using 
Explorer right click on the command file and select "Run as administrator".
 
install.cmd   - patches VMware and copies darwin.iso tools image to VMware
uninstall.cmd - restores VMware and removes darwin.iso tools image from VMware
 
3. Linux
---------
On Linux you will need to be either root or use sudo to run the scripts. 
 
You may need to ensure the contents of the linux folder have execute permissions
by running chmod +x against the 4 files.
 
install.sh   - patches VMware and copies darwin.iso tools image to VMware
uninstall.sh - restores VMware and removes darwin.iso tools image from VMware
 
4. Mac OS X
-----------
On Mac OS X you will need to be either root or use sudo to run the scripts. 
This is really only needed if you want to use client versions of Mac OS X.
 
You may need to ensure the contents of the osx folder have execute permissions
by running chmod +x against the 3 files.
 
install.sh   - patches VMware 
uninstall.sh - restores VMware 
 
5. ESXi
-------
You will need to transfer the zip file to the ESXi host either using vSphere client or SCP.
 
Once uploaded you will need to either use the ESXi support console or use SSH to
run the commands. Use the unzip command to extract the files. 
 
<<< WARNING: use a datastore volume to run the scripts >>>
 
Please note that you will need to reboot the host for the patches to become active.
The patcher is embbedded in a shell script local.sh which is run at boot from /etc/rc.local.d.
 
You may need to ensure the contents of the esxi folder have execute permissions
by running chmod +x against the 3 files.
 
install.sh   - patches VMware 
uninstall.sh - restores VMware 
 
Note:
1. System should have a persistent scratch partition - should be OK except for stateless 
   and USB boot on drives less than 4GB
2. Any changes you have made to local.sh will be lost. If you have made changes to 
   that file, you will need to merge them into the supplied local.sh file.
3. This option runs at boot time to patch the releavant files and it now survives 
   an upgrade or patch to ESXi as local.sh is part of the persisted local state.
 
6. Zenith432's Unlocker
-----------------------
 
In all cases the unlocker can be run without the scripts but you would need to
carry out additional actions which the scripts encapsulate for you especially on
ESXi. If you want to run the unlocker directly the parameters are:
 
Usage: Unlocker [-h] [-u] [target_directory]
  -h: print help
  -u: remove the patch
  target_directory: customize location of vmx executables
 
On all platforms you must run it with administrator or root privileges.
The source code is provided and Zenith432 makes it freely available for
modification. I have modified the code and it is available as per Zenith432's 
original statement.
 
 
Thanks to Zenith432 for building the unlocker and Mac Son of Knife for all
the testing and support.
 
 
History
-------
11/10/11 1.0.0 - First release 
07/11/11 1.0.1 - Fixed typo in Windows command files
07/12/11 1.0.2 - Updated patcher and tools for latest release WKS 8.0.1 & FUS 4.1.1
10/05/12 1.1.0 - Changed the patching mechanism for vmwarebase .dll or .so
                 & tested against ESXi 5.0 U1 and Tech Previews.
13/07/13 1.1.1 - Changed ESXi scripts to ensure not deleting root /bin folder
               - Fixed vmwarebase patching on 32-bit Linux
               - Some other code clean-up in Unlocker.cpp
18/09/13 1.2.0 - Updated vmwarebase pattern matching for WKS 10.0.0 & FUS 6.0.0
25/03/14 1.3.0 - New method to run patcher on ESXi
               - Fixes crashes when using vCenter
               - Tested against ESXi 5.5
               - Darwin guest tools from Fusion 6.0.2 
               - Zip file preserves file attributes for Posix based systems
 
© 2011-2014 Dave Parsons
 


#2
MSoK

MSoK

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 984 posts
  • Gender:Male
  • Location:Darlington UK
As indicated by Donk, below is a link to the "How to Install Retail OS X 10.6 "Snow" and 10.7 "Lion" under VMware Workstation 8 and Fusion 4":

http://www.insanelym...p...t&p=1750634

#3
Zenith432

Zenith432

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 469 posts
  • Gender:Male
:thumbsup_anim:
Works for me.
  • vmwarebase.dll was being held open by vmware-tray.exe so had to kill it.
  • only patched vmwarebase.dll and x64\vmware-vmx.exe
  • OSX show up in guestoses in UI.
  • had to add "smc.present = true" to VMX file.
  • nuked fakesmc.kext and all works.
Thanks.

#4
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

:thumbsup_anim:
Works for me.

  • vmwarebase.dll was being held open by vmware-tray.exe so had to kill it.
  • only patched vmwarebase.dll and x64\vmware-vmx.exe
  • OSX show up in guestoses in UI.
  • had to add "smc.present = true" to VMX file.
  • nuked fakesmc.kext and all works.
Thanks.


In the next version I will ensure I kill the tray. For some reason doesn't cause a problem on my PC. Thanks for the info.

#5
Seven of Nine

Seven of Nine

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
@Donk;

The ZIP file in your URL startingpost is a mere 550kb for me (obviously too small and corrupted).
Can you maybe re-upload the file.
I am situated behind a large corporate network but access / downloading normally works for me.
Please re-upload/check.

And thanks for all your hard work. Loving it!

#6
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

@Donk;

The ZIP file in your URL startingpost is a mere 550kb for me (obviously too small and corrupted).
Can you maybe re-upload the file.
I am situated behind a large corporate network but access / downloading normally works for me.
Please re-upload/check.

And thanks for all your hard work. Loving it!

I downloaded and checked the file twice and it is not corrupt, behind corporate firewall etc as well. Suggest you give it another go.

#7
Seven of Nine

Seven of Nine

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

I downloaded and checked the file twice and it is not corrupt, behind corporate firewall etc as well. Suggest you give it another go.


It was my IE8.0 that messed it up. Mozilla downloaded the 2.8Mb just fine; I am patching as we speak.
Thanks for your prompt response

#8
chaokings

chaokings

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Hi

This topic will track release of an unlocker VMware Workstation 8 & Fusion 4. I will be releasing them in phases and will update this topic when I release new ones.

Workstation for Windows
Unlocker for Windows & Workstation 8 Build 471780: http://goo.gl/fQaPS

Please check the readme file for details on installation. Note that the script creates backup in a folder and if you want to uninstall the patch at any time. It also drops the Fusion 4.0.1 darwin.iso into the VMware folder so you can install the tools. However, as with previous release you will manually have to attach the iso file.

If you are installing Lion you will need to make sure the virtual CD/DVD is set to b SCSI not IDE, and preferably SCSI1:0

Workstation for Linux

Soon!

Fusion for Mac OS X

Soon!

Mac Son of Knife will be running another thread to help with running Mac OS X on this unlocker. This thread will be for updates and issues with the unlocking process only.


great job!
some mistake in 32-bit patch section, me modify the install.cmd, and it's worked.

#9
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

great job!
some mistake in 32-bit patch section, me modify the install.cmd, and it's worked.

OK can you share your changes please?

#10
ckirkp79

ckirkp79

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
don't know what I am doing wrong, but patch is not working for me...got a fresh copy of workstation 8 installed with the build prevalent to this patch. I right clicked install.cmd and ran as administrator and couldn't really see what all it was saying but when I opened workstation 8 after restarting..OS X doesn't show up as guest:( I uninstalled it as well and made sure none of workstation's process were running.

I'm on Windows 7 64bit Home Premium if that helps out. Am I missing something? Otherwise excited to try to get Lion running virtually. The patch for Workstation 7 worked excellent on my laptop btw.

#11
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

don't know what I am doing wrong, but patch is not working for me...got a fresh copy of workstation 8 installed with the build prevalent to this patch. I right clicked install.cmd and ran as administrator and couldn't really see what all it was saying but when I opened workstation 8 after restarting..OS X doesn't show up as guest:( I uninstalled it as well and made sure none of workstation's process were running.

I'm on Windows 7 64bit Home Premium if that helps out. Am I missing something? Otherwise excited to try to get Lion running virtually. The patch for Workstation 7 worked excellent on my laptop btw.

It would help me to see the output from the command. Can you open a command prompt as Administrator and run the command? Then copy and paste onto text file and attach as file to a post here.

#12
chaokings

chaokings

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

OK can you share your changes please?


no need lah.
you just use 64-bit patch file to patch 32-bit vmware-vmx.exe.
:(

#13
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

no need lah.
you just use 64-bit patch file to patch 32-bit vmware-vmx.exe.
:(

Sorry that makes no sense. Please let me know what you did so i can help others.

update: ok see the typo. will fix it.

#14
MSoK

MSoK

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 984 posts
  • Gender:Male
  • Location:Darlington UK

In the next version I will ensure I kill the tray. For some reason doesn't cause a problem on my PC. Thanks for the info.

I also did not have the tray problem, but good to know.

#15
ckirkp79

ckirkp79

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

It would help me to see the output from the command. Can you open a command prompt as Administrator and run the command? Then copy and paste onto text file and attach as file to a post here.


working on getting you a screen shot...having issues, but I'll get the pics up shortly

#16
MSoK

MSoK

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 984 posts
  • Gender:Male
  • Location:Darlington UK

I downloaded and checked the file twice and it is not corrupt, behind corporate firewall etc as well. Suggest you give it another go.

The first time I downloaded it from the link got a short file, but then went back in and all was well, so may just be busy with all you eager Insanelymac's out there, LoL!

#17
ckirkp79

ckirkp79

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

It would help me to see the output from the command. Can you open a command prompt as Administrator and run the command? Then copy and paste onto text file and attach as file to a post here.


Ok, my bad...I got it working now. But just wanted to let people know I had to open the command prompt up as administrator and then direct it to the patch. Right clicking Install.cmd and running as administrator doesn't work...weird because on your workstation 7 patch i right clicked the install.cmd. But thanks for your help, excited to get this Lion working:)

Attached Files



#18
Zenith432

Zenith432

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 469 posts
  • Gender:Male

I also did not have the tray problem, but good to know.

Seems like the tray sometimes loads vmwarebase.dll after some use. After restarting, it wasn't loading vmwarebase.dll. But the 1st time I tried was after having used it for some time and vmwarebase.dll was locked by it.

[for instance, I just checked and tray has got vmwarebase loaded after having been up for several hours]

#19
damageboy

damageboy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
I can't download from the original link as well...
Can anyone please upload it to a different file hosting service?

#20
Donk

Donk

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,025 posts
  • Gender:Male
  • Location:Manchester UK

I can't download from the original link as well...
Can anyone please upload it to a different file hosting service?

Being worked on with Mac Son of Knife. I don't know why Filedropper is causing problems as it has been fine for the last 3-4 years of my use of it.





5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy