Jump to content

Supported Graphics cards with Full QE/QI


  • Please log in to reply
255 replies to this topic

#41
Crna Brada

Crna Brada

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

works just fine here on dp2 update 2

(system profiler reports HD5000 but everything seems right performance wise)

Have you tried mini display port on your XFX 5770?
I tried that last night on an already functional DP3 with Sapphire 6870 without a success! When I put 5770 instead of 6870 and attach Apple monitor to MDP only one resolution (something around 1000 x 780) is offered.
5770 use to work with the same HW setup under SL 10.6.6. But it doesn't work now with SL 10.6.8?!
I use the latest version of Chimera boot loader. Tried with or without GraphicsEnabler=Yes, AtiConfig=Vervet (Uakari, and couple of more) but always exactly the same outcome: 1000 x 780 resolution in Lion DP3 and black screen in SL 10.6.8.
Any help greatly appreciated!
Thanks

#42
A

A

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 posts

Have you tried mini display port on your XFX 5770?
I tried that last night on an already functional DP3 with Sapphire 6870 without a success! When I put 5770 instead of 6870 and attach Apple monitor to MDP only one resolution (something around 1000 x 780) is offered.
5770 use to work with the same HW setup under SL 10.6.6. But it doesn't work now with SL 10.6.8?!
I use the latest version of Chimera boot loader. Tried with or without GraphicsEnabler=Yes, AtiConfig=Vervet (Uakari, and couple of more) but always exactly the same outcome: 1000 x 780 resolution in Lion DP3 and black screen in SL 10.6.8.
Any help greatly appreciated!
Thanks


yea, the minidisplay port is working fine - however I was unable to run 3 screens at the same time I guess a bit of editing is necessary in that case.

#43
Crna Brada

Crna Brada

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

yea, the minidisplay port is working fine - however I was unable to run 3 screens at the same time I guess a bit of editing is necessary in that case.


A: Thank you for the encouragement! I've almost given up on the card I like very much and started preparations to sell it.
Could you please give me more details of how you configured it and which boot loader etc you are using.
From that I might get a clue what I am doing wrong.

#44
A

A

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 posts

A: Thank you for the encouragement! I've almost given up on the card I like very much and started preparations to sell it.
Could you please give me more details of how you configured it and which boot loader etc you are using.
From that I might get a clue what I am doing wrong.



Hi, I am just using the native drivers - nothing else. (I also use the Lion Ati Drivers in Snow Leopard)
DVD Player also crashes for me but I couldnt care less at them moment (almost never used it) - I think you need to use Graphics Enabler + a different Framebuffer to make the dvd player app work.

http://www.tonymacx8...php?f=15&t=9000 Have a look there regarding your Display.
Man, I would love one of those 27" Displays :(

P.s I use the latest Chameleon with Lion support

#45
Crna Brada

Crna Brada

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

Hi, I am just using the native drivers - nothing else. (I also use the Lion Ati Drivers in Snow Leopard)
DVD Player also crashes for me but I couldnt care less at them moment (almost never used it) - I think you need to use Graphics Enabler + a different Framebuffer to make the dvd player app work.

http://www.tonymacx8...php?f=15&t=9000 Have a look there regarding your Display.
Man, I would love one of those 27" Displays ;)

P.s I use the latest Chameleon with Lion support


A: Thanks for your help.

The way you set up 5770 is exactly the same how I get it to work with ACD 27" under SL 10.6.7: plug them in, and everything works beautifully OOB!

But there is something strange happening with XFX 5770 + ACD 27" combination after the latest Mac OSX development.
All over the sudden, with the introduction of SL 10.6.8 and Lion, ACD goes black after completing the boot and startup session in SL 10.6.8. Or it comes with the default 1000x768 resolution only in Lion after reporting error that it couldn't load ATI5000Controler kext - link failed due to a number of unresolved linking symbols (__ZN12ATIControler... etc).

Standard DVI Samsung monitor works both through DVI port or through MDP and MDP->DVI passive adapter under 10.6.8 but lack of ATI5000Controler kext causes that even Samsung DVI monitor works only with 1000x768 resolution in Lion.

I have very similar experience with Sapphire 5870 Vapor-X, ACD goes black after the start-up while Samsung DVI monitor works just fine under both 10.6.8 and Lion.

And finally, to make things even more interesting, Genuine Apple 5870 video card and Sapphire 6870 work with ACD beautifully under any SL and Lion DP version - all the tests mentioned above are done with the same Hackintosh HW. Additionally, all these combinations work perfectly well under Windows 7 - dual boot on the same Hackintosh HW.

I have to figure out what to do next to understand if I am making a systematic error with XFX 5770 and ACD or Apple has a problem too. Is there a way to somehow debug this step by step?

Regards,

Thank you also for the link at TonyMacOsx86 forum but those guys are struggling with the issues I faced some 9 months ago and resolved for SL up to 10.6.7.

And yes, ACD 27" is a beautiful piece of work - almost a piece of art. I bought it with MacBook Air 11" but then started using it with my Hackintosh. User experience with Magic Trackpad and Apple keyboard is like working on a monster iMac while being faster that most of Mac Pros (i7 990X Extreme, 24 GB Corsair Dominator 2000 MHz RAM, 3 OCZ Vertex 2 in RAID 0 involved too.)

Update June 5, 2011:
After extensive testing I've done turns out that Sapphire ATI Radeon 5870 Vapor-X and XFX 5770 - Single slot HD-577X-ZMF3 are working fine including MDP as long as you don't use Apple Cinema Display 27" with them! :)
For more details see: http://www.insanelym...howtopic=258514

#46
A

A

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 posts

And yes, ACD 27" is a beautiful piece of work - almost a piece of art. I bought it with MacBook Air 11" but then started using it with my Hackintosh. User experience with Magic Trackpad and Apple keyboard is like working on a monster iMac while being faster that most of Mac Pros (i7 990X Extreme, 24 GB Corsair Dominator 2000 MHz RAM, 3 OCZ Vertex 2 in RAID 0 involved too.)


Sounds awesome - I bought the XFX with minidisplayport with Cinema Display support in mind - would be great to use it with both my MBP and Hack(which I can always upgrade etc.. you know the deal)
So I guess you have already seen this:
http://www.insanelym...howtopic=237686

If you finally figure it out - hit me back! :)

#47
zentili

zentili

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Gender:Male
  • Location:Naples, Italy
ATI Sapphire HD 4850 fully working with QE/QI enabled. Added device id into ATI4800controller.kext, installed latest ATY_Init.kext and that's all"

#48
coolstorybro

coolstorybro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts

GeForce GTS 450:

Modelo de chipset: GeForce GTS 450
Tipo: GPU
Bus: PCIe
Ranura: Slot-1
Anchura de canal PCIe: x16
VRAM (total): 1024 MB
Fabricante: NVIDIA (0x10de)
ID del dispositivo: 0x0dc4
ID de la revisión: 0x00a1
Revisión de la ROM: 70.06.1F.00.01

all good, not freezes.
plays games, video, all good, I'm happy in snow not good working.

only use graphics enabler.


Just what I wanted to know.. thanks. ;)

#49
hootoo

hootoo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
9500gt 1gb working with Graphicsenabler.

#50
v7kF4U2HTd

v7kF4U2HTd

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
8800GTS 320MB not working. tried all i could get like enabler, nvenabler, efi string ... nothing worked.

#51
Lordadmiral Drake

Lordadmiral Drake

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Austria
update:

VGA and HDMI confirmed working at Sapphire Radeon HD6850

Card works ootb. Still have to try if GraphicsEnabler=Yes is nessecary or not

#52
agalex

agalex

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts
  • Gender:Male
  • Location:Greece
GTX 480 out of the box including dual display with Lion OS X update 3. Check the net on how to enable OpenCL.
Cuda working perfectly (the latest Cuda for OS X release)

#53
Denieru

Denieru

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

GeForce GTX 560 Ti not working, no QE/CI :/

Darn!

Any signs of it going to work in the future?

#54
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
Okay i got lion installed and i m trying to figure out how to get GeForce 9500 GT enabled I have tried the NVEnabler64 method that didnt work I tried Graphics enabler that didnt work either Where do i inject the efi string?

#55
RaZZe

RaZZe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
9500 GT Works with NVenabler64.kext ;)

#56
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
Not on DP4 it doesnt i tried several NVEnabler64 kexts and none worked if you have one that does please attatch it

#57
organik

organik

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
GeForce 9800 GTX+ not working, stuck at 1024x768 - is this working for anyone? I know at some point in the past I had to do some editing to get it to work with SL, probably same situation for Lion but I forget how to do it....help!

#58
v7kF4U2HTd

v7kF4U2HTd

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts

GeForce 9800 GTX+ not working, stuck at 1024x768 - is this working for anyone? I know at some point in the past I had to do some editing to get it to work with SL, probably same situation for Lion but I forget how to do it....help!


well try some kexts or the enabler :D

#59
douggle

douggle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
http://pastebin.com/3aZ8kuwV this is the error log from nvenabler it clearly recognizes the card but something goes wrong somewhere i m not entirely sure

#60
Dellmantt

Dellmantt

    STILL LEARNING

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,122 posts
  • Gender:Male
  • Location:AUSTRALIA

GeForce 9800 GTX+ not working, stuck at 1024x768 - is this working for anyone? I know at some point in the past I had to do some editing to get it to work with SL, probably same situation for Lion but I forget how to do it....help!

Check to see if the device ID is in NVDAResman.kext. and/or NVDANV50Hal.kext. You may have to add it.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy