Jump to content
mitch1

Darkwake issues since Catalina

11 posts in this topic

Recommended Posts

Really frustrating issue with sleep since Catalina on my HP 800G1

This was all working fine on Mojave.

 

Wondering if it is because I upgraded in situ (after updating clover and kexts)? 

I’ve tried

  • toggling FixRTC etc and bootflags
  • darkwake=8 , 10 , 0 , no 2
  • USBports are mapped and showing under the port limit
  • I’ve checked NVRAM is working and I have also tried putting the Darkwake flags directly in NVRAM Using “sudo nvram boot-args="darkwake=8”. It stays persistent following reboot 
  • I remove the flag (either from clover bootargs or NVRAM), wake on lan only ever wakes the machine to Darkwake state (I use wake on lan so don’t wan’t to disable)
  • Also manually updated mDNSresponder.plist with -disablesleepproxy 

 

The machine will stay asleep overnight once then on second night goes back to waking every few minutes for 45secs 

2019-11-24 21:56:54 +0000 DarkWake            	DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs   
2019-11-24 21:57:39 +0000 Sleep               	Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep': Using AC (Charge:0%) 14974 secs
2019-11-25 02:07:13 +0000 DarkWake            	DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs   
2019-11-25 02:07:58 +0000 Sleep               	Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep': Using AC (Charge:0%) 209 secs  
2019-11-25 02:11:27 +0000 DarkWake            	DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs   
2019-11-25 02:12:12 +0000 Sleep               	Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep': Using AC (Charge:0%) 385 secs  
2019-11-25 02:18:37 +0000 DarkWake            	DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs   
2019-11-25 02:19:22 +0000 Sleep               	Entering Sleep state due to 'Maintenance Sleep': Using AC (Charge:0%) 221 secs  
2019-11-25 02:23:03 +0000 DarkWake            	DarkWake from Normal Sleep [CDN] : due to RTC/Maintenance Using AC (Charge:0%) 45 secs   

Pmset-g assertions shows 

 

assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 0
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   PreventUserIdleSystemSleep     0
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 114(hidd): [0x000020fe00098990] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:100000467 name:AppleUserHIDEventSe product:USB Receiver eventType:3"  
	Timeout will fire in 600 secs Action=TimeoutActionRelease
Kernel Assertions: 0x104=USB,MAGICWAKE
   id=500  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=501  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14300000 owner=USB Receiver
   id=506  level=255 0x100=MAGICWAKE mod=25/11/2019, 06:56 description=en0 owner=en0
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

pmset -g sched shows nothing 

 

I've googled pretty much everything I can think of.. 

Next I might try a fresh install / roll back - but I don't like admitting defeat!

Any other ideas?

 

Attached current config.plist and EFI (had to remove something.scap from EFI/apple/firmware to get below size limit

 

 

config.plist

EFI 2.zip

Share this post

see here - I tried a few things including clean install - and found some others with the same issue - it seems to be a Catalina issue /bug not hackintosh related - I have resorted to scheduled reboot once a day for the time being.

 

Share this post

17 hours ago, mitch1 said:

see here - I tried a few things including clean install - and found some others with the same issue - it seems to be a Catalina issue /bug not hackintosh related - I have resorted to scheduled reboot once a day for the time being.

 

Thanks, let's wait for 10.15.2

Share this post

  • 5 weeks later...
7 minutes ago, mitch1 said:

Some good info in there thanks @holyfield I was trying anything at that stage at nothing was working ! 15.2 fixed it though! 

 

Thank you for response @mitch1!

 

Anyway, my question was, why did you use for darkwake 8  and 10. Those are obsolete since Yosemite! Are you familiar for what Darkwake boot args are at all?

Edited by holyfield
Share this post

As I said - just trying anything I found suggested in a variety of other posts across lots of forums. I did find a post on the ‘other forum - Darkwake deciphered’ which mentioned the same about 8 and 10 no longer being active.
 

My understanding is limited - just that setting a flag (although I forget what number)  had fixed an issue with random darkwakes every 2hrs on Mojave. I understand it relates to power nap and had already disabled power nap hibernate and standby in pmset. 

 

Share this post

  • 1 month later...
×