Jump to content
kushwavez

Acer Aspire V5-591G Fn Brightness keys not working

5 posts in this topic

Recommended Posts

Hi!
 

I have everything working on my Acer notebook, except FN + Brightness keys using VoodoPS2Controller.kext

 

Now the brightness keys are "Pause+Break = Brightness Up" and "Fn+F12 = Brightness Down" working right now but they are not the actual keys. 

The actual brightness keys are "Fn+RightArrow = Brightness Up" and "Fn+LeftArrow = Brightness Down" but they are not working.

The problem is I don't know the codes.

Installed ioio and enabled debugging to console:

Pause/Break is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key e045=71" which upper the brightness

Fn+F12 is generating: "ApplePS2Keyboard: sending key 46=6b" which lower the brightness

Fn+RightArrow/LeftArrow generates nothing.
Keyboard attached to PS2K

Then I used rehabman's guide to enable ACPIDebugging, Installed kext to L/E, Debug methods (Instrument EC Queries, Add DSDT Debug Methods) to DSDT, but there are no codes generated to the log.

 

Attaching debug folder.

Also I don't know if it will help, but on Linux I got a code from decreasing/rising brightness with Fn+Left/RightArrow keys:

Fn+RightArrow: "0xe0 0x54 0xe0 0xd4"

Fn+Left: "0xe0 0x4c 0xe0 0xcc"

 

Also I love using EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver, with that all of my Fn keys are working except Brigtness keys ofc. If there are any fix I would like to use that with the smarttouchpad driver. 

EMlyDinEsH's SmartTouchpad Driver: https://osxlatitude.com/forums/topic/1948-elan-focaltech-and-synaptics-smart-touchpad-driver-mac-os-x/

 

Specs in my signature. 

Please help me fix this very last issue on my acer.

 

debug_4751.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      *** I have started another thread for installing Catalina on the Dell Latitude E6410.  If you were thinking of installing Mojave, but would prefer to skip right to Catalina, click here. ***
       
      I was inspired by @duduclx post here for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5 and subsequently 10.14.6.  Everything works perfectly (including sleep).  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s.  A brief installation guide is provided later in this first post.  The interested reader is encouraged to read the other posts in this thread to see how this solution evolved and to learn additional tips/details not provided in this first post (including dual-booting with macOS and Windows).
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.6 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 6 developed by @Dr. Hurt and compiled by @bronxteck), not the original version), USBInjectAll (with custom SSDT-UIAC), VoodooSDHC.kext (configured as shown here). Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      Addition of _OFF and _ON methods to _PTS and _WAK methods respectively (to control discrete graphics in order to enable sleep/wake) LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)  
      What is NOT working:
      Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings. Graphics Power Management - AGPM loads (because 10de,0a29 device is injected), but there's no evidence that 3100m frequency and voltage is changing.
        What is NOT tested:
      Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      SLEEP IS WORKING! Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: here) for working external VGA display. Headphone jack Display Port (tested using DP > HDMI adapter) Camera SD Card Reader  
      Known issues and their solutions (These issues have all been resolved, with the solutions incorporated into the attached config files.  The issues are listed here for historical purposes and no further work is needed unless stated otherwise).
      Laptop does not sleep on lid close.  Solution is to add Notify (LID0) code to Method (BTNV) in the DSDT.  This is solved in the Catalina thread. Copy the DSDT from Post #1 in the Catalina thread if you want to remain on Mojave and want your laptop to sleep when closing the lid. Leaving this for historical purposes, but the CLOVER USBFix is no longer necessary after finding that I had incorrectly applied the DSDT _DSM patch for Device (EHC1).  The CLOVER USBFix is not needed after fixing the DSDT..  AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  Thank you, @feartech, for this tip. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European. This configuration (captured in the attached config files) uses an injected device-id (10de,0a29) for NVidia 3100m to get AGPM to load.  While I haven't observed any performance differences, a better approach may be to inject AGPM properties for device 10de,0a6c (the actual device-id for the 3100m).  This AGPM method is discussed later in this thread.  I have briefly tested this "FakeSMC.kext method" for injecting AGPM attributes without any noticeable changes in laptop/graphics behavior. IOHWControl is not loaded under AGPM (Should be AGP > VID > NVDA,Display-A@0 > NVDATesla > AGPM > gpu-control > IOHWControl as viewed in IORegistryExplorer).  It is loaded on a real MacBookPro6,2 running Mojave and is loaded on this Dell Latitude E6410 running High Sierra.  If I "Inject NVidia" via CLOVER, IOHWControl loads properly. The Dell Latitude DSDT (BIOS A17) has a bug in Method (GNOT).  In the method, the expression  If (LOr (LGreater (OSYS, 0x07D0), LLess (OSYS, 0x07D6))) always evaluates to TRUE, so the patched DSDT has no dependency on the value of OSYS.  I suspect that LOr should be replaced with LAnd, so that this expression is TRUE for variants of Windows 2001 and False for any other OS.  While this may have no affect on MacOS, it makes one wonder how such an obvious bug made it through Dell QA and is still present in BIOS A17.  Also makes one wonder whether the sleep problem (which no one has solved) was fixed in Windows to address another DSDT bug. The assigned value of ACOS and OSYS in the DSDT are conditional on the operating system.  There is no condition for "Darwin."  The solution is to add a condition for "Darwin" (making it equivalent to one of the defined operating systems (e.g. Linux, Win7, etc).  The attached config hard-codes ACOS and OSYS values equivalent to those for Linux.  Another way to handle this (different from the method employed in the attached config files) might be to override _OSI with XOSI (defined in a custom SSDT). The portType of the Internal Bluetooth device is portType=0 which, according to Rehabman's comments in SSDT-UIAC-All.dsl, is an external USB 2 port.  This should be an internal USB port (portType=2).  I learned through trial and error that the HUB1 and HUB2 definitions in Rehabman's SSDT-UIAC-ALL.dsl apply to the ports on the EHCx USB hubs.  The solution is to include the HUB1 definition in SSDT-UIAC.dsl and change portType to 2 for HP15.  This change doesn't appear to affect/fix sleep, but it may prevent instant wake if we get sleep working. There are minor differences between a real MacBookPro6,2 IORegistry dump and this HackBookPro6,2 IORegistry dump that can be resolved with simple DSDT edits.  I am now running with these changes, but haven't found these changes to make any difference in operational behavior.
      Rename Device (AC) -> Device (ADP1) Remove UID from Device (HPET) Add compatible ID "PNP0C01" to Device (HPET) Change ADP1:_STA from 0x0F to 0xFFFFFFFF Enable Ambient Light Sensor and renamed to Device (ALS0) from Device (ALS) Add compatible ID "smc-als" to ALS0 Rename LID -> LID0 Change "name" definitions to Buffers in _DSM methods Rename Device (PBTN) to PWRB Rename Device (SBTN) to (SLPB) Change HDAU.hda-gfx from "onboard-1" to "onboard-2" Change GFX0.hda-gfx from "onboard-1" to "onboard-2" Sleep / Wake does not work with the basic DSDT edits.  I have discovered that Sleep / Wake can be made to work by adding discrete graphics _OFF and _ON methods to _PTS and _WAK methods respectively (borrowed the concept and code from a working E6430 DSDT: Credit here: https://osxlatitude.com/forums/topic/9248-working-sleep-on-intel-hd-and-nvidia-nvs-on-dell-latitude-e6430-optimus-enabled-or-disabled/page/6/. The Clover boot arg should be changed to "darkwake=0" for reasons explained by @holyfield in this thread.  Leaving this for historical purposes: LCD screen is blank when waking laptop by opening lid (screen is not blank when waking with power button).  Solution is to add darkwake=8 to CLOVER boot args.  Thank you @Hervé for this tip.  
      Brief Installation Guide:
      Configure BIOS (version A17) as follows (leave default unless listed here): Boot Sequence: USB, Internal HDD, CD/DVD, Modular Bay HDD; Boot List Option: Legacy; Integrated NIC: Enabled; Parallel Port: Disabled; Serial Port: Disabled; SATA Operation: AHCI; Misc Devices: Enable Modular Bay, Camera, External USB, Microphone, Media Card and 1394; Latitude ON Reader: Disabled; Keyboard Illumination: Auto ALS and Input; Ambient Light Sensor: Enabled; OROM Keyboard Access: Disable; TPM Security: Disable; Computrace: Deactivate; CPU XD Support: Enable; Performance: Enable all options; Power Management: Disable Wake on AC, Disable Wake on LAN/WAN, Express Charge: Standard, Charge Behavior: Enabled; Keypad: Fn Key Only; Mouse/Touchpad: Touchpad/PS-2 Mouse; USB Emulation: Enable Legacy; Fn Key Emulation: Disabled; Fastboot: Thorough; Virtualization: Enable Intel Virtualization, Disable VT for Direct I/O, Disable Trusted Execution; Wireless Switch: Bluetooth and WLAN; Wireless Device Enable: Bluetooth and WLAN;  Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD.  When you run DosDude's Mojave Patcher, DO NOT install LegacyUSBInjector.kext - you're going to use Rehabman's USBInjectAll.kext.  Also, do not install the DosDude SIP kext (you're using CLOVER to manage SIP). Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original), VoodooSDHC.kext (configured as shown here). Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z After applying Mojave updates, HWMonitor may not display discrete graphics attributes.  On systems with multiple displays, a second (or third display) may not be active after applying the Mojave update.  The solution to this is to run "sudo kextcache -i /" (in a terminal window) and reboot.  This will usually fix the issue.  If the issue is not fixed, run DosDude's Post Install Utility, apply the Legacy Graphics Patch, reboot and then run "sudo kextcache -i /" if necessary.  
      Credits
      In addition to those mentioned in this first post and in subsequent posts in this thread, much of this solution for the Latitude E6410 was made possible by the numerous contributions of @RehabMan.  I hope he's doing well, wherever he is.  Hopefully he has long since forgotten what a PIA I was (and still am) as I was (and still am) learning hackOS.  
       
       


      E6410-Mojave-6v2.zip
    • By TomZanna
      Hi, I'm trying to install Mac Os Catalina on a HP 550-132NL.
      The system has:
      i7-6700
      RAM 12 GB
      GT 730
      LAN Realtek RTL8161
      ALC3863
       
      It passes the verbose phase but after the Apple logo goes away, it gets stuck on a grey screen and I can only move the pointer.
      Can I try to boot with the iGPU?
       
      origin.zip
      CLOVER_dGPU_USB_3.zip
    • By headkaze
      English: https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.IntelHD.en.md
      Russian: https://www.applelife.ru/threads/intel-hd-graphics-3000-4000-4400-4600-5000-5500-5600-520-530-630.1289648/
      Chinese: https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.IntelHD.cn.md
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.3 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5098): Click here -> ASUS-Z170_catalina.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By Andres ZeroCross
      First i will give you information about my specification
       
      Processor : Intel Core i7 6700
      Motherboard : Gigabyte GA-Z170-HD3
      RAM : Team DDR4 8GB (2X4GB) 2133Mhz - up to 3000Mhz at XMP Profile
      Graphics Card : Palit Jetstream GTX960 4GB DDR5
      SSD and HDD : Fujitsu F200 for System + 500GB Seagate connect with add on PCI-e to Sata 3 Asmedia ASM1062 Chipset
      Other harddrive : 1 Natno SSD, 2x 2TB Seagate, 2x 500GB Seagate connect with internal SATA Controller Interface
      Wifi Card : TP-Link TL-WDN4800
      Monitor : 2x Asus VN248H (HDMI and Display Port with Converter)
      I need 2 new hardware to support this
      a. PCIe to Sata with 2 Ports Sata (because i use 2 important storage)
      b. PCI to USB 2.0 with NEC Chipset (i Plug USB Keyboard, Mouse and USB Installer here)
       
      My steps :
      1. Make USB installer El Capitan 10.11 Public Release with CreateinstallMedia method
      2. Install Clover Rev 3280 into it
      3. Basic configuration for BIOS (Disable serial port at IO section in bios, Boot with UEFI Mode,  Primary Graphics set to PCI-E, Sata Controller = AHCI, CSM Support = Disable, OS Mode = Windows 8/10 WHQL)
      4. My Masic Configuration for Config.plist (open with Clover Configurator Version 4.24)
          ACPI = tick FixHpet, AddDTGP, FixHDA, New Way, Delete Unused, AddHDMI, Drop OEM_DSM of HDA and SATA.
          Bootflag = nv_disable=1 -v dart=0
          Devices = USB Inject, Add Clock ID, Fix OwnerShip, Audio Layout = 2, Reset HDA
          Graphics = There is no change here
          Kernel and Kext Patches = FakeCPUIID 0x00306F2 and tick KernelHasswellE (Please anybody,, i dont want use this. Latest El Capitan 10.11.1 Beta is supported native to this processor right. Help me with kernel so i don't need to use fakeCpuIID again) I I use Clover R3292 and i don't need to use FakeCPUID again,, just tick Kernel Haswell-E and it will boot. So you need to use Clover R3292 and later
          Rt Variables = BooterConfig 0x28 and CsrActiveConfig 0x067
          SMBios = First i use SMBios MacPro 6.1 but later i just need to use iMac17,1 because My System build is identical with iMac17,1 hardware (SkyLake System)
          System Parameters = Inject Kexts Detect and Tick Inject System ID
      5. Boot from Your USB Installer and do everything like normal until you get into desktop
      6. Install Kext Utility,  
      7. Copy "AppleGraphicsControl.kext" from "System/Library/Extensions" to Desktop and then edit info.plist at "AppleGraphicsControl.kext/Contents/Plugins/AppleGraphicsDevicePolicy.kext/Contents/info.plist" and look at OKitPersonalities->AppleGraphicsDevicePolicy->ConfigMap and change "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - Config1" to "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - None". Reinstall this kext with Kext Utility.
       
      Note : the reason you need to "Config1" of "Mac-F60DEB81FF30ACF6" because it's BOARD-ID for MacPro6,1. so if you use SMBios of iMac17,1 then Check your Board-Id (you can use Clover Configurator and open your config.plist and see your Board-id at SMBios Section) and change "Config2/Config1" to "none". Now i use "Mac-DB15BD556843C820" as my Board-ID because i use iMac17,1 SMBios  so i need to change ConfigMap that related to it 
       
      8. Install Nvidia Web Driver version 346.03.02f02, and restart.
      9. Change bootflag "nv_disable=1" to "nvda_drv=1"
      10. After you get into desktop, get Latest Beta Build 10.11.1 Seed. You need to change seed catalog update first (google it).
      11. Do update to 10.11.1 Build 15B38b and restart
      12. Boot again with bootflag "nv_disable=1", and copy "NVDAStartupWeb.kext" from "System/Library/Extensions" to desktop. And open info.plist at "NVDAStartupWeb.kext/Contents/Info.plist". Look at "IOKitPersonalities->NVDAStartup" and change "NVDARequiredOS - 15A284" to "NVDARequiredOS - 15B". Save,, and reinstall this kext with Kext Utility
      13. IMPORTANT, if you use SMBIOS MacPro 6.1 or iMac 15.1 and some type (I forgot) then do "7Th Step" above again.
      14. Restart and reuse "nvda_drv=1"
      15. Now you have El Capitan 10.11.1 at your SKYLAKE Computer
       
      Problem
      1. Internal Sata is still not function, it show "Intel 10 Series Chipset" but "unknown" for Harddrive Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      2. USB 3.0 is not function too, but it shot at USB System Report Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      3. When you open Browser Applications, Movies or Something like that then it will freeze for 10 seconds. I check console and i found "NVDA(Graphics): Channel exception! Exception type = 0x8 DMA Engine Error (FIFO Error 8)" Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      4. Address of Sound HDEF is different with my DSDT. Normally it should be "0x001B0000" but at my board's DSDT is "0x001F0003". So ScriptCommand of Toleda for ALC is not work anymore, we need to change that script command from HDEF-B to HDEF-F (just look at the script)
      5. We need to change Device HDAS to HDEF at address "0x00fF0003", but something weird after 5times my system freeze and i look at Audio System Report it suddenly show all of AUDIO Interface , before not. Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      6. I look at my Graphics/Displays Sytem report and at PCIe Lane Width, it show "x4" or "x8". Damn,, it should be "x16". It will random change after freeze from "x4" or "x8" My bad, i just need to plug out and plug in again. Just assembly case
       
       
       
      Maybe Rehabman, Slice and Pike R. Alpha want to help me
       
      Well,,
      i attach my file (Darwin Dumper File) <<<<< Before Patched, and
      i attach my DSDT + SSDT + Config.plist <<<<< After Patched and working well
       
       
       
      Before Patch
       
      Before Mod Bios / Patch 1
       
       
       
      Before Mod Bios / Patch 2
       
       
      Before Mod Bios / Patch 3

       
      Before Mod Bios / Patch 4
       
      =================================================================================================
      AFTER PATCH
       
      After Mod Bios / Patch 1
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 2
       
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 3
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 4
       
       
      After Mod Bios / Patch 5
       
       
      After Mod Bios / Patch 6
       
       
      After Mod Bios / Patch 7
       
       
       
×