Jump to content
newbie2379

Install El Capitan on Arrandale CPU and GPU

15 posts in this topic

Recommended Posts

Good day,

I'm trying to install OSX El Capitan on my laptop all the time.
I have a laptop with a Intel CORE i5 430M Arrandale CPU and first generation Intel HD Graphics.
The problem is the graphics card.
I have deleted the kext for the graphics card to install El Capitan.
After installing it boots also without error messages, but then comes a graphic error. The graphics error was already before I had deleted the Kext before installing.
The graphics error should not come, however, if I had deleted the kext?

I can install OSX successfully, but when booting comes a graphic error.

I have also searched the Internet for solutions. The solutions I had found only work after a successful boot.

I have tried it with other graphics kext, but without success.

I also have no other computer with OSX.

Best regards

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

While booting

Boot is safe mode "-s"

 

Then

Execute command given

 

mount -uw /

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphicsFB.kext

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphics.kext

Reboot

 

Plz typ as it is

You will boot without any error

And if u r using clover make sure you patchvbios is selected

Share this post


Link to post
Share on other sites

Go to bios option

There will be graphics option

Dont use discrete thats it

Intel hd will be used

And if u dnt get it

Just use nv_disable = 1 flag while booting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Go to bios option

There will be graphics option

Dont use discrete thats it

Intel hd will be used

And if u dnt get it

Just use nv_disable = 1 flag while booting

I know i was told in the installation guide...

but the only thing is when i open up my bios it has no option about the graphic option....

 

hardware info about my laptop:

http://www.insanelymac.com/forum/topic/316902-stuck-on-system-uptime-in-nanoseconds-booting-to-installation/page-2?do=findComment&comment=2311257

 

i have a error here /\/\ do you think you could help me?

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is only working when OSX is succesfully booted.

 

 

While booting

Boot is safe mode "-s"

 

Then

Execute command given

 

mount -uw /

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphicsFB.kext

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphics.kext

Reboot

 

Plz typ as it is

You will boot without any error

And if u r using clover make sure you patchvbios is selected

 

Thanks, I'll try it later.

What I´m think curious: I have deleted AppleIntelHDGraphics.kext from the installer drive. How can the installer then install the Kext?

While booting

Boot is safe mode "-s"

 

Then

Execute command given

 

mount -uw /

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphicsFB.kext

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphics.kext

Reboot

 

Plz typ as it is

You will boot without any error

And if u r using clover make sure you patchvbios is selected

 

 
With -s to boot I already tried.

There is also a graphic glitch, as if I were not in the safe mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depends on ur kext and fakesmc ..

And then your AppleIntelHDGraphicsFB.kext

Shud be deleted from the usb

dart=0 UseKernelCache=No rootless=0

Boot with these flags ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depends on ur kext and fakesmc ..

And then your AppleIntelHDGraphicsFB.kext

Shud be deleted from the usb

dart=0 UseKernelCache=No rootless=0

Boot with these flags ..

 

WP_20161101_17_45_08_Pro.jpg

It always hangs there.

I have already tried different flags, but without success.

I guess it's hangs on Sound Asserton in ...  at line ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

WP_20161101_17_45_08_Pro.jpg

It always hangs there.

I have already tried different flags, but without success.

I guess it's hangs on Sound Asserton in ...  at line ...

no it was the same problem ... i faced ... your kext has not been deleted after installation ... and plz check if u have FakeSMC.kext in your usb - EFI-Clover-kexts-others folder

and execute the command given below

 

While booting

Boot is safe mode "-s"

 

Then

Execute command given

 

mount -uw /

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphicsFB.kext

rm -rf /System/Library/Extensions/AppleIntelHDGraphics.kext

Reboot

 

Plz typ as it is

You will boot without any error

And if u r using clover make sure you patchvbios is selected

Share this post


Link to post
Share on other sites

I believe I've found the problem now

I have the hard disk on which OSX is installed, plugged into another PC.

Then I found with Transmac really AppleIntelHDGraphics Kexts, which I will delete now.

I will then report

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found the problem.

 

I have deleted all IntelHDGraphics Kexts with another PC.

 

It works now.

 

Thanks to everyone who helped me :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have created el capitan using binaries clone method, so i can delete intelgraphics.kext at system/library/extentions, but still stuck at bluetoohtfamily...... completed. Could You like to help me. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have created el capitan using binaries clone method, so i can delete intelgraphics.kext at system/library/extentions, but still stuck at bluetoohtfamily...... completed. Could You like to help me. Thanks

u have to delete the AppleIntelHDGraphicsFB.kext

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Gymnae
      Since I'm an NVIDIA user, I won't update until the farce with NVIDIA's web drivers for Mojave is solved - but this guide works already for 10.14
       

      Introduction
      The H370 chipset powers 8th generation Intel Core-i CPUs. Even though the name H370 rings comparable to Z370, the H370 is based on newer silicon. This it also requires some new approaches compared to the Z370. An example would be on-die USB 3.1 and WiFi support.
       
      Since this guide is not a "hold-your-hand-every-step" guide, I assume you know:
      Clover installation and configuration How to create an install medium for MacOS Access and configure the BIOS Have heard of ACPI patching (I'm a newb at this myself)  
      What works
      Sleep (via DSDT edits and emulated NVRAM) On-board Audio (via AppleALC and native AppleHDA) Native power management (without any kext or patch) All USB ports (and only those present are active) iGPU for both acceleration and display dGPU (I'm running an Nvidia GTX 1080)  
      Untested
      NIC --> I'm using WiFi only  
      What doesn't work
      Native NVRAM via AptioMemoryFix.efi DMVT Pre-alloc higher than 64MB (but not necessary)  
      Community additions
      User @Panzerschiffe added a helpful post, altering this guide for user with AMD cards and not needing on-board sound.
      He also runs Mojave, which I don't run yet.
       
       
      Changes to the guide:
      22.5.18: Added SSDT hot-patching to enable sleep, replacing DSDT static patching as an alternative.
      23.5.18: Add iMac18,1 as alternative SMBIOS config for those relying on the iGPU for output
      25.6.18: Added update info
      28.8.18: Small changes for clarity, changed info for afps loading & updated USB patch for 13.6
      04.10.18: Update to Mojave will come once Mojave is more mature
      02.12.18: Removed unnecessary patches, fakepciid and audio patch method & linked to AMD post & added whatevergreen.kext as replacement for previois GPU kexts
       
      1. Installation
      This guide heavy inspired by the work of /u/corpnewt of /r/hackintosh and his (sorta) Vanilla guide
       
      1.1 Create the install media for MacOS
      Follow this, if you are using a Mac to start off with. If you are totally new to MacOS, then please check the basic guide Creation of an installer media in windows or linux
       
      1.2 Install Clover on the install media
      Using the Clover installer, ensure you are installing to the USB medium you are using for the installer.
      Chose the following options, leaving the others on default: 
       
      UEFI driver: AptioMemoryFix UEFI driver: ApfsDriverLoader UEFI booting only Install to ESP  
      You have to get your hands on an apfs.efi. A google search can help, or extracting it from the Installer package. Make sure you procure a version matching the MacOS version you are about to install. Place the apfs.efi in drivers64UEFI.
       
      1.2 Adjust the config.plist for the installer
      You can use the config.plist attached as a guideline, but take a look at it before and at least adjust the SMBIOS - otherwise it won't boot.
      Attention: The attached plist contains audio patches introduced by a post-install step. If you run into problems, you might remove those. It also contains a manual slide value, which should normally not be needed, but works fine for me. It is also tuned for usage with an Nvidia Pascal dGPU as main GPU.
       
      The config you create now should serve you nicely for install and running the system.
       
      Take care of adding the following basics:
      SMBIOS: iMac18,3 - You can generate a serial number via Clover Configurator. The creation of a proper SMBIOS is covered in many guides to good extend Note: If you aim at using the iGPU for output, a user reported that iMac18,1 works better - since iMac18,3 produces sever flicker. Look at the graphics section and adjust the injection for Intel to your situation  
      Fixes

      Patches

      Devices

      Graphics
      Important:
      Change 0x59120003 to 0x59120000 if you don't use a dGPU as your main display Driver and instead use the iGPU for output.
      Also note. SMBIOS iMac18,1 has been reported to work better in this configuration. But 18,3 works fine for me.

      Kernel and Kext patches
       
      1.3 kexts and friends
      Add the supplied SSDT-UAIC.aml to "patched" - it limits the injected USB Ports to the actual number and ports valid for this board.
       
      Required kexts on "Other":
      FakeSMC.kext Whatevergreen.kext Lilu.kext AppleALC.kext IntelMausiEthernet.kext in case you're running Ethernet USBInjectAll.kext with the HCI-300-series-injector.kext --> These two should be installed to /L/E after install  
      We are leaving sound out at the moment, this is something for post-install.
       
      1.4 Check BIOS and install
      You should be ready for install. But before you reboot, please take a look at your BIOS and set it up accordingly (copied from the aforementioned guide and adapted):
      Load Optimized Defaults Disable VT-d setting If your system has Secure Boot Mode, disable it Set OS Type to Windows 8/10 or OtherOS - I have not seen a difference Turn off internal Serial and Parallel port Turn off Network stack for boot Turn off wake-on-lan (for now) Set XHCI Handoff to enabled Don't enable decode over 4G Depending on your GPU, set priority for boot Set internal GPU (iGPU) to enable - not auto or disabled Set DMVT pre-alloc min to 64MB and max to 128MB. For this selection to appear you might need to reboot after setting iGPU to enable Set USB legacy to enabled Activate XMP profile 1 f your Ram has it (mine doesn't and I added the timings manually) Set ERP to enable, disable platform power management (I need to do more research if this could be enabled)  
      I've attached my current BIOS config "hack2". You can place that on a fat32 drive (the EFI partition of your install USB drive might be an idea) and see if it loads. It's made for and with the F2 BIOS.
       
      The install itself should be like other MacOS Hackintosh installs with it several reboots and ensuring to select the correct boot device in Clover.
       
      2. Post-install
       
      2.1 Install clover on target
      This is a no-brainer, but install a fresh copy of Clover on your target medium.
       
      During install select again AptioMemoryFix but also additionally
      EmuVariableUefi-64.efi Install RC scripts on target volume because otherwise NVRAM doesn't seem to work
       
      After the install, copy
      config.plist contents of "Other" content of "patched" to your new clover install.
       
      2.2 Edit ACPI for slumber
      Choose one option, not both. The hot-patch is experimental, but for the moment it is stable.
       
      2.2.1 Edit DSDT
      This is necessary only once on initial install and every time, you edit or upgrade the BIOS. The DSDT.aml attached to this post might work for your system or give you a file to compare to. Don't expect it to work for you, though.
      I won't go into the details of DSDT extraction and patching. There are better guides (the linked guide is a rip-off of rehabman's guide from a different forum). Please follow such a guide to extract your ACPI data.
       
      Locate and disassemble the DSDT with the newest iasl binary you can put your hands on, then open it with MacIASL in its newest version you can find (Hint: Here is a good source) You can check if the version is new enough if MacIASL doesn't throw error upon compiling a freshly extracted DSDT.aml or DSDT.dst
       
      Add rehabmans repo (as per linked guide) and apply the following patches:
      Rename _DSM to _XDSM Fix _WAK Arg0 v2 USB3 _PRW 0x6D Skylake (instant wake) Find the CNVW device and remove the _PWR function there.
       
      Compile the DSDT and place it in "patched".
       
      2.2.2 Use SSDT hot-patching
      Instead of having to re-extract and re-patch the DSDT on every BIOS change or update, Hardware change one can also use ACPI hot-patching.
      It's a combination of config.plist patches and an SSDT, which is hot-patched into the ACPI (if I understand the process correctly)
       
      You need to add this SSDT-GPRW.aml to your Clover folder in the designated position at Clover/ACPI/patched You need to add this patch to your config.plist. It goes into the DSDT patch section  
      Note: This works for me, but the patch removes the _PRW method from all devices in the DSDT. This could have side-effects. So far, I have seen none. At the moment I'm also not applying any other patch, compared with the additional edits I made to the DSDT method before.
       
      2.3 Install kexts to system
      As mentioned in the install section, it's better to follow rehabman's instruction and install USBinjectAll.kext to /L/E:
      sudo cp -R Release/USBInjectAll.kext /Library/Extensions sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u / 2.4 Enable onboard Audio - Install AppleALC kext
      Make sure your EFI partition is mounted and that you have a vanilla AppleHDA kext available. See below for a guide how to get a vanilla AppleHDA if needed
      Note: Our Audio codec is ALC887 and it's running with layout ID 1.
      Download the newest AppleALC kext from here and install it together with lilu.kext from here into your usual /clover/kexts/others location. Done. No scripts or config.plist patches necessary.
      Add layout ID 1 to config.plist, if it's not there yet:
      <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <integer>1</integer> <key>ResetHDA</key> <true/> </dict> If you previously  installed any  audio patches, please follow this guide to "vanilla-ize" your install.
       
      2.4 Optional steps for Graphics
      If you have a dGPU, now it's the time to install its drivers and adjust the config.plist for it. The detaisl are specific to your GPU and thus of scope of this guide. Yet, my supplied config.plist is ready to be used with Nvidia Pascal cards and using the Nvidia web driver.
      Whatevergreen.kext helps with Intel iGPU and NVIDIA dGPU fixes.
       
      At the moment I'm also testing out a special bootflag: 'shikigva=12' to enable faster rendering in Final Cut Pro X. Without whatevergreen.kext and a shikigva bootflag, rendering in final cut seem very slow.
       
      2.4.1 Framebuffers
      If you're facing problems with output from your internal GPU, you can try the framebuffer patches listed by @BackwardMac:
       
       
      3. Updating
      Updating inside 10.3.x/ 10.4.x point updates doesn't require much attention:
      Download the update from the AppStore as any Mac would do Allow the system to reboot Before booting MacOS with Clover, make sure to disable extra drivers for dGPUs which require non-native support. If using an Nvidia dGPU: Remove "nvda_drv=1"  from your boot arguments and disable Nvidia injection If using a non natively supported AMD card, do the same for AMD (I'm not using AMD, thus I cannot be specific) Boot into the newly created Install MacOS partition Repeat this process until the Install partition is gone Boot MacOS again, still following 3., and potentially install updated drivers Your Audio might require re-patching  
      4. ToDo
      Move away from static DSDT patching to SSDT hotpatching --> requires my work Native NVRAM --> requires developer work Audio without AppleHDA patching --> requires developer work  
      5. Thanks to
      @MaLd0nfor helping finding the right way with the DSDT
      @RehabMan, for being a legend and helping me out patching
      @toleda, for audio patches for the 300 series
      /u/corpnewt, for his superb vanilla guide
      @wmchris for his super XPS 9550 guide and introducing me to hot-patching
      @Panzerschiffe for his addition to this guide
      all the developers of clover and it's awesomeness
       
      SSDT-UIAC.aml
       
      DSDT.aml
      hack2
    • By BrianWong11031
      Hi,
      Please help me to enable and use hd 3000 with Mojave.
      I know that I can install some .bundle or .kext files to make it can be enable.
      But it always show an err msg up. "IOConsoleUsers gIOScreenLockState 3 ......"
      I have tried to reinstall the refi drivers and kexts.
      but still not solved this issue.
      I will upload my EFI partition as a zip file below (Google Drive, Because It's bigger than 10 mb).
      Thanks for helping.
      For the details about my hardwares, please see my "About Me" page->Brian's Budget Hackintosh.
      https://drive.google.com/file/d/1E2aFpweYwKzcJj98zRroWSwFLVf5gz62/view?usp=sharing
      Cheers,
      Brian
    • By ITzTravelInTime
      So apple has presented a new and updated mac mini a few days ago, and the great news seems to be the use of desktop processors in it, in fact, all the specs seems to match a typical desktop socket 1151 v2 coffeelake system without a dedicated gpu, so i am wondering if the smbios of this machine could be our new smbios of preference for coffeelake desktop machines. So i have created this new topic to discuss about it. Of course we will have to wait to do tests using the first public version of mac os which integrates this smbios, because when every new mac is released it's smbios is available initialy just in a purpose made mac os build and then it's added for all the os builds in the following releases.
       
      So what do you think about the possibility of using this new smbios for desktop coffeelake machines instead of the imac 18.3/18.2 ones?
       
       
      https://www.apple.com/mac-mini/specs/
       
       

    • By angelo_ios
      Hello! 
       
      My Intel HD 630 isn’t functioning on MacOS Mojave (or High Sierra)
      It only shows 5MB of VRAM. 
       
      Things i tried:
      Whatevergreen&Lilu
      Clover IntelGFX (Fake ID)
      Clover IG-Platform-ID (Need to use the one now or my Mac won’t boot)
      Clover Patches
      Boot args
      Setting the NVRAM myself (Clover)
      AppleIntelKBLFramebuffer.kext (Forced load by clover)
      FakeCPUID (tried many different ones)
       
      Other Clover settings:
      SMBIOS: iMac18,2 (Native HD 630 Support, can’t get it to work)
       
       
      My processor is a Intel Pentium G4620 
       
      Other Hardware:
      NVidia 1050 GTX (Not supported on Mojave, Workaround is not my favorite)
       
      If someone has any other idea whatsoever anything is welcome as I ran out of ideas and places for a answer (I’m the only one with the 5MB issue, others have 4 or 7MB)
×