Jump to content

CPU does not load to a maximum 100%


Go to solution Solved by bogdangepe,
19 posts in this topic

Recommended Posts

I have a laptop, Lenovo y510p with 4th Gen Intel Core  i7-4700MQ (2.4GHz 1600MHz 6MB). When i render in Final Cut, processor must load at 80-100%. On my laptop load up to 22%. I used mach_kernel for processors with chameleon bootloader. mach_kernel is made by RehabMan.  What is the problem?

Proc.png

Proc.tiff

I am not an expert but I want to mention something. Final Cut is a demanding software and its performance relies on CPU, GPU, RAM, and Disk R/W speed so not only CPU counts. Moreover, you did not mention on which computer you used to get 80-100% CPU load because if you mean a different computer then you have to list its specs as well. 

 

I did a little search and found this benchmark which seems useful:

brucex-final-cut-pro-x-benchmark2.png?w=

 

You can see, same MBP with same CPU but different GPU resulted in worst results when rendering using Intel Iris Pro. Imagine you are using a worst GPU than Iris Pro and with slow HDD instead of SSD which will bottleneck reading/writing !! When slower GPU is busy rendering and slow HDD is busy writing the CPU will stay free for longer times than usual.

 

Read this too, the guy have a similar problem.

 

My analysis may be wrong, just thoughts while searching around the problem.

  • Like 1

At work I edit on a Mac Pro with 2 processors 3GHz quad-core  intel xeon, 10.6.5, 4 Gb ram 800mhz ddr2, 256MB video card. In Geekbench 3 has a score of 4000. The laptop has i7 quad-core 2.4GHz up to 3,4 / 8 threads / 12gb Ram 1600mhz ddr3, hard disk sshd. I work in Final Cut Pro 7, not in Final Cut Pro X, may be is a difference, I do not know. I know it uses CPU and RAM. Sony Vegas, Premier Pro I knew that using video card, I could be wrong :)

P.S.

Hmm, i transcode a video in adobe media encoder and CPU stand at 91%. I think it is something from Final Cut. Thanks for the replies :) This means that power management is configured correctly?proc5.png

ram1.pnghard.png

I tried MacBookPro10,1 SMBIOS, there is no difference. If I update to 10.9.5 bootloader has issues. Something like kernel___couldn't find symbol ___ Many errors of this type. I will try Final Cut Pro 7 on 10.10.2 and see how it goes there.

Send me all your files. SSDT, DSDT, config.plist.

10.9.0 files https://mega.co.nz/#!cwZygCrI!Y-V7bO4ej9ANLsrsZdKIJ3qhyzOHWPFWwtffM4OTuuw topic here http://www.insanelymac.com/forum/topic/293622-laptop-lenovo-ideapad-y510p-109-mavericks/page-9

10.10.2 files  https://mega.co.nz/#!wgI3TB4Q!jDDuFmRpRaWjVFMiOiP0cO5DoLDGsssCGBFxyw0LwLw topic here http://www.insanelymac.com/forum/topic/303276-guide-for-installing-os-x-yosemite-on-lenovo-ideapad-y510p/

Boot in Legacy mode, not UEFI

 

For 10.9.0 using chamelon booloader  and for 10.10.2 clover 2953.  Clover 2999 does not work, neither appears boot section (partition, options). Even the latest version of Clover, do not go.

For your hardware UEFI is the best.

 

In Chameleon you try enable -xcpm mode?

And please don't use DSDT/SSDT from another machine, maybe it's because that's what their states is not executed correctly. (100% sure)  :)

For your hardware UEFI is the best.

 

In Chameleon you try enable -xcpm mode?

And please don't use DSDT/SSDT from another machine, maybe it's because that's what their states is not executed correctly. (100% sure)  :)

Even if the same configuration, model?  I changed SMBIOS data, ROM, MLB. I will try -xcpm.

That's where I changed config https://mega.co.nz/#!cp51mCib!bxMkDT20_N_ivP_84FI3kmu8jZtIY12Wgj013syJJ9s

  • Solution

Yes, enable -xcpm with your current setup.

 

I can't see your files right now, because i'm my job. When i get home i will take a look, ok?  ;)

There is nothing to do, FCP does not work on multiple threads. https://forums.creativecow.net/thread/8/977527

The laptop is configured ok. :)

Who has problems, can export with Compressor. That using all threads.procbunn.png

  • Like 1
×
×
  • Create New...