Jump to content

[HOW TO] ATI Radeon HD 2400 / 2600 / 2900 / 3850 / 3870 on Leopard


  • Please log in to reply
559 replies to this topic

#541
Antilycus

Antilycus

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Okay I got it to work!!! Well, the dual monitor (no mirror) works, but the QE doesn't, even after putting Megalodon in the EFI Code/kext code.

The instructions I followered were actually for 10.5.5 even though I am on 10.5.8 I followed those instructions here.
CLICK HERE

Some things to keep in mind. When you literally copy and paste the code in EFI Studio under the DISPLAY information (pciroot (0x4), etcetc) DO NOT CHANGE THAT AT ALL.

When adding the hardware address to the info.plist, PUT it in the correct order. I put the 0x94c11002 before the 0x94c81002. It might have nothing to do with it, but I've literally spend close to 15+hours in front of the machine trying to get this to work, so if you are desperate, cant hurt.

I next loaded OSX TOOLS and choose the 3 top scripts to run, which (if I remember correctly) were Repair Permissions, Something about the extended cache and then clearing the extended cache. The first 3 options. Then I rebooted with -v -f and all is well, minus what I am about to post

here is the problem

The screen locks up immediately after loading the background (ideneb stock background). The mouse still moves and if you click on things that are normally there, you are clicking on them, but there is no screen refresh at all so you have no idea. the interesting part about this is, if you boot into safe mode (-x) the drivers still load (as in both screens are shown up) and you can move around just fine, set resolutions, refresh rates, run the computer like it should be. This is how I know QE isn't enabled (unless thats part of the SAFE MODE prowess, please inform if thats the casE). So obviously something that is loaded is conflicting with the video driver when its in NORMAL boot up. Any info on what it could be? I checked for NATIT.kext and it wasn't there. No ATY_INject either. Any pro care to help us frustrated people out even more?:(

Sorry for the book.

#542
ffxireks

ffxireks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
Hi guys. Some guys here have been asking where to find Triakis_2400_2600_3800.zip. I remember downloading it and i think this is it. Ill attach the file so you can download it. It worked wonders for me. :(

Attached Files



#543
dtree

dtree

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
help me... :(

how to work ATI HD2600 pro with CI/QE Enable in SL Hazard 10.6.2.??

now, I can change resolution, but CI/QE not supported... :(

thanks

#544
on!x

on!x

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 51 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
hi, i've got an HD3850 512 with two monitors connected, via DVI and VGA.
I manually modified ATI3800Controller.kext to be able to change resolution, but I can't get QE/CI/GL working.
any solution or idea? maybe some strings to edit in another kext?

My os x is 10.6.4 retail, installed with the ##### + ##### method

#545
npereira

npereira

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
Is there updated files for the HD3850 on SL 10.6.3?
If so, can someone point me to them?

Thanks

#546
andrewg112

andrewg112

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
All installed with a few problems, now sorted

Got the Ethernet driver installed and other things. I have not however succeed to get my dual screen to work. I have tried pretty much every website with the card in the web page, and nothing. I even tried the kext for the nearest model i could find and installed it, which really cocked it all up!

Im looking for the Radeon HD 3600

Please Help!

#547
yxz8

yxz8

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Hi guys. I have been reading through all these threads about the ati hd 2400 pro problems and i am trying to get QE/CI to work but like you guys experinced i got the screen with garbled out put after boot up too but then... I found the FIX!!!!! I changed the device id in the AtiRadeonX2000.kext/info.plist then in the com.apple.boot.plist i added the lines <key>GraphicsEnabler</key><string>y<string> then installed Triakis_2400_2600_3800.zip, then deleted the extension.mkext. I rebooted and i can change the resolutions and i have full QE/CI support. Im running iAtkos v7 with an Ati HD 2400 Pro device id 094c3.


does this work for iAtkos S3?

#548
kocoman

kocoman

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 325 posts
Can anyone tell me if Mac Pro model MA970 can run hd 2600 with Snow Leopard?

#549
tutu101

tutu101

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
Does this method on post 1 work on 10.6.5? I'm new to hackintosh!! Whats this triakis package??

I have a ATI 3870

#550
nguyento

nguyento

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
I got full QE/QC with my card ATI HD 3870 on Leopard 10.5.8

1. Boot safe mode with -x

2. Repair disk permission

3. Remove all kext ATI and Geforce and Natit

4. Install this pkg

5.Restart in safemode and reload kext with -x -f

5. Restart in safemode with -x

6. Restart normal then get full QC/ QE.

http://www.mediafire...4yc9hqmc9bww777

let try with another ATI Radeo HD.

#551
teeron

teeron

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

Is there updated files for the HD3850 on SL 10.6.3?
If so, can someone point me to them?

Thanks



+1

#552
MacNB

MacNB

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • Gender:Male

+1


None of these 10.5.x ATI drivers work with 10.6.5
I have hd 3600 and had no joy with any of them for the last two weeks.

Gave up in the end and got an nvidia gt 240 in end -- everything just works period (as do most nVidia cards -- just like on Windows).

OP needs to update his post to state that this topic only applies to Leopard and not Snow Leopard so people do not waste their time wading through all the pages raising hope and finding nothing for HD 3X series cards that fully work.

#553
teeron

teeron

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
What about 10.6.3?
Im newbie with os x , using iatkos in that version. So far i only managed to run it with -x which isnt that great ;]

#554
Stayer

Stayer

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

I got full QE/QC with my card ATI HD 3870 on Leopard 10.5.8

1. Boot safe mode with -x

2. Repair disk permission

3. Remove all kext ATI and Geforce and Natit

4. Install this pkg

5.Restart in safemode and reload kext with -x -f

5. Restart in safemode with -x

6. Restart normal then get full QC/ QE.

http://www.mediafire...4yc9hqmc9bww777

let try with another ATI Radeo HD.


It did not work with me, in fact after I instaled it, the pc did not even start booting (ati hd3870)

#555
reddsmoke9

reddsmoke9

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts

I got full QE/QC with my card ATI HD 3870 on Leopard 10.5.8

1. Boot safe mode with -x

2. Repair disk permission

3. Remove all kext ATI and Geforce and Natit

4. Install this pkg

5.Restart in safemode and reload kext with -x -f

5. Restart in safemode with -x

6. Restart normal then get full QC/ QE.

http://www.mediafire...4yc9hqmc9bww777

let try with another ATI Radeo HD.


you're the best man. i tried everything but this solutions works great. thank you. by the way i'm using ati radeon 2600xt pci card. thanks again....

#556
eldersnake

eldersnake

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 5 posts
Hi guys,

Is there no way at all to force QE/CI? Even if I have to delve into some obscure text file and risk the system, so be it, I'm willing to try if it's possible.

I have a Sapphire 3870 and typically it will not play ball and I'm at my wits end. I have tried every driver/framebuffer and EFI string and kext I could find and every single time Quartz Extreme shows as Not Supported.
So I wish I could just force it to see what happens.

I have a 8600GT Nvidia card laying around but that could also be trouble to set up and well, I'm not sure if it's worth it being less powerful, but if I have to..

#557
Kuebeker

Kuebeker

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 posts
Hi ElderSnake.

I have the Sapphire 3870 Toxic and it works 99.9%
The .1% is cause TeamFortress 2 and Day of Defeat from Steam do not work.

I am not using the stand alone Natit.kext
I am using the previous Installer which has a couple of kext's

ATINDRV.kext
ATIRadeonX2000.kext
ATIRadeonX2000GLDriver.bundle
Natit.kext
And it installs stuff in OpenGL.framework

For:
ATI Radeon HD 3850 and 3870
Device ID: 9501 and 9505

And for 10.5.6 - 10.5.8 only.

It weighs 19mb and i'll try the upload file feature in the reply but if it does not work I wonder if gmail handles attachments of that size.

Let me know!

#558
ADHDMedia

ADHDMedia

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male
  • Location:Modesto, CA, USA
Hello All

I have been trying unsuccessfully for over a week now to enable QE/CI and Resolution Switching in Leopard 10.5.8 with my Sapphire ATI Radeon HD 2400 Pro PCI Version (0x94cc, NOT PCI-e!!!). After browsing endless forums and tutorials, I have determined that there are .kexts and support available for pretty much EVERY HD 2400 Pro model BESIDES the PCI version.

I have followed several tutorials and used countless kexts in order to get this working, and I'm about to throw in the towel. After I add my device ID to the ATIRadeonX2000.kext and reboot, all I get is a black screen with a purple and blue pattern. It seems that there is just no support at all for this specific device ID (0x94cc).

So my questions:

1) Has anyone ever actually gotten full QE/CI Support and Resolution Switching with this card?
2) If so, where can I find the correct steps and kexts to install in order to get mine working?!?

Thanks to all for any help I can get here, I can't imagine that the HD 2400 Pro ONLY works if it's AGP or PCI-e... I know this is kind of a dead issue (all posts I can find on the issue are years old...), but I'm fairly new to 'hackintosh' and would appreciate some instruction. Thanks!!

(( I also read somewhere that Apple intentionally excluded PCI gfx cards from being able to utilize the technology, but I have found several tutorials for GeForce PCI cards so it must be possible for a Radeon as well, right...?? ))

#559
dmwase88

dmwase88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
Can this work on my HD 3400...i have got full resolution but no QE/CI..,,and can this work on 10.6 ??

#560
Pandino80

Pandino80

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy - Treviso
:) Hi.

Anyone know if this method work on Lion (installed from original app) ?
I have an ATI Radeon HD 2600 Pro, Lion work ok, but I need to configure graphic card.

Thanks in advance.

Alberto





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy