Jump to content

Lenovo ThinkPad X61 Tablet


  • Please log in to reply
574 replies to this topic

#21
Alex Palmas

Alex Palmas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

you guys made any progress on the sound front? I have a T61 with the same sound card, I get the sound icons etc but no output

I solved with a Creative Sounblaster Connect USB (it is recognized as a native audio external adapter): SPDIF out work perfectly!
Another solution for me was to use Nokia BH-501 Stereo Bluetooth Headset that I bought for my Nokia N95 8GB (sound is no good.. maybe there is a way to control audio quality.. it seems to be mono..)

Bye


#22
Alex Palmas

Alex Palmas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

Wireless
Do you have the ThinkPad Wireless MiniPCIE card? If so -- you have Atheros, and you're ready for wireless! Have the Intel 3945 card? You're screwed! Get on eBay and pick up the Atheros controller, you can search for Thinkpad wireless atheros, or by FRU, which could be 39t5578, 39t0499, or 40Y7026. I had to replace mine, and it's not terrible. Remove all of the keyboard screws and the bottom half of the "board" screws on the bottom of the machine, lift up the palmrest, and it's right in front of you. I will not be held responsible if you damage anything. ;) Please note that other cards, such as the Dell 1490 series, will NOT work with your ThinkPad. Lenovo, in their infinite wisdom, has a white list of PCI IDs that they will allow as a network controller. Putting that card in your system will just give you an error message asking you to get it out of that laptop.

Hi outZider, is it possible to bypass BIOS error with this?

http://www.thirdbles...r/#comment-6298

Did you try the no1802.com file?
It would be a great solution!

Thanks and bye:-)

#23
ixion

ixion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Not sure I can be bothered with having external sound adapters - you think there will be a fix one day?

Also, this slide the wireless card power switch on the front of the laptop to the off position before sleep hasnt helped, my laptop sleeps and immediately wakes up again

Any clues?

#24
outZider

outZider

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

Are you sure about its Lenovo incompatibility?!?!

Positive. ;) I had a 1490 sitting around here. I popped it in, and the BIOS started whining about an unrecognized network card installed and refused to boot. Sorry to give the bad news. :(I ended up ordering FRU 39T5578, Lenovo ThinkPad Wireless PCI-E AR5BXB6. Spent US$23 plus shipping, works great. I did a search on eBay for (39t5578,39t0499,40Y7026), which searches all three valid FRUs for the card.

Did you try the no1802.com file?It would be a great solution!

Unfortunately, seems that this can't be bypassed in newer models. Some of the [T/A/X]4x series and all of the 6x series override this fix. ;)

Not sure I can be bothered with having external sound adapters - you think there will be a fix one day?

Taruga is working on a new version of the AppleHDA patcher, due out "any time now", which should help us out. Apparently, there are a lot of fixes for the AD198x series, including our AD1984. In the meantime, I , too, use a USB dongle for sound, as I only use headphones anyway.I can't wait for it to be native, though. :)

#25
hardboiledwonderland

hardboiledwonderland

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
I just wanted to chip in a 'thanks' for outZider for working on this stuff and setting up this thread.

I've been messing around with Hac's for what feels like ages now. Its funny, I've installed wonderfully-functioning Hac's for friends and family and I'm still running Vista myself on my main computer, the X61t.

I'll be keeping a close eye on this thread, and if I end up with anything to contribute or help with I'll definitely chime in.

#26
Alex Palmas

Alex Palmas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

Positive. :( I had a 1490 sitting around here. I popped it in, and the BIOS started whining about an unrecognized network card installed and refused to boot. Sorry to give the bad news. :( I ended up ordering FRU 39T5578, Lenovo ThinkPad Wireless PCI-E AR5BXB6. Spent US$23 plus shipping, works great. I

Just bought this one:
http://cgi.ebay.it/w...em=150215103321
I hope it will be ok :(

Bye and thanks!!
Alex

#27
outZider

outZider

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts
Seems enabling PC Card support also kills the ability to sleep, likely because the hardware on that bus doesn't have drivers, therefore, doesn't register with the Power Manager.

#28
Alex Palmas

Alex Palmas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 61 posts
  • Gender:Male

Seems enabling PC Card support also kills the ability to sleep, likely because the hardware on that bus doesn't have drivers, therefore, doesn't register with the Power Manager.

News about ethernet integrated adapter?! It's a strange thing, because ethernet is one of the most compatible devices when you try to make OSX run on PC!!

#29
nsasch

nsasch

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I've gotten nowhere over this last week. I've successfully been using bluetooth with my cellphone as a dial-up modem, but I've gotten nowhere with tablet, sound, or brightness support. ACPI is a confusing system. The Linux kernel source code helped me out some, but not enough to get anything working, or worth sharing.

Newest issue though, the distorted blue screen with jumping horizontal bars appears on every boot, and no boot options seem to disable it. I've tried -x, -v, "Graphics Mode"="640x480x32" and all combinations.

I guess I'll reinstall, again :)

#30
outZider

outZider

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

I've gotten nowhere over this last week. I've successfully been using bluetooth with my cellphone as a dial-up modem, but I've gotten nowhere with tablet, sound, or brightness support. ACPI is a confusing system. The Linux kernel source code helped me out some, but not enough to get anything working, or worth sharing.

Newest issue though, the distorted blue screen with jumping horizontal bars appears on every boot, and no boot options seem to disable it. I've tried -x, -v, "Graphics Mode"="640x480x32" and all combinations.

I guess I'll reinstall, again :D


No luck from Apple, either. I got it to figure out that it was there, but IOACPIPlatformDevice doesn't give anything to activate an ACPI device that's inactive in the BIOS.

As for the bars, I boot into Vista, and then do a full shutdown, and next boot is usually fine.

#31
ixion

ixion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
nsasch.... you have an X3100 adapter I presume? These work really well once you get the correct kexts installed. you have two choices; either update to 10.5.2 using http://netkas.org/?p=50 or use the attached .kexts (if you use the attached kexts dont go as high as 1680X1050 just go to 1680X1000) otherwise your cursor will be distorted

(edit) forgot to mention that once you have applied the 10.5.2 update you also need to download the 10.5.2 graphics update from apple.com (edit)

install the kext helper and then drag the attached kexts in
you also have to delete appleintegratedfamebuffer from /system/library/extensions and all the appleintelgma950 kexts

Kexthelper http://www.cheetha.n.....Helper b7.zip

Also attached are the kexts you need to get your cardbus working - again use the kexthelper to install these

If you find that you have resolution switching by no QE support then you may have removed the appleintegratedgma3100gl driver bundle - you need to stick this back into the extensions directory and repair permissions (this can be done using the disk utility)

Of course none of this may have anything to do with the issues you are experiencing but I though I would post anyway as it applies to X61/T61 laptops and others may be looking for this info

Attached Files



#32
l337

l337

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
i've finished installing kalyway 10.5.1, but then, my sys keeps booting into the thinkvantage rescue and recovery...HELP!!!!!!!!!!

#33
nsasch

nsasch

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Thank you, ixion, but I've already used those updates and kexts and such. Either way though, it'll be helpful to others using the X3100.
I solved my problem by switching the wireless switch on the front of the tablet. When it's on, OSX won't boot reliably. With it off, it boots perfectly, and bluetooth is usable when I turn it on after booting. This might be because I don't have a working wireless card yet? I'm still waiting for my Atheros card from ebay.

nsasch.... you have an X3100 adapter I presume? These work really well once you get the correct kexts installed. you have two choices; either update to 10.5.2 using http://netkas.org/?p=50 or use the attached .kexts (if you use the attached kexts dont go as high as 1680X1050 just go to 1680X1000) otherwise your cursor will be distorted

(edit) forgot to mention that once you have applied the 10.5.2 update you also need to download the 10.5.2 graphics update from apple.com (edit)

install the kext helper and then drag the attached kexts in
you also have to delete appleintegratedfamebuffer from /system/library/extensions and all the appleintelgma950 kexts

Kexthelper http://www.cheetha.n.....Helper b7.zip

Also attached are the kexts you need to get your cardbus working - again use the kexthelper to install these

If you find that you have resolution switching by no QE support then you may have removed the appleintegratedgma3100gl driver bundle - you need to stick this back into the extensions directory and repair permissions (this can be done using the disk utility)

Of course none of this may have anything to do with the issues you are experiencing but I though I would post anyway as it applies to X61/T61 laptops and others may be looking for this info



#34
papillon68

papillon68

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
outzider, you said that "Taruga is working on a new version of the AppleHDA patcher, due out "any time now", which should help us out. Apparently, there are a lot of fixes for the AD198x series, including our AD1984. In the meantime, I , too, use a USB dongle for sound, as I only use headphones anyway.I can't wait for it to be native, though."


Where are those fixes for AD1984 ? Have you ever tried to make it work ? No sound is driving me insane :P

#35
ixion

ixion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Yeah - if anyone has an update on getting the sound to work that would be sweet; at the moment I have the following not working

1) Onboard intel wifi (3965 or whatever it is)
2) Sound

and this is what I actually came here to post about... 3) sleep

I used IATKOS to install rather than Kalyway as I couldnt get my atheros card to work under Kalyway not sure what's in the IATKOS networking patch that makes it work but I couldnt figure it out

So, does anyone know how I can get my sleep working - if I try and sleep at the moment the screen goes black but the laptop doesnt actually sleep - it just sits there with a black screen and I cant get it respond to me again

#36
outZider

outZider

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

So, does anyone know how I can get my sleep working - if I try and sleep at the moment the screen goes black but the laptop doesnt actually sleep - it just sits there with a black screen and I cant get it respond to me again


From what I gather, sleep doesn't work when a device's power manager is not initialized properly. This would be, for instance, any major hardware component without a corresponding driver. This includes your wireless card, and when someone runs their machine in VESA instead of a native video driver. You can try killing your wireless switch, and see if that works. Otherwise, you may have to pull out the wireless card entirely and pick up an Atheros.

Also, are you running vanilla kernel, or the custom ToH kernel?

#37
ixion

ixion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
I have proper X3100 drivers installed - I have 1600X1050 with full QE

There is no driver for the wireless card, however this has not effected other people's ability to sleep - also; when I used Kalyway I was able to sleep - so whats the difference between Kalyway and IATKOS in terms of sleep?

I am pretty sure I am running the vanilla kernel - I selected it during the IATKOS install - as for the EFI version number, I am not sure - how would I go about checking this and upating it if necesarry?

#38
outZider

outZider

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

I am pretty sure I am running the vanilla kernel - I selected it during the IATKOS install - as for the EFI version number, I am not sure - how would I go about checking this and upating it if necesarry?


Do you have the updated PC Card drivers? Those prevented sleep for me.

#39
dabidos

dabidos

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Hey fellas, didn't expect a x61 tablet thread but sure enough! Anyways, thank you for the guide. Everything works the same as you said but to the point. How is your OpenGL and HDD performance with xbench? Can you post your speeds? I think mine may be abnormally slow. Here's what I got:

Results	21.50	
	System Info		
		Xbench Version		1.3
		System Version		10.5.2 (9C31)
		Physical RAM		2048 MB
		Model		Mac Pro
		Drive Type		HTS721010G9SA00
	OpenGL Graphics Test	16.87	
		Spinning Squares	16.87	21.40 frames/sec
	Disk Test	29.63	
		Sequential	51.78	
			Uncached Write	45.57	27.98 MB/sec [4K blocks]
			Uncached Write	48.71	27.56 MB/sec [256K blocks]
			Uncached Read	57.35	16.78 MB/sec [4K blocks]
			Uncached Read	57.68	28.99 MB/sec [256K blocks]
		Random	20.76	
			Uncached Write	6.82	0.72 MB/sec [4K blocks]
			Uncached Write	52.38	16.77 MB/sec [256K blocks]
			Uncached Read	68.18	0.48 MB/sec [4K blocks]
			Uncached Read	81.49	15.12 MB/sec [256K blocks]

I have the 100gb 7200rpm config from the Lenovo store, btw.

#40
ixion

ixion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
re: PC Card Drivers

I searched for IOPCCard like you said and installed the new drivers to get my cardbus working - are you saying you experience sleep issues with these drivers too?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy