Jump to content

AppleHDA Patcher Results


  • This topic is locked This topic is locked
243 replies to this topic

#181
Zitro

Zitro

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 128 posts
  • Gender:Male
Computer Type: PC - Motherboard P4M890
Sound Card Vendor: VIA
Sound Card Model: Vinyl VT1708
Vendor Id: 0x11061708

Not Working: Line Out, SPDIF Out
Not Working: Mic, Headphones

Patcher Version used: 1.15 and 1.2
System Version: Leopard 10.5.1


Thank you

Attached Files



#182
Chris Mills

Chris Mills

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 posts
Computer Type:Laptop - Toshiba Satellite Pro U200 PLUA1E-01800JEN
Sound Card Vendor: Analog Devices
Sound Card Model: Analog Devices AD1981
Vendor Id: 0x11d41981

Working: Nothing
Not Working: Everything

Patcher Version used: 1.2
System Version: Kalyway Leopard 10.5.1

Attached Files



#183
pharillion

pharillion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
First of all I'd like to thank Taruga for all his great work!

Computer Type: PC
Sound Card Vendor: Realtek
Sound Card Model: ALC888
Vendor Id: 0x10ec0888
Subsystem Id: 0x14627502

Working: Nothing (unfortunately)
Not Working: Front Out, Back Surround Out, Side Surround Out, Center/Subwoofer, Headphone Out, SPDIF Out, Line In,

Patcher Version used: 1.2.0, 1.1.9
System Version Leo4All 10.5.2

obs:
AppleHDA Patcher - 2006/2007 by Taruga v1.18

_______________________________________________________
Codec : Realtek ALC888
Vendor Id : 0x10ec0888
Subsystem Id : 0x14627502
_______________________________________________________


* Detected unsupported Realtek Codec

After failure with Ubuntu 7.10 codec dump attached below as alc888_14627502.txt
tried alc888.txt below with patcher 1.2.0. This gave some non-functional outputs and inputs in Sound Preference Pane.

Attached File  alc888_14627502.txt   9.49KB   120 downloads

Attached File  alc888.txt   8.99KB   130 downloads

Motherboard is MSI 7502 G33 ICH9, actually a Medion 8838

I wish I had some idea what to try next. Would it be possible to add support for this unsupported codec/configuration? Can anyone help please?

Many Thanks

Edited by Taruga, 23 March 2008 - 04:40 AM.
Your codec is supported by the patcher, move them both to other place (pen disk or main directory) and try again. Check if the codec dump its in plain text, ritch text is not supported. Read FAQ for more info.


#184
stepfreak

stepfreak

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
  • Gender:Male
  • Location:Seoul, Korea
A few days ago, I know it working fully support DD, DTS.
Sorry and thanks... :P


Computer Type: Gigabyte P35-DS3R (Rev 2.1)
Sound Card Vendor: Realtek
Sound Card Model: ALC889A (but, reconized ALC885)
Vendor Id: 0x10ec0885
Subsystem Id: 0x1458a002
Revision Id: 0x100101

Working: Internal Speakers, Headphones, SPDIF Out(but, only 2channel)
Not Working: Line in, Line Out, Mic(I can't test it)

Patcher Version used: 1.20
System Version: Leopard 10.5.1

---

Hi, Taruga.
I always thanks for your great work.

I hope SPDIF out supports DD, DTS ;)

I attach my linux codec dump file.



#185
TheCurtisMan

TheCurtisMan

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Any news as far as something being developed for Soundblaster Audigy 2 ZS Platinum?

#186
pharillion

pharillion

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
Thanks Taruga, you're a star.

You were quite right, and sound is now working correctly - headphone output, line output and spdif out.

In converting my linux dump I'd ended up with ms-dos line endings which the patcher didn't like much. Once I'd got the same dump into mac format the patcher was quite happy.

With the patched AppleHDA.kext and ALCinject.kext I now find that shutdown no longer completely powers off the machine as reported in another thread, but I can live with that.

Here's the corrected codec dump just in case it's useful to anyone.

Thanks again...

Attached File  ALC888a.txt   9.25KB   282 downloads

Next challenge to get this as an EFI string.

Edited by Taruga, 26 March 2008 - 12:26 AM.
I have to try to replicate that problem with my hardware to find a solution.


#187
Jai ja

Jai ja

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • Gender:Male
  • Location:Barcelona
Dell Latitude D620 (Laptop)
SigmaTel Audio 9200
ID: not recognized

Internal speakers, audio out and internal microphone working (mic in not tested)
Didn't mute speakers when headphones are plugged

AppleHDA 1.20
Kalyway 10.5.1

In system profile, Integrated Audio types "without integrated audio", notting else, no vendor no ID...
In PCI slots (I though maybe this card appeared here) types "Seems that any PCI card are installed"

Thanks for all Taruga, I know I have one of the worst systems to replycate Mac OS
Forbit my english, I hope U can understand.

Joan Anton

#188
Israel Fernandes

Israel Fernandes

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 29 posts
  • Gender:Male
  • Location:Guarujá - SP - Brazil
Computer Type: Desktop
Motherboard: Asus P5GC-MX/1333
Sound Card Vendor: ALC
Sound Card Model: Realtek ALC662 rev1
Vendor Id: 0x10ec0662

Working: All
Not Working: none
Patcher Version used: 1.20
System Version: Leo 10.5.2

Attached Files



#189
frauhottelmann

frauhottelmann

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts
  • Location:Germany
Computer Type: Laptop
Sound Card Vendor: Realtek
Sound Card Model: ALC883
Vendor Id: 0x10ec0882

Working: Before: internal speakers; After: Nothing
Not Working: Before: interl mic; After: everything

Patcher Version used: 1.2.0
System Version: Leopard 10.5.2 (Vanilla Kernel)

I only have a head phone and mic jack but it also detects SPIDF in and out, although I don't have that physically (maybe just no outlet, but built in). But I also have a HDMI with an ATI chip, maybe that is the problem!

I tried a couple of dumps from the link in you first post, for ALC883!

Edited by Taruga, 26 March 2008 - 09:31 PM.
If your vendor id is really 0x10ec0882 the you have ALC882 and you shoud try the patcher with ALC882 dumps


#190
frauhottelmann

frauhottelmann

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts
  • Location:Germany
Uups sorry I think I forgot to change that from your first post (I just copied it). System Profiler gives me only a device id: 0x101990AB
But under Windows the Realtek HD Audio Manager shows me that it is a ALC883!

#191
Hagar

Hagar

    Project Dogsbody

  • Administrators
  • 2,352 posts
  • Location:Over the hills & far away
Computer Type: Desktop
Motherboard: Gigabyte GA-P35-S3G
Sound Card Vendor: Realtek
Sound Card Model: Realtek ALC662 rev1
Vendor Id: 0x10ec0662

Working:
Sound out, stereo ("Built-in Line output") , mic in (detected as "Internal microphone, Built-in"), with Input volume slider.

Not Working:
Front panel jacks, output volume control

sound prefpane also lists a "Built-in Digital output" which I haven't tested.

Patcher Version used: 1.20
System Version: Leo 10.5.2

The codec dump differs only slightly from the (3?) others floating around. it was taken with ubuntu 8.04 beta 32-bit. knoppix didn't recognise the chip in my case.

What's the next step? edit the dump & try re-applying it for more functionality? I'm sure I'm not alone in wanting to experiment more..

P.S. sorry we couldn't provide for all your needs, Taruga, and best of luck in the new place.

Attached Files



#192
penmoid

penmoid

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Thanks for all your work for this community.

I'm attaching a codec dump for the Conexant "Venice" chipset. Hopefully it can be incorporated into the next release as I've seen a few others with this chipset (this is from an HP Pavilion dv6500 nforce 530i).

Attached Files



#193
kazzi

kazzi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Gender:Male
  • Location:Gengoro Island
Computer Type: Asus A8Sr Laptop
Sound Card Vendor: Realtek
Sound Card Model: ALC660
Vendor Id: 0x10ec0660

Working: Before: internal speakers; After: Nothing
Not Working: Before: interl mic; headphone After: everything

Patcher Version used: 1.2.0
System Version: Kernel: Darwin 9.2.2 Build: i386 Build Date: Tue Mar 4 21:17:34 PST 2008

Attached Files



#194
Espionage724

Espionage724

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 639 posts
  • Gender:Male
  • Location:Charleroi, PA 15022
ALC883
Intel HDA

Working: Built-in speakers with Azalia
Not Working: Headhones port, mic port, built-in mic, digital out


After Patch results:
Working: Headphones port, mic port, built-in mic, digital out
Not Working: Built-in speakers


This is a very annoying problem. I like to use my speakers at home and the built in speakers on the road. Hope anyone can fix this.

#195
frauhottelmann

frauhottelmann

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 157 posts
  • Location:Germany
@ Espionage724:
I think I have the same problem!

#196
NIrving

NIrving

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Confused, are you saying that everythign is working now, i.e internal mic etc, or that they everything is not working?
I have been trying to get this to work for my Asus J3FV and get nowhere.

#197
kazzi

kazzi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Gender:Male
  • Location:Gengoro Island

Confused, are you saying that everythign is working now, i.e internal mic etc, or that they everything is not working?
I have been trying to get this to work for my Asus J3FV and get nowhere.


Nothing worked after patching sire :)

#198
tuxuy

tuxuy

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi, i have a HP Compaq nx7400 and no sound, hoping you can help me i'll post some info here, if you need something else let me know ! I'll also attach the ioreg -lw0 output and the Ubuntu linux dump. Thanks a lot in advance!!


Computer Type: Notebook
Sound Card Vendor: AD
Sound Card Model: AD1981
Vendor id: 0x11d41981

Working: Nothing at all
Not working: everything

Patch Version Used: 1.20
System Version: Leopard 10.5.2

Obs.: AppleHDAPatcher told me "This codec is not working at the moment, it needs more research". The multimedia buttons seems to work (volume icon appears and it seems to work, but Mute light is always on, no sound at all)

I hate not having sound in my system, i just loved Mac OS X, i hope to buy a real MacBook as soon as i can but that's not going to happen in the next 11 months or so :unsure: so any help will be very preciated!
Thanks a lot!!

P.D.: Sorry about my english, isn't my first language :wacko:

Attached Files



#199
deepen

deepen

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

Computer Type: PC (Dell E520)
Sound Card Vendor: Sigmatel
Sound Card Model: 9227
Vendor Id: 0x83847618

Working: Nothing
Not Working: Everything
Patcher Version used: 1.18
System Version: Leopard 10.5.1

obs: Kext Loads but no input or output device found.

Your 1.16 patcher worked nicely in Tiger 10.4.10 :(
The patched kext from Tiger should also work on leo.

Thanks Taruga, I tried the Tiger kext again and this time it worked.
My recollection was that booting -v it told me I had the wrong version of iokit or something similiar.
Possibly I had mismatched ALCInject.kext and AppleHDA.kext


I have same configuration of my sound as you.
"Could you please upload or send me your patched kext of Tiger and steps of how to replace it on leopard".
my mailID is deepenhm@yahoo.com.

please share your valuable knowledge.

Thanks and Regards,
Deepen

#200
tor1

tor1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Hi. I have HDA patch 1.20, I am tried sigmatel9200.txt. Audio out and built-in speakers works, but I have problem with built-in mic, no audio input, built-in mic works, but its so mute, and i have no settings volume, silent mode. My motherboard 945GM, and I have asus F3F Mac OS X 10.5.4. iAtkos v4.1i. Any idea how add volume to my built-in mic?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy