Jump to content

Work x1950gt pro ! Dev_ID = 0x72801002 and 0x72881002 !


  • Please log in to reply
1885 replies to this topic

#1821
ChildOfInsanity

ChildOfInsanity

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
  • Gender:Male
  • Location:Czech Republic
Hi guys,

anyone got their Ati X1950 Pro fully working with sleep in SL 10.6.4? I understand the options above does get HW acceleration, but not sleep function.

My computer is able to sleep/wake with another graphics card, but not with X1950 Pro - so it is definitely problem with it.

I'm quite a noob - would for example DSDT editing get the sleep to work? Any thoughs? 




Thank you 

#1822
ChildOfInsanity

ChildOfInsanity

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
  • Gender:Male
  • Location:Czech Republic
OK I used the pack from this download, deleted all kexts ATIxxxxxController.kext and ATIFramebuffer.kext. Then installed ATIRadeonX1000GA.plugin, ATIRNDRV.kext and Natit.kext into S/L/E, repaired permissons etc. with kexthelper.

Now I have everything working with QE / CI active, 1920x1200 resolution in 32bit.

SLEEP WORKING in 32bit!

In 64bit I don`t have right resolution (didn`t try SwitchResX though) and sleep also doesn`t work, it even wont go to sleep.




So in 32bit, X1950Pro id7280 works perfect with sleep!

It would be nice to get it working in 64bit and vanilla, any suggestions guys?




Never tried. I use a PCI Audigy2 which works great ;)

Btw, I've done a package based on the "installer" by Bronya. It uses as many vanilla files as possible. Also I discovered there is no need for deleting ATISupport.kext and the model name is shown correctly. My package uses an old PrionaceB which makes the card's fan a lot less noisy.

Here's the link: http://www.4shared.c.../1053_7280.html



#1823
marcone698

marcone698

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi all,

I have a MSI k8N Neo2 and after some tests without success i decided to install Tiger osx 10.4.8.
All works greath but my Ati x1950 pro 512 AGP.

After some tests, now the x1950 is recognized and all resolution works in VGA and DVI too, unfortunately the QE and CI doesn't work.
The link in the first page (to download the right driver for Tiger) is dead, can someone help me or tell me where find a good driver for x1950 pro AGP Tiger version?

Thanks

Marcone698

#1824
fabekoma

fabekoma

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Tried to follow this guide. As result it gives me the similar picture like this
http://img444.images...8/img0052ar.jpg
Not my picture though. I can see my cursor and i can move it, seems like OS booted.

If I remove ATIRadeonX1000.kext everything looks clear, video card has been detected properly and resolution changing works well but no qe/ci.

After installing ATIRadeonX1000.kext the problem comes back. Permissions are fine.

Had no problems at all on 10.5.8 and 10.6.2 but I need 10.6.3 :)

Any suggestions for me?

Thanks

I have exactly the same problem on iatkos S3 version 2 (10.6.3) with my x1950, if i remove ATIRadeonX1000.kext the resolution it's ok, but i don't have the qe/ci, any solutions ?

#1825
JoeyKing

JoeyKing

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 67 posts
After applying the SnowLeo grpahics update I get kernel panic in ATIRadeonX1000.kext. adding 0x72801002 to the list of supported Ids did not help.
Any suggestions?
More to patch?

Thanks
Joey

PS I use the package from plan3r, which is really great except that I can't figure out how to survive this update...

#1826
lebidou

lebidou

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 153 posts
  • Gender:Male
  • Location:Fr

After applying the SnowLeo grpahics update I get kernel panic in ATIRadeonX1000.kext. adding 0x72801002 to the list of supported Ids did not help.
Any suggestions?
More to patch?

Thanks
Joey

PS I use the package from plan3r, which is really great except that I can't figure out how to survive this update...


Hi, I had the same issue: hopefully, you have a backup of your kexts, so reinstall the pre-graphics update ones, (in theory, reapplying plan3r package should be fine).

#1827
zaaherux

zaaherux

    InsanelyMac Protégé

  • Validating
  • Pip
  • 9 posts
  • Gender:Male
  • Location:Croatia, Zagreb

Hi, I had the same issue: hopefully, you have a backup of your kexts, so reinstall the pre-graphics update ones, (in theory, reapplying plan3r package should be fine).

I've just uploaded updated drivers after 10.6.4 graphics update. You can find them here:
http://www.insanelym...p...t&p=1469651

#1828
Hunty

Hunty

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 103 posts

I've just uploaded updated drivers after 10.6.4 graphics update. You can find them here:
http://www.insanelym...p...t&p=1469651

e

plan3r can u help me?
i've an 1950pro, i'm trying to use your files but i've some problems.

System is 10.6.4 with graphics update and pc efi 10.6

The system with your files has qe/ci active, full resolution (1920x120060hz) but when i'm browsing web pages the screen suddenly goes black and then turn normal.
And when i'm trying to change resolution the screen goes to 480i mode and i can't change it. The only way to get back to 1600x1200 is to cancel your kext and reboot, but in this case i don't have qe/ci and resolution change.
Can u help me? maybe i'm missing some files.
Thanks

#1829
ZPK

ZPK

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia/Yaroslavl
work in 10.6.5?

#1830
bigb1979

bigb1979

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 42 posts
Someone tried 10.6.5. with those "Graphic Update" Driver ?!?

#1831
schneeleopard

schneeleopard

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 48 posts
  • Gender:Male
Something new with 10.6.5?

#1832
ZPK

ZPK

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia/Yaroslavl
august version Graphic Update" ? -- work(after install driver...need install old R1000 )....10.6.5 do not know...

#1833
zaaherux

zaaherux

    InsanelyMac Protégé

  • Validating
  • Pip
  • 9 posts
  • Gender:Male
  • Location:Croatia, Zagreb
Just updated PRO and GT drivers for 10.6.5.
http://www.insanelym...p...t&p=1469651

#1834
bigb1979

bigb1979

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 42 posts

Just updated PRO and GT drivers for 10.6.5.
http://www.insanelym...p...t&p=1469651



WOWOWOWOW Thank you so much !!!!

#1835
alvinblank

alvinblank

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 66 posts
  • Gender:Male
just installed 10.6.3, can somebody tell me where does the 4 files go to? and what do i need in boot.plist?

#1836
orionquest

orionquest

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
Thanks Plan3r!!

I hope this resolves an issue I have had with the previous incarnation of these drivers before you came on board. Every once and a while I would get a blank screen or a garble screen while working on something is was completely random. Plus the occasional horizontal line.

So far the test setup is looking good. Your work is appreciated!!

#1837
orionquest

orionquest

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
Question for plan3r?

Will this driver need to be updated for each patch after 10.6.5?

Thanks, oq

#1838
zaaherux

zaaherux

    InsanelyMac Protégé

  • Validating
  • Pip
  • 9 posts
  • Gender:Male
  • Location:Croatia, Zagreb

Question for plan3r?

Will this driver need to be updated for each patch after 10.6.5?

Thanks, oq


It depends. So this is how it works (or at least, worked so far). When Apple updates graphics drivers (via big system update or just graphics update as seen some time after 10.6.4) you can try using older driver (since it's independent of other kexts, it will not KP, but you get outdated driver) or get updated one. Driver files should be updated every single time original kexts change because there's some HEX editing involved to get CI/QE, but it could be possible to use older pathed driver again. As long as Apple keeps things simple, this is not a problem.

Thanks Plan3r!!

I hope this resolves an issue I have had with the previous incarnation of these drivers before you came on board. Every once and a while I would get a blank screen or a garble screen while working on something is was completely random. Plus the occasional horizontal line.

So far the test setup is looking good. Your work is appreciated!!


Just be sure to delete all other injectors/enablers from /System/Library/Extensions and /Extras, and use latest Chameleon RC5 with patched drivers and you should be good. Glitches can happen if you have physicaly bad card or cooling isn't good. Boot to Windows and check for artifacts under full load.

Glad to help.

#1839
Zahary

Zahary

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Phew, it was a bumpy ride, but I finally managed to get my X1950Pro to work under Snow Leopard 10.6.5

The exact model of my card is 512MB Dual DVI AGP Saphire Radeon X1950 Pro
http://www1.sapphire...p...d=168&grp=2
Currently, at start-up Natit.ext recognize it as ATY, Prionace (7280 vendor code)

I've tried various methods including:

* Installing the original Bronya 10a504 driver :: this resulted in screens painted in solid gray that strangely enough still featured a moving mouse cursor

* Then I tried the minimal patching method proposed here:
http://www.insanelym...hp/t223631.html
which is also used in the recent prepackaged drivers uploaded by Plan3r http://goo.gl/mj1lb
This method is reported to work by many users, but on my machine it resulted in gray screens (no mouse this time)
I've tried it with or without the jaminmc extensions: http://goo.gl/qatKD

* Finally, I noticed a recently uploaded driver for X1950GT that was based on the Bronya's stuff:
http://www.kexts.com...nly_10.6.5.html
With some binary diff-ing and investigation I was able to produce a similar updated Bronya driver for 10.6.5, but for X1950Pro cards. QE/CI is enabled and there should be no difference in the final performance of the different methods since this driver still makes minimal modifications to the vanilla mac os extensions.

* README:
Download, unpack and run Install.command
If anything goes wrong, boot in single user mode and execute Restore.command

Attached Files



#1840
ZPK

ZPK

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia/Yaroslavl
how about 10.6.6 ?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy