Jump to content

Dell Inspiron 15R - 5537 - woes, issues, what I've done


Best Answer conedmiro, 31 March 2014 - 11:04 PM

AND WE'RE GOLDEN! 

 

Mounted the EFI Partition from within Mac OS X, used Clover Config and edited the config.plist with TextWrangler - got it to boot without caches which allowed me to use my keyboard/track pad and then edited the config so the actual Clover bootloader would load w/o any errors. 

 

I added the SSDTs and the DSDT and I have Brightness fully working, iMessages working, iCloud fully intact, AND WiFi working!

 

FRESH INSTALL LOOKS AMAZING!

 

thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you thank you 

Go to the full post


  • Please log in to reply
77 replies to this topic

#1
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

First off, I'll start by saying the last hackintosh I built was on an OG Dell Inspiron 15, back when you could use iAtkos, boot to it, and it'd ask what .kexts you wanted to install, so lo and behold, the new Clover boot to Just run the iAtkos ML2 USB I created because of my motherboard got me to do a bit of reading.

 

Specs, let's start here:

 

 

 

Video is Intel HD4400 series
OS Name Microsoft Windows 8.1 Pro
Version 6.3.9600 Build 9600
Other OS Description Not Available
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name -----
System Manufacturer Dell Inc.
System Model Inspiron 5537
System Type x64-based PC
System SKU Inspiron 5537
Processor Intel® Core™ i5-4200U CPU @ 1.60GHz, 2301 Mhz, 2 Core(s), 4 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date Dell Inc. A06, 9/27/2013
SMBIOS Version 2.7
Embedded Controller Version 1.01
BIOS Mode UEFI
BaseBoard Manufacturer Dell Inc.
BaseBoard Model Not Available
BaseBoard Name Base Board
Platform Role Mobile
Secure Boot State On
PCR7 Configuration Binding Not Possible
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "6.3.9600.16500"
User Name -----
Time Zone Eastern Standard Time
Installed Physical Memory (RAM) 6.00 GB
Total Physical Memory 5.88 GB
Available Physical Memory 3.46 GB
Total Virtual Memory 6.82 GB
Available Virtual Memory 3.90 GB
Page File Space 960 MB
Page File C:\pagefile.sys
Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions Yes
Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions Yes
Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware Yes
Hyper-V - Data Execution Protection Yes

 

Now I have 2 USBs, one containing Clover with a modified config.plist to contain this code from the smbios.plist for a newer MacBook, that I edited to work with the config.plist file according to the clover how to guide

 

 

 

<dict>
<key>UUID</key>
<string>E031D30A-DBCD-5AD5-90F1-641F7987DF56</string>
<key>BiosVendor</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>BiosVersion</key>
<string>MBP81.88Z.0047.B04.1102071707</string>
<key>BoardManufacturer</key>
<string>Apple Computer, Inc.</string>
<key>BoardProduct</key>
<string>Mac-94245A3940C91C80</string>
<key>Family</key>
<string>MacBook Pro</string>
<key>Manufacter</key>
<string>Apple Computer, Inc.</string>
<key>Manufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>MaximalClock</key>
<string>2.30</string>
<key>MemManufacturer_1</key>
<string>Samsung</string>
<key>MemManufacturer_2</key>
<string>Samsung</string>
<key>MemSpeed</key>
<string>1333</string>
<key>MemType</key>
<string>24</string>
<key>ProductName</key>
<string>MacBookPro8,2</string>
<key>Serial</key>
<string>123456789012</string>
</dict>

 

Because the original 'smbios' clover was seeing was giving me the error:

 

fhDRMdi.jpg [see attachments as well]

 

and the internal smbios within clover is still defaulting to the MacBook6,2 which is not allowing me to even boot into the disk.

jx3Ysk1.jpg?1 [see attachments as well]

 

 

Now I'm successfully running iAtkos ML2 upgraded to Mavericks in a VMWare Workstation - I tried creating a MyHacks bootable but every time I'd run the initial installer, it'd fail and reset within seconds, so now I'm lost.

 

Any ideas on where to go from here?

Attached Files



#2
dcai777

dcai777

    BAZINGA!!!!!!!!!!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 702 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Jose, CA
  • Interests:Hacking your Hackintosh

http://www.insanelym...ch-in-progress/

look for the thing about "instant reboot haswell cpu"

download the mach_kernel and replace it with the one in your os x install usb



#3
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

after going into the smbios settings in Clover and manually changing them to MacBookPro8,2 and setting the board id manually,:

 

-and- after replacing mach_kernel and then booting with the flags 

 

-x -f -v -s GraphicsEnabler=Yes UseKernelCache=No

 

I got to this screen: DIhFt3O.jpg

 

which is funny because it says Voodoops2 etc isn't loaded, which I was pretty sure I had those kexts in there ....

 

So then I changed the flags to

 

-x -f -v -s GraphicsEnabler=Yes UseKernelCache=No ncpi=0x3000

 

And it took me as far as: e55UCGC.jpg



#4
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

I've managed to get past that by changing the location of my .kexts, but now I'm faced with this error: 

Z5fvjzj.jpg



#5
iFIRE

iFIRE

    InsanelyMacaholic

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,807 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bcn-Spain

and why you using sleepenabler.kext ? :(  :no:  delete this kext and boot with -f -v 



#6
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

should I use all the other args : GrahicsEnabler=Yes USBBusFix=Yes UseKernelCache=No npci=0x3000

 

??


Do I need anything specific in Extras\Extensions ?? I can't tell what needs to be in there or CLOVER\kexts



#7
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

After removing unnecessary kexts and booting -v -f without caches this is where I have gotten to:

 

yTVVkYK.jpg



#8
dcai777

dcai777

    BAZINGA!!!!!!!!!!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 702 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Jose, CA
  • Interests:Hacking your Hackintosh
SAVE AppleIntelCPUPowermanagement.kext somewhere safe then delete it from /s/l/e

#9
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

I got it working past this point, and now it boots to a new kernel panic stating I don't have the drivers for my acpi platform



#10
dcai777

dcai777

    BAZINGA!!!!!!!!!!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 702 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Jose, CA
  • Interests:Hacking your Hackintosh
Do the same thing as above and remove appleacpiplatform.kext from sle

#11
Mirone

Mirone

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 2,661 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil
clover fix most 
these KP.


#12
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

dear science, if it's not one thing it's another

 

So I'm trying out MyHacks + 10.8.5 [just to see what these waters are like] and this is the newest panic I'm getting, xqRRCoP.jpg


I'm trying out a patched mach_kernel based on another person's inspiron 15r [same board, different model number] and patched boot.chameleon.plist - I just can't find /anything/ on this kernel panic...



#13
warlikewings

warlikewings

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 142 posts
Using clover you don't need to replace the original mach kernel, clover has the mach kernel patch in it's kexts and patching section. Just select "kernel PM patch" or something. Also worth selecting appleinntelcpupowermanagement patch and possible RTC patch as well. That's all you should need to boot it up. When you've installed, you'll want to run clover configurator and make the appropriate selections there so that you will have the setting as default.
Also, I'd highly recommend switching to a more retail install method, all distro's do is load you up with options you don't need, and if you select too much or too little it will cause more headache in trying to sort the bugs than a clean vanilla usb and a bit of hard work would. Trust me, build a clover installer with the official Mac AppStore download of mavericks, you won't regret it. Judging by your specs Mac book air 6,2 seems like the right smbios, though MacBook Pro 11,2 may work just as well. With your processor I'd stick with the Mac book air 6,2 system definition though, the specs between your laptop and the air are much closer.

#14
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

Actually, funny thing is I tried going all fresh here:

 

I setup a MyHacks Mavericks USB and have gotten the farthest of any attempt. I now boot to the apple loading screen with the spinning loader.

 

Using the args: GraphicsEnabler=No USBBusFix=Yes npci=0x3000 PCIBootID=1 UseKernelCache=No

 

when I add in the obligatory [-f -v], I get the error: Unable to open /var/db/BootCache.playlist: 2 no such file or directory

 

JiNqhkK.jpg



#15
pokenguyen

pokenguyen

    InsanelyMac Legend

  • Pandora Team
  • 602 posts
  • Gender:Male

Create a usb with 2 partitions, one Fat32 for Clover, and 1 HFS+ for Mavericks. Download Clover.zip here and extract to Clover partition, then run the following command in terminal for Mavericks installer partition (You must rename that Mav partition to Untitled)

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

Use my tool to create a config.plist for you, then copy it to /EFI/Clover, go to BIOS, turn on UEFI, disable Secure boot and boot from USB (you may need to add booot option for clover usb).



#16
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

apparently NO copy of Mavericks I download is ever valid, I've tried so many times

 

 

IpzEE13.jpg



#17
pokenguyen

pokenguyen

    InsanelyMac Legend

  • Pandora Team
  • 602 posts
  • Gender:Male

Are you sure you downloaded the Install app from AppStore? also make sure the correct location of Install app is /Applications/. Please check this by terminal line:

 

cd /Applications/
ls       ---> do you see Install OS X Mavericks.app?
cd Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/
ls    --> do you see createinstallmedia?

 

If you still can't run that command, create the HFS+ partition by using myHack is fine too (but make sure you boot to Clover after install).



#18
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

I'm going to use MyHacks - one question: Do I install it like normal to UNTITLED -> and by that I mean patch it for legacy, etc? or do I not put the final patch on there?



#19
conedmiro

conedmiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts

Since I installed Mavericks on the second partition using MyHacks, it installed chameleon with it and now it totally bypasses the clover partition.



#20
pokenguyen

pokenguyen

    InsanelyMac Legend

  • Pandora Team
  • 602 posts
  • Gender:Male
Disable legacy in bios, only enable uefi, and add efi/boot/bootx64.efi to boot option. Just go to bios in dell 5437 yesterday and they are there. Secure boot must be disabled too. Also, no patch for clover uefi, what you need is correct config.plist.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy