Jump to content

[SUCCESS] GA-P35-DS3P

Gigabyte P35-DS3 Mavericks 10.9

Best Answer STLVNUB, 21 June 2013 - 07:51 PM

Use layout id 66 (0x42), you don't need to patch jack.

Defaults to HP so change to line out, works after updates ;)

Go to the full post


  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
T a D

T a D

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts

After a bit of mucking around I've managed to get Mavericks booting on my Gigabyte GA-P35-DS3P.

 

Steps:

  1. Create USB like this: http://www.insanelym...-install-guide/
  2. Copy /Extra onto USB
  3. Copy FakeSMC.kext and any other kexts into /System/Library/Extensions on USB
  4. Make sure you have the latest Chameleon as your boot loader (either on USB or on your current system)
  5. Boot from USB (either from BIOS or from Chameleon on one of your current systems)
  6. Install
  7. At Restart prompt start Terminal from the Utilities menu
  8. Copy FakeSMC.kext and any other from /System/Library/Extensions to /Volumes/<Name of your install volume>/System/Library/Extensions
  9. Quit terminal
  10. Reboot

 

Kexts Required:

  1. FakeSMC.kext
  2. RealtekRTL81xx.kext (lnx2mac's Realtek NIC kext)

 

Everything is working at the moment except for the built in ALC889a HDA.  The DSDT is patched but I usually need to patch the AppleHDA.kext to get it working.  That's next on the list.

 

Attached is the DSDT I am using.

 

System spec:

  • Gigabyte GA-P35-DS3P V1.1
  • Intel Q6700 Quad Core @ 2.67Ghz w/ 6GB RAM
  • NVidia GT640 2GB VRAM

 

Attached Files



#2
jihu

jihu

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts

I have ALC892 codec, layout id 1 in DSDT, did not work for me with patched appleHDA from ML. (AppleHDA v2.3.7).  System profile report  

 

Intel High Definition Audio:

 

  Audio ID: 1

 

but OUTPUT = nothing except for Apple TV.

Any suggestion? 



#3
bigpoppa206

bigpoppa206

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 472 posts
  • Gender:Male
  • Location:Seattle, WA USA Earth

I have the patched ALC889a that is working on my GA-EP45A-UD3R that I have used from every version of Mountain Lion to Mavericks if you want a copy.



#4
STLVNUB

STLVNUB

    InsanelyMac Legend

  • Coders
  • 1,095 posts
  • Gender:Male

Best Answer

Use layout id 66 (0x42), you don't need to patch jack.

Defaults to HP so change to line out, works after updates ;)



#5
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

Use layout id 66 (0x42), you don't need to patch jack.

Defaults to HP so change to line out, works after updates ;)

Thanks man, working for me on my GA-P35C-DS3R with ALC889A.



#6
STLVNUB

STLVNUB

    InsanelyMac Legend

  • Coders
  • 1,095 posts
  • Gender:Male

Thanks man, working for me on my GA-P35C-DS3R with ALC889A.

No problems, a great board ( in its time ), Happy Hackintoshing...



#7
domenico_petruzzelli

domenico_petruzzelli

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:italy sicily messina

Use layout id 66 (0x42), you don't need to patch jack.

Defaults to HP so change to line out, works after updates ;)

ok but where i go to change id? in dsdt or in kext?



#8
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

If you're using a DSDT layout id should be:
0x42, 000, 000, 000

Or you can use ErmaC Chameleon with HDAenabler:
<key>HDAEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>HDAULayoutID</key>
<string>42000000</string>
<key>HDEFLayoutID</key>
<string>42000000</string>

Do not forget to change in System prefs > Audio > line out
Headphones does not work.

DR.png

This way you always use the Vanilla AppleHDA, never needs patching again after an update :)

 

[Edit]

If the Chameleon HDAEnabler doesn't work, use this HDAEnabler42.kext: http://cl.ly/VL0b

(only if you're NOT using a DSDT).


Edited by René_, 05 May 2014 - 07:07 PM.


#9
domenico_petruzzelli

domenico_petruzzelli

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:italy sicily messina

tnx but dont function



#10
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

By just saying it doesn't work it's not easy to give help.

What hardware do you have?

What did you try?

Are you using the vanilla AppleHDA (original, unpatched)?

 

Give us some info please :)



#11
Earthworm

Earthworm

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Hi Rene, I have the same board as you but I use ATI 5770 gfx - can I still use your DSDT?



#12
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands
I'm also using it with a XFX ATI HD5770 :)
But that's not my DSDT.

#13
Earthworm

Earthworm

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Great, mines a Sapphire Vapor-X but I'll give it a go anyway. I like the DS3P, shame it was before SATA3 and DDR3 but I guess that's how the cookie crumbles.

 

My board version is 1.0 and I'm still using BIOS F4 because I'm scared to update it. Last time I had to boot from CD because I couldn't get it to boot from USB.



#14
oetzi

oetzi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • Gender:Male

Hi, I've installed succesfully with some tweaks, but at the moment the system is working well (it seems).

 

The only problem is that I need NullCPUPowerManagement.kext to let the system stay "alive" without kernel panic. 

 

I've HPET setting enabled in Bios, version is F14.

 

How did you solve this issue?

 

Thanks!

 

UPDATE: Solved using the same dsdt.aml I got on a flawlessly working Snow Leopard Installation. Now The system is stable... it seems



#15
ktz

ktz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
  • Gender:Male

Thx! Work for me.

 

Q6600

P35-DS3

nVidia GeForce 8400S (GraphicsEnabler=Yes)

 

FakeSMC.kext
RealtekRTL81xx.kext (lnx2mac's Realtek NIC kext)
NullCPUPowerManagement.kext (Maybe I can remove it now and it will work without it).
- Sound doesn't work.
 
1. I don't understand how DSDT works. How this patches works and where I can find it? I want to make my own DSDT.
2. There is a lot of kexts loaded on Mac OS X startup. Can I delete some of them? Where .log that I see with -v option?


#16
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

Extract your RAW DSDT in windows or Linux with DSDT Editor.

http://www.insanelym...or-and-patcher/

 

Use Autopatcher to patch it:

http://www.insanelym...t-auto-patcher/

 

For your patch you have to register on olarila.com (free) and download the "GA P35-DS3" patch

http://olarila.com/forum/packs.php



#17
tommac_osx86

tommac_osx86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts

Use layout id 66 (0x42), you don't need to patch jack.
Defaults to HP so change to line out, works after updates ;)


What does it mean? Where to change? I have created my own dsdt.aml with dsdt Editor from scratch for my EP-35-DS3?

Audio Codec should also be ALC889a. I also don't understand all the other threads with audio id = 1 and so on

Please give me a hint where to go on for my mavericks install, unfortunately no audio at the moment.

#18
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

See post #8

 

Or change it in your DSDT, look for layout ID: 0x42, 0x00, 0x00, 0x00

 

Spoiler


#19
tommac_osx86

tommac_osx86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
O.K. Thank you.

Activated Module HDA Enabler via Chameleon wizard.
After editing DSDT and org.chameleon.boot.plist audio runs Fine on Mavericks.

Yippie!!!

#20
René_

René_

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 74 posts
  • Gender:Male
  • Location:Maassluis, Netherlands

You should use the DSDT method OR the HDAEnabler method NOT both.

Also, you should not use the HDAEnabler.dylib in Chameleon Wizard "Modules". The latest versions of Chameleon has an integrated HDAEnabler.
Chameleon Wizard does not have the option to add the keys: New version has these keys.
<key>HDAEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>HDAULayoutID</key>
<string>42000000</string>
<key>HDEFLayoutID</key>
<string>42000000</string>

To be short, just use the DSDT and you'll be fine.
Remove the rest you've added.







Also tagged with one or more of these keywords: Gigabyte, P35-DS3, Mavericks, 10.9


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy