Jump to content

GA-EX58 and GA-X58A DSDT native power management modifications


  • Please log in to reply
1475 replies to this topic

#1401
foraging_ferret

foraging_ferret

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Gender:Male
  • Location:London, UK
10.8.2 combo worked for me.

#1402
myrorym

myrorym

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
  • Gender:Male

10.8.2 working fine for me. I didn't need to re-patch or edit anything.

Has anyone started using clover yet?


Will the DSDT from my chameleon boot likely work? Or is there some purer form of DSDT extraction that can be had through a Clover boot no-DSDT?
I have trouble following some of the conversation over there.

Does anyone boot with Clover?

What are its advantages on this system?

Which custom UUID to use? where to find, or make up?
Are audio and HDMI working?

I suppose I can take the plunge and try it. Will report back if it survives.

#1403
d00d

d00d

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 476 posts
  • Gender:Male
  • Location:41.648324, -70.635260

10.8.2 working fine for me. I didn't need to re-patch or edit anything.

Has anyone started using clover yet?

No problem updating either.
Clover looks like an interesting project, but at this point it doesn't seem as polished as Chameleon, as there are problems with RT and services such as iCloud;
http://www.projectos...?showtopic=2304

#1404
myrorym

myrorym

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 79 posts
  • Gender:Male
Which layout ID for ALC889 on 10.8.2 for the GA-X58A-UD5?

Edit:
So I updated to 10.7.5, and started with a fresh AppleHDA from that.

Starting with this template (link in that post) for my ALC889, I took info.plist, layout12.xml.zlib and Platforms.xml.zlib all the (Green labeled ones ya know)

Then inflated them for use on Lion as explained here
(decompress)
perl zlib.pl inflate layout12.xml.zlib > layout12.xml
perl zlib.pl inflate Platforms.xml.zlib > Platforms.xml

inflate these files to *.xml, then using HDA Wizard which points to S/L/E/AppleHDA so make sure that that your fresh copy is installed.

If you do not bin patch with HDA Wizard, or need to bin patch for Mountain Lion, read here and make sure to grab the perl script discussed. There is instruction for the 889 in that post.

Also included in the template was the DSDT patch, make sure your HDEF entry matches or resembles that closely. Especially Layout ID 12

#1405
SapperC

SapperC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
I have followed this thread since I first found it years ago with great success. Many thanks for a terrific job keeping this project going!

OS X 10.8 is giving me problems that I have not been able to overcome. Using GraphicsEnabler=yes and EthernetBuiltIn=yes together in org.chameleon.Boot.plist gives me a black screen at boot. I've tried with a couple different Chameleon builds (r643, r1923, r3030) and the result was the same. Odd, since both enablers worked with OS X 10.6 through 10.6.8. Must be something new with 10.8?

Problem is, without ethernet builtin=yes, graphics is fine, but iCloud is broken. I have fixed the SMboardproduct and SMserial values in smbios.plist so they are appropriate for a MacPro4,1. So the only thing left for iCloud seems to be getting ethernet builtin working.

I tried item #19C and the DSDT compiled without error. But I still get ehternet buitin=false in the IO Registry! And, of course, iCloud remains broken. Not sure why this DSDT hack doesn't work for me. Is there a specific place the additional code needs to be under PEX4? I've retried a few times. Always compiles correctly, but has no effect when installed. Any ideas?

I downloded the source files for RealtekR1000SL.kext, and I patched the RealtekR1000SL.ccp, but I don't know how or what to do to compile it. Can someone point me to an RealtekR1000SL.kext already modified for ethernet builtin and/or tell me what to do to compile the kext? I'd like to give this idea a try, but I am unclear as to how to proceed.

I also installed an Intel Gigabit CT Desktop Adapter and followed item #18A to modify Apple's IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/Intel82574L.kext. The mod works, but it also comes up as ethernet builtin=false in the IO Registry. Any ideas as to how to make it appear as BuiltIn=Yes? It shows as en0. The MB Realtek dual-ethernet appears as en1 and en2. I'd like to use the CT add-in card, since it is much more reliable than the motherboard's Realtek ethernet controllers.

GA-EX58-UD5, bios F12; i7-920 CPU; GTX 285 graphics card; D00D's any CPU v5 DSDT; Chameleon 2.1svn-r2030; retail OS X 10.8.

Any help is greatly appreciated.

Thanks!

#1406
SapperC

SapperC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
P.S. Can't access the App Store, either. Any ideas? Please help. Thanks.

#1407
jhrfc

jhrfc

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 147 posts
  • Gender:Male
  • Location:london uk

I have followed this thread since I first found it years ago with great success. Many thanks for a terrific job keeping this project going!

OS X 10.8 is giving me problems that I have not been able to overcome. Using GraphicsEnabler=yes and EthernetBuiltIn=yes together in org.chameleon.Boot.plist gives me a black screen at boot. I've tried with a couple different Chameleon builds (r643, r1923, r3030) and the result was the same. Odd, since both enablers worked with OS X 10.6 through 10.6.8. Must be something new with 10.8?


Thanks!


I have a virtually identical system to you, and also had the black screen issue. the problem is that newer boot loaders don't inject the correct proprieties for the GTX 285 card. you need to inject via device-properties.
see
http://www.insanelym...__fromsearch__1
re you other issues. i use the dood dsdt mods her in post 1, with the audio option to enable use of the standard applehda kext. I use the scipt written by digital dreamer to install the kexts, and the network driver ionetworkfamily.kext from his script works for me including app store etc.
Thanks
Jon

#1408
SapperC

SapperC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male

I have a virtually identical system to you, and also had the black screen issue. the problem is that newer boot loaders don't inject the correct proprieties for the GTX 285 card. you need to inject via device-properties.
see
http://www.insanelym...__fromsearch__1
re you other issues. i use the dood dsdt mods her in post 1, with the audio option to enable use of the standard applehda kext. I use the scipt written by digital dreamer to install the kexts, and the network driver ionetworkfamily.kext from his script works for me including app store etc.
Thanks
Jon


Jon, Thanks for the tips. I am giving it a try, but I still have some odd issues getting ethernet set to builtin.

I was able to inject the GTX 285 properties into org.Chameleon.Boot.plist, and it seems to work. Haven't tested different resolutions or tried any videos, etc., but the system boots.(updated 3 October 2012) Still, I am unable to get <key>EhernetBuiltIn<key> <StringYes<string> to work. That key in the org.Chameleon.Boot.plist just ihas no effect, even with graphics enabler set to no. I really do not understand what's going on. I currently use the same boot loader with 10.6,3 and 10.6.8 in different partitions on the same HDD with no problems.


I've tried various options, including Lnx2Mac's Realtek RTL81xx.kext and Bit Shoveler's RealtekR1000SL.kext in E/E and alternately in S/L/E. The kext in Digital Dreamer's script is only a port of Lnx2Mac's Realtek RTL81xx.kext into Apple's IONetwokingFamily.kext which it replaces upon installation. I'll gave it a try, anyway, to no effect.


Ethernet works fine, by the way, with any of the kext files installed. Intel CT Desktop adapter works with the item #18A device id hack. They just don't come up as builtin. Even temporarily removed the Intel CT Desktop Gigabit adapter to see if that made a difference, which it did not. So I can access the App store for system updates, but not for downloding new apps. Can't access iCloud either as both require ethernet builtin to accept login id info.


I have been able to inject properties for the GTX 285 in the org.Chameleon.Boot.plist in various ways, but I have not been able to inject ethernet builtin either through the org.Chameleon.Boot.plist or through a customized DSDT.aml. I tried the hack suggested in item#19C. The DSDT compiled but had no effect. Seemed flawed anyway as the dual RTL controller shows up in PEX4 and PEX5. The Intel CT adapter shows up in PCIO0 at PCI-bridge1. Seems that entries would need to be listed in each section, which I also tried. Admittedly, I am not sure the same code works for the Intel CT adapter, but it didn't seem to hurt iIt just didn't inject ethernet builtin to any of the lan controllers. Also tried hacking only one cards properties at a time, which also had no effect. (updated 3 October 2012).


I'm stumped and just kinda going in circles to try to find obvious errors or omissions. Is there a way to inject the ethernet builtin property with an EFI hex string in the org.Chameleon.Boot.plist? Is there a way to clean out stored hidden system preferences other than rebuilding system cache012 (updated 3 October 2012. Anyone have a link to kexts modded for the builtin property? Is there a more compatible bootloader for the GA-EX58-UD5 and OS X 10.8.2 I have reinstalled 3 times and have tried 3 different bootlaoders each time (listed in previous post).


Basically, the system just ignores all attempts to inject ethernet builtin. Certainly I am not the only one who has encountered this bug. If I really am the only one, I could use ideas as to what may have gone wrong and how to fix. What is most likely stopping ehternet builtin injection? I've downloaded the Mountain Lion Install App twice now on two different PC's. Surely they are not both corrupted with the same flaw. Ideas, please.(updated 3 October 2012) Guess I'll try clean install #4 with a fresh USB thumb drive loader.


Thanks,

Chris



#1409
SapperC

SapperC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
Progress of sorts. After the last install I was able to get the onboard Realtek lan controller recognized as builtin using the hack suggested in item #19C. Had to insert it in PEX4 and PEX5 to get both legs of the dual-lan recognized. Pretty sure I messed up the hack before. Always something to learn.

Anyway, I have access to iCloud and App Store login in.

Deffinatly can't use EthernetBuiltIn=Yes in the org.Chameleon.Boot.plist -- it just doesn't work. Reconfigured the order of the lan controllers so that the Realtek is now en0 and en1. Haven't figured out how to get the the Intel CT Desktop controller (en2) recognized as builtin. Any thoughts? Any ideas on how to hack the DSDT for it?

Thanks!

(Update, 3 October 2012): Was able to inject ethernet builtin for the Intel CT Desktop adapter using a <device-properties> hex string in the org.Chameleon.Boot.plist. Thanks to Jon (jhrfc) for putting me on to the idea of experimenting with device-properties efi strings. Order of the lan controllers is now mute. Using the hex string to inject both ethernet builtin and GTX 285 properties at the moment. Hex string derived from EFI Studio. Note: efi hex string injection derived from EFI Studios only fixes ethernet builtin for the Intel CT Desktop Gigabit Lan Controller. The DSDT hack at item #19C is still needed to get the builtin properties for the onboard Realtek Lan Controllers. Will try to tweak the GTX 285 properties for my particular graphics card eventually.

Still perplexed as to why the Chameleon EthernetBuiltIn injector feature doesn't work for my setup in 10.8 or 10.8.2. Seems to conflict with the Chameleon graphics injector feature. Can anyone shed any light on this?

#1410
foraging_ferret

foraging_ferret

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Gender:Male
  • Location:London, UK

Still perplexed as to why the Chameleon EthernetBuiltIn injector feature doesn't work for my setup in 10.8 or 10.8.2. Seems to conflict with the Chameleon graphics injector feature. Can anyone shed any light on this?


You need the Realtek kext to get LAN working whether or not you have Ethernet built in injector set. However unless you set Ethernet built in to Yes, you won't be able to use the App Store.

#1411
SapperC

SapperC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male

You need the Realtek kext to get LAN working whether or not you have Ethernet built in injector set. However unless you set Ethernet built in to Yes, you won't be able to use the App Store.


Thaks, but that does address the bug I encountered. My delimea was how best to set the ethernet builtin property and inject graphics properties. I have managed a fairly satisfactory workaround so my immediate crisis is over.

Thanks for all assistance provided.




.

#1412
Taptun

Taptun

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 97 posts
  • Location:Warszawa , Minsk
My last DSDT , all works :wink2: .
My video - ATI HD6870 . replace its your
@Taptun

Attached Files



#1413
aikidoka25

aikidoka25

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 358 posts
Taptun,

My I know the specific brand and model of HD6870 you have?
I am thinking of getting one to upgrade my Sapphire HD4870.

How vanilla is this 6870? Does it works by just using graphicsenabler=Y?

Cheers!

#1414
Taptun

Taptun

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 97 posts
  • Location:Warszawa , Minsk

Taptun,

My I know the specific brand and model of HD6870 you have?
I am thinking of getting one to upgrade my Sapphire HD4870.

How vanilla is this 6870? Does it works by just using graphicsenabler=Y?

Cheers!


On 10.7.5 framebuffer does not patch works right out of the box
to 10.8.2, you need to patch
The card is not reference: 2 - DVI, 1 - HDMI, 1 - big DP
graphicsenabler = No
It works through the DSDT


@Taptun

#1415
holla83

holla83

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
Hi there,

my GA-P35-DS3 died, so I needed a new machine. Using this guide, my new GA-X58A-OC works perfectly. Lion boots without a problem every time, but Mountain Lion troubles me. Sometimes it boots, but most of the time in the Chameleon screen, the message "can't find /mach_kernel" appears. Actually, I have no clue why this happens, and I have no reliable solution to boot into ML. Has anyone else seen this problem?

#1416
daxure

daxure

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
SapperC your problem with Ethernet RTL8168D/8111D appeared to be a problem form me too, could you specify EFI studio HEX string injection thing cuz I`ve never used EFI and it`s time to do so, after update to 10.8.2 I`ve lost ethernet and almost for an week using proxy VMware Windows internet to communicate, I`ll be grateful for any help in this matter.

foraging_ferret RTL81xx kext is`t enaugh for our MoBo model ethernet problem solution

My specs. DSDT.aml-ioreg-kernel-kextsat can be downloaded

#1417
aschar1

aschar1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 93 posts
Daxure,
https://dl.dropbox.c...daxure_dsdt.zip
I added device Lan0 to Device Pex4 and Device Lan1 to Device Pex5 in your dsdt. Remove EthernetBuiltIn=yes Flag from your org.chamleon.boot.plist. With these edits your Ethernet Adapter should be seen as en0 and en1 and Appstore icloud etc should work with no problems.

If not you need to redo your networks settings. Remove all network adapters from network settings in system settings and click apply. Then go to
/Library/Preferences/SystemConfiguration and delete NetworkInterfaces.plist and com.apple.network.identification.plist. OptionaI you can give your mac a new name in system settings sharing settings. Then reboot and add your network adapters back.

I would also change the Ethernet kext to the RealtekR1000SL by chucko that works at my GA EX58 UD5 without issues.

#1418
karaakeha1

karaakeha1

    Mac Pro Case

  • Donators
  • 561 posts
  • Location:
Hi D00d can you please post your RIP script for Sleep for EX58-UD5, I read in other place you modified it
thank you so much

#1419
d00d

d00d

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 476 posts
  • Gender:Male
  • Location:41.648324, -70.635260

Hi D00d can you please post your RIP script for Sleep for EX58-UD5, I read in other place you modified it
thank you so much

I show how I modified it in note 1, item 15.

#1420
daxure

daxure

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
aschar1 thanx for your help, I did everything you`ve suggested but nothing helped, I was forces to do fresh install & after 2 days ethernet problem reappeared again, I think there is an issue with EFI string of RTL8168D/8111E for this model of MoBo

I`ve also mesed up with S/L/E

Kozlek`s Sensors kext
USB3.0 PCXHD.kext
for audio patching used AppleHDA.kext+ALC885HDA.kext
after that DSDT changes has no more importance cuz something happening with RTL81xx and IOnetworking.kext





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy