Jump to content
About Just Joined group Read more... ×

15 posts in this topic

Recommended Posts

Hola a todos.

Soy relativamente nuevo en esto de la configuración del clover, y es que aunque ya tengo 1 año con una OSx86 apenas hace 6 meses comencé a usar Clover y apenas estoy aprendiendo.

 

El motivo de mi post es saber si existe una forma de "restaurar" o regresar al default el config.plist con el fin de iniciar desde 0 o limpiar las configuraciones del clover sin tener que reinstalar. ¿Por qué alguien querría hacer eso? Pues porque (en mi caso) le he picado a muchos botones y he activado muchas cosas con el fin de solucionar errores pero siguen sin repararse.

 

Gracias por leer y si eres o no experto en el tema te agradezco que hayas entrado.

 

Felices fiestas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Clover configurator puede generarte uno con las opciones digamos "generales" pero después se ha de terminar a mano, otra opción es que lo borres completamente, la carpeta EFI, y hagas una instalación nueva del bootloader, otra, en la wiki de Clover encontraras la definición de cada opción para saber que tienes que eliminar o agregar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clover configurator puede generarte uno con las opciones digamos "generales" pero después se ha de terminar a mano, otra opción es que lo borres completamente, la carpeta EFI, y hagas una instalación nueva del bootloader, otra, en la wiki de Clover encontraras la definición de cada opción para saber que tienes que eliminar o agregar.

Yo creo que eliminaré toda la carpeta EFI y lo reinstalaré porque ya ni siquiera me acepta los cambios de temas ni nada. De hecho tengo dos particiones EFI, 1 en el disco principal y la otra en uno secundario y quiero eliminar la del secundario pero no puedo. ¿Tienes idea de cómo eliminarla?

 

4166F1DAF.png

(la buena es la que está marcada)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No debes eliminar la partición EFI, lo que si puedes hacer es eliminar las carpetas EFI/BOOT y EFI/CLOVER (asumiendo que no tienes archivos de otro sistema operativo, como Windows o Linux).

 

El cambio de temas debes hacerlo con el panel de preferencias de Clover (incluido en el instalador) porque este escribe en el NVRAM (de hecho todas las variables expuestas por esa aplicación se escriben en NVRAM) y estas tienen prioridad sobre lo que diga el config.plist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No debes eliminar la partición EFI, lo que si puedes hacer es eliminar las carpetas EFI/BOOT y EFI/CLOVER (asumiendo que no tienes archivos de otro sistema operativo, como Windows o Linux).

 

El cambio de temas debes hacerlo con el panel de preferencias de Clover (incluido en el instalador) porque este escribe en el NVRAM (de hecho todas las variables expuestas por esa aplicación se escriben en NVRAM) y estas tienen prioridad sobre lo que diga el config.plist.

Acabo de solucionar el problema de las dos particiones desde una instalación de windows, entré el instalador y eliminé la partición EFI inservible.

Por otro lado, quiero restaurar la partición "buena" ya que no solamente pasa con los temas (los cuales aplico bien) sino también con los kext, es hora que no he podido solucionar mi problema de audio y el del audio del HDMI y luego a veces simplemente no arranca, se queda en el logo con la barra de progreso al 100 y nada. Esa es la razón por la cual quiero "re-formatear" el sistema de clover sin perder mis datos y configuraciones de la maquina (por así decirlo).

 

Gracias por leer toda esta biblia, saludos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este problema del config.plist ya estaría resuelto entonces? Márcalo como tal si es así, please. Y como te dije, no te aconsejo eliminar la partición, no es indispensable para su uso como almacenamiento pero si para arrancar un sistema UEFI desde ese disco.

 

Para el problema de audio/kexts haz otro post y sube un reporte de DarwinDumper o ioreg/DSDT/boot.log. Y detalla tu hardware en la firma por favor que sirve de mucho tener los datos a la vista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este problema del config.plist ya estaría resuelto entonces? Márcalo como tal si es así, please. Y como te dije, no te aconsejo eliminar la partición, no es indispensable para su uso como almacenamiento pero si para arrancar un sistema UEFI desde ese disco.

 

Para el problema de audio/kexts haz otro post y sube un reporte de DarwinDumper o ioreg/DSDT/boot.log. Y detalla tu hardware en la firma por favor que sirve de mucho tener los datos a la vista.

???

Hice como dijiste y eliminé el config.plist y ahora se queda en el logo. No enciende. Entré a verbose mode y lo último que dice es sobre “Missing Bluetooth Controller Transport”. ¿Qué puedo hacer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supongo que reinstalaste Clover luego de eliminar el plist? Ahora deberías comparar el plist nuevo con el anterior y ve restaurando algunas cosas hasta que arranque. Mas que nada presta atención a la sección SMBIOS, los parches DSDT, KextsToPatch y Graphics (suena mas a un problema de video, comienza por esto).

 

EDIT: y por favor no hagas un "quote" si respondes al mensaje anterior.

Edited by Maniac10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tienes un pendrive USB para arrancar al menos? Siempre ten uno a mano, es la regla numero uno del hackintosh  :stretcher:. Una vez que arranque lo mas fácil seria restaurar el plist anterior y luego comparar este con el nuevo que falla y estudiar las diferencias. Usa la wiki como referencia para saber que hace cada clave. Como dije antes presta mas atención a las secciones SMBIOS, parches DSDT, KextsToPatch y Graphics.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sí, lo hice. Bajé la última versión de clover y la instalé en una USB; cuando trato de arrancar en la USB la pantalla se queda en negro, no aparece el logo y tengo que reiniciar. ¿Tienes idea de que puedo hacer?

 

Inicio con bootflags y se queda en:

[iOBluetoothFamily][searchForTransportEventTimeOutHandler]--Missing Bluetooth Controller Transport!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Demasiado poca información para decirte algo certero, ni siquiera se que hardware tienes, pon los detalles en tu firma por favor. Chequea lo básico, que exista un FakeSMC en la carpeta de kexts y habilita la inyección de tu video. Lee un poco sobre tu motherboard y fijate que necesitas habilitar/deshabilitar (parches DSDT, funciones de KernelAndKextPatches, modelo Mac a emular, drivers EFI) para que arranque. Y desactiva el parche DSDT FixLAN_2000 que suele provocar KP en algunos sistemas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

¿Qué archivos necesitas (para más información)?

 

Tengo una PC armada, con un Intel i5 Haswell, gráficos Intel HD Graphics 4600 1536 MB y audio Realtek® ALC887-VD2 8-Channel High Definition Audio CODEC, la cual la conecto a una pantalla LG mediante un cable HDMI genérico.

_______________

Por otro lado, ya logré restaurar el antiguo config.plist y mi PC ya arrancó de nuevo. 

 

Para el problema de audio/kexts haz otro post y sube un reporte de DarwinDumper o ioreg/DSDT/boot.log. Y detalla tu hardware en la firma por favor que sirve de mucho tener los datos a la vista.

Ya lo hice: http://www.insanelymac.com/forum/topic/310120-solucionar-audio-hdmi-hd-4600-asus-b85m-g-r20/ pero no he tenido respuesta alguna.

Gracias

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pon esa información de hardware en tu firma de usuario, está en Signature. Y es mas importante el modelo de motherboard mas que nada.

 

Espero que alguien mas te pueda ayudar con el audio, yo no se tanto del tema. Igual me doy una vuelta y te comento si se me ocurre algo.

 

Y en el otro post sube el zip con la carpeta entera del reporte de DarwinDumper, el log solo no sirve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      -OpenCore Vanilla TUTORIAL-
       
       
      -USB Port Mapping TUTORIAL-
       
        1 -Create a USB bootable
       
      Create your usb installer, use this tool and download Catalina or Big Sur from Apple servers
       
      Catalina
      installScript_allfullapp.zip
       
      Big Sur
      installScript_1016fullapp.zip
       
      Credits: crazybirdy
       
      Copy Catalina / Big Sur installer to Applications folder, open terminal and run
       
      Catalina
       
       
      Big Sur
       
       
      If you want check one step by step, check here
       
      -Opencore Vanilla Tutorial
      https://tinyurl.com/ycvcnp8h
       
      2- EFI folder USB installation
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
       
      3- EFI folder SSD
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD 
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
      4- Start Fine Tune
       
      Run this app and post full dump here for full ACPI solution
       
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
       
      If you like a SSDT way, here we go
      SSDT-OLARILA.aml.zip
       
      5- USB Solution
      USB INTEL SERIE 400.zip
       
      Use these kexts, enable XHCI port limit patch and follow this tutorial for remap USB ports
       
       
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -HDMI / HDAU  
      --SCREENSHOTS--































      -If you want to buy me a beer - Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!

      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By y010204025
      Update: On October 24, 2020, using clover to solve the macOS11 beta10 boot problem, you can now enjoy macOS11beta10, and the compatibility of subsequent versions is not guaranteed.
      HIDPI uses a modified version. You can directly execute the hidpi script to get a better experience. If you lose the repair, it is not within the scope of my support.
      Support upgrades without destroying the integrity of the original image.
      There seems to be a problem with the shortcut keys. If you can help solve it, thank you for your contribution.
       
      Perhaps it was the first NEC (Lenovo) Lavie Z HZ550 to install hackintosh. I hope more people who like Lavie Z series can experience Hackintosh at HZ550. She is really great.
       
      I found HZ550 & HZ750 on the Chinese website, which is amazing. It weighs only 790g, 13.3 inches, and the standard 2k screen, which is too attractive to me. I am a Hackintosh enthusiast. I think HZ550 or HZ750 with MacOS is the best Unfortunately, the Lavie Z series is not listed in China, only exists in the Japanese and American markets, and in the Japanese market is the NEC brand, while the American market uses the Lenovo logo.
       
      Fortunately, I got an HZ550 from Taobao. Yes, not HZ750. In comparison, HZ750 has more touch screens and 360 ° flip. These are hard to attract me. More importantly, HZ750 is about 200g heavier than HZ550 That's why I chose HZ550. Well, because he is only 2,000 RMB.
       
      The specific introduction can refer to NEC Japan official website:http://nec-lavie.jp/products/hz13b/
       
      The HZ550 hardware list I obtained:
                                    
                       -/+:.          ningnan@ningnandeMacBook-Air
                      :++++.          OS: 64bit Mac OS X 10.15.5 19F96
                     /+++/.           Kernel: x86_64 Darwin 19.5.0
             .:-::- .+/:-``.::-       Uptime: 19m
          .:/++++++/::::/++++++/:`    Packages: 1
        .:///////////////////////:`   Shell: zsh 5.7.1
        ////////////////////////`     Resolution: 3840x2160
       -+++++++++++++++++++++++`      DE: Aqua
       /++++++++++++++++++++++/       WM: Quartz Compositor
       /sssssssssssssssssssssss.      WM Theme: Blue (Dark)
       :ssssssssssssssssssssssss-     Disk: 11G / 108G (12%)
        osssssssssssssssssssssssso/`  CPU: Intel Core i7-5500U @ 2.40GHz
        `syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy+`  GPU: Intel Iris Graphics 6100
         `ossssssssssssssssssssss/    RAM: 4376MiB / 8192MiB
           :ooooooooooooooooooo+.    
            `:+oo+/:-..-:/+o+/-     
       
       
      Advantages: small size, light weight, 2K screen, 8G memory, 512g SSD, keyboard feels good, and wireless network card can be replaced, which is unimaginable in today's thin and light books.
      Disadvantages: The sound is small, almost the same as the mosquitoes.
       
      Ok, bragging is over!
      In order to use the wireless network, I changed the wireless network card from inter 7265 to BCM94352ZAE. Some people called it DW1560. It is uncomfortable that in China, this card and his elder brother DW1830 were hyped to a high price of 480RMB. of. Fortunately, I bought it early, and this card is also very stable under win10, and there is no high delay and outage. The hard disk should be PM951 of Samsung, not PM981, which is lucky.   Before installing Hackintosh: You need to prepare a 16G U disk, SanDisk is not a rough choice for making MacOS installation disk, I used the latest MacOS Catalina 10.15.5, got config.plist from Rehabman, and put together an EFI, the latest version of clover and kext drivers. Thanks to Rehabman and the developers of the Black Apple community. I do n’t like that OC team very much.
      Make an installation disk: If you have a computer running MacOS, you can use the command line to make it, if you do n’t have a computer running MacOS, you can try VMware, I know that the insanelymac forum allows discussion, or use ether to write the image to U disk, use the EFI I provided to boot into the installation process.   BIOS setting: Press F12 at boot to enter the BIOS settings, Tab switches to "Security-Secure boot", set to "DISable", this is what we need, and switch to "Boot -Boot devices", set the U disk as the first boot item You can directly enter the clover guide interface, please follow it for google it.
      It is worth noting that the remaining space of your EFI partition needs to be greater than 200M, otherwise, the disk format will be wrong. In addition, the format partition format is APFS, do not choose to encrypt, your data is not valuable, at least you must have this awareness of Hackintosh, the file safe is also the same, do not enable, do not use to find your mac, otherwise, change the machine, OK .   Fortunately, no additional ssdt patch is required. All the patch functions are implemented through clover. The flat Apple is turned on. This is to solve the problem of the flower screen. You can find a solution yourself.
      Experience your black apple, this will bring a better experience than MacBook Pro.  
       
    • By qmgoqwe
      I have installed MacOS and Windows on the following hardware:
       
      AMD Ryzen 7 3700X MSI B450M Mortar Max Sapphire Radeon Pulse RX 5600 XT 6G Samsung 860 QVO, 1 TB SSD (PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x3)/Pci(0x0,0x1)/Sata(0x5,0xFFFF,0x0)) - MacOS on this disk Kingston A2000 SSD 1TB M.2 2280 NVMe (PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x1)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,15-AD-CD-26-28-B7-26-00)) - Windows on this disk  
      OpenCore 0.6.1 MacOS 10.15.7 both disks GPT UEFI  
      Both OSs boot nicely and work as a charm when selecting either of the disks as boot disks in the BIOS.
       
      However, trying to boot Windows 10 from the Opencore Bootmanager (no matter whether PickerMode=internal or OpenCanopy) causes a Windows Blue Screen ("SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED").
      To be on the safe side, I have added an appropriate entry to Misc->Entries:
      <key>Arguments</key> <string></string> <key>Auxiliary</key> <false/> <key>Comment</key> <string>Not signed for security reasons</string> <key>Enabled</key> <true/> <key>Name</key> <string>Windows 10</string> <key>Path</key> <string>PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x1)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,15-AD-CD-26-28-B7-26-00)/HD(1,GPT,2E9695CB-0F9A-4005-AADB-2FF9C96AD02C,0x800,0x32000)/\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string> It points to the Windows 10 bootmanager on the Windows disk's EFI partition.
       
      What's wrong with that? Why does this cause a BSOD? It is not clear to me why it works when booting from BIOS but not here.
       
      config.plist attached (but maybe it has no relevance for the problem).
      config.plist
    • By Nomade
      Hello All,
       
      It's been a while that I am trying to update my system to 10.15.16.
      The install seem to start, then at reboot time I only see the Normal boot and the Recovery option from the Clover boot menu.
      None of those 2 allow to complete the update.
       
      Is there any ways to force it to install and/or show the "Update" option on the Clover boot screen?
       
      PS: I'm using Z97-Gaming-3
    • By Damx
      The specs CPU: Intel® Core™ i3 Processor 8130U, 2.20 GHz (Kaby Lake Refresh) Chipset: Intel® 300 Series Graphics: Intel® UHD Graphics 620 Display: 21.5'' 1920x1200 RAM: DDR4 PC2400 4GB SSD1: M.2 PLEXTOR (with original Windows 10) SSD2: SATA SAMSUNG 850 EVO (for macOS) Sound: Realtek ALC269 WiFi / BT: Intel 3168 NGW Realtek Card-reader  
       
      Not working
      WiFi: Intel 3168 NGW Realtek Card-reader  
       
      Pre-Installation
       
      I will not go through the basics since it is explained in details here on this site. Briefly, the process is to:
      Get Clover Get Catalina macOS installer Create USB with 2 MBR partitions (FAT32 for Clover and HFS+J for the installer)  
       
      Required kexts
      AppleALC.kext Lilu.kext RealtekRTL8111.kext VirtualSMC.kext WhateverGreen.kext  
       
      Config.plist
      I used the one provided by RehabMan called config_HD615_620_630_640_650.plist. Download it from GitHub. It has almost everything you will need with only few edits for audio.
      Edits:
      [CPU] Make sure there is lilcpu=9 setting in boot arguments needed for Kaby Lake R CPU to be recognised correctly. [GPU] Make sure there is a patch GFX0 to IGPU under ACPI->DSDT [GPU] Under Devices->Properties->PciRoot(0)/Pci(0x02,0) make sure that the AAPL,ig-platform-id value is 00001B59, and the device-id value is 16590000 [AUDIO] Under Devices->Properties->PciRoot(0)/Pci(0x1f,3) set the layout-id to 40 and the device-id to 70A10000 [SMBIOS] Set Mac model ID is iMac19,2  

       

       
      Notes
      For some reason with latest version of Clover the install partition was not visible. If you run into the same issue you can downgrade Clover to r5103, which worked perfectly. WiFi / BT Intel 3168 NGW needs to be replaced if one needs WiFi. Someone mentioned that to get HDMI work properly you may need to change AAPL,ig-platform-id value to 00001659 for PciRoot(0)/Pci(0x02,0) - not my case but may be considered if you get this issue. Don't forget to generate your serial and other SMBUS values before signing in with iCloud services.  
       
×