Jump to content
Welcome to InsanelyMac Forum

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
diginix

Lion 10.7.5 on Acer 5950G Problem

7 posts in this topic

Recommended Posts

Here is info of installing Lion (10.7.5) as second OS on my Acer 5950G

Configuration at first:

CPU i7 2630QM

 

RAM 6Gb

HDD:

- 1st partition for Win

- 2nd partition for Mac

 

Video: AMD Radeon HD 6650M - working on LDVS (not tested VGA HDMI, sleep yet)

Audio: Realtek ALC670 - not working

WiFi: Atheros AR9285 - working

LAN: Realtek RTL8168/8111 - not tested

USB3.0: Renesas - not working

Firewire - not tested

 

STEP 1 Making system run

I've downloaded preinstalled Lion and restored image to the 2nd partition of my HDD (you may make USB installer I think with the same params/kexts);

To run system you need GraphicsEnabler=No (with some bootloaders you also need AtiConfig=Ipomoea but framebuffer doesnt matters now) parameter for your Chameleon/Chimera bootloader and some kexts:

AppleACPIPlatform, AppleACPIPS2Nub, ApplePS2Controller, FakeSMC, NullCPUPowerManagement (attached).

 

STEP 2 Make your video work

2.1 After you can get into system install latest Clover bootloader to USB stick (FAT32 formatted)

NOTE: Clover don't use Extra/Extensions so copy kexts to S/L/E folder

2.2 Edit your config.plist (my is attached) with EDID and Framebuffers data (there is more information over inet)

2.3 Boot from flash (Note: my clover starts only after PC turned off, not restart) and start Lion

Now we should have video on LVDS

 

STEP 3 Devices

3.1 WiFi - my wifi adaptor has ID 002b:168c and I've just added my ID to IO80211Family.kext

Add your ID to file: IO80211Family.kext/Contents/PlugIns/AirPortAtheros40.kext/Info.plist

<key>IONameMatch</key>
- <array>
.......
<string>pci168c,2b</string>
</array>

3.2 Battery - AppleACPIPlatform.kext and AppleACPIBatteryManager.kext (attached)

 

Thats all for the moment

Next step is sound (VoodooHDA hangs system from time to time).

I will post when smth will be done.

 

Attachments (kexts and config for Clover): ACER 5950G.zip

 

At first topic looked like:

What was done:

Tried to install from USB with no luck (Still waiting for root device)

So copied preinstalled Lion to HD partition

 

It runs with AtiConfig=Hoolock string but have some problems:

 

1) Displays only on VGA port (internal display don't work)

2) Trackpad, USB Mouse, USB Flash don't work

3) Keybord seems to work partially (for example F12 works, Power btn works, but combination Ctrl(Win)+N don't work)

 

Help to resolve USB than I could do smth with video...

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the moment system boots every time, but there is no output on main LCD display.

VGA output - ok

HDMI output - ok

I have edited ATI6000Controller kext, but it did't help

 

So I have 2 thoughts:

1) I need to change smth with ATI kexts

2) Need to inject internal monitor, but can't find how to get EDID from Windows (all links I've found are broken)

 

Have some ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. I think that problem is of bootloader, I'm using. It is R2050

In ati.c http://forge.voodooprojects.org/p/chameleon/source/tree/2050/trunk/i386/libsaio/ati.c

there is no my card id's (Should be 0x6741, 0x050b1025)

I Cant update bootloader, because it panics when boot with CPUPowerManagement...

After update I changed boot file with old one and situation is the same.

 

In R2187 (I can't boot with) there is no device too. But i can't compile bootloader. Can Someone help me with panic and device inject?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah!!! Video now is working. I've spend 4 days to make it work, so now I intend to post information about how to install "Lion on Acer 5950G Laptop progress".

Maybe admins shoud rename this topic? thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×