Jump to content

Driver for LSI MegaRAID SAS family

RAID LSI

  • Please log in to reply
212 replies to this topic

#81
hotbullet

hotbullet

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
thanks i want to confirm that intel rs2bl0808 work ^ ^
but i can't find the utility

#82
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male
Hi!

but i can't find the utility

It's a cli one ported from FreeBSD. Type 'mfiutil' in a terminal. There is also a manpage: 'man mfiutil'.

#83
GrahamG

GrahamG

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Hi dukzcry,

After changing my Dell H310 disks to virtual they showed up just fine and works well.

 

In the meantime I have built another machine with an LSI 9266-8i, which I expected to work, however I see no SASMegaRAID messages at all in the log. I also tried the IO Debug version with no output. Would you expect the 9266 to work?

I will load the full debug version and try that and provide the output.



#84
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

I have built another machine with an LSI 9266-8i, which I expected to work, however I see no SASMegaRAID messages at all in the log. I also tried the IO Debug version with no output. Would you expect the 9266 to work?

Graham,

 

The 9266 card is based on SAS2208 (aka Thunderbolt) chip which isn't supported by this driver (as stated in github repo's readme). Unfortunately, no support for this chip is planned.



#85
jlutsky

jlutsky

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts

My motherboard has an integrated LSI SAS2 2308 controller. Is that at all supported by this driver?  Do you know if it's possible to get it working in mountain lion at this point?



#86
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

My motherboard has an integrated LSI SAS2 2308 controller. Is that at all supported by this driver?  Do you know if it's possible to get it working in mountain lion at this point?

Hi,

 

Unfortunately, the 2308 cards (aka Fusion-MPT) aren't supported by this kext.

You may have more luck with trying the AppleLSIFusionMPT.kext, which is bundled with an OS. Just don't forget to add the Device ID of your card to the plist of kext, if it's not there.



#87
jlutsky

jlutsky

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Hi,

 

Unfortunately, the 2308 cards (aka Fusion-MPT) aren't supported by this kext.

You may have more luck with trying the AppleLSIFusionMPT.kext, which is bundled with an OS. Just don't forget to add the Device ID of your card to the plist of kext, if it's not there.

Thanks for the quick reply!  I actually tried that tinkering around on my own.  I noticed I already had an AppleLSIFusionMPT.kext installed, so I gathered my device ID and tried adding it to the plist, although not sure if did so completely correctly.  Would you happen know of any additional online resources that shows the correct way to do this properly?  Or if I need to try anything else in addition to adding my device ID?



#88
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

Well, there are some topics on this, like: http://legacy.tonyma...hp?f=15&t=11898

Just add your DevID in proposed format (pci'VendorID','DeviceID') under IONameMatch of the AppleLSIFusionSAS dictionary. You may also try to create IOPCIMatch string key and add an exact DevID there instead:

<key>IOPCIMatch</key>
<string>0x00731000</string>

Change with your values. The first 4 digits are Device ID, the last are Vendor ID.

I'm not seeing any other useful settings in the plist, so i think it's all that you can do.



#89
creativerig2013

creativerig2013

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Hi Mr. Dukz

 

congratulations for you job, it is amazing!!

 

I buy some used Dell Servers 2950 with the Perc5  and Perc6 Raid cars.

 

today we work on a post facility with some MacPros and Pcs running osx86

 

can Perc 5 or 6 work on real MacPro (mid2010)??

 

its will be great!

 

Best,.

 

CR2013

 

 

 

 



#90
creativerig2013

creativerig2013

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Hi Mr. Dukz

 

congratulations for you job, it is amazing!!

 

I buy some used Dell Servers 2950 with the Perc5  and Perc6 Raid cars.

 

today we work on a post facility with some MacPros and Pcs running osx86

 

can Perc 5 or 6 work on real MacPro (mid2010)??

 

its will be great!

 

Best,.

 

CR2013

I think,. assemble a Raid Setup on Pc > save on card/battery and leave to Mac 

 

any chance?

 

thks



#91
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

Hi, CR2013

 

congratulations for you job, it is amazing!!

Thank you!

 

can Perc 5 or 6 work on real MacPro (mid2010)??

...

I think,. assemble a Raid Setup on Pc > save on card/battery and leave to Mac

any chance?

That's a great idea which i've always wanted to try, but since i have no personal Mac Pro, i'm unable to do this.

I also hadn't heard of someone doing this before, so please, be our discoverer!



#92
creativerig2013

creativerig2013

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Hi, CR2013

 

Thank you!

 

That's a great idea which i've always wanted to try, but since i have no personal Mac Pro, i'm unable to do this.

I also hadn't heard of someone doing this before, so please, be our discoverer!

Ok, I will try this!

on any news, i`m posting


thank you for your fast answer!



#93
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

Ok, I will try this!

on any news, i`m posting


thank you for your fast answer!

P.S.: I suggest to not attach drives with capacity of above 2 Tb to PERC6 card, as there is an issue with such configuration. PERC5 should probably go ok with them though. You may consider of using just the PERC5 or either LSI 9260-based controllers, Dell H310 (these are tested for over 2 Tb usage with this kext by people) or some else instead of PERC6 ones in case when you need to use huge drives.



#94
TCH00089

TCH00089

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Hello, I'm glad to see this topic. I've just wanted to build a raid system for my HAK. And I'm wondering about DELL Perc H700, is this driver support H700? Any idea about this kext on Mavericks? Thanks for any advises.



#95
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

is this driver support H700? Any idea about this kext on Mavericks?

H700 will probably work. At least LSI 9260 works, which is based on the same chip. Mavericks supported.



#96
TCH00089

TCH00089

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

OK, then I'll get one and post some results. : )



#97
ergot

ergot

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 197 posts

thanks for the great work! finally my SAS card is recognized in OSX! but attached HDD is not shown up...i read here that i will need to create a VD to make it work...any suggestions?

 

 

W O R K!!!

 

Thanks!!!

Attached Files



#98
justroach

justroach

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts

First of all; Thank you SO much for your work on this. Absolutely impressive work. The H310 I picked up worked perfectly right out of the box once I configured the VDs in the BIOS utility. That said I am unable to get the mfiutil working. When I run it I get the following:

 

roach$ sudo mfiutil show config
mfiutil: mfi_open: No such file or directory
roach$ sudo find / -name mfi_open 

Yields no results. Looks like the installer missed something somehow? I downloaded and installed the 3810-SASMegaRAID_Installer.zip

 

Any ideas where to go next? Not critical functionality, but if I want to do even basic monitoring of the array I'll need to get its status.



#99
dukzcry

dukzcry

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male

ergot:

Nice that you figured it out :)

 


First of all; Thank you SO much for your work on this. Absolutely impressive work. The H310 I picked up worked perfectly right out of the box once I configured the VDs in the BIOS utility.

That's good! Thank you.

 



That said I am unable to get the mfiutil working. When I run it I get the following:

roach$ sudo mfiutil show config
mfiutil: mfi_open: No such file or directory
roach$ sudo find / -name mfi_open 

Yields no results.

 

mfiutil just has an obscure error reporting. Actually, mfi_open is a function and it looks for devfs nodes:

 

crw-r-----  1 root  operator   17,   0 Nov 27 00:33 /dev/mfi0

 

Most likely you haven't such file. If so, the driver failed to create a devfs node by some reason. In such case please see whether dmesg has "[RAID] cdevsw_add() failed" message.



#100
TCH00089

TCH00089

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Sorry for the late report.

I've just been busy on Mavericks installation recently. Seems to my mobo got some issues for installing Mavericks.

 

Anyway, I finished test the kext for DELL Perc H700 Raid card, and I got it fully WORK!!

 

No problems occurred by far.

I'll post updates if anything happens. But hopes nothing will happen.  :D  :D

 

BTW, I've installed Seagate 3TB *2 and Toshiba 3TB *2 on DELL Perc H700.







Also tagged with one or more of these keywords: RAID, LSI


1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy