Jump to content

List of Lion GF100 cards which make the kext load with no editing


  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#21
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

Thank you so much for putting this list together.

I have always meant to gather the info and do this but never did.

It needs to be remembered that the other issue with Fermi and other Nvidia cards not used regularly is that they frequently will stay in 2D mode due to throttling not getting triggered properly.

If your Hack id's as "Mac Pro 4,1" or "Mac Pro 5,1" you can edit the AGPM kext to fix this.

It is easy to figure out if you have the issue. Run OpenGl view and check test results.

If you get numbers in hundreds, you need to fix. If numbers start in hundreds then JUMP into thousands, no throttling issue.

The AGPM is a bit of a mystery still. Oddly, the 2 GPUs enumerated in it are the GT120 and the GTX260. SInce the GTX260 was never a "real" mac card, this is very odd. Especially since a GTX285 can throttle itself.

I remember the same happened with the 8600GT mobile in my Acer notebook, but curiously if you put the screen to sleep, once you wake it the clock stayed in 3d mode.

#22
whitegerry

whitegerry

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts
  • Gender:Male
No GeForce GT 435M(0DF2)?

#23
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

No GeForce GT 435M(0DF2)?

Not without modifying the plist.

#24
xxmacmanxx

xxmacmanxx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Well, I don't get it.

I have an NVIDIA GT 430 but no native support.. I need an EFI String to get the card working properly. Do I something wrong or do i have to install something?

#25
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

Well, I don't get it.

I have an NVIDIA GT 430 but no native support.. I need an EFI String to get the card working properly. Do I something wrong or do i have to install something?


You need an injector. Either Chameleon, an EFI String, or a Kext able to inject. The problem is Chameleon doesn't include the pci id for your 430, so if you want to use its "GraphicsEnabler" option you have to modify the source code and compile your own version, so probably is easier just using an EFI string.

#26
ren1974

ren1974

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
so have been trying to get my card working in SL with no luck. came accross this list of device id's for lion, can anyone tell me please if this card will work ok with lion i think it should but cant understand why this card will not work in SL.


---------------
Display Devices
---------------
Card name: NVIDIA GeForce GTS 450
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce GTS 450
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_0DC4&SUBSYS_085A10DE&REV_A1
Display Memory: 2765 MB
Dedicated Memory: 993 MB
Shared Memory: 1771 MB
Current Mode: 1280 x 1024 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: DELL E197FP
Monitor Id: DELA024
Native Mode: 1280 x 1024(p) (60.020Hz)
Output Type: HD15
Driver Name: nvd3dumx.dll,nvwgf2umx.dll,nvwgf2umx.dll,nvd3dum,nvwgf2um,nvwgf2um
Driver File Version: 8.17.0012.7533 (English)
Driver Version: 8.17.12.7533
DDI Version: 11
Driver Model: WDDM 1.1
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 5/25/2011 07:09:12, 15223912 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
Device Identifier: {D7B71E3E-4E84-11CF-036E-56281FC2C535}
Vendor ID: 0x10DE
Device ID: 0x0DC4
SubSys ID: 0x085A10DE
Revision ID: 0x00A1
the device id is in the list but as this didnt work in SL am not sure if i can get this to worl in lion any advice would be great as this is starting to do my head in.
thanks in advance.

#27
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

so have been trying to get my card working in SL with no luck. came accross this list of device id's for lion, can anyone tell me please if this card will work ok with lion i think it should but cant understand why this card will not work in SL.

Your card should work if you use Lion and latest Chameleon as bootloader with GraphicsEnabler=Yes.

#28
an1r0n

an1r0n

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 196 posts
  • Gender:Male
  • Location:71000

Thank you so much for putting this list together.

I have always meant to gather the info and do this but never did.

It needs to be remembered that the other issue with Fermi and other Nvidia cards not used regularly is that they frequently will stay in 2D mode due to throttling not getting triggered properly.

If your Hack id's as "Mac Pro 4,1" or "Mac Pro 5,1" you can edit the AGPM kext to fix this.

It is easy to figure out if you have the issue. Run OpenGl view and check test results.

If you get numbers in hundreds, you need to fix. If numbers start in hundreds then JUMP into thousands, no throttling issue.

The AGPM is a bit of a mystery still. Oddly, the 2 GPUs enumerated in it are the GT120 and the GTX260. SInce the GTX260 was never a "real" mac card, this is very odd. Especially since a GTX285 can throttle itself.


AGPM is extremely annoying. It not working good, power states are having issues even on real Mac's. I've seen choppy interface animations on Mac Mini 2010, Macbook Air... basically everything with nVidia card has these issues.

#29
montiniz

montiniz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • Gender:Male
  • Location:Chicago

so have been trying to get my card working in SL with no luck. came accross this list of device id's for lion, can anyone tell me please if this card will work ok with lion i think it should but cant understand why this card will not work in SL.


gts works in sl and lion both. before i got gtx460 i had palit gts450. GE=yes, RootUid=1. with sl used official nvidia drivers (card freeze problems), lion - device id's in kexts (card was running without freezes.

#30
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male
I have a NVidia GT 525 M card
If i got this right, i install latest chameleon as bootloader, then i put NVEnabler.kext to S/L/E and edit IOPCImatch so it should look like this?
[codebox]0x0df510de&0xffc0ffff[/codebox]
boot with flags GraphicsEnabler=Yes PCIRootUID=1?
And all should work?
Or should i install the latest Cuda drivers and edit it kexts?
-------Update-------
So i edited NVDANV50Hal.kext
put there [codebox]0x0df510de&0xffc0ffff[/codebox]
and added GraphicsEnabler flag to com.boot.chameleon.plist
and it loaded fast enogh
but it shows this in Info
Attached File  __________________________2011_08_21____5.10.37.png   1.11MB   250 downloads
Attached File  __________________________2011_08_21____5.10.46.png   1.1MB   211 downloads
Is it recognized or what?It showing how it should or not?

#31
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

I have a NVidia GT 525 M card
If i got this right, i install latest chameleon as bootloader, then i put NVEnabler.kext to S/L/E and edit IOPCImatch so it should look like this?

0x0df510de&0xffc0ffff
boot with flags GraphicsEnabler=Yes PCIRootUID=1?
And all should work?
Or should i install the latest Cuda drivers and edit it kexts?
-------Update-------
So i edited NVDANV50Hal.kext
put there
0x0df510de&0xffc0ffff
and added GraphicsEnabler flag to com.boot.chameleon.plist
and it loaded fast enogh
but it shows this in Info
Attached File  __________________________2011_08_21____5.10.37.png   1.11MB   250 downloads
Attached File  __________________________2011_08_21____5.10.46.png   1.1MB   211 downloads
Is it recognized or what?It showing how it should or not?

I think you did everythin wrong :(

The pci id for your card is already included in the drivers, you just need to turn GraphicsEnabler on chameleon (supposing chameleon has support for your card), or instead adding an enabler with support for your card (you can edit them easily).

Anyway the fact that the driver loads with your pci id doesn't warrantee video acceleration to work. It may be just Apple guys were too lazy to make a more precise pci id list, and ended with one too much generic.

#32
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male
Maybe i should use some other smbios info, i use MacBook Pro8,3?
Also i will try now to add EFI string about the card to com.chameleon.boot.plist

#33
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

Maybe i should use some other smbios info, i use MacBook Pro8,3?
Also i will try now to add EFI string about the card to com.chameleon.boot.plist

smbios.plist has nothing to do with graphic cards.

#34
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male

smbios.plist has nothing to do with graphic cards.

but according to system difinition as i understand, AppleGraphicsPowerManagment takes info of the devices :rolleyes:

#35
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

but according to system difinition as i understand, AppleGraphicsPowerManagment takes info of the devices :rolleyes:


That has NOTHING to do with getting video working, but with power management. Unless you have video working, changing your smbios.plist won't do anything at all.

It is just like trying to build the roof before the walls.

#36
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male

That has NOTHING to do with getting video working, but with power management. Unless you have video working, changing your smbios.plist won't do anything at all.

It is just like trying to build the roof before the walls.

ok. ATM
If i install just CUDA drivers and leave everything as is, and boot with GraphicsEnabler=No and -v in console i see that GF100 kext is loaded, but i dont know how to check if the acceleration works
------------------------------
should i write this id in enabler? 0x0dc010de&0xffc0ffff
or 0x0df510de&0xffc0ffff

#37
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male

gts works in sl and lion both. before i got gtx460 i had palit gts450. GE=yes, RootUid=1. with sl used official nvidia drivers (card freeze problems), lion - device id's in kexts (card was running without freezes.

can you please tell me step by step what you did on Lion to get your card working and what is your smbios info..thank you
I have Lion GM.
I think i will try to get it working.

#38
VooD

VooD

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 781 posts
  • Gender:Male
  • Location:Spain

ok. ATM
If i install just CUDA drivers and leave everything as is, and boot with GraphicsEnabler=No and -v in console i see that GF100 kext is loaded, but i dont know how to check if the acceleration works
------------------------------
should i write this id in enabler? 0x0dc010de&0xffc0ffff
or 0x0df510de&0xffc0ffff


CUDA drivers have nothing to do with video acceleration. Lion already have all you potentially would need in case your card is compatible.
I think you should open a new thread about.

#39
montiniz

montiniz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • Gender:Male
  • Location:Chicago

can you please tell me step by step what you did on Lion to get your card working and what is your smbios info..thank you
I have Lion GM.
I think i will try to get it working.


GraphicsEnabler=Yes
PciRoot=1
chameleon2RC5 latest rev.
device id in nvdagf100hal.kext and applegraphicspowermanagement.kext(if you're on macpro 3.1 no need for id in agpm, for macpro 4.1 delete appletymcedriver.kext before restart or you might get kp)
i'm on imac10.1

#40
BLooD_LorD

BLooD_LorD

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 38 posts
  • Gender:Male

GraphicsEnabler=Yes
PciRoot=1
chameleon2RC5 latest rev.
device id in nvdagf100hal.kext and applegraphicspowermanagement.kext(if you're on macpro 3.1 no need for id in agpm, for macpro 4.1 delete appletymcedriver.kext before restart or you might get kp)
i'm on imac10.1

can you plz give me your smbios.plist, thx





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy