Jump to content
Mikeas

Sin sonido ALC1150, ayuda, por favor.

7 posts in this topic

Recommended Posts

Estoy en una instalación limpia, sin haber intentado ninguna solución, excepto la de esta página. En Guías, Usar Audio Nativo con AppleALC, etc. AppleALC.kext 1.0.18 versión, /EFI/Clover/kexts/Other. Solo eso. Antes había intentado otras pero para ir limpio borré mi disco y volví a instalar Sierra.

 

MOBO Gigabyte G1 Sniper B6 B85Chipset

GPU GTX 970

Audio Parlantes del monitor, Codec de la MOBO ALC1150

CPU i5 4590

 

Device for Sound Output

 

IORegister HDEF, 1B

http://imgur.com/dULC1zG

http://imgur.com/CcpLDzO

 

Config.plist

 

Por favor, ayuda. Es lo único que falta para poder terminar con esta instalación.

 

Edit1. Para conectar mi PC al monitor tengo HDMI–HDMI ó DVI–HDMI. Adicional a esto tengo los cables de audio de la MOBO. Con que logre audio con cualquiera de ellos, estaría feliz.

Edited by Mikeas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

solo utiliza la herramienta de audio de micky1979

http://www.insanelymac.com/forum/files/file/496-applehda-patcher/

que tiene soporte para ese codec de audio 

 

segun tengo entendido , esa herramienta parchea el apple hda kext que esta en system/library/extensions

por lo que no tienes que hacer nada en clover/kexts/10.12

solo asegúrate de no tener voodoohda instalado 

ni en clover / 10.12 / kexts. ni en system/library/extensions

ya que ambos kexts no pueden ser instalados a la misma vez ya que crean conflicto uno con otro

a menos que uses apple hda disabler

 

el apple hda kext es mejor que el voodoo hda ya que tiene mejor calidad de sonido

el voodoo hda se usa cuando uno no tiene soporte para el codec de audio

 

 

a ultima hora sino puedes hacer funcionar el audio con apple hda kext pues entonces usa el voodoohda 

descarga la ultima version que es la 2.8.9 y instalala

 

https://sourceforge.net/projects/voodoohda/files/

 

reinicia el sistema y listo

suerte

 

Este Patcher, solo crea o parcha ciertos archivos, no? Y los coloca en el escritorio para que yo los use según crea conveniente, es correcto?

 

O solo debo darle doble click, seleccionar Desktop y listo?

De ser la primera realmente no explica nada más. Definitivamente no es muy amigable con usuarios nuevos. Ya que asumen que sé donde irían todos esos archivos :P.

Gracias igual.

 

Ahora estoy usando un parlante externo, conectado mediante los cables de audio (MOBO a parlante externo) y sí consigo audio. Pero cuando ese cable lo conecto al monitor, no consigo audio. Para mi GPU estoy usando DVI-HDMI para video.

Share this post


Link to post
Share on other sites

si quieres yo lo parcheo para tu codec y te lo subo ya parchado 

cuando es apple hda siempre va en system/library/extensions

solo lo instalas usando kext wizard

lo que pasa es que el creador del app, supone que ya la persona tiene aunque sea conocimiento mínimo

que es la installation del kext usando kext wizard a system/library/extensions

 

ahora si usas clover y voodoohda entonces pones el voodoohda en clover/ kext y la version de tu sistema

igual si usas chameleon o enoch dependiendo de la version de tu sistema

pues también puedes poner voodoohda en system/library/extensions

 

el app es super facil dependiendo si tienes desktop o laptop

 

en tu caso seria desktop y buscas tu codec y lo parcheas

osea el alc1150 que de casualidad es el primero que sale en la lista

 

yo ya tengo mi versiones de audio ya parchadas pero si el app no te parchea el applehda directamente en S/L/E

y te crea la version parchada en el escritorio para que tu mismo la instales

pues verdad no se cual es el problema

 

si lo que quieres es audio en el HDMI de la tarjeta de video

pues te recomiendo el voodoohda

ya que el apple hda solo te va a var audio a el audio output del board

 

de casualidad yo tengo 2 Nvidia 970 overclock edition y tengo audio en hdmi y display port

creo que uno de los dvi tira audio pero no recuerdo si es el dvi-i o el dvi-d

 

si necesitas ayuda solo dilo y yo te preparo el audio ya parchado y te subo el kext wizard para que lo instales y listo

pero yo solo te dije porque pensé que tu sabias que hacer

 

ademas te di varias opciones dependiendo lo que tu decidieras

bueno suerte 

lo que decidas hacer me avisas

 

Hola, gracias. Sí por favor puedes ayudarme a parchearlo tú. Cómo haríamos? Necesito enviarte algo? Mi AppleHDA?

 

https://drive.google.com/open?id=0Bz5Ceen9PRhoVTN4TXlza21KOEE

 

Ahora mismo tengo instalado, como dije, solo lo de AppleALC.kext. Y mediante [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url], el kext de Realtek ALC1150. Interfiere en algo? De ser así puedo eliminarlo el kext y de mi config.plist. Espero tu respuesta de eso.

 

Solo esas 2 modificaciones he hecho respecto al audio. Ninguna otra.

Cuanto estuve en /System/Library/Extensions/ pude notar que hay varios AMD ....kext.

AMD2400Controller.kext

AMD2600Controller.kext

AMDFramebuffer.kext

AMDRadeonVADriver.bundle

AMDRadeonX3000.kext

Entre otros...

Yo no tengo nada de AMD. Hay algún error en eso o perjudica en algo? Yo realicé mi instalación de 10.12.3 directamente desde el Apple Store, ya estando en 10.12.0 que descargue de una web (quizá ahí sea donde vino los kexts de AMD?)

 

Espero tu respuesta, por favor. Y gracias por la ayuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aqui esta

http://www52.zippyshare.com/v/MDoUpHIY/file.html

espero te funcione, vuelvo mas tarde a ver cual fue el resultado o si no entiendes algo

suerte

 

Hola, tus instrucciones ayudaron muchísimo! :D Las imágenes.

Ahora tengo audio vía HDMI. Aunque no puedo controlarlo el Volumen vía Sistema. Como solía hacerse cuando tenía mi parlante externo. Aún así esto es muchísimo mejor que tener mi parlante al costado. 

 

Muchas gracias! :D

 

Hay alguna manera de solucionar lo del Volumen? Por cierto, tuve que buscar el VoodooHDA.kext 2.8.9 por Google e instalarlo. Lo busque ya que hice lo que dijiste pero salía error en Preferencias/VoodooController. Así que supuse que faltaba el kext y si era eso. Gracias :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://imgur.com/utRvNc5

 

Hola, gracias por todo :). Si ves la imagen sí pude hacer lo que me dijiste pero no consigo audio. 

 

He notado que cuando salga a Preferences, y vuelvo a ingresar a VoodooHDA configuraciones, todo continúa igual. Pero si cierro Preferences y vuelvo a abrirlo e ingreso a VoodooHDA, nuevamente está en la tarjeta de video.

 

http://imgur.com/r8957lT

 

El kext de VoodooHDA solo lo puse en Clover/kexts/10.12. No en otro lado.

 

PD. Sí puedo conseguir audio mediante HDMI o DVI. Así que de todas maneras audio ya consigo, muy agradecido por tu ayuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hola yo lo tengo con el kext de la guia que has puesto en clover/kext/10.12 luego tambien mi layout es el 1 ,averigua cual es el tuyo y modifica el config.plist ,a mi me funciona el integrado con ese kext.

 

un saludo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Utilice DSDT o inyectar por Clover id 1 o 7

Device (HDEF)
            {
                Name (_ADR, 0x001B0000)  // _ADR: Address
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)  // _DSM: Device-Specific Method
                {
                    If (LEqual (Arg2, Zero))
                    {
                        Return (Buffer (One)
                        {
                             0x03                                           
                        })
                    }

                    Return (Package (0x10)
                    {
                        "AAPL,slot-name", 
                        "Built In", 
                        "name", 
                        "Realtek Audio Controller", 
                        "model", 
                        Buffer (0x21)
                        {
                            "Realtek ALC1150 Audio Controller"
                        }, 

                        "device_type", 
                        Buffer (0x11)
                        {
                            "Audio Controller"
                        }, 

                        "layout-id", 
                        Buffer (0x04)
                        {
                             0x07, 0x00, 0x00, 0x00                         
                        }, 

                        "MaximumBootBeepVolume", 
                        Buffer (One)
                        {
                             0x01                                           
                        }, 

                        "PinConfigurations", 
                        Buffer (Zero) {}, 
                        "hda-gfx", 
                        Buffer (0x0A)
                        {
                            "onboard-1"
                        }
                    })
                }
            }

+ AppleALC en Clover/Kexts/10.xx

AppleALC.kext 2.zip

AppleHDA sin modificación

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Tristana
      Hello, and thank you for your help!
       
      Ever since installing my new Sapphire Radeon Pulse RX580, I've been having issues with audio freezing up for the whole system- seemingly the coreaudiod process crashing / my USB audio interface not working. It feels random but seems to correlate with playing youtube videos, streaming audio in Finder, playing sound files from chat clients like Telegram/Discord and such. The system otherwise works as normal, with only audio related functions breaking. Sometimes instead of a full freeze / crash, the sample rate of audio will just drop significantly, causing a lot of aliasing.
      I followed this guide here, though it is outdated and some KEXTs have been merged with WhateverGreen. The shikigva=4 & -rad4200 boot arguments weren't available in WhateverGreen so I didn't add any boot arguments.
      https://hackintosher.com/guides/fix-rendering-issues-fcpx-high-sierra/
       
      My issue was not fixed by this. I also learned that USBInjectAll hadn't been given a custom SSDT and so I made one, which I have included at the end of this post. I also disabled the 15 port patch which had been left on. My USB ports now show up properly (though I've excluded my mobo's type-c port to meet the 15 port limit). My audio issues still have not been fixed, though.

      On High Sierra, the crash was irrecoverable- opening sound in system prefs just froze up, and I have to reset the system to get audio back. In Catalina, I seem to be able to choose a different audio device then go back to my external interface to reset the driver and get sound back.

      Thank you for any help / ideas you can offer!

      UPDATE: Issue still persists. I'm now using a USBPorts.kext created by Hackintool and have updated my list of current kexts below.

      System:

      Kexts:


       
       
    • By Kailash
      I successfully managed to install Hackintosh on my Lenovo Ideapad 520 but now I don't have audio, brightness control feature or battery indicator. My audio driver is an ALC230. I am new to all this. What do I do to solve this? I have attached my EFI files below.
      EFI.zip
    • By bread.io
      Hey everyone!
      Got my first build up and running a few days ago, and while almost everything works perfectly, I'm experiencing some odd sound quality issues. I'm currently listening to my audio through the 3.5mm jack on the front of my case. The sound quality sporadically jumps from being muffled to clear and is also a bit staticky.
      I've dug into a number of different scenarios that sound similar to mine, but I hoped that someone here might be able to give me more clarity.
      Here's a sample of the issue: https://clyp.it/xyfxysf2
      Config.plist: https://pastebin.com/BStEGbpe
      My hardware:
      CPU: Intel i9 9900k
      GPU: Radeon 5700 XT OC
      RAM: Corsair ddr4 32GB (2x16)
      Motherboard: Z390 Designare LGA1151
       
      Any help is really appreciated!

    • By rahulmangla19
      HDMI Audio not working only screen is showing.
      Send me aadis-MacBook-Pro.zip
      CLOVE.zip

    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.4 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound (all ports) USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB Hardware decoding/encoding on both HD 530 and RX 5700 iGPU QuickSync is used in the default config.plist To use dGPU for hw decode/encode you need to disable iGPU in BIOS and boot with "config_dgpu_enc_dec.plist" (this will use iMacPro1,1 SMBIOS, so you may need to resign in to use your iCloud) System Integrity Protection is Enabled by default. If you need to boot with SIP disabled you may use "config_debug.plist" or disable it manually in Clover settings. If you want Enabled SIP but with allowing unsigned kexts you may boot with "CsrActiveConfig = 0x01"  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: (This is for HD 530 in headless) Primary Display: Auto (to use dGPU only this must be PEG) iGPU Multi-monitor: Enabled (to use dGPU only this must be Disabled) RC6(Render Standby): Enabled (to use dGPU only this must be Disabled) DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5112): Click here -> ASUS-Z170-Deluxe_Cata.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia, gibMacOS - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager, gibMacOS) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Useful Applications for Mac:
      EFI Mountain Show -> To easily mount your EFI Clover Configurator -> To easily manage your config.plist https://mackie100projects.altervista.org/download-clover-configurator/ PlistEditPro -> Advanced plist editor https://www.fatcatsoftware.com/plisteditpro/ iStat Menus -> To monitoring your devices https://bjango.com/mac/istatmenus/ Boom 3D -> To significantly increase your audio quality https://www.globaldelight.com/boom/ TextMate -> a basic code editor just like Notepad++ on Windows https://macromates.com Modified Wineskin to run basic Windows 32-bit or 64-bit (or DX9 games) applications on Catalina -> https://www.reddit.com/r/MacOS/comments/fobx5t/i_didnt_want_to_boot_windows_every_time_when_i/ MaciASL -> View/Edit your .aml, .dsl files https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-maciasl-patchmatic/downloads/ Hackintool -> All useful info, tools in one place https://github.com/headkaze/Hackintool IORegistryExplorer V2.1 -> To view your IO tables https://github.com/vulgo/IORegistryExplorer/releases/tag/v2.1 App Cleaner -> To delete your apps with caches https://freemacsoft.net/appcleaner/ Intel Power Gadget -> To see your frequencies https://software.intel.com/en-us/articles/intel-power-gadget Carbon Copy Cloner -> Advanced macOS drive backup utility https://bombich.com Commander One ->A Total Commander alternative for macOS https://mac.eltima.com/file-manager.html  
      Useful Applications for Windows:
      Total Commander -> To easily manage EFI https://www.ghisler.com gibMacOS -> A python script for downloading/creating macOS Internet Recovery USB from Windows (working internet is needed when installing) https://github.com/corpnewt/gibMacOS mountvol b: /s -> To mount your system drive EFI
      EasyUEFI -> To manage boot orders and any bootloaders with ease https://www.easyuefi.com/index.html
      MiniTool Partition Wizard -> To mount your USB EFI, and manage other drives https://www.minitool.com/partition-manager/
      Notepad++ -> Basic code editor for all type of files https://notepad-plus-plus.org
       
      Notes:
       
      2020.04.23: Corrected layout-id to use all audio ports, updated bootpack
      2020.04.22: Deleted unnecessary boot-args, can boot without any custom boot-args (except agdpmod=pikera for RX 5700), updated bootpack
      2020.04.20: Deleted unnecessary lines from config.plist, updated bootpack
      2020.04.17: Replaced FakeSMC with VirtualSMC because FakeSMC is outdated (to see your frequencies use Intel Power Gadget) -> Removed unnecessary kexts, Updated all necessary kexts, updated Clover to v5112, updated bootpack, enabled SIP, deleted bootcamp theme
      2020.03.26: Updated to 10.15.4 -> Updated WhateverGreen, Lilu -> Updated Clover to v5107
      2020.03.23: Removed "EmuVariableUefi.efi" -> deleted, caused false nvram map, now it's native, updated Clover to v5106
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
×