Jump to content

Dell Inspiron 531 compatability


  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
dpace32

dpace32

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
I have an AMD 5000+ /3gb RAM / SATA harddrive / nForce based Dell 531 and am having a very difficult time getting OSX of any kind (10.4 or 10.5) to work with it. The most common error I get is during the boot up process (before I can even install the OS or see the OS install screens) it tells me that it is waiting for a device. Can anyone recommend an ISO for me? I have tried uphuck_10.4.9_v1.4i_r2.iso and APPLE.MAC.OSX.LEOPARD.V10.5.ISO-OSX. Thanks!

#2
bhast2

bhast2

    Leo4All maker

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 192 posts
i have the same computer and i have been tryin to get it to work for days and i have sata drives because that is all it supports and i can't get it to format the drive have to wait for a different iso I am using this one Mac OS X Leopard 10.5.1 for AMD SSE2/SSE3 (32bits).
but it doesn't support nforce 5 chipsets

#3
dpace32

dpace32

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Should we try getting an IDE drive / IDE controller card?

#4
jromac

jromac

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
I have a vostro 400 and used kalyway 10.5.1. I think the vostro is the nearly the same as the 531. No internet or sound but those can be fixed by buying an imic and a usb-ethernet card like the usb200m

#5
sandmanfvrga

sandmanfvrga

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,091 posts
I have just got one of these systems, my old one died and this DELL was cheap and actually very powerful. I thought about OSX86 again, is this possible on this machine? How much patching? I would like to keep Vista to dual boot. I am searching, but wanted to post in this since it was a topic already here.

#6
sandmanfvrga

sandmanfvrga

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,091 posts
Nobody? I guess the 531 sucks, no response in the Tiger install forum either. *sigh*

#7
tehkubix

tehkubix

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
I have a 531 as well.. I posted here about my issues..

OCHI CONTROLLER WILL BE UNLOADED ACROSS SLEEP
USB caused wake event (EHCI)

#8
joaolevysa

joaolevysa

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Hey guys!
Sorry about my english, Im from Brazil. =]
I have the same computer and used the Leo4allV3. It worked perfect for me!
The only trouble I had was that Register Loop. But already solve that...

See you!

#9
meowmixman

meowmixman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Yea the leo4all image worked for me.... joaolevysa did you have to modify something to get it to boot?? I was able to install with the leo4all image but im having difficulty booting. PM me pleaseee

Should we try getting an IDE drive / IDE controller card?

Theh 531 has no support for hard drives other than SATA. Just try using medevils Nforce Serial ATA kext it worked for me..... and as for my problem i think i have to delete some kexts

Posted Image BB Code Help

#10
sandmanfvrga

sandmanfvrga

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,091 posts
Digging up and old topic, but I am still wanting to do this. I am getting leo4all v3, any tips get stuff working right? Thanks.

#11
lapluviosilla

lapluviosilla

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Just installed iPC 10.5.6 on a dell inspiron 531 and it worked beautifully. All I had to do is reinstall the network drivers and everything is working except for sleep. No problems so far. Does anyone know sleep won't work?

#12
CodF4ther

CodF4ther

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
I've been trying to get the iPC 10.5.6 PPF5 cd to install on the 531 and I can't get it to boot the installer. I've tried with -x -v as options but it doesn't get any further. Is there anything special that needs to be done (eg. boot flags, disable LAN or enable RAID in the BIOS)? I've got an ATI 2400XT as the video card. Any help or thoughts are greatly appreciated.

#13
CodF4ther

CodF4ther

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Here are my specs if it helps. This machine is pure SATA, there are no IDE ports on the board, or power connectors that can be used. The bios is a locked down Dell version, so I can't enable AHCI. I believe the chipset is nForce MCP61:

Model: Dell Inc. Inspiron 531
Processor: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2812MHz
MotherBoard: OEM Asus M2N61-AX
Bios: 1.0.13 (DELL - 42302e31 oC)Phoenix - AwardBIOSTeDell System v6.00PG)
Total Memory: 3072MB
Total Hard Drive: 615GB
DVD Device: HL-DT-ST DVD+-RW GSA-H73N SCSI CdRom Device
Video Card: ATI Radeon HD 2600 XT
Display: 1440 x 900 pixels, true colour
Sound: Realtek ALC888 (onboard)
ethernet: nVidia? (onboard)

#14
vina3517

vina3517

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Here are my specs if it helps. This machine is pure SATA, there are no IDE ports on the board, or power connectors that can be used. The bios is a locked down Dell version, so I can't enable AHCI. I believe the chipset is nForce MCP61:

Model: Dell Inc. Inspiron 531
Processor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2812MHz
MotherBoard: OEM Asus M2N61-AX
Bios: 1.0.13 (DELL - 42302e31 oC)Phoenix - AwardBIOSTeDell System v6.00PG)
Total Memory: 3072MB
Total Hard Drive: 615GB
DVD Device: HL-DT-ST DVD+-RW GSA-H73N SCSI CdRom Device
Video Card: ATI Radeon HD 2600 XT
Display: 1440 x 900 pixels, true colour
Sound: Realtek ALC888 (onboard)
ethernet: nVidia? (onboard)


First, check the iPC OSx86 10.5.6 PPF5 using MD5 checksum to make sure you did not get a corrupted ISO install DVD. Now, pull out all USB external hard drive(s), flash drive. Put the good install DVD in your drive and boot. When you see hit any key to boot from CD/DVD, press F8 and the system will give you a boot prompt. Just type -v and press enter to boot in verbose mode. In a few minutes you will be present with a language selection screen. If not, just capture the output and post it here then I will take a look to see what I can do.

#15
CodF4ther

CodF4ther

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
I found my problem, I had added a via usb/ide/sata expansion card to the machine. Once I removed it, the install cd booted right up. Things are mostly working now. I can't seem to burn DVD's for some reason (they read fine).

#16
neilsta

neilsta

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Alrite guyz. I was able to install is successfuly. However, after restart. I press F8 and enter into the hard drive installed the mac on. But after I press enter. it just restarts the computer. Any ideas?

ALso. which kernals, applcations, patches. etc. should I have?

System:

Processor: AMD athlon 64 s2 4400+
3 gb ram
Nvidia geforce 8500 GT

#17
neilsta

neilsta

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Alrite guyz. I was able to install is successfuly. However, after restart. I press F8 and enter into the hard drive installed the mac on. But after I press enter. it just restarts the computer. Any ideas?

ALso. which kernals, applcations, patches. etc. should I have?

System:

Processor: AMD athlon 64 s2 4400+
3 gb ram
Nvidia geforce 8500 GT



#18
CodF4ther

CodF4ther

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
With an AMD chip you need the voodoo kernel. The apps don't really matter to get the system running, I installed them all. What motherboard do you have?

#19
emomoney

emomoney

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I was able to get mine working with iDeneb 10.5.5 with no problems. I was not able to get it working with 10.5.6 via the install or the upgrade. The only problems I currently have is trying to get my printers working.

#20
neilsta

neilsta

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Yea I was able to get it to work. Forgot to add a kernal to woodoo kernal. Everything is working except DVD drive is very unresponsive. Hoping to find answers to get it working. However every else works! thx guys!





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy