Jump to content

Ladies and lads I would like to introduce to you a functioning ALC262 driver


  • Please log in to reply
231 replies to this topic

#61
RX-7-Trainee

RX-7-Trainee

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
BronxBoy,

What's going on? I'm grateful that someone has dedicated themselves to specifically getting the ALC262 chipset running for everyone. Thanks for all your efforts to make this happen.

With that being said, I do not have a Vaio. But I do have a Lenovo 3000 Y410 laptop. On paper, it appeared to spec out just like a MacBook. However, that is apparently not the case, especially with the audio. (Again, I'll give props to Taruga for all his/her help.)

I'm only able to get speaker out using my codec dump and Taruga's HDA Patcher. I can control the volume from my my custom keyboard controls, but I have no headphone, and no mic or line in. AND, in order to get audio out of the speakers, I have to put it to sleep first. After it wakes back up a moment later, I get audio, but with a *buzz* or a steady metronome-style *pop* like you'd make with your tongue off the roof of your mouth.

Attached is my codec, which I'll call "ALC_837.txt" That's right, this one is completely different than all the rest. Apparently, I'm the only idiot without sound working with the ALC262 chipset. :D So if you wouldn't mind taking a look at it with some ideas on what I'm missing, that would be appreciated.

I've tried all your codecs with the HDAPatcher. The "200" gave me the best results, but is no different than using my current codec dump, no headphones, no mic or line-in.

Thanks for any help you might give!

Attached Files



#62
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

BronxBoy,

What's going on? I'm grateful that someone has dedicated themselves to specifically getting the ALC262 chipset running for everyone. Thanks for all your efforts to make this happen.

With that being said, I do not have a Vaio. But I do have a Lenovo 3000 Y410 laptop. On paper, it appeared to spec out just like a MacBook. However, that is apparently not the case, especially with the audio. (Again, I'll give props to Taruga for all his/her help.)

I'm only able to get speaker out using my codec dump and Taruga's HDA Patcher. I can control the volume from my my custom keyboard controls, but I have no headphone, and no mic or line in. AND, in order to get audio out of the speakers, I have to put it to sleep first. After it wakes back up a moment later, I get audio, but with a *buzz* or a steady metronome-style *pop* like you'd make with your tongue off the roof of your mouth.

Attached is my codec, which I'll call "ALC_837.txt" That's right, this one is completely different than all the rest. Apparently, I'm the only idiot without sound working with the ALC262 chipset. ;) So if you wouldn't mind taking a look at it with some ideas on what I'm missing, that would be appreciated.

I've tried all your codecs with the HDAPatcher. The "200" gave me the best results, but is no different than using my current codec dump, no headphones, no mic or line-in.



Thanks for any help you might give!


give this a shot

starimage you should try the 0.2 beta drivers

Attached Files



#63
starimage

starimage

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia
02 beta

ALC262_510
internal speakers= yes
headphones=yes (+internal speakers)
digital out= not tested
Mic= only external (internal NO)

#64
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

02 beta

ALC262_510
internal speakers= yes
headphones=yes (+internal speakers)
digital out= not tested
Mic= only external (internal NO)


both of you should try the 0.3 and 0.4 madmad beta drivers.
I call it mad man because I installed 2 Mics & 2 Speakers

#65
starimage

starimage

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia
unfortunately result is the same .... :D

#66
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

Ladies and lads I would like to introduce to you functioning ALC262 drivers with headphone, internal speakers & Mic Input support. (AKA) A Realtek High Definition Audio driver.


could you please update first page with explanation, how to extract SubVendorID from this (output of ioreg):

| | +-o AZLA@14,2 <class IOPCIDevice, registered, matched, active, busy 0, retain count 9>
| | | | {
| | | | "IODeviceMemory" = (({"address"=0xffffffffc0000000,"length"=0x4000}))
| | | | "device-id" = <83430000>
| | | | "name" = "pci1002,4383"
| | | | "acpi-path" = "IOACPIPlane:/_SB/PCI0@0/AZLA@140002"
| | | | "acpi-device" = "IOACPIPlatformDevice is not serializable"
| | | | "vendor-id" = <02100000>
| | | | "revision-id" = <00000000>
| | | | "IOName" = "pci1002,4383"
| | | | "IOPCIResourced" = Yes
| | | | "subsystem-vendor-id" = <4d140000>
| | | | "Power Management private data" = "{ this object = 02d0d680, interested driver = 02d0d680, driverDesire
= 0, deviceDesire = 0, ourDesiredPowerState = 2, previousRequest = 2 }"
| | | | "IOInterruptControllers" = ("io-apic-0")
| | | | "Power Management protected data" = "{ theNumberOfPowerStates = 3, version 1, power state 0 = { capabili
tyFlags 00000000, outputPowerCharacter 00000000, inputPowerRequirement 00000000, staticPower 0, unbudgetedPower 0, power
ToAttain 0, timeToAttain 0, settleUpTime 0, timeToLower 0, settleDownTime 0, powerDomainBudget 0 }, power state 1 = { ca
pabilityFlags 00000000, outputPowerCharacter 00000400, inputPowerRequirement 00000400, staticPower 0, unbudgetedPower 0,
powerToAttain 0, timeToAttain 0, settleUpTime 0, timeToLower 0, settleDownTime 0, powerDomainBudget 0 }, power state 2
= { capabilityFlags 00000000, outputPowerCharacter 00000002, inputPowerRequirement 00000002, staticPower 0, unbudgetedPo
wer 0, powerToAttain 0, timeToAttain 0, settleUpTime 0, timeToLower 0, settleDownTime 0, powerDomainBudget 0 }, aggressi
veness = 0, myCurrentState = 2, parentsCurrentPowerFlags = 00000002, maxCapability = 2 }"
| | | | "class-code" = <00030400>
| | | | "compatible" = <"pci144d,c511","pci1002,4383","pciclass,040300">
| | | | "assigned-addresses" = <10a2008200000000000000c00000000000400000>
| | | | "subsystem-id" = <11c50000>
| | | | "reg" = <00a200000000000000000000000000000000000010a2000200000000000000000000000000400
00>
| | | | "IOInterruptSpecifiers" = (<1000000007000000>)
| | | | }

thanks

#67
kwjenkins

kwjenkins

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts
  • Gender:Male
FYI, I installed this the 262_F00.zip version, it worked [although I already had the HD sound out on my toshiba, I was concerned with getting my headphone out working] giving me both the speakers and the headphone out, no microphone/line in although thats not too big a deal with me, since this is my secondary mac laptop [have a macbook too] but the rub is the headphones and the external speakers play at the same time.

otherwise at least its working with a line out now.
when I get back from vacation I was going to try one of my audio interfaces [MOTU 828 firewire/ and protonX25 alesis USB], since if they work, the others arn't that important. I figured you may want some feedback,
Kenny

#68
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts

FYI, I installed this the 262_F00.zip version, it worked [although I already had the HD sound out on my toshiba, I was concerned with getting my headphone out working] giving me both the speakers and the headphone out, no microphone/line in although thats not too big a deal with me, since this is my secondary mac laptop [have a macbook too] but the rub is the headphones and the external speakers play at the same time.

otherwise at least its working with a line out now.
when I get back from vacation I was going to try one of my audio interfaces [MOTU 828 firewire/ and protonX25 alesis USB], since if they work, the others arn't that important. I figured you may want some feedback,
Kenny


thanx good to know. Is the subsystem id on this laptop of yours F00?

#69
kwjenkins

kwjenkins

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 118 posts
  • Gender:Male
I'm still on vacation, and don't have access to my windows HD to put it back in to check, but when I get home I will check it out and post an update, if theres a way to find out with OS X still installed, feel free to drop me a note.
Kenny

#70
RX-7-Trainee

RX-7-Trainee

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

both of you should try the 0.3 and 0.4 madmad beta drivers.
I call it mad man because I installed 2 Mics & 2 Speakers


ALC262_837
internal speakers = yes
headphones = no
digital out = not tested
Mic = yes (I think)

Tried 0.4 MadMad Beta drivers. Audio out of speakers no longer has metronome-style "tick" or buzzing. That's progress. Still cannot hear anything out of the headphones. Still have to put laptop to sleep before any audio comes out. Is that characteristic of this laptop or something?

Here's how I installed your driver:

1) Taruga HDAPatcher 1.20 + your .TXT file representing the codec.
2) Installed your AppleHDA.kext.
3) Repaired permissions.
4) Rebooted.

Sorry I didn't get back to you sooner. Had an accident. Still recovering. Any ideas on how I can make my audio fully functioning?

Thanks!

#71
Zoroaster

Zoroaster

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

unfortunately result is the same .... :thumbsup_anim:

Starimage, Try this driver, It's working fine on my Q45, Ext Mic not tested, Pls reply after you tested it, Thx.
This driver based on bronxboyXXX's 0.4 MadMad Beta Driver, I just edit a few node path, Thx for your great work, bronxboyXXX!!!
Attached File  ALC262_510_for_Q45.zip   373.53KB   119 downloads

#72
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
Finally after some hard work My Alps touch pad issues are solved! I'll be posting the fix soon.

#73
starimage

starimage

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia
Enormous thanks for the accomplished work! Everything wonderfully works!

#74
words

words

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
My ALC262 vendor id=8086, device id=284B, and subsystem id is :17AA384E. All the drivers I had tried didn't work. Can you help me?
Thank you very much.

#75
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
TRACK-PAD DRIVER

http://forum.insanel...t...st&id=22947

#76
jooby

jooby

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
Hey RX-7-Trainee, I have the same laptop as you and also have the same exact problems. I've been trying different codecs and havn't found any that work. My sound only works when my laptop is put to sleep; but for some reason my trackpad does not fully work afterwards. Do you have a fully functioning trackpad and keyboard?

#77
sireg

sireg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hello People. I have a question. How do I find my Subsystem ID. I looked in Device Manager, and could not find something with a 200, 400, 500 etc ending.

I am running Leopard, and currently My sound is comming out of both the speakrs and headphones. Has anyone been able to fix ALC262 using these patches on Leopard?

#78
zikman

zikman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts
SubSystem ID :0x104d1100
With the beta kexts...i see output in preferences for line out and speakers...However NO sound!
Mic works ok....
What kexts should i use????

Linux Dump:

Codec: Realtek ALC262
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0262
Subsystem Id: 0x104d1100
Revision Id: 0x100100
Default PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x04 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x05 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x211: Stereo Digital
PCM: rates 0x560, bits 0x1e, types 0x1
Node 0x07 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
Amp-In vals: [0x18 0x18]
PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
Connection: 1
0x24
Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
Amp-In vals: [0x18 0x18]
PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
Connection: 1
0x23
Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
Amp-In vals: [0x18 0x18]
PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
Connection: 1
0x22
Node 0x0a [Audio Input] wcaps 0x100391: Stereo Digital
PCM: rates 0x560, bits 0x1e, types 0x1
Connection: 1
0x1f
Node 0x0b [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In
Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x98 0x98] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x97 0x97] [0x97 0x97]
Connection: 8
0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15
Node 0x0c [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
Amp-Out vals: [0x18 0x18]
Connection: 2
0x02 0x0b
Node 0x0d [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Connection: 2
0x03 0x0b
Node 0x0e [Audio Mixer] wcaps 0x20010e: Mono Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00] [0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
Amp-Out vals: [0x18]
Connection: 2
0x02 0x0b
Node 0x0f [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x10 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x11 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x12 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x13 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Pincap 0x083e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x04017120: [Jack] Line Out at Ext Right
Conn = 1/8, Color = Yellow
Pin-ctls: 0x40: OUT
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x15 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Pincap 0x083e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x0621101f: [Jack] HP Out at Ext Bottom
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x16 [Pin Complex] wcaps 0x40010c: Mono Amp-Out
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x00]
Pincap 0x0810: OUT
Pin Default 0x90130110: [Fixed] Speaker at Int N/A
Conn = ATAPI, Color = Unknown
Pin-ctls: 0x40: OUT
Connection: 1
0x0e
Node 0x17 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x18 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x80 0x80]
Pincap 0x08173e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x06a15840: [Jack] Mic at Ext Bottom
Conn = 1/8, Color = Red
Pin-ctls: 0x21: IN
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x19 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x80 0x80]
Pincap 0x08173e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x90a30130: [Fixed] Mic at Int N/A
Conn = ATAPI, Color = Unknown
Pin-ctls: 0x24: IN
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x1a [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x80 0x80]
Pincap 0x08173e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x20: IN
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x00 0x00]
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x80 0x80]
Pincap 0x08173e: IN OUT HP Detect
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x20: IN
Connection: 2
0x0c* 0x0d
Node 0x1c [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
Pincap 0x0820: IN
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x00:
Node 0x1d [Pin Complex] wcaps 0x400000: Mono
Pincap 0x0820: IN
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x00:
Node 0x1e [Pin Complex] wcaps 0x400380: Mono Digital
Pincap 0x0810: OUT
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x00:
Connection: 1
0x06
Node 0x1f [Pin Complex] wcaps 0x400280: Mono Digital
Pincap 0x0820: IN
Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
Pin-ctls: 0x00:
Node 0x20 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00040: Mono
Node 0x21 [Volume Knob Widget] wcaps 0x600080: Mono
Node 0x22 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
Amp-Out caps: N/A
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Connection: 9
0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x0b
Node 0x23 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
Amp-Out caps: N/A
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Connection: 9
0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x0b
Node 0x24 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
Amp-Out caps: N/A
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Connection: 9
0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x0b


Thx in advance!:P

#79
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
I tested it and sound was working just fine but my mic was not However the version below fixed the mic problem for me.
so you should give it a shot. but if it does not work Try Toruga's alc262testing.zip and report your findings to me.

Attached Files



#80
komeet

komeet

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 300 posts

Starimage, Try this driver, It's working fine on my Q45, Ext Mic not tested, Pls reply after you tested it, Thx.
This driver based on bronxboyXXX's 0.4 MadMad Beta Driver, I just edit a few node path, Thx for your great work, bronxboyXXX!!!
Attached File  ALC262_510_for_Q45.zip   373.53KB   119 downloads


I tried your driver and it works so far exepect the issue that the internal speakers will not be turned off if I plug in the headphone jack. So internal speakers and headphone are working at the same time. Any ideas how I can change this?

Thanks.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy