Jump to content

ac97audio kext in osx 10.4.3


  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#1
tekno

tekno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts
Installed osx 10.4.3 dvd with the Maxxuss TPM patch everything works fine!!!(thx Maxxuss)
but no audio anymore !!!!

in terminal when i try kextload i get :

16IOAC97AudioCodec is not compatible with its superclass, 9IOService superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension AppleAC97AudioIntelICH.kext

Is there someone with the ac97 audio that works??

P.L.U.R

#2
pucca

pucca

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
my sound is not working neither, using your method to load 10.4.3. Thanks for your post and of course thanks Maxxuss. B)
my sound used to work under 10.4.1.


having exact same error when I try kextload.
is that mean AudioAC97Audio.kext is not compatible with 10.4.3 anymore?!

check the source on Darwin v8.3 (10.4.3 using v8.3.1)
http://www.opensourc...nsource/10.4.3/

but that AC97Audio-5 is in source code, how to compile this source code? :unsure:

please post if anyone have luck with sound in 10.4.3. thanks.

#3
tekno

tekno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts

my sound is not working neither, using your method to load 10.4.3. Thanks for your post and of course thanks Maxxuss. B)
my sound used to work under 10.4.1.
having exact same error when I try kextload.
is that mean AudioAC97Audio.kext is not compatible with 10.4.3 anymore?!

check the source on Darwin v8.3 (10.4.3 using v8.3.1)
http://www.opensourc...nsource/10.4.3/

but that AC97Audio-5 is in source code, how to compile this source code? :unsure:

please post if anyone have luck with sound in 10.4.3. thanks.


thx for the open source link ,stupid off me :lol:

but same problem here ,also want to know how to compile B)

P.L.U.R

#4
pucca

pucca

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
I installed the Xcode 2.2 from the 10.4.3 DVD,
downloaded the AudioAC97-5 source from Apple.
try so hard to compile it, but keep having errors on path, and then errors within AudioAC97 codes.


not giving up yet, I downloaded the Xcode 2.2 for OSX (PPC),
do the same thing on my powerbook.
lol, more errors during compile, within IntelICH cpp this time.


need some more help here if anyone can try to compile the Audio driver.

#5
macgirl

macgirl

    Stargate's Pharaoh

  • Retired
  • 7,639 posts
  • Gender:Female
  • Location:Mexico City
  • Interests:Techie gadgets
Here is the Compiled kext.

Attached Files



#6
pucca

pucca

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
macgirl! YOU ARE MY HERO! it works!!!
I have a perfect system now! :huh:

in case anyone need it, at terminal:
sudo -s
<type your password>
cp -R <path>AppleAC97Audio.kext /System/Library/Extensions/
cd /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/
kextload AppleAC97AudioIntelICH.kext
(at this moment, I got sound working)
rm /System/Library/Extensions.kextcache
kextcache -k /System/Library/Extensions

Reboot, sound works!

#7
dbr.magoo

dbr.magoo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts

Here is the Compiled kext.


thanks macgirl!

#8
tekno

tekno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 47 posts

Here is the Compiled kext.

wow many many thx....

It works ,can i maybe know how you do it ????

P.L.U.R

ps: the audio input works!!!!!

#9
dbr.magoo

dbr.magoo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts

macgirl! YOU ARE MY HERO! it works!!!
I have a perfect system now! :D

in case anyone need it, at terminal:
sudo -s
<type your password>
cp -R <path>AppleAC97Audio.kext /System/Library/Extensions/
cd /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/
kextload AppleAC97AudioIntelICH.kext
(at this moment, I got sound working)
rm /System/Library/Extensions.kextcache
kextcache -k /System/Library/Extensions

Reboot, sound works!


thanks for this info -- i was having problems with the kext loading at startup. part of my problems was chown/chmod were not originally run with -R.

#10
Hiro_

Hiro_

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 612 posts
  • Gender:Male
This functions with the version 10.4.1?

#11
Hagar

Hagar

    Project Dogsbody

  • Administrators
  • 2,352 posts
  • Location:Over the hills &amp; far away

This functions with the version 10.4.1?


NO.

#12
Hiro_

Hiro_

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 612 posts
  • Gender:Male
Thank's Hagar, I did not obtain informations for my sound works normally. :D

#13
kkkkk1

kkkkk1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
maxxuss: could you put please this ac97 in your iso patcher? :D

thanks,
kkkkk1

#14
Gilgal

Gilgal

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

macgirl! YOU ARE MY HERO! it works!!!
I have a perfect system now! :D

in case anyone need it, at terminal:
sudo -s
<type your password>
cp -R <path>AppleAC97Audio.kext /System/Library/Extensions/
cd /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/
kextload AppleAC97AudioIntelICH.kext
(at this moment, I got sound working)
rm /System/Library/Extensions.kextcache
kextcache -k /System/Library/Extensions

Reboot, sound works!

I tried this but I get this error
tiger-x86:/System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns root# sudo kextload AppleAC97AudioIntelICH.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext is not authentic (check ownership and permissions)
kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioIntelICH.kext is not authentic (check ownership and permissions)

I logged in sudo but it still didn't work.

-gil

#15
arsenalsam7

arsenalsam7

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
i know there's other methods of getting the ac97 kext installed, the one method listed previously in this thread did not work for me, so i used a different method...works for me

drag AppleAC97Audio.kext from the source to desktop
click Finder and navigate to System...Library...Extensions folder
drag AppleAC97Audio.kext from desktop to Extensions folder



Finder...Applications...Utilities....
open Terminal

type


sudo -s
<type your password> then press enter

chmod -R 755 (you can drag the ac97 kext here from the extensions folder) then press enter
chown -R root:wheel (you can drag the ac97 kext here from the extensions folder) then press enter
diskutil repairPermissions /

when complete...X out of terminal and terminate
reboot

upon reboot, you should have audio

#16
coolio2004

coolio2004

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 96 posts
I am happy to have sound now- but only left channel. Any idea to fix that problem?
Thanx Macgirl for the kext!!
Coolio

#17
noname_77065

noname_77065

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • Location:Austin, TX
This method doesn't work on my ULI AC97 intregrated sound card. Am I out of luck?

#18
bgrau

bgrau

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 521 posts
  • Gender:Male

This method doesn't work on my ULI AC97 intregrated sound card. Am I out of luck?


No sound for me with upgrade from macosx86 10.4.1 to 10.4.3
does not work for me on vmware 5 with tiger-x86 10.4.3 (maxxuss patched)...
I used both methods above using the compiled kext graciously given by Macgirl, but on a vmware 5 loaded with 10.4.3 doesnt give me sound still...

#19
bgrau

bgrau

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 521 posts
  • Gender:Male

No sound for me with upgrade from macosx86 10.4.1 to 10.4.3
does not work for me on vmware 5 with tiger-x86 10.4.3 (maxxuss patched)...
I used both methods above using the compiled kext graciously given by Macgirl, but on a vmware 5 loaded with 10.4.3 doesnt give me sound still...


Problem again solved thanx to Maxxuss (great master), the sound driver for ac'97 using 10.4.3 is on his site :D

#20
gizmo

gizmo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
still only sound output with my d915gevl. The board has "Intel® High Definition Audio subsystem using the Realtek ALC860 audio codec*" I installed native with patched DVD. same with 10.4.1 and 10.4.3 as well. Only used the orig. kexkt (10.4.3) and the one in maxxus' dvd-patcher (10.4.3). then I tried with the kexkt from macgirl - still no input.
Will try Bios update ...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2017 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy