Jump to content

AMD HD6970 working under Lion courtesy of Netkas


  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#1
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male
Netkas has managed to get the AMD HD6970 card working under Lion (no snow leopard support yet so don't even ask). Using Netkas tweaks I have built an install package (well 2 actually).

If you run Lion without graphics enabler then you can try this native package http://www.mediafire...328zmdddhio9rm5

If you run Lion with graphics enabler from one of my recent install packages for P8P67 boards then you can use this package http://www.mediafire...j891jqaqji9pyjb

Even if you do have a recent version of chameleon installed with the correct framebuffer in the ati.c file for the 6970 card you can still use the native package but be sure to set graphicsenabler=n when you boot. If you are confident that your chameleon build supports the 6970 however you may continue to use graphicsenabler and use the second package and NOT the native one.

Back up first guys and gals and as always good luck!

#2
Fraom

Fraom

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 222 posts
  • Gender:Male
but i can run lion whit amd turion x64 ??i don't if netkas have patched the kernel

#3
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male

but i can run lion whit amd turion x64 ??i don't if netkas have patched the kernel


You are posting in the GPU section and seriously expecting me to know? :D

#4
Fraom

Fraom

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 222 posts
  • Gender:Male
I am confused with the word AMD HD :D

I am confused with the word AMD HD :)

#5
Regi Yassin

Regi Yassin

    Who am I ?

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 278 posts
  • Gender:Not Telling
can u post screenshots, benchmarks score, system profiler, Andy?
thanks

#6
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male

can u post screenshots, benchmarks score, system profiler, Andy?
thanks


Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_17.14.06.png   90.2KB   710 downloads

Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_19.36.35.png   1.93MB   589 downloads

Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_19.38.24.png   195.08KB   467 downloads

#7
hbt15

hbt15

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
HI There,

I have a 4890 working under lion at the moment (kaewalk install - Enabler=N).

Can i install the 6970 into the PC and then boot into lion and install native installer from this page? Or will lion not boot as won't recognise the card at all before drivers installed?

Could i install the drivers while the 4890 still running then just power down and install new 6970 to the PC and it will load up fine?

Thanks in advance for the help.

#8
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male

Could i install the drivers while the 4890 still running then just power down and install new 6970 to the PC and it will load up fine?


That's what I would try - backup first and remove any enabler that you installed for the 4890 first.

#9
Regi Yassin

Regi Yassin

    Who am I ?

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 278 posts
  • Gender:Not Telling

Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_17.14.06.png   90.2KB   710 downloads

Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_19.36.35.png   1.93MB   589 downloads

Attached File  Screen_Shot_2011_09_04_at_19.38.24.png   195.08KB   467 downloads


thank you andy,

#10
Peinkiller

Peinkiller

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Thank you Andy for the Installer for the 6970, I use a 6950 and it worked great even recognizes that I have 2gb of ram on the card, except I can't view Youtube or use Itunes it causes the machine to halt and force me to hold the power button to and restart, other than that everything is perfect

#11
feedex

feedex

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Thank you Andy for the Installer for the 6970, I use a 6950 and it worked great even recognizes that I have 2gb of ram on the card, except I can't view Youtube or use Itunes it causes the machine to halt and force me to hold the power button to and restart, other than that everything is perfect


To view youtube (and other flash movies) just do one simple thing:
right click on any flash app, settings, - unfill the checkbox *Hardware acceleration*, restart browser.

#12
MoneyMark

MoneyMark

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts

Thank you Andy for the Installer for the 6970, I use a 6950 and it worked great even recognizes that I have 2gb of ram on the card, except I can't view Youtube or use Itunes it causes the machine to halt and force me to hold the power button to and restart, other than that everything is perfect


Yea, iTunes is crashing my setup as well, when running a 6950. Is this happening as well for any of you 6970 users? Any way of turning off acceleration support for iTunes?

#13
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male

Thank you Andy for the Installer for the 6970, I use a 6950 and it worked great even recognizes that I have 2gb of ram on the card, except I can't view Youtube or use Itunes it causes the machine to halt and force me to hold the power button to and restart, other than that everything is perfect


Updated packages including netkas' latest fix for iTunes..

Standard Package (Without ATY_Init) = http://www.mediafire...4wxtlw6ftuaua35

Native package (With ATY_Init) = http://www.mediafire...9m966bmwe9ib9sw

Both will install Netkas' fix and the latest ATi drivers - the ONLY difference between the 2 packages is the ATY_Init.kext.

On a hackintosh you can use either package provided you have compiled chameleon with 6970 support and use graphicsenabler.

If you dont have support in chameleon for 6970 or do not use graphicsenabler then you need to use the native package.

If you do have support in chameleon and do use graphicsenabler then use the standard package.

#14
MoneyMark

MoneyMark

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts

Updated packages including netkas' latest fix for iTunes..

Standard Package (Without ATY_Init) = http://www.mediafire...4wxtlw6ftuaua35

Native package (With ATY_Init) = http://www.mediafire...9m966bmwe9ib9sw

Both will install Netkas' fix and the latest ATi drivers - the ONLY difference between the 2 packages is the ATY_Init.kext.

On a hackintosh you can use either package provided you have compiled chameleon with 6970 support and use graphicsenabler.

If you dont have support in chameleon for 6970 or do not use graphicsenabler then you need to use the native package.

If you do have support in chameleon and do use graphicsenabler then use the standard package.



Thanks Andy! Worked like a charm.

#15
^Andy^

^Andy^

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 659 posts
  • Gender:Male

Thanks Andy! Worked like a charm.


I wonder if AMD have notice a slight increase in 6970 sales this week lol.

#16
netkas

netkas

    InsanelyMac Legend

  • Developers
  • 616 posts
  • Gender:Male
Btw, ATY_Init is made to initialize graphics if GraphicsEnabler didnt make it, and it will skip this step if GE did it.

So, native package is only for macpro really.

#17
nai22

nai22

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 36 posts
netkas you are realy unbelieveable !!!! ;)

#18
Pentahex

Pentahex

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Gender:Male
  • Location:Minnesota
Curious as to how this was accomplished and whether the method could extended to other ATI Radeon HD cards (i.e. 6650M)

#19
feedex

feedex

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
Dunno, normal it is, or no... But MSAA works on my Parallels Desktop 7 virtual machine, on games, apps, etc. (Win7)

#20
rabhw

rabhw

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
Really glad to see its working for most people, but I'm having an issue myself...

I'm on a P8P67 Pro. I installed Lion using Andy's Guide + Packages. I have Chameleon 2.0 RC5 r1062 Andy Boot 5.0 installed to the system drive.

After that, I installed the latest "Standard" package from this thread, and rebooted. Unfortunately I can't boot now. If I don't set -v, it gets stuck on a blank grey screen after the Apple logo + spinner disappear. If I set -v, then after going through the entire boot process, when the OSstarts the screen is corrupt (attached image). From this point on nothing happens.

Attached File  IMG_20110908_134432.jpg   312.05KB   87 downloads

I've tried setting GraphicsEnabler to Yes and No from the boot flags in chameleon. I can boot with -x, and I can also boot if I delete the X3000 kext, obviously without acceleration though.

This is on a system with two 6950's in Crossfire, but I've tried removing the second card and having only a single card in, the same corruption is present with -v on. I've also tried the top and bottom DVI ports on the single 6950, both have the same issue.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy